Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-07-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainerjons
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13713

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Dari Galeri
a'kum...

salam perkenalan dr saya.

-asma-

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
rainerjons: 15 hari yang lalu
rainersmith: 26 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: sape ade sertai BADAR????


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» sape ade sertai BADAR????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh sape ade sertai BADAR????

cute_pinky
WARGA RASMI
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 547
Posting: 17
Dari: tokyo

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-03 16:36


assalamualaikum semua...

saye kat sini nak tanyelakan..sape yg dulunye ataupon skarang nih sekolah die ade BADAR (badan agama dakwah akhlak dan rohani)dan sape yg ade pegang jawatan sameade exco ataupun lujnah @ mt sekalipon ...nak cedok pengalaman skeet la..terutamanya lajnah penerbitan dan multimedia... tp kalau nak bagi kan pendapat pon boleh jugak...


Bookmark and Share




  Member Information For cute_pinkyProfil   Hantar PM kepada cute_pinky   Quote dan BalasQuote

nurul_hana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.05.2003
Ahli No: 930
Posting: 30
Dari: Gombak

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 12:42


Assalamualaikum....sekolah ana ade persatuan BADAR...tapi,ana tak ade ape-ape jawatan yang terlibat dalam BADAR ni....biasanya,org-org yang sertai BADAR ni,org yang alim-alim belaka,tul tak???....

-----------------
Berjuanglah demi mempertahankan maruah sebagai seorang muslimah sejati....


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_hanaProfil   Hantar PM kepada nurul_hana   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-03 00:07


assalamualaikum..
sek ana ade BaDAR..ana exco tp bukan lajnah penerbitan dan multimedia..ana taula sikit-sikit ttg lajnah penerbitan dan multimedia ni...lajnah ni biasanya edarkan kertas yg mengandungi tazkirah atau ape2 ilmu setiap bulan..dan kekadang terbitkan majalah ...dlm setahun tu lebih kurang 5 majalah..okla sekadar tu je yg ana tahu..harap dpt beri sedikit gambaran ttg lajnah ni..bekerjalah demi islam..assalamualaikum..


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

cute_pinky
WARGA RASMI
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 547
Posting: 17
Dari: tokyo

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 13:30


alim? takde la biase je hana..takut je nak jage title alim tuh terase berat pulak...tak layak rasenye diri ini..wateverpon..thanks la pd ummi yang dah bagi gambaran tentang lpm dan hana ..boleh tak nak tau kalian nih dari skolah mane??


Bookmark and Share




  Member Information For cute_pinkyProfil   Hantar PM kepada cute_pinky   Quote dan BalasQuote

nurul_hana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.05.2003
Ahli No: 930
Posting: 30
Dari: Gombak

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 22:36


assalamualaikum...ooo...ana ingatkan org-org badar nie,alim-alim belaka,tapi kat sekolah ana memang alim orgnya...mungkin sesetengah org aje kot....cute_pinky,nama sekolah ana SEKOLAH AGAMA MENENGAH RAWANG...kat rawang....tahu ker kat mana???...sekolah anti kat mana pulak..??...

-----------------
Berjuanglah demi mempertahankan maruah sebagai seorang muslimah sejati....


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_hanaProfil   Hantar PM kepada nurul_hana   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 14:35


assalamualaikum..
betul kata cute_pinky..sape yg terlibat ngan badar ni bukanla alim sangat..kami pun kurang ilmu lagi..jawatan exco tu pun sebenarnya satu amanah dr Allah..amanah tu pun satu ujian..
ana takut pegang jawatan ni..tp anggaplah ia sebagai tarbiyah Allah utk diri kita..hana..sam rawang tu sama tak ngan sbpi rawang?


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

anasiti
WARGA RASMI
Menyertai: 22.09.2003
Ahli No: 2488
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 15:22


erm...bagus jugak boleh share psl nih..kat sekolah ana ade badan dakwah..tapi nama dia bukan badar...tapi BADATI...(Badan dakwah dan tarbiah Islam).. kalu kat sekolah ana ade lajnah penrbitan dan penyelidikan... antara yg kami buat..setiap minggu keluarkan BULETIN TARBIAH...setebal 12 m/s lebih kurang..pas tu..kami jual.. setiap bulan..kami edarkan pamplet. tu free jer...utk setiap kelas..dan setiap 2 minggu sekali edar tazkirah utk baca dlm kelas... dan setahun sekali atau 2 kali setahun...terbitkan majalah Al-Irsyad.. tu jer lah perancangan..dan..kalu ader yg nak share..nak tahu jugak..waallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For anasitiProfil   Hantar PM kepada anasiti   Quote dan BalasQuote

nurul_hana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.05.2003
Ahli No: 930
Posting: 30
Dari: Gombak

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 23:07


a'kum...ana nak jawab soalan puteri_ummi...sam rawang ni agak berbeza sedikit dengan sbpi rawang..yang samanya cuma kedua-dua sekolah di bawah jais....yang lainnya,yang pertama tempatnya....sekolah ana di batu 16,tapi sbpi rawang...ana tak tahu kat mana...hehehe...jangan marah ye... ...yang kedua,sam rawang bukan sekolah berasrama penuh....ade sesetengah pelajar duduk luar asrama dan sesetengah pelajar duduk di asrama tetapi di sbpi rawang semua pelajarnya merupakan pelajar yang duduk di asrama....ana rase mungkin begitu kot...kalau salah,tolong tegur ye...ana bukannya betul pun....ana cuma dengar daripada kakak dorm ana je...ok,wassalam...

-----------------
Berjuanglah demi mempertahankan maruah sebagai seorang muslimah sejati....


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_hanaProfil   Hantar PM kepada nurul_hana   Quote dan BalasQuote

aufa_khalilah
WARGA RASMI
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 2367
Posting: 4
Dari: Kisas

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 12:36


Assalamualaikum...

BADAR.....satu badan yg amat penting dalam sesebuah sekolah dalam melahirkan pelajar yg berakhlak mulia.saya sebenarnya ajk BADAR kat sekolah saya.Sekarang ni saya f4.tp saya dalam lujnah Musolla.Tp saya rasa lujnah penerbitan ni kerjanya adalah membuat artikel2 dan diedarkan kepada pelajar-pelajar sekolah.Ada juga yg menerbitkan majalah-majalah.Tapi cara persembahannya perlu menarik untuk menawan hati pelajar2 ni.Dalam berdakwah ni pelbagai wasilah yg kita boleh gunakan.Jadi itulah sedikit pendapat dr saya.Cuma saya ingin mengubah presepsi orang bahawa budak-budak badar ni semuanya alim-alim dan warak belaka.Perlu diingatkan bahawa segala yang berlaku adalah hikmah dari Allah dan hanya Allah sahaja kenapa mereka-mereka yang terpilih.Mungkin kerana kekuatan dalaman mereka masih belum cukup kuat maka Allah menentukan sedemikian.Agar mereka tak tergelincir dari landasan.Minta maaf jika pendapat saya tidak boleh diterima ,sekadar pendapat.
Juga saya ingin membetulkan fakta Nurul_hana yg mengatakan bahawa SBPI Rawang adalah bawah jais.Untuk pengetahuan semua ahli komuniti,SBPI Rawang termasuk SBPI lain adalh di bawah pihak Unit Berasrama penuh (Sbp).SBPI-Sekolah Berasrama Penuh Integrasi.Sekolah jenis ini alirannya bercampur.Itu sebab namanya Integrasi.Dimaklumkan


Bookmark and Share




  Member Information For aufa_khalilahProfil   Hantar PM kepada aufa_khalilah   Quote dan BalasQuote

cute_pinky
WARGA RASMI
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 547
Posting: 17
Dari: tokyo

japan   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 20:46



assalamualaikum...
hana saye skolah kat n9 SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AGAMA SHEIKH HJ MOHD SAID SEREMBAN..kenal ke??kalau kenal boleh le jenguk2 org kat sini hana,anasiti dan ummi nih form bape??takprla tak kesah la pon lajnah ape sekali pon musolla ke ceramah ke wateverla kite kongsi la sesame ye..nak jugak tau kegiatan skool kalian semue...
ok salam mesra...bye..

assalamualaikum..


Bookmark and Share




  Member Information For cute_pinkyProfil   Hantar PM kepada cute_pinky   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 01:43


assalamualaikum..
ana f 4 same ngan aufa..cute_pinky belaja di shams ke?form bape?aufa name betul nti ulfah ke?okla salam mahabbah utk semua


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

anasiti
WARGA RASMI
Menyertai: 22.09.2003
Ahli No: 2488
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 14:16




Ana form 4...dlm badan dakwah sekolah ana..ana ditaklifkan sbg Setiausaha... itu.aje..oklah...assalamualaikum..


Bookmark and Share




  Member Information For anasitiProfil   Hantar PM kepada anasiti   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-03 00:47



anasiti taklifan yg nti pegang same dgn taklifan yg ana pegang..sbg setiausaha..tp ana masih banyak yg ana belum tahu lagi..ana baru amik alih thn ni..kalo nti dah ade pengalaman boleh kongsi dengan ana..


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

anasiti
WARGA RASMI
Menyertai: 22.09.2003
Ahli No: 2488
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-03 14:26




erm...ana pun masih terlalu baru....thn ni juga baru dilantik... erm...kalu sape2 yg badan dakwah sekolah antunna ader website...boleh tak ana nak tahu add nye...boleh tambah knowledge sedikit sebanyak..InsyaAllah


Bookmark and Share




  Member Information For anasitiProfil   Hantar PM kepada anasiti   Quote dan BalasQuote

nailofarbiru
WARGA RASMI
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 3124
Posting: 11
Dari: bUmI AlLah..

spain   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 11:29




cute_pinky..shamsian ye..nailofar ni skul-met awaklah..batch bile..agak2 kita kenal tak??nailofar ahli lajnah penerbitan dan multimedia..zaman pimpinan akhi hafiz hamzah..kita sezaman ke??

-----------------
jAgA dIrI HiAsi PeRiBaDi..iMbaNgi AntAra hAq UkhRaWi dAn hAq dUnIaWi..


Bookmark and Share




  Member Information For nailofarbiruProfil   Hantar PM kepada nailofarbiru   Pergi ke nailofarbiru's Website   Quote dan BalasQuote

weza
WARGA RASMI
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 192
Posting: 9
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 17:06




Di sekolah saya, Sek. Men. Sains Kota Tinggi (SAKTI)... kami ada jugak badan dakwah camtu. Tapi, lebih dikenali sebagai TABBARU'. Alhamdulillah, saya dan beberapa orang rakan yang lain merupakan antara perintis kepada penubuhan badan ini. Saya pegang biro Surau dan Ibadah. So, tak berapa hebat sangatlah mengenai penerbitan ni. Sikit2 tu bolehlah.

Anyway... terima kasih kepada ustazah Narizan tersayang (ummi) kerana memberi sokongan penuh kepada kami. Mudah2an TABBARU' masih wujud dan mekar di SAKTI.
Sesungguhnya...sebagai seorang daie di muka bumi ini, kita perlu sentiasa saling ingat-mengingati dan saling nasihat-menasihati.



Bookmark and Share




  Member Information For wezaProfil   Hantar PM kepada weza   Quote dan BalasQuote

cute_pinky
WARGA RASMI
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 547
Posting: 17
Dari: tokyo

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 21:02




kalo camtuh puteri ummi nih adik akak le kan pasal akak dah f6 dan nailofar yeke awk nih shamsian??kite tak sezaman zmn akhi hafiz hamzah tuh thn lepas kan ??saye nih zmn sekarang akhi muaz abd hamid so ape name penuh awk nih nailofar??


Bookmark and Share




  Member Information For cute_pinkyProfil   Hantar PM kepada cute_pinky   Quote dan BalasQuote

nailofarbiru
WARGA RASMI
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 3124
Posting: 11
Dari: bUmI AlLah..

spain   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 20:23



God heaven..kene panggil akak cute lah ni..saya form five last year..maybe akak tak kenal saya kot..akak ni out-sider ke??sbb dapat surf internet..so,cam ne ngan Badar sekarang..saya harap bertambah maju..Muaz tu kesian die..macam-macam problem..KU lagi..Presiden Badar..oklah..actually saya tak kenal sangat ngan akak form six..maybe sbb time akak masuk,kitorang form five dah busy nak exam..kalau tak keberatan..nak kenal gak..emm..pasal lajnah penerbitan..saya harap,tahun ni dapat hasilkan banyak Nasyrah Ath-Thaqafah..last year..satu je..bahan ade,cume pengurusan slow..yang penting,kalau nak maintainkan pengeluaran NAsyrah,sume ahli lajnah kene terlibat..tak leh harapkan exco je..kene bagi idea..dan kene cekap pengurusan..tak de problem untuk cetakan dan sebagainya..dan macam last year..banyak permintaan untuk majalah berwarna..bukan cover je..maybe certain2 part dalam magazine tu,you all bubuh colour..oklah..tu pandangan dari saya..kesal gak ngan lajnah last year..sbb tak sume involve..

-----------------
jAgA dIrI HiAsi PeRiBaDi..iMbaNgi AntAra hAq UkhRaWi dAn hAq dUnIaWi..


Bookmark and Share




  Member Information For nailofarbiruProfil   Hantar PM kepada nailofarbiru   Pergi ke nailofarbiru's Website   Quote dan BalasQuote

irsya_isyqi171
WARGA RASMI
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1326
Posting: 13
Dari: .: bp, muar, pj, gombak & kuantan :.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 01:15




dulu ana pernah meyertai badan dakwah jugak tapi namanya bukan BADAR.... kat sekolah ana dulu, nama dia KERISMA...ataupun KESATUAN REMAJA ISLAM SAINS MUAR... terdapat byk lujnah dlm KERISMA dan ana terlibat dlm lujnah KEBAJIKAN dan mengendalikan hal2 musolla, bilik ma'zurah dan orang yang berpuasa....
utk lujnah penerbitan pula, diorang hanay buat risalah semasa MALAM RINDU ILLAHI, MALAM MUSLIMAH, dan lain2 lagi.,....


Bookmark and Share




  Member Information For irsya_isyqi171Profil   Hantar PM kepada irsya_isyqi171   Quote dan BalasQuote

nailofarbiru
WARGA RASMI
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 3124
Posting: 11
Dari: bUmI AlLah..

spain   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 10:50



irsya dulu skolah kat mane??

-----------------
jAgA dIrI HiAsi PeRiBaDi..iMbaNgi AntAra hAq UkhRaWi dAn hAq dUnIaWi..


Bookmark and Share




  Member Information For nailofarbiruProfil   Hantar PM kepada nailofarbiru   Pergi ke nailofarbiru's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» sape ade sertai BADAR????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.068782 saat. Lajunya....