Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Apa saja yang anda fikirkan mengenai diri anda adalah betul. Jika anda fikirkan anda boleh atau tak boleh, kedua-duanya memang betul

-- Henry Ford

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Dari Galeri
masa graduasi kat Sek Berasrama Penuh Integrasi Rawang

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 7 hari yang lalu
Laurenjoy: 35 hari yang lalu
jackurban: 36 hari yang lalu
porkalwais: 36 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: Combined party!!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Combined party!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Combined party!!!

selembut_bayu
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 168
Posting: 85
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 11:51


warahmatullah...

Seperti yg kita tahu.. negara kita yg berbilang kaum ni merayakan hari raya aidilfitri & aidiladha, deepavali, christmas, chinese new year. tak lama lagi penganut agama kristian akan menyambut krismas..

Ana pernah terbaca yg kita sebagai muslim dilarang merayakan perayaan mereka yang kafir. walaupun sekadar memberi ucapan bg perayaan itu adalah dilarang. Kalau salah tolonglah betulkan..

Adakah dengan menghadiri combined party.. (diadakan sempena hari raya, krismas, thn baru cina, tahun baru) dibolehkan? ana tak pasti tentang ni dan mohon diberi penjelasan tentang perkara ini. ana runsing mengenai perkara ini apatah lagi setelah mendengar bahawa seseorg akan diminta hadir untuk menjadi santa. kemungkinan juga akan ada penganut yg membawa makan bukan halal..

Penjelasan sahabat semua dihargai.. terima kasih..

wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For selembut_bayuProfil   Hantar PM kepada selembut_bayu   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 23:30



ana pun konfius..boleh ke kita menghadiri majlis diorg..
kalau majlis kematian ana taula..kita boleh dtg sbg tanda
menghormati tp kita tak boleh ikut upacara diorg..
sameke kalau majlis perayaan?
ana pernah menghadiri ceramah bekas penganut agama
hindu,buddha dan kristian..diorg kate kita mmg tak leh
memberi ucapan bg perayaan agama lain..seolah-olah kita ni
meredhai agama diorg..sedangkan kita tahu satu-satunya
agama yg diterima disisi Allah adalah agama islam..kalau nak beri ucapan kita dibenarkan cakap semoga awak berbahagia..atau selain itu tp tak dibenarkan cakap terus..contohnya happy deepavali..harap
semua dpt ambil ihtimam tentang perkara ni...kalau ana salah sila betulkan..wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

selembut_bayu
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 168
Posting: 85
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-03 10:47


..

em, nampak nya perkara ni mmg mengelirukan kite.. tapi macam mana ye? tak de ke kawan2 yg nk tolong?

wassalam..


Bookmark and Share




  Member Information For selembut_bayuProfil   Hantar PM kepada selembut_bayu   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 23:42



Ni yang ana tau laaa..
Kalau perayaan tu berkaitan agama , kita tak dibenarkan kot.. rasanya laaa.. tapi kalau budaya, macam tahun baru cina, bolehh...

harap sangat yang berilmu tu, bagilah pandangan... kami ni nak tau yang sebenar-benarnya..


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 272
Posting: 30
Dari: pahang,kelantan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-01-04 09:04


Ini sekadar pendpt ana...

Rasanya kalau nk pergi tu tak pa.. Nak tahu camne agama tu pny perayaan spy kita senang nk dakwah... tp jgnla plak kita ikut serta mereka.. kalau nak dtg Insya Allah no hal asalkan kita tak tiru dan terpengaruh dgn agama mereka...
kalau budaya pon sama la.. yg mana melanggar syariah better kita jgn buat... Kalau parti tu campur laki perempuan and no batas... ana rasa, baik tak yah pegi meaning, parti tu bukanlah priority kita sebgi seorg Muslimah

erm, kalau salah ana mintak maaf.. tu hny pandangan drpd ana yg hina ni ... Salah tolong tegur dan betulkan yerh?

WaLLahua'LaM

-----------------
UkHuwWaH FIllAh nEvEr eNds~


Bookmark and Share




  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

madihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 31
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-04 21:54



Dari apa yang saya tahu kalau kita maraikan hanya untuk menghormati takpe tapi kalau sebab lain tak taulah saya .Tapi semuanya berdasarkan niat kita.
Wallhua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For madihahProfil   Hantar PM kepada madihah   Pergi ke madihah's Website   Quote dan BalasQuote

selembut_bayu
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 168
Posting: 85
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 08:15


assalamualaikum..

thanks semua sbb reply.. please tgk jawapan dr seorg ahli ukhwah.. search topik forum yg sama di komuniti ukhwah..

wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For selembut_bayuProfil   Hantar PM kepada selembut_bayu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.063008 saat. Lajunya....