Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang banyak berkata, akan banyak silap dan orang yang banyak silap akan banyak dosa dan orang yang banyak dosa ialah neraka lebih layak baginya
--
maksud Hadis

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Dari Galeri
Inilah Kek APRIL GENIUS

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Dari Dapur
Topik: Segala jenis puding


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» Segala jenis puding

Please Mendaftar To Post


Oleh Segala jenis puding

kaca_emas
WARGA RASMI
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 2933
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 01:16




PUDING COCKTAIL BERKUAH

Bahan untuk puding:

1 liter sus segar
100 gm tpg kastard
5 camca makan gula pasir
1 camca makan serbuk agar-agar
secubit garam

Cara:

1. Satukan semua bahan dan gaul hingga sebati.
2. Masak di atas api (sederhana panas) hingga pekat.
3. Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan.
Potong mengikut saiz yang dikehendaki.

Bahan-bahan lain:

1 tin buah-buahan cocktail
1 tin nata de cocoa
1 tin kiub nenas

Bahan untuk kuah:

1 tin susu cair
400 ml air
2 camca makan tpg kastard
6 camca makan gula pasir
secubit garam
beberapa helai daun pandan - disiat-siat

Cara:

1. Satukan semua bahan. Gaul hingga sebati.
2. Jerang di atas apai (sederhana panas) hingga
mendidih sampil dikacau supaya tidak berketul.
3. Sejukkan sebentar dan buang bahagian kepala/atas
yang beku.
4. Apabila sudah siap semua dicampurkan semuanya
sebelum dihidangkan.


Bookmark and Share




  Member Information For kaca_emasProfil   Hantar PM kepada kaca_emas   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 25-12-03 13:13


pembuka selera yg pastinya digemari terutamanya kanak-kanak..

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-04 04:46



sedap.. tapi ana suka wat puding roti jaa ngan puding buih.. kalau ada yang nak tau barulah diperturunkan...


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-04 10:19



Puding buihhhhhh.. banyak buih ke?????? bunyi pelik ajerrr.. mesti sedap agaknya.. turunkanlah ilmu masak tu!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 3258
Posting: 80
Dari: Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-04 13:20



ermmmm.... yummi....



Bookmark and Share




  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 03-03-04 22:44



sedapnye hingga menjilat jari..lapo le..hikk


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:33


:: Puding Gula Hangus ::


Gambar Sekadar Hiasan
Bahan-bahannya:
Bahan A
10 biji telur
3 ¼ cawan gula
1 tin susu cair
½ cawan gula (hanguskan dalam loyang)

Bahan B
1 paket agar-agar
3 biji telur (ambik kuning sahaja)
1 tin susu cair
1 sudu tepung kastad
Esen vanila
Pewarna kuning
Gula secukup rasa
Warna merah dan coklat - mengikut kesukaan








Cara menyediakannya:
Hanguskan gula dalam loyang, biarkan ia sejuk.

Bancuh Bahan A (tak termasuk gula hangus) dan letakkan dalam loyang tadi. Kukus.
Bancuh susu cair, kuning telur, tepung kastard, pewarna kuning, esen vanila.
Agar-agar dimasak, bila masak masukkan bancuhan tadi dan kacau.
Bahagi adunan kepada 3 dan bubuh pewarna kuning merah dan coklat.
Tuangkan agar berwarna kedalam puding yg telah dikukus tadi mengikut kreativiti masing-masing.




Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

xara_fatima
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 4478
Posting: 54
Dari: bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-04 14:17


saya teringin nak buat puding roti.
biasanya saya buat akan terkeras sgt bhgn atas dan bhgn bawah masih tidak mengeras.siap berair2 lagi..

bahan yang saya gunakan..
roti-7-8 keping
telur sebiji
marjerin sesudu
gula sesedap rasa
susu cair 1 tin..(resepi amik dr mana ntah, tak ingat)

tapi..x pernah menjadi.nape ye?


Bookmark and Share




  Member Information For xara_fatimaProfil   Hantar PM kepada xara_fatima   Quote dan BalasQuote

dragonfly
WARGA RASMI
Menyertai: 20.08.2008
Ahli No: 8907
Posting: 5
Dari: kuala lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 16:45


PUDING PELANGI

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

10g serbuk agar2
650ml air
200gm gula pasir (kalau nak kurang manis buat dalam 180gm pun ok kut)
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak kaler2 lain pun orait juga)
Cara-cara
Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan

Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis

Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then lepas itu tutup api.

Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk (sama banyak). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing-masing boleh letak kuning dan merah.

Sengetkan loyang/sebarang bekas puding sedikit (yang saya gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dengan Apa untuk tinggikan).

mula-mula tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yang paling rendah tu lah), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las sekali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat macam ni sampai semua adunan habis.
Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras boleh lah ngappp....


-----------------
SOBRUN JAMILUN


Bookmark and Share




  Member Information For dragonflyProfil   Hantar PM kepada dragonfly   Quote dan BalasQuote

dragonfly
WARGA RASMI
Menyertai: 20.08.2008
Ahli No: 8907
Posting: 5
Dari: kuala lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 17:22


PUDING KARAMEL

Bahan-bahan ( sekeluarga )

3 sudu besar gula pasir
5 sudu besar air
1 tin susu pekat
7 biji telur ayam
1 sudu kecil essen vanilla

Cara-cara

mula-mula cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil.Masukkan 4 sudu air,then 3 sudu gula.
Masak sampai gula tu kekuningan. lepas itu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata.

Pukul telur sampai berbuih lepas itu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata,letakkan essen vanilla.
Tuang bancuhan susu dan telur atas gula yang dah beku tadi....boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitulaaa........
Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh lah dijamu untuk keluarga.......


-----------------
SOBRUN JAMILUN


Bookmark and Share




  Member Information For dragonflyProfil   Hantar PM kepada dragonfly   Quote dan BalasQuote

dragonfly
WARGA RASMI
Menyertai: 20.08.2008
Ahli No: 8907
Posting: 5
Dari: kuala lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 17:31


PUDING ROTI CINNAMON

Bahan-bahan ( 6 biji acuan muffin yang besar
3-4 keping roti
200ml susu segar
2 biji telur (size M)
21/2 sudu besar gula
1 sudu kecil cinnamon powder
2 sudu besar kismis
1 sudu besar mentega/marjerin - cairkan
esen vanilla
chocolate syrup Hershey's -optional
Cara-cara
Pukul telur,gula sampai kembang. Masukkan marjerin/mentega dan susu. Gaul rata.

Masukkan cinnamon powder dan esen vanilla.Kacau sebati.
Carik2kan roti ke dalam adunan. Tenggelamkan roti2 itu sampai basah semua.
Masukkan kismis...gaul lagi.

Panaskan oven.Tuang adunan roti tadi dalam acuan muffin yang dah dilengser dengan minyak/marjerin.kalau dalam loyang pun boleh.guna loyang kecik saja sebab adunan ini tak banyak. nak banyak or famili besar kena double kan ingredient.

Bakar hingga masak/kekuningan lebih kurang 10-15min. Bergantung kepada oven dan keluasan acuan.
Dah sejuk...boleh curahkan chocolate syrup Hershey's
...kalau guna loyang,dah potong baru lah curahkan syrup. kalau tak nak pun tak apa.jadi lah macam puding roti yang biasa2 itu....
SeLaMaT MenCuBe....


-----------------
SOBRUN JAMILUN


Bookmark and Share




  Member Information For dragonflyProfil   Hantar PM kepada dragonfly   Quote dan BalasQuote

dragonfly
WARGA RASMI
Menyertai: 20.08.2008
Ahli No: 8907
Posting: 5
Dari: kuala lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 17:47


PUDING BUIH


Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )

1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur untuk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tapi letaklah esen vanila untuk tak nak bagi bau hanyir telur

untuk KUAH
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yang diambil dari 6 biji telur tadi
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

1.Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing-masing. Kacau sebati.

2.Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul-betul kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yang cuma ada mixer cap ayam macam saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi hingga betul-betul kembang dan gebu.

3.Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yang telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.

untuk MEMBUAT KUAH:

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.

**Bagi yang mempunyai lebihan telur putih (seperti membuat kek lapis yang tidak banyak menggunakan putih telur, boleh saja gunakan 9 putih telur untuk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. bagi saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 begitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..
Selamat mencuba..


-----------------
SOBRUN JAMILUN


Bookmark and Share




  Member Information For dragonflyProfil   Hantar PM kepada dragonfly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.055211 saat. Lajunya....