Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan biarkan apa yang tidak boleh anda lakukan mempengaruhi apa yang boleh anda lakukan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Dari Galeri
Nostalgia MegaJK
Shida.. alamak.. silau laa..  kak lidya : ehhh.. sukenye intan..
hanan: aiiyaa.. lupe pulak peribahasa tu.. melepas lagi…
kak eii : yess..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 7 hari yang lalu
Laurenjoy: 35 hari yang lalu
jackurban: 36 hari yang lalu
porkalwais: 36 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: nak tutup aurat!!!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» nak tutup aurat!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh nak tutup aurat!!!!

adra
WARGA RASMI
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 2756
Posting: 4
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-03 12:42


Assalammuailaikum....
Adra nak pakai stokin...tutup aurat.Masalahnya tak tau nape susah betul nak tutup aurat tang kaki ni.Camner ni...bg adra bila bab aurat ni kena istiqamah.Lagi satu pasal pakai tudung labuh...adra pakai tudung tiga segi tutuplah sampai dada.tapi bila baca komen ahli yg tudg 3 segi tu kdg2 tak cukup lagi.adra takut juga dan nak pakai tudung labuh.maslhnya tak dapat kekuatan lagi dan takut adra tak istiqamah.sebab apa yg berlaku di sekeliling adra ,kawn2 yg dulu pakai semuanya terbang.Tolonglah macam mana adra nak dapat kekuatan utk ikut syariat Allah.


Bookmark and Share




  Member Information For adraProfil   Hantar PM kepada adra   Pergi ke adra's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-03 20:04


Waalaikumussalam...

Tahniah adra atas niat yang begitu baik.. satu usaha untuk memperbaiki diri.. Sememangnya nak mulakan satu perkara yang kita tak biasa agak sukar.. tambahan kalau kita seorang diri.. kalau adra ada kakak atau adik perempuan mungkin boleh buat bersama2...

tentang tudung labuh tu, mungkin adra boleh biasakan dengan tudung tiga segi yang labuh tu.. sekarang ni dah banyak pilihan.. tudung tiga segi yang labuh ni memang dah trend sekarang..jadi tak sukar untuk membiasakan diri..

yang penting.. kita sentiasa berusaha untuk meningkatkan diri kita.. biar sedikit demi sedikit asalkan istiqamah dari perubahan mendadak tapi hanya hangat2 tahi ayam..

semoga berjaya.. wassalam

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 10:16


Dulu sue dari sekolah menengah biasa, tapi lepas kerja berkawan dengan seorang kakak yang bertudung labuh, terus rasa sukaaa sangat nak pakai, tapi macam tak boleh aje.. sebab sue masa tu masih budak - budak hingusan lagi.. tapi sue kuatkan semangat, pakai jugak.. keistimewaannya kalau pakai ni,
1. orang lain tak akan buat perkara tak elok pada kita, mcm cakap kotor2 ke apa.
2. orang akan respect dan hormat pendirian kita
3. mula2 rasa panas, tapi sehari dua aje, lepas tu sejuk..
4. tak nampak bentuk badan
5. bila pakai tudung kecik, kalau naik bas, bas melantun, yang itu pun sama gak melantun.. mesti orang nampak.. tapi kalau pakai tudung labuh, tak berapa sangat.. selamatttt..
6. insya allah, bebas dari buah mulut orang ramai
7. pengingat tatkala berlaku perkara - perkara yang tak elok, bila kawan ajak duduk melepak, hati mesti berkata, eee... tak manis aku ni, pakai tudung labuh, duduk2 macam orang tak ada kerja..
8. kalau dah pakai tudung labuh, tiba2 nak tukar pulak ke tudung kecik, mesti rasa janggal dengan sendirinya... hairan, walaupun tak ada orang tegur.. sendiri rasa..


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

anasiti
WARGA RASMI
Menyertai: 22.09.2003
Ahli No: 2488
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 15:39


erm...Alhamdulillah...ana nak bagi pendapat sikit jer...ana rasa bagi enti start paakai stokin dulu...sbb tu mmg aurat kita..tapi kalu tudung labuh tuh...enti cuba dgn tudung 3 segi yg tutup paras dada..labuh sikit..lama2 baru cuba pakai tudung bulat...cuba step by step...jangan yg dikejar tak dapat..yg dikendong berciciran...OK?InsyaAllah, Allah bersama hamba-Nya yg ingin mendekati-NYa...


Bookmark and Share




  Member Information For anasitiProfil   Hantar PM kepada anasiti   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 16:26


Betul kata anasiti tu, mulakan dengan stokin. Memang pada mulanya ada yang menegur, tapi anggaplah itu teguran positif. Biarlah apa orang nak kata apa.. Lepas seminggu pakai, bila sehari tak pakai, terasa tak selesa.. tudung pula mulakan dengan tudung 4 segi yang besar.. insya Allah.. lepas tu kalu nak tukar pun tak nampak ketara sangat.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 03:26


hmm...
bagus kalo pakai tudung camtuh...
tp perlu istiqomah la..
cam ade sorang kawan...dulu memule dier riak pakai tudung labuh skang nih ntah tudung kemanapon kemana..

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

siti_gadisdesa
WARGA RASMI
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 2360
Posting: 15
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 23:33


alhamdulillah
cubalah perlahan-lahan..


-----------------
Jika ada seorang pejuang Islam di dunia,itu adalah aku...
Jika ada 1000 pejuang Islam di dunia, salah seorangnya adalah aku...
Jika tiada pejuang Islam di dunia ini,maka ketahuilah bahawa aku telah tiada...


Bookmark and Share




  Member Information For siti_gadisdesaProfil   Hantar PM kepada siti_gadisdesa   Quote dan BalasQuote

smiley_gurlz85
WARGA RASMI
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 2411
Posting: 13
Dari: petaling jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 17:30



insya'allah...ana doakan semoga nt berjaya...

-----------------
KEinDAhaN BuNGa pAdA mEkAr KuNtUmNyA,kEiNdAhAn kAtA PaDa pUiTisNyA,KeInDaHan LaNgIt PaDa PeLaNgInYa,kEiNdAhAn MaNuSiA PaDa AkAlNyA.....SaLam ukhuwah...


Bookmark and Share




  Member Information For smiley_gurlz85Profil   Hantar PM kepada smiley_gurlz85   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 21:21


assalamualaikum...

akak doakan semoga adik akan beristiqomah...
menutup aurat nie akak rasa yg paling mudah untuk lakukan...jika kita rasakan amal yg lain tue terlalu berat utk dikerjkan...

wasalam

-----------------
“kalaupun cinta kita tidak bertaut di dunia, biarlah ia bertaut di syurga. Kerana cinta kita ialah cinta perjuangan..!!”


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 07:49


Walaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah tudung tu adalah sebahagian dari pakaian Islam seseorang wanita dan stokin pula ada khilafnya di kalangan para ulama'. Tetapi seeloknya pakai agar tidak ragu ragu akan aurat bahagian bawah kita ni.. lagipun menjaga kebersihan kaki kitakan . Dan tentang dada tu ikut badan kita samada besar atau kecil... kena prihatin bentuk badan dalam menggayakan tudung kalau bukan tudung labuh agar aurat tidak terdedah sebab ramai yang bertudung tapi tak tutup aurat - nampak tangan sampai siku (kalau pakai t-shirt) dan juga pakai baju tak tutup bahagian punggung dan depan tu ... maka nampaklah aurat walau tutupkan dan berpakaian ketat ... jadi anak-anak fikirkanlah ya mana yang sepatutnya agar diri kita selamat dunia dan akhirat. ameen Ya Rabbal Alameen.
Walaikumussalam wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 08:16


syukran ya ummi...
moga dapat memberi petunjuk pada semua muslimah..

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 09:49


Assalamu'alaikum...

Buat andra, tahniah diucapkan. alhamdulillah, kerana itu salah satu tanda kesayangan Allah pada andra. Sekadar perkongsian bersama.....

Balqispun macam andra jugak 3 tahun yang lalu.... tapi kini, alhamdulillah, sokongan teman2 seperjuangan sentiasa bersama balqis untuk terus istiqamah...

bila kita nak buat sesuatu kebaikan, memang begitu banyak godaan. especially dari dalam diri kita sendiri..... tapi yakinlah... jika kita buat tu semata-mata kerana Allah, untuk menjaga maruah kita sebagai seorang muslimah, Allah akan bersama kita... Jangan lupa, segala rasa sangsi, takut dan ragu-ragu tu semuanya dari syaitan yang akan berusaha mati-matian untuk menggagalkan niat suci kita tu...

Banyakkan mohon dariNya agar sentiasa diberi kekuatan untuk berubah ke arah yang lebih baik..

Insyaallah, doa kami di komuniti ni sentiasa bersama andra...

wassalam...


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

aufaAisyaH
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 3109
Posting: 21
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 02:09




bercerita dari pengalaman ana lah kan...ana dulu pun pakai tudung tiga segi tu..lepas tu lepas Spm...ana tekad ana nak pakai tudung labuh dan bersetokin..tapi masalahnya ana takut hangat² taik ayam..itu satu perkara negatif dlm diri ana iaitu tiada keyakinan diri...sepupu ana nasihatkan supaya ana mulakan dgn memakai tgd empat segi yg labuh...alhamdulillah sekarang ni ana masih setia dgn tudung labuh walaupun ianya hya tudung empat segi..asalkan ianya menutupi aurat...dan sekarang ana memakai stokin...walaupun ada beberapa psg mata yg tengok ana semacam je..sbnarnya ana masih bersekolah dlm ting 6 di sekolah biasa...sbb tu la kekadang tu cikgu ana pun tengok ana semacam je..coz diaorang tak pakai stokin...tapi ana tekad..bgi ana selagi ianya terbaik ana akan teruskan...walaupun kekadang kwn² kata ana nie terlebih waraq...


Bookmark and Share




  Member Information For aufaAisyaHProfil   Hantar PM kepada aufaAisyaH   Quote dan BalasQuote

Ibnatul_Khazini
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1443
Posting: 36
Dari: Ulu Klang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-04 03:52


Quote:

sekarang ana memakai stokin...walaupun ada beberapa psg mata yg tengok ana semacam je..sbnarnya ana masih bersekolah dlm ting 6 di sekolah biasa...sbb tu la kekadang tu cikgu ana pun tengok ana semacam je..coz diaorang tak pakai stokin...tapi ana tekad..bgi ana selagi ianya terbaik ana akan teruskan...walaupun kekadang kwn² kata ana nie terlebih waraq...



firman Allah:
"mereka(orangmusyrikin) bersumpah kepada kamu (kaum muslimin)untuk mendapat keredhaan kamu, seseungguhnya Allah dan rasulNya yg berhak meredhai mereka...."
-surah at-taubah-

carilah keredhaan Allah,insyaALlah syurga bagi hambaNya yg beriman dan bersabar.

-----------------
CiNTa ILaHi iTu aBaDi..RiNDuNYa MeMBaWa MaTi..DaRi SiTu KaSiH KiTa BeRseMI..


Bookmark and Share




  Member Information For Ibnatul_KhaziniProfil   Hantar PM kepada Ibnatul_Khazini   Ibnatul_Khazini's MSNM Number Is friendofyours85   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 222
Posting: 119
Dari: bumi waqafan,kluang,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-04 10:07


assalamualaikum...
ana pun mulanya tak istiqamah dalam memakai tudung labuh...tapi abang ana marah...dia puaslah keluar semua hadis dan pendapat yang dia tahu.tapi ana degil...last2 abang ana taknak tegur ana.ana mula fikir sendiri...lepas tue baru timbul kesedaran...alhamdulillah,sekarang ana auba istiqamah memakai tudung labuh dan berstokin....janggal pulak kalau tak pakai kedua-dua item nie.mudah2ah andra tabah hadapi semua kritika orang...ana pun macam tue jugak masa mula2 nak istiqamah.tentangan dari family ana sendiri....tapi Allah Maha Besar...sekarang diorang dah accept ...
wallahualam,wassalam

-----------------
mahabbah mawaddah lil ukhwah fillah...


Bookmark and Share




  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-01-04 19:20


Quote:

On 2003-12-15 07:49, ummimq wrote:
Walaikumussalam wr wb
Dan tentang dada tu ikut badan kita samada besar atau kecil... kena prihatin bentuk badan dalam menggayakan tudung kalau bukan tudung labuh agar aurat tidak terdedah sebab ramai yang bertudung tapi tak tutup aurat - nampak tangan sampai siku (kalau pakai t-shirt) dan juga pakai baju tak tutup bahagian punggung dan depan tu ... maka nampaklah aurat walau tutupkan dan berpakaian ketat ... jadi anak-anak fikirkanlah ya mana yang sepatutnya agar diri kita selamat dunia dan akhirat. ameen Ya Rabbal Alameen.
Walaikumussalam wr wb
ummimq



Betul tu, dalam menentukan pemakaian tudung kena perhatikan juga bentuk badan kita,
tudung dipakai adalah untuk menutup aurat kepala dan juga dada. Tapi kalau dah berfesyen yang over belit sampai tudung tu melekat aje kat bahagian dada, serupa aje macam pakai serkup, Jadi biarlah tudung tu longgar. Tentunya semua muslimah ada cermin, jadi boleh perhatikan sendiri sama ada dada muslimah tertonjol atau tidak.
Begitu juga di bahagian punggung, kalau ketat sangat sama macam tak pakai seluar.
Kita selalu fikirkan aurat tu dengan hanya menutup tapi sering lupa bahawa pakaian yang ketat juga tidak boleh.
Jadi pandai2lah berfesyen ye, jangan sampai terdedah mana2 bahagaian yang tak patut tu..

wassalam

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.068755 saat. Lajunya....