Oleh |
Segala jenis puding |
kaca_emas
WARGA RASMI Menyertai: 14.12.2003 Ahli No: 2933
Posting: 2
|
Posting pada: 14-12-03 01:16
PUDING COCKTAIL BERKUAH Bahan untuk puding: 1 liter sus segar 100 gm tpg kastard 5 camca makan gula pasir 1 camca makan serbuk agar-agar secubit garam Cara: 1. Satukan semua bahan dan gaul hingga sebati. 2. Masak di atas api (sederhana panas) hingga pekat. 3. Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan. Potong mengikut saiz yang dikehendaki. Bahan-bahan lain: 1 tin buah-buahan cocktail 1 tin nata de cocoa 1 tin kiub nenas Bahan untuk kuah: 1 tin susu cair 400 ml air 2 camca makan tpg kastard 6 camca makan gula pasir secubit garam beberapa helai daun pandan - disiat-siat Cara: 1. Satukan semua bahan. Gaul hingga sebati. 2. Jerang di atas apai (sederhana panas) hingga mendidih sampil dikacau supaya tidak berketul. 3. Sejukkan sebentar dan buang bahagian kepala/atas yang beku. 4. Apabila sudah siap semua dicampurkan semuanya sebelum dihidangkan.
|
afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG Menyertai: 28.04.2003 Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh
|
Posting pada: 25-12-03 13:13
pembuka selera yg pastinya digemari terutamanya kanak-kanak.. -----------------
|
syah_solehah
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 08.11.2003 Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia
|
Posting pada: 01-01-04 04:46
|
maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 03.03.2004 Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai
|
Posting pada: 03-03-04 10:19
Puding buihhhhhh.. banyak buih ke?????? bunyi pelik ajerrr.. mesti sedap agaknya.. turunkanlah ilmu masak tu!!!!
|
lidya_haryati
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 11.02.2004 Ahli No: 3258
Posting: 80
Dari: Malaysia
|
Posting pada: 03-03-04 13:20
|
AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG Menyertai: 01.05.2003 Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak
|
Posting pada: 03-03-04 22:44
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 17:33
:: Puding Gula Hangus :: Gambar Sekadar Hiasan Bahan-bahannya: Bahan A 10 biji telur 3 ¼ cawan gula 1 tin susu cair ½ cawan gula (hanguskan dalam loyang) Bahan B 1 paket agar-agar 3 biji telur (ambik kuning sahaja) 1 tin susu cair 1 sudu tepung kastad Esen vanila Pewarna kuning Gula secukup rasa Warna merah dan coklat - mengikut kesukaan Cara menyediakannya: Hanguskan gula dalam loyang, biarkan ia sejuk. Bancuh Bahan A (tak termasuk gula hangus) dan letakkan dalam loyang tadi. Kukus. Bancuh susu cair, kuning telur, tepung kastard, pewarna kuning, esen vanila. Agar-agar dimasak, bila masak masukkan bancuhan tadi dan kacau. Bahagi adunan kepada 3 dan bubuh pewarna kuning merah dan coklat. Tuangkan agar berwarna kedalam puding yg telah dikukus tadi mengikut kreativiti masing-masing.
|
xara_fatima
WARGA 2 BINTANG Menyertai: 21.10.2004 Ahli No: 4478
Posting: 54
Dari: bangi
|
Posting pada: 21-10-04 14:17
saya teringin nak buat puding roti. biasanya saya buat akan terkeras sgt bhgn atas dan bhgn bawah masih tidak mengeras.siap berair2 lagi.. bahan yang saya gunakan.. roti-7-8 keping telur sebiji marjerin sesudu gula sesedap rasa susu cair 1 tin..(resepi amik dr mana ntah, tak ingat) tapi..x pernah menjadi.nape ye?
|
dragonfly
WARGA RASMI Menyertai: 20.08.2008 Ahli No: 8907
Posting: 5
Dari: kuala lumpur
|
Posting pada: 25-08-08 16:45
PUDING PELANGI Bahan-bahan ( 5-6 orang ) 10g serbuk agar2 650ml air 200gm gula pasir (kalau nak kurang manis buat dalam 180gm pun ok kut) 60gm mentega 1 biji telur ½ tin susu cair 1 sudu makan tepung custard 1 sudu makan serbuk koko 1/2 sudu teh vanilla pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak kaler2 lain pun orait juga) Cara-cara Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then lepas itu tutup api. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk (sama banyak). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing-masing boleh letak kuning dan merah. Sengetkan loyang/sebarang bekas puding sedikit (yang saya gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dengan Apa untuk tinggikan). mula-mula tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yang paling rendah tu lah), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las sekali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat macam ni sampai semua adunan habis. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras boleh lah ngappp.... ----------------- SOBRUN JAMILUN
|
dragonfly
WARGA RASMI Menyertai: 20.08.2008 Ahli No: 8907
Posting: 5
Dari: kuala lumpur
|
Posting pada: 25-08-08 17:22
PUDING KARAMEL Bahan-bahan ( sekeluarga ) 3 sudu besar gula pasir 5 sudu besar air 1 tin susu pekat 7 biji telur ayam 1 sudu kecil essen vanilla Cara-cara mula-mula cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil.Masukkan 4 sudu air,then 3 sudu gula. Masak sampai gula tu kekuningan. lepas itu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. Pukul telur sampai berbuih lepas itu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata,letakkan essen vanilla. Tuang bancuhan susu dan telur atas gula yang dah beku tadi....boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitulaaa........ Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh lah dijamu untuk keluarga....... ----------------- SOBRUN JAMILUN
|
dragonfly
WARGA RASMI Menyertai: 20.08.2008 Ahli No: 8907
Posting: 5
Dari: kuala lumpur
|
Posting pada: 25-08-08 17:31
PUDING ROTI CINNAMON Bahan-bahan ( 6 biji acuan muffin yang besar 3-4 keping roti 200ml susu segar 2 biji telur (size M) 21/2 sudu besar gula 1 sudu kecil cinnamon powder 2 sudu besar kismis 1 sudu besar mentega/marjerin - cairkan esen vanilla chocolate syrup Hershey's -optional Cara-cara Pukul telur,gula sampai kembang. Masukkan marjerin/mentega dan susu. Gaul rata. Masukkan cinnamon powder dan esen vanilla.Kacau sebati. Carik2kan roti ke dalam adunan. Tenggelamkan roti2 itu sampai basah semua. Masukkan kismis...gaul lagi. Panaskan oven.Tuang adunan roti tadi dalam acuan muffin yang dah dilengser dengan minyak/marjerin.kalau dalam loyang pun boleh.guna loyang kecik saja sebab adunan ini tak banyak. nak banyak or famili besar kena double kan ingredient. Bakar hingga masak/kekuningan lebih kurang 10-15min. Bergantung kepada oven dan keluasan acuan. Dah sejuk...boleh curahkan chocolate syrup Hershey's ...kalau guna loyang,dah potong baru lah curahkan syrup. kalau tak nak pun tak apa.jadi lah macam puding roti yang biasa2 itu.... SeLaMaT MenCuBe.... ----------------- SOBRUN JAMILUN
|
dragonfly
WARGA RASMI Menyertai: 20.08.2008 Ahli No: 8907
Posting: 5
Dari: kuala lumpur
|
Posting pada: 25-08-08 17:47
PUDING BUIH Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan ) 1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan 1.75 liter air 9 sudu besar gula 1 helai daun pandan ~ disimpul 6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur untuk dimasukkan ke dalam kuah 1 tin fruit cocktail ~ optional pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tapi letaklah esen vanila untuk tak nak bagi bau hanyir telur untuk KUAH 1 tin susu cair 2 tin air (guna tin susu cair) 7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya.. 2 sudu besar tepung kastard 1 biji kuning telur yang diambil dari 6 biji telur tadi 2 helai daun pandan ~ disimpulkan 1/2 sudu kecil garam Cara-cara 1.Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing-masing. Kacau sebati. 2.Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul-betul kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yang cuma ada mixer cap ayam macam saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi hingga betul-betul kembang dan gebu. 3.Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yang telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais. untuk MEMBUAT KUAH: Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais. Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk. **Bagi yang mempunyai lebihan telur putih (seperti membuat kek lapis yang tidak banyak menggunakan putih telur, boleh saja gunakan 9 putih telur untuk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. bagi saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 begitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu.. Selamat mencuba.. ----------------- SOBRUN JAMILUN
|