Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Cabaran sebenar bukan bagaimana hendak menguruskan masa tetapi bagaimana hendak menguruskan diri kita

-- Tokoh Korporat

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Dari Galeri
assalamu'alaikum wrt wbt...salam ukhwah minni.:)
nak tahu ana yg mana? ana yg sdg duduk ditgh2 dan diapit oleh sahabat2 tersayang..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
Waldor263: 8 hari yang lalu
CrazyWood69: 22 hari yang lalu
Swarig123: 26 hari yang lalu


Masa Lapang
Topik: novel yang paling di minati


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» novel yang paling di minati

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh novel yang paling di minati

puteri_JIHAD
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 2451
Posting: 55
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-03 11:03



puteri saje je utarakan topik ni sbb remaja muslimah memang x boleh dipisahkan ngan novel.kalo kota tgk kat pasaran novel cinta berlambak tp novel bercirikan islamik nggak ada.whateverpun,tajuk novel yg paling di minati oleh kebanyakkan hanan's member ape? n apa sbb yg menjadikan muslimah lebih gemar membaca novel berbanding muslimin?jawab....jgn jawap

-----------------
salam Ikhlas Penuh Ukhuwwah


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_JIHADProfil   Hantar PM kepada puteri_JIHAD   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-03 17:29


...
hehehe.. cakap pasal novel...; novel yg paling ana minat, huurrmmm... penulisnyer, RAMLEE AWANG MURSYID. kiranyer novel thriller la.. suspen ada, teka teki ada, kekeluargaan daan mcm² unsur dia letak. novel RAM yg paling best sekali Mandatori.

lagipon, kalu ana beli novel cintan, adik² laki ana yg lain tak baca... ana kalu boleh novel tu sumer adik² ana boleh baca, janji diorang jaga jgn bagi hilang udah.. hehe . sebab tula,ana suker beli novel keluaran RAM. utk thn 2004, ada novel sambungan Semangat Hutan. ana dah tak sabar nak tunggu ni.... hihihi.

-----------------
Bersih Zahir Tenang dimata,
Bersih Batin Tenang dihati.


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
WARGA RASMI
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1715
Posting: 6
Dari: no man's land

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 01:54


fav novel..Korban Kasih kot..by Fatimah Saidin. novel nih baca time skolah rendah. sgt sedih, mcm real story. Yg lain maybe sequel Bila Sena Kembali Berbunga.


Bookmark and Share




  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

kakngah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 26
Posting: 80
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 04:31


entahlah............tak ingat.........


Bookmark and Share




  Member Information For kakngahProfil   Hantar PM kepada kakngah   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-03 01:57



novel ye?ana punya feveret....cerita budak2 yoyo (yonna & yonni).novel remaja!nak kata cerita jiwang,rasanya tak la jugak.pasal budak kembar 2 org tu la!seronok pulak bacer.skarang nie dah buku ke4..tajuk 'Dah Kater Daah'.penulisnya Liana Afiera Malik


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 16:14


Setakat ni, novel

Maria
Sesuci Cinta
Hatimu Untuk Siapa
Maaf dari Sorga.

Penulis2 lain ana kureng respek @ minat dengan hasil tulisannya atas sebab2 tertentu. Ramainya buat buku tanpa berfikir panjang ( sorry 2 say ). Tapi memang betul.

Watak2 digambarkan : Lelaki yang baik, taat pada ibu, rajin mengerjakan ibadah solat di masjid, tapi..... hairan ya?? Apabila watak sebegitu baik boleh duduk bercium2an, beriba2ribaan, berpelukan dengan wanita??

Apa sebenarnya yang ingin disampaikan penulis ni ya??

Banyak lagi contoh yang boleh di ambil. Huh! Buat malu air muka orang Islam saja. Sedangkan, motif digambarkan watak sebegitu tidak diterangkan.. Kalau ya pun hendak menggambaran realiti, sampaikan biar betul2.. Inikan... celaru habis ! walaupun hanya dalam watak noivel.. Jangan pandang ringan sekirtanya watak yg buat peraangai tak seno'eh itu adalah digambarkan seorang lelaki Islam..

Ulasan : Di ambil dr sebuah novel .. Ceritanya best cuma.. loq quality! Langsung takda kualiti.. Cinta buta! Kosong saja. Boleh mengelirukan sesetengah pihak wa;aupun hanya dgn niat ingin mjdkan bahan2 santai.. ( bahan santai yg tak kena. Bahaya! )..


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 21:22



Ana sependapat dengan MuSaFiR_SaYYaFF.. dulu memang ana minat novel cinta.. maklumlah masa zaman sekolah dulu semuanya dibaca.. tapi lama2 rasa sangat membosankan.. jalan cerita sudahlah sama... ana pelik tengok orang sanggup habiskan duit untuk membeli cerita yang sama hanya ditukar watak dan suasana...

Ana minat juga karya Ramlee Awang Mursyid macam Sakinah, novel misteri ke, hantu ke, pembunuhan.. tu ana sukalah...



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 03:22


hmm ..
baca tuh bacalah jugak..
tp memang tak minat sgt..
cume skang suke baca dr keluaran Alaf21..

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

nurul_hana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.05.2003
Ahli No: 930
Posting: 30
Dari: Gombak

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 13:12




novel yang ana suka baca ialah suara hati,bicara hati dan ombak rindu.....mulanya,ana tak suka baca tapi bila kawan ana kasi pinjam,terpengaruh la pulak.. ....

-----------------
Berjuanglah demi mempertahankan maruah sebagai seorang muslimah sejati....


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_hanaProfil   Hantar PM kepada nurul_hana   Quote dan BalasQuote

puteri_JIHAD
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 2451
Posting: 55
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 14:07



puteri kalau nak kata tak baca novel,memang tipu tapi kalau baca....org yg tunggu turn jenuh tunggu sbb baca tak habis2.org kata kurang penghayatan tapi puteri tak retilah dok mengadap novel je 24 jam sampai takleh buat kerja lain...


-----------------
salam Ikhlas Penuh Ukhuwwah


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_JIHADProfil   Hantar PM kepada puteri_JIHAD   Quote dan BalasQuote

hf
WARGA RASMI
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 2817
Posting: 1
Dari: KL

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 14:14


Novelll... tak sangka u all minat novel. what ever.. pernah baca...
pijar kinanah?
1515?
Sesegar Nailofar?
Maria?
Lakaran sahrawi?
Rona Bosphorus?
dll...
Penulisan yang kreatif membawa msg islam... best sangat utk dibaca t'utama bagi student mcm u all


Bookmark and Share




  Member Information For hfProfil   Hantar PM kepada hf   Quote dan BalasQuote

niknurhannan
WARGA RASMI
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1833
Posting: 8

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-12-03 07:53


...ana pun minat membaca novel tp disebabkan kekangan masa, jd tak banyak yg sempat dibaca..... buku2 rujukan pun tak habis dikhatam lg....

naluri
ombak rindu
hatimu untuk siapa pun baca jugak
lakaran sahrawi

emmm ...apa lagi? pernah jugak baca cemburu seorang perempuan , best jugak jalan ceritanya....minat jugak penulis ramli awang murshid tu...tp setakat ni cuma A.D.A. M je yang pernah baca.... apa pun ....ambil lah apa yg baik.... yang buruk jadikan sempadan...wslm


Bookmark and Share




  Member Information For niknurhannanProfil   Hantar PM kepada niknurhannan   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 11:13




iye ramlee awang murshid..besh gilos

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 241
Posting: 36
Dari: :~:Pengkalan Chepa, Kelantan:~:

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 09:40




Lakaran sahrawi??...

boleh tak sesape yg penah bace tolong terangkan serba ringkas jalan cerita dlm buku tu??

-----------------
"Maka Allah lah Pelindung yg terbaik dan Dia jugalah yg paling Penyayang di ntara yg Penyayang" (Yusuf : 64)


Bookmark and Share




  Member Information For sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-12-03 15:58


akak suka baca novel inggeris...
novel melayu lak suka yg temanya berat2...

1. Novel2 from Judith McNaught
2. Novel2 from Barbara Taylor Bradford, terutamanya "A Woman of Substance"
3. Novel2 from Danielle Steel
4. Sesegar Nailofar
5. Rona Bhosphorus
6. Hatimu Milik Siapa
7. Cemburu seorg Perempuan
8. Dan byk lg... tak larat nak senaraikan...

belum sempat lg baca karya Ramlee Awang Mursyid...
nak try gak cari dan baca...
Lakaran Sahrawi tu belum baca lg...
tapi, citernya berkisar ttg seorg wanita yg hidup bermadu...


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

littleOne
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 507
Posting: 70
Dari: pearl island

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-12-03 16:18


dari dulu sampai sekarang...
ntah kenapa ana tetap minat nove

AYAHANDA
tulisan: AZIZI HAJI ABDULLAH

mengalir deras air mata ana bila baca setiap helaian novel tersebut.... tersentuhnya hati ana ni..



-----------------
ruh kudus


Bookmark and Share




  Member Information For littleOneProfil   Hantar PM kepada littleOne   Quote dan BalasQuote

wardatul_jannah
WARGA RASMI
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 843
Posting: 12
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 23:42




Sebut pasal novel ni...ana pun mmg minat juga baca novel.....tapi sekarang ni dah naik malas pulak nak manjakan diri ngan novel dan hanya baca cerpen² sajer....dan entah kenapa baru² ni ana tertarik ngan satu novel yang bercirikan islam...novel tu bertajuk SEJERNIH SALSABILA ....ditulis oleh student kat mesir...tapi terlupa nama penulis tu.....pertama sekali ana tertarik ngan novel tu sbb tajuknya....dan bila ana cuba baca Alhamdulillah....mmg best ceritanya...dan penuh islamik...novel tu menceritakan seorang pelajar muslimah menjalani kehidupannya ketika belajar di bumi arab....dan inilah juga novel pertama yang ana baca yang bercirikan islam....dan banyak pengajaran yg boleh diambil... baiiklah, itu shj dapat ana kongsi ngan sahabiah semua ttg novel yang ana minati....Wassalam...
Salam Sayang utk semua....


Bookmark and Share




  Member Information For wardatul_jannahProfil   Hantar PM kepada wardatul_jannah   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 56
Posting: 52
Dari: MCIIUM

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 23:46


erm...minat baca novel dah pudar...skrg ni target nak khatam Ringkasan Ihya' Ulumuddin dan Himpunan Risalah Hasan Al-Banna. Skrg ni tgh cuba-cuba mengarang...

Novel Salina karya A Samad Said takleh lupa sampai hari ni...



-----------------
[email protected]@~

[ Posting ini telah di edit oleh: Maryam pada 2003-12-12 23:47 ]


Bookmark and Share




  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Maryam's MSNM Number Is maryamira   Quote dan BalasQuote

siti_gadisdesa
WARGA RASMI
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 2360
Posting: 15
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 23:29


NOVEL>>>
novel thriller ramlee awang murshid best...semangat hutan..adam...
pastu kau untukku..ombak rindu..bicara hati...
macam2 lagilah..

-----------------
Jika ada seorang pejuang Islam di dunia,itu adalah aku...
Jika ada 1000 pejuang Islam di dunia, salah seorangnya adalah aku...
Jika tiada pejuang Islam di dunia ini,maka ketahuilah bahawa aku telah tiada...


Bookmark and Share




  Member Information For siti_gadisdesaProfil   Hantar PM kepada siti_gadisdesa   Quote dan BalasQuote

amirahsyuhada
WARGA RASMI
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 2932
Posting: 1
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-12-03 01:08


asalamualikum
saya suka baca novel kisah benar ttg juvana. Selalunya novel inggeris, setakat ni melayu susah nak cari.

Novel yg paling saya ingati adalah Sleepers karya Lorenzo Carcaterra. Novel ksahnya sendiri tentang bagaimana beliau dan 3 sahabatnya dimasukkan ke rehabilition centre sebab kesalahan membunuh yg tak sengaja. Disini 4 kanak2 ini didera mental dan seksual. Setahun mereka disana telah mengubah diri mereka. Dari kanak2 yg periang dan kelakar, kepada pendendam dan ganas. Dua orang darinya menjadi pembunuh yg akhirnya membunuh warden yg pernah mendera mereka. Seorang jadi peguam yg pendiam dan perahsia akhirnya berjaya melepas kan sahabat2nya dari kes pembunuhan warden tersebut,dlm masa yg sama menyelongkar sejarah hitam pusat juvana tersebut. Tidak berkahwin hingga akhir hayat dan tinggalkan kerjaya peguam untuk sendirian di tempat terpencil. Hanya Lorenzo yg hidup normal, bekerja sbg wartawan dan penulis serta mempunyai keluarga.

Buku lain yg tak dilupai:-
orphan-kisah unwanted child
karya2 Dr Hm Tuah Iskandar-stefa isle,hati milik siapa dan minda cemerlang.Karya2 Faisal Tehrani...Othman Puteh..shahnon ahmad,azizi abdullah dan a.samad said



Bookmark and Share




  Member Information For amirahsyuhadaProfil   Hantar PM kepada amirahsyuhada   Pergi ke amirahsyuhada's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» novel yang paling di minati

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081229 saat. Lajunya....