Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang miskin bukanlah mereka yang tidak mempunyai wang, tetapi mereka yang tidak ada impian.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Dari Galeri
Assalamualaikum...

salam kasih~sayang buat sahabat muslimah kita semua...

'moga ukhwah yg terjalin sesama kita ini kan mekar bagai kuntuman bunga yg mekar di pagi hari...'

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 19 jam, 56 minit yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: how to say "No!"


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» how to say "No!"

Please Mendaftar To Post


Oleh how to say "No!"

OneNie
WARGA RASMI
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1553
Posting: 1

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-03 09:56


bagaimana cara terbaik untuk mengatakan "TIDAK" secara sopan, beretika, formal, profesional, batas sosial masyarakat dan sebagainya....


Bookmark and Share




  Member Information For OneNieProfil   Hantar PM kepada OneNie   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-03 10:35




erm... dlm keadaan dan situasi yg macam mana tu? pada pandangan ana, utk berkata NO/TIDAK..ianya bergantung kepada keadaan dan masa dan tempat kita berada.

Jika kita berkata NO/TIDAK..berikanlah alasan yg logik dan munasabah agar tidak menyinggung mana2 pihak.
wassalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

natsumi_8
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 2895
Posting: 66
Dari: KL

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-12-03 16:53





btul tu. kiter tak perlu bercakap secara terus,mungkin dimulakan ngan sebab....dan lain-lain....




Bookmark and Share




  Member Information For natsumi_8Profil   Hantar PM kepada natsumi_8   Pergi ke natsumi_8's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 12:19


assalamualaikumm..

kalau cara ana plak, ana bagi tahu secara simbolik.. tak cakap terus perkataan tak..
tapi kekadang tu, kalau tak tahan sgt, terus jer keluar perkataan No... hehehe

-----------------
Bersih Zahir Tenang dimata,
Bersih Batin Tenang dihati.


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 14:38


hmm tp bile kite nak menyebut NO mesti kite sebut MAAF..betui tak?

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

natsumi_8
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 2895
Posting: 66
Dari: KL

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 20:53





BTOOOOOOOOLLLLL.........


Bookmark and Share




  Member Information For natsumi_8Profil   Hantar PM kepada natsumi_8   Pergi ke natsumi_8's Website   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 22:39



depends on situation jugak.kadang2 tue,kena tgk orang yang kita nak katakan NO tue.kalau dikalangan org yg rapat dengan kita,mungkin lebih senang nak keluarkan perkataan tu tanpa perlu tapis2.sekadar pandangan.


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

deq_mas
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 2379
Posting: 153
Dari: Brunei Darussalam

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 08:58



bagi saya ada banyak situation untuk kita gunakan perkataan no dengan sopan sebagai contoh:

1. bila seseorang hendak memberi pertolongan kepada kita tetapi kita mampu untuk membuatnya sendiri jadi cara untuk menolaknya adalah dengan mengatakan No, Its ok, Thank You for your kindness

2. bila seseorang cuba untuk memberikan kita sesuatu ataupun seseorang ingin menambah minuman ataupun makanan kita tetapi kita tidak mahu katakan No, Thank you

3. bila seseorang cuba untuk berkeras berjumpa dengan kita terutama lelaki yang berkeras sangat nak jumpa kita sedangkan kita dalam situasi yang tidak mengizinkan cara untuk menolak dengan sopan ialah dengan berkata No, Please

deq mas rasa cukuplah itu saja sebagai contoh tapi apa yang penting ialah cara kita meng intonasikan cara sebutan dan juga cara kita menggunakan nya, suara pun kena lembut penuh sopan baru ngam..

-----------------
-= Dalam Setiap Perkara Hendaklah Disertakan Dengan DUIT: di-Doa, U-Usaha, I-Istiqomah dan T-Tawaqal =-


Bookmark and Share




  Member Information For deq_masProfil   Hantar PM kepada deq_mas   Pergi ke deq_mas's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
{ SRIKANDI }
Menyertai: 23.09.2003
Ahli No: 2502
Posting: 90
Dari: Ardul Amin

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 11:12




ana setuju dengan deq mas tu...

deq mas ....lama tak dengar berita.....


Bookmark and Share




  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

Amilyn
WARGA RASMI
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 3222
Posting: 10
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 12:03



Berilah reason yg munasabah utk mengatakn tidak.
katakan dia ajak keluar makan masa tgh study.ckplah nak studyla takleh teman dan minta maaf kat die.mgkin die akan tidak akan kecewa dgn penolakan kite.lg satu hendaklah kite tegas ketika mengatakan tidak supaya kite tidak termakan pujukannya.Asalkan cara kite itu berhakmah dia akan menerima.....
wassalam

-----------------
kecantikan seorg wanita terletak pada sifat malunya dan kegagahan seorg lelaki ketika dia menahan amarahnya.


Bookmark and Share




  Member Information For AmilynProfil   Hantar PM kepada Amilyn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.058616 saat. Lajunya....