Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Membantu orang yang terlanda kesukaran dan menghiburkan orang di dalam kesusahan bererti menebus dosa-dosa besar
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Dari Galeri
gambar ni semasa saya berada di office..:)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
uzmawahida: 13 hari yang lalu
fayyzah: 25 hari yang lalu
bintanghatee: 32 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: tolongla sahabatku ini


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» tolongla sahabatku ini

Please Mendaftar To Post


Oleh tolongla sahabatku ini

sokmo_penyu
WARGA RASMI
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 3014
Posting: 14
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-01-04 15:59


..ana nak tanye petua dari semua..
kawan ana duk mengadu menghadapi masalah bulu ketiak yang lebat jugkla..dia selalu je mengadu..ana pum takde petua btl2 ble bantu die..die pun ade tanye ble ke kite mencukur bulu ketiak ni??ana minte sape2 ble kongsi petua mungkin ble bantu masalahnye..kesian ana pk..tak lama nak mendirikan rumahtangga..dia malu pada bakal husbandnye..minta tolong ye .......wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For sokmo_penyuProfil   Hantar PM kepada sokmo_penyu   Quote dan BalasQuote

KakYong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 722
Posting: 182
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-04 17:09




Hermm...begini ye dik...sepanjang pengetahuan kakyong yang dhaif ni...memang kita kena cukur bulu ketiak dan bulu ari2....itu untuk menjaga kebersihan...sebab disitulah bakteria mudah membiak dan menyebabkan bau yang kurang menyenangkan....


p/s:Rasanya ada hadis mengenai perkara ni....sesiapa yang lebih arif boleh tolong elaborate lagi ye....
Tolong ye sahabat2....

-----------------

~Jika ingin miliki segala-galanya, milikilah Tuhan..Tuhan adalah segala-galanya..Segalanya tanpa Tuhan, tiada erti apa-apa~

Bookmark and Share




  Member Information For KakYongProfil   Hantar PM kepada KakYong   Pergi ke KakYong's Website   Send ICQ Meesage To KakYong   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 272
Posting: 30
Dari: pahang,kelantan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-04 18:54


Betul kata KakYong tu...

Mencukur bulu ketiak adlh sebhgian dr Sunat Fitrah (sprt memotong kuku).. ia disunatkn dilakukan pd hr Jumaat... Jgn bimbang ia tidaklah haram sprtimana m'cukur bulu roma

erm, hadisnya ana tak igt la plak hehehe.. rsnya tu pon dh cukup utk m'bantu masalah kwn ukht sokmo_penyu

WaLLahua'LaM

-----------------
UkHuwWaH FIllAh nEvEr eNds~


Bookmark and Share




  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

sokmo_penyu
WARGA RASMI
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 3014
Posting: 14
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-04 00:37


ana pum ade terpk cam2..tapi tak ke kalu kite cukur makin lebat nanti..means cepat panjang..ye kan??takde ke petua or ubat yang boleh melambatkan pertumbuhan bulu ketiak ni?or hilangkan terus..lagi satu kalu dah tumbuh lebat jadi makin hitam plak ketiak.tahla....ana arap ngat dapat tolong shbt ana..


Bookmark and Share




  Member Information For sokmo_penyuProfil   Hantar PM kepada sokmo_penyu   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 272
Posting: 30
Dari: pahang,kelantan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-04 09:19


Kalau dh lebat tu cukur la lagi.. hehe ..
Ana ada terlihat satu petua tradisional utk mengurangkn pertumbuhan bulu.. tp ana tak pasti samada ia jadi ke tak utk ketiak.. cuba je la ek..

Sediakan 2 sudu besar air limau nipis, campurkan dgn sedikit gula pasir, kacau hingga sebati.. sapukan pd tmpt yg dikehendaki dan biarkn ia kering selama 30 min barulah dicuci... amalkan sekali sehari sehingga tiada/kurang..

Petua ni ana dpt dr sebuah buku.. so.. Selamat Mencuba.. Terdpt juga krim penghilang bulu roma di farmasi

-----------------
UkHuwWaH FIllAh nEvEr eNds~


Bookmark and Share




  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

KakYong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 722
Posting: 182
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-04 21:32




Ye...terima kasih pada SyAhEeDa...

Betul katanya tu...kalau dah tumbuh...cukur balik...mmg tak dapat dielakkan...

Bagus juga petua yg diberi tu....cuba la ye...




-----------------

~Jika ingin miliki segala-galanya, milikilah Tuhan..Tuhan adalah segala-galanya..Segalanya tanpa Tuhan, tiada erti apa-apa~

Bookmark and Share




  Member Information For KakYongProfil   Hantar PM kepada KakYong   Pergi ke KakYong's Website   Send ICQ Meesage To KakYong   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 07:50




bulu ketiak dan ari - ari adalah seperti juga kuku yang apabila dibuang, akan tumbuh semula.. seperti kata syaheeda, ada krim - krim khas untuk membuang bulu roma, dan cara lama iaitu dengan mencukur, kedua - duanya pun tak salah digunakan.. sememangnya setiap manusia berbeza - beza, ada yang dilahirkan dengan kurang bulu roma, ada juga yang lebih.. tapi untuk kuku, bulu ketiak dan ari - ari sebaik - baiknya hendaklah selalu dijaga dan dibersihkan..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

wahida
WARGA RASMI
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 2941
Posting: 4
Dari: Skudai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 11:28




Kalau kita cukur, bulu ketiak akan cepat panjang. Untuk melambatkannya, cabut bulu ketiak tu. Gunakan kapur (yg org mkn ngan sireh) untuk mengurangkan rasa perit ketika mencabut bulu ketiak. Caranya, sapukan kapur pada ketiak, biarkan kering. Kemudian cabut bulu ketiak. InsyaAllah bulu ketiak akan mudah tercabut dan lambat panjang. Cubalah... Ana dah cuba...petua ni ana dapat dari seorang kawan yg memang mengamalkannya.


Bookmark and Share




  Member Information For wahidaProfil   Hantar PM kepada wahida   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 13:25


hehehe

ana baru je nak bagi petua... tup tup... wahida dah bagi.

Try ah petua yang wahida bagi tu. anapun amalkannya. tapi tak guna kapur pun. mula-mula memang perit... tapi bila dah 2 / 3 kali buat, tak rasa pape dah....


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

prettybikrah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 1310
Posting: 23
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 11:33


ustazah ana pon ade kata lepas cukur bulu ketiak tu kan sapu kapur sirih lepas tu biarkan die...ustazah ana kata muajarab pastu tak tumbuh2 lagik hehehe


Bookmark and Share




  Member Information For prettybikrahProfil   Hantar PM kepada prettybikrah   Quote dan BalasQuote

Liz_Sofiahanis
WARGA RASMI
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 3283
Posting: 1
Dari: Kaherah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 17:12


.. cara paling elok adalah jgn pakai sebarang jenis deoderant.... tu jer... pakai cologn jer dah memadai...


Bookmark and Share




  Member Information For Liz_SofiahanisProfil   Hantar PM kepada Liz_Sofiahanis   Pergi ke Liz_Sofiahanis's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-04 18:55



*Kalau kita cukur, bulu ketiak akan cepat panjang..paste dr wahida..
kalau ana .. ana gunting je.. x perlu la cukur..cz nanti cepatlaa lebat..petua2 yg warga hanan bg.. juge boleh dipraktikkan.. mase ana kecikk.. ayahanda ade suruh cabutkan bulu ketiak dia.. tpi.. sakit skit la..isshh.. ana x mampu laa nak buat pd diri ana sendiri.. sakit....
then.. ayah suke letak kapur..selain utk mudah cabut..selain tu ia dpt hilangkan bau badan kite..* em.. ana x penah pun letak..hehe..he.. cume nampak ayah.. abg & kakak je..
okla.. apepun.. nak [email protected] gunting better hari jumaat..
*ana syorkan gunting je.. dr cukur...
ilalliqa'.wsslm..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.073506 saat. Lajunya....