Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang bijak akan sentiasa ingat bahawa kejayaan atau kegagalan bukan pengakhiran

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
Salam perkenalan dari ana...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
Laurenjoy: 33 hari yang lalu
jackurban: 34 hari yang lalu
porkalwais: 34 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: apa pendapat antunna??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» apa pendapat antunna??

Please Mendaftar To Post


Oleh apa pendapat antunna??

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-03 00:36


assalamulaikum..

lama rasanya x jenguk komuniti ni...

ana nk b'kongsi dan meminta pendapat sahaabat di sini...

seorang sahbat baik ana meluahkan rasa hatinya pd ana...dia diminati ramai muslimin di kampus kami..dia x tahu dia diminati ramai..itupun stlh pihak muslimin yg bgtau dia..muslimin tu mmg meminati sahabat ana ni..dan dia nak jadikan sahaabat ana ni 'teman hidup' nya..sahabat ana x b'sedia..maklumlah..kami masih muda..tp muslimin tu mmg b'sungguh2...dan selalu m'desak sahabat ana..

perkara ni mmg biasa t'jadi...cuma sahabat ana ingin m'jaga batas2 hubungn...kl blh dia x mahu m'zahirkn perasaan kecuali pd yg berhak..mmg sukar nk jga hati especially bila hubungn sblm nikah dh dipateri kan.. ana nak mnta pdpt anunna..mcm mne nak bgtau pd muslimin tu ye...sedangkn di sendiri tahu hukumnya..cuma biasalah...bila hati dh t'paut..merka lbh menurut kata hati...

apa pndpt antunna??ape cara t'baik nak jelaskan pd muslimin tu??

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-03 11:16


Bacalah artikel di bawah ni untuk dijadikan panduan ya

Hati itu dapat hidup dan dapat mati, sehat dan sakit. Dalam hal ini, ia lebih penting dari pada tubuh.
Allah berfirman, artinya:
"Dan apakah orang yang sudah mati kemudian dia Kami hidupkan dan Kami berikan kepadanya cahaya yang terang, yang dengan cahaya itu dia dapat berjalan di tengah-tengah masyarakat manusia, serupa dengan orang yang keadaannya berada dalam gelap gulita yang sekali-kali tidak dapat keluar dari padanya." (Al-An'am : 122)
Artinya, ia mati karena kekufuran, lalu Kami hidupkan kembali dengan keimanan. Hati yang hidup dan sehat, apabila ditawari kebatilan dan hal-hal yang buruk, dengan tabi'at dasarnya ia pasti menghindar, membenci dan tidak akan menolehnya. Lain halnya dengan hati yang mati. Ia tak dapat membedakan yang baik dan yang buruk.

Dua Bentuk Penyakit Hati:

Penyakit hati itu ada dua macam: Penyakit syahwat dan penyakit syubhat. Keduanya tersebut dalam Al-Qur'an.
Allah berfirman, artinya:
"Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara (melembut-lembutkan bicara) sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya. " (Al-Ahzab:32)
Ini yang disebut penyakit syahwat.

Allah juga berfirman, artinya:
"Dalam hati mereka ada penyakit, lalu ditambah Allah penyakitnya..." (Al-Baqarah : 10)
Allah juga berfirman, artinya:
"Dan adapun orang yang didalam hati mereka ada penyakit, maka dengan surat itu bertambah kekafiran mereka, di samping kekafirannya (yang telah ada)." (At-Taubah : 125)

Penyakit di sini adalah penyakit syubhat. Penyakit ini lebih parah daripada penyakit syahwat. Karena penyakit syahwat masih bisa diharapkan sembuh, bila syahwatnya sudah terlampiaskan. Sedangkan penyakit syubhat, tidak akan dapat sembuh, kalau Allah tidak menanggulanginya dengan limpahan rahmat-Nya.



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 15:16


syukran ummimq...

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

fikrah1399
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 495
Posting: 46
Dari: Allah SWT

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-10-03 10:36


assalamu'alaikum...

Komen akak camnie...
..akak pun tak paham juga dengan keadaan orang2
yang dikatakan beriman..tetapi masih mahu
menjalinkan hubungan cinta. Benar, pempuan itu
fitnah bagie lelaki tetapi kita boleh memeliharanya.

Kalau bercinta tu diajarkan oleh Rasulullah SAW,
di manakah hadis n dalilnya? Dalam sejarah hidup
salafussoleh pun akak tak pernah plak jumpa
kisah mereka bercinta melainkan meminang dan
diikat sementara menunggu tarikh perkahwinan.
That's all.. emm kalau antunna ada maklumat lain
tolon beritahu ok...

Adik, ALlah SWT sentiasa bersama orang2 yang ingin menjaga deen. Do'alah dan DIA pasti mengabulkan.
Do'a agar ALlah SWT memelihara diri drp. terjebak
dalam hubungan dengan lelaki ajnabi, do'a agar
ALlah SWT lembutkan hati lelaki tu agar tidak
menganggu lagi...beri petunjuk kepada dia dll.
Mungkin adik boleh cari article or hadis about this
matter...n tak pun cakap jer, nanti bapak saya
marah...pi tanya bapak saya dulu...ok kan?

Ok adik..., salam perjuangan fillah..

Wassalam.

-----------------
mencari hidayah...ku kan terus mencari...redhaMU kuharapkan selalu...


Bookmark and Share




  Member Information For fikrah1399Profil   Hantar PM kepada fikrah1399   Pergi ke fikrah1399's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-03 21:59


assalamualaikum...

btl kata ukht fikrah1399 tu...tp ana masih x fhm dgn sikap seseorg especially muslimin...spt yg sahbat ana alami tu..dia dh penat explain pd muslimin t'sebut tntg hubungan dlm islam...tp muslimin tu balas..x salah ade hubungan..yg penting jaga hubungan t'sebut... walhal muslimin tersebut pun bukan calang2 orgnye..dr kalangan org2 masjid..tp tu la..kita x blh menilai org melalui luarannye shj kan...

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

nur_kemuliaan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 2391
Posting: 68
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 15:31


assalamualaikum,

ana bukan org terbaik utk menolong tapi sebagai seorang muslimat ana ingin menjalankan tnggungjwb antara sesama insan...bagi ana buatlah solat istikharah ..minta pentunjuk...fi_amaanillah x perasaan yg muslimin itu hamba ALLAH yg sudah tewas dalam ujianNYA..ana mohon maaf bebyak....sebb berkaya begini tapi ini lumrahnya.....ALLAH melarang lelaki/perempuan memandang lelaki/perempuan yg bukan muhrim yg bermaksud suruh jaga pandangan...kalau muslimin itu seorang yg TAAT akan perintahNYA pasti dia insaf dan sedar .menurut islam....seseorng itu dipilih psgn hidupnya melalui org perantaraan..(org yg meminang)...lepas bertunang bru boleh jumpa....tapi ingat ADA batasannya...bukan macam zmn sekarang buat....bwk ke hulu ke hilir tanpa ikatan pernikahan....HARAM itu ...bole ba wa fitnah...lagi YG PENTING....ana hendak bagitahu....ana rasa sahabat anti itu boleh dapat yg lebih baik....walaupun,muslimin itu org masjid pun....x tentu segala-gala amalannya itu..ikhlas kerana ALLAH....mohon maaf terkasar...ana nak sedarkan yg mana tertidur....&alpa...
yg utama berdoalah.................kpd ALLAH YG MAHA SEMPURNA...DIA sentiasa di sisi kita

-----------------
hamba ALLAH
kuli DAKWAH


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kemuliaanProfil   Hantar PM kepada nur_kemuliaan   Quote dan BalasQuote

Noorul_Adha
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 441
Posting: 32
Dari: Kajang,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 23:30


Assalamualaikum...

Pada ana, lebih baik toksah couple.. Kite pun sedia maklum akan pengharamannya dlm Islam. Setiap apa yg Allah dah tetapkan pasti ada hikmahnya,kan?

Just tahu saling sayang menyayangi sudah la.. Tak perlulah sampai ber'couple'. Sebab..bila dah terikat nanti, susah.. Lagi2 klau dpt pak we yg jenis susah nak faham ttg batas2 bercinta. Tanamkan rasa saling mempercayai di antara satu sama lain & klau boleh... ops! Bukan klau boleh, tapi seboleh-bolehnya.. SETIA & JUJUR la dlm perhubungan. Itu yg penting sbnrnya, 'couple'2 nie tak penting..

Mcm ana.. Ana bukan nak kata dia ni pak we ana. Tapi, dia adlh shbt special di hati. mm.. gitulah! Ana sayangkan dia.. dan ana dpt rasakan sayangnya pd ana walaupun masing2 tak pernah meluahkan perasaan hati masing2. Sendiri2 paham la.. Dulu, ana pernah try tanya.. siapa ana di hati dia. Tapi taklah tanya secara direct.. ada caranya (nak kata berkias, ye kot!..hehe..) Org kata, cara berhikmah..mm.. gitu la! Dan jawapannya sungguh ana tak jangka (dia suka kat ana..hehe!)

Sampai sekarang, dah nak setahun... kami masih berhubung. Tapi bukan scr online. Juz send sms jer.. Masa mula2 dulu, ada jg call (sbb masing2 belum kenal) tapi bila dah tahu sedikit sebanyak tu.. ana terasa cam berdosa pulak (sbb makin lama, makin ntah apa2 yg diborakkan dlm phone). Lps tu, ana suggest supaya tak call dah.. juz sms je.. dan dia akur n faham. Selain mengelakkan dosa, hati pun tenang.. Kadang2 tu, rindu juga.. tapi pepandai la tahan. Kami pun jarang jumpa (walaupun satu U). Dlm 5 bulan, ada la jumpa sekali dua. Tapi, tak pernah dirancang (terserempak je). Dah jumpa tu, tegurlah.. tapi taklah sampai melarat sejam dua. Juz 5 minit jer.. itupun dah cukup pd ana.

Kesimpulannya, carilah jln terbaik & yg paling selamat dlm melayari dunia percintaan. Jgnlah berlebih-lebihan dlm bercinta sbb kita belum tahu apa yg bakal terjadi kelak. Dan ingat! Sesebuah percintaan tak semestinya berakhir dgn perkahwinan...

Wassalam.



-----------------
Kata Saidatina Aisyah,"Wanita solehah adalah wanita yang tidak memandang lelaki bukan mahram dan yang tidak dipandang oleh lelaki bukan mahram."


Bookmark and Share




  Member Information For Noorul_AdhaProfil   Hantar PM kepada Noorul_Adha   Noorul_Adha's MSNM Number Is Mawaddatul Wardiinah   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 10:50


Assalamualaikum...
saya x tau nak komen apa2..blum ada pengalaman lagi.shukran kpd ummimq,akak fikrah1399, akak Noorul_Adha dan akak nur_kemuliaan..moga2 akak fi_amaanillah dah dpt cara utk tlg kawan akak tu..


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 19-12-03 12:32


1. Tanya diri sendiri, suka tak lelaki itu? kalau 50% solat istikharah.Kalau tak, lupakan soalan seterusnya..

2. kalau lelaki tu berani dan bersungguh2, suruh jumpa mak bapak.Kalau tak berani, lupakan soalan yang seterusnya...

3. Tak salah klau bernikah ketika belajar, tetapi terpulang kepada si empunya diri.Lagi cepat kalau bernikah, bertunang bukan satu alasan kukuh untuk ke sana ke mari bersama-sama.Kalau takat nak main2,lupakan soalan yang seterusnya...

4. Mencintai dan dicintai adalah sifat fitrah yang Allah kurniakan kepada manusia, jangan menidakkan seperti paderi kristian yang banyak membunuh anak luar nikahnya sendiri hasil hubungan dengan biarawati2.Kembali ke jalan Allah..gunakan wasiat yang 2 itu..


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-03 22:14


Assalamu'alaikum wrt wbt...

Jazakillah atas perkongsian semua..... buat Noorul_Adha, cerita anti lebih kurang jke ngan ana..hehehe

Ana bukan orang yang terbaik dalam memberikan pendapat. Jauh sekali seorang yang berilmu dalam bidang ni. Mungkin sekadar perkongsian atas ilmu yang sedikit ni dan juga pengalaman yang ada. Insya'allah. Moga2 petunjuk Allah sentiasa bersama.....

buat adik fi_amaanillah, tahniah pada anti kerana anti telah membuktikan bahawa anti adalah layak untuk dijadikan 'sahabat'. sahabat yang sebenar adalah sahabat yang membawa sahabatnya ke jalan yang sebenar.

ana setuju dengan pendapat nur_kemuliaan . Islam memang tidak membenarkan hubungan terjalin antara lalaki dan perempuan yang bukan mahram. Jauh sekali nak menjalinkan hubungan cinta. Sebagai seorang muslimah yang benar-benar ingin menjaga, ana nasihatkan agar sahabat anti tu buat istikharah. mohon agar Allah memberikan pertunjuk. Doakan juga akhi tersebut agar terbuka hatinya untuk kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. Moga-moga terbuka hatinya dan dia boleh menerima segala apa yang sahabat anti tu terangkan padanya sebelum ini.

sebenarnya, keadaan tersebut merupakan ujian dari Allah pada sahabat anti. Disitulah Allah nak uji adakah kita ni benar-benar mengotakan apa yang kita baca setiap kali waktu solat...( dalam Al-Fatihah : Hanya Engkau yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan). Bagitahu pada akhi tersebut bahawa jika dia benar2 ingin menjadikan sahabat anti tu sebagai isteri yang solehah, maka buat istikharah dan berserah pada Allah. Jika Allah telah takdirkan sahabat anti tu memang sebabagi isterinya sejak di loh mahfuz lagi, maka tiada siapa yang akan dapat mengubah perancangan Allah itu.

Soal hati memang sukar nak kawal. Itulah sebabnya jihad nafsu tu memperolehi ganjaran yang besar di sisi Allah. Mohonlah moga dimantapkan iman dan ditetapkan hati di atas landasannya. Sebagai tips, Jadikan bacaan Al-ma'thurat tu sebagai amalan rutin. at least sekali satu hari....

Ana doakan moga ukhtie tersebut tabah mengharungi dugaan itu.

Semoga apa yang ana tulis ni dapat dijadikan iktibar dan panduan bersama. Jika ada yang tersilap mohon diperbaiki. Moga2 ia diberkati Allah dan ana mohon keampunan dari allah atas segala kesilapan, kekasaran dan kejahatan yang timbul.

wallahu'alam

-----------------
“Layakkah kita untuk mengasihi manusia sekiranya kasih dan cinta kita pada Pencipta manusia itu masih belum mantap. Tepuklah dada tanyalah iman.”


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.092735 saat. Lajunya....