Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Dari Galeri
saya yusparina ingin mengucapkan salam ukhuwah pada semua yang melayari web ini dan sesiape yang mengenali boleh hubungi saya di email yusparina@yahoo.com

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 29 minit yang lalu


Masa Lapang
Topik: saper suker membacer???!!!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» saper suker membacer???!!!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh saper suker membacer???!!!!

annur_syahadah
WARGA RASMI
Menyertai: 22.09.2003
Ahli No: 2491
Posting: 18
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 10:32


assalamualaikum...
nur nak kongsi ngan sahabat sumer. suker membacer tak? aper pendapat sumer tentang membacer? jenis bacaan yang camna suka dibacer? tak kira dalam kategori majalah ker, paper ker, dokumtari ker, novel ker... ha.. kalu saper ader citer menarik nak kongsi tentang bahan bacaan yang dibaca ok gak... masuk la dalam ni bleh berkongsiii


Bookmark and Share




  Member Information For annur_syahadahProfil   Hantar PM kepada annur_syahadah   Quote dan BalasQuote

deq_mas
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 2379
Posting: 153
Dari: Brunei Darussalam

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 13:26


Assalamualaikum nur

deq mas ni suka juga membaca, memang sebut membaca deq mas boleh jadi kenyang, deq mas sanggup tak makan minum ,kalau tgh baca novel nak jer baca sampai abis, so malang ler orang tu kalau dia nak panggil deq mas memang deq mas takkan sahut.. hehe..

deq mas suka baca novel ataupun majalh yang berkisar tentang kehidupan masyarakat ataupun satu cerita yang boleh memberi inspirasi kepad diri kita seolah-olah cerita yang seakan-akan sama ngan motivasi ler... cerita tentang kehidupan masyarakat yang miskin dan sebagainya... memang akan buat deq mas tersentuh kerana sememangnya cerita beginilah yang membuatkan semangat dan cita-cita deq mas untuk menjadi seorang social worker berkobar-kobar...

pernah baca tentang sentuhan? karya hassanuddin, memang mencabar minda, kisah seorang anak melayu yang ditinggalkan oleh ibu nya yang bercerai dengan ayah kepada keluarga cina yang bukan islam, bila budak perempuan ni dewasa menjadi seorang wanita yang tak tahu agamanya, kiblatnya, Tuhannya dan juga Rasulnya, ramai sangat yang mengajak dia untuk menganuti agama lain tetapi erm.... maaf yer sambung nanti ler.... kena sembahyang lak... hehe

wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For deq_masProfil   Hantar PM kepada deq_mas   Pergi ke deq_mas's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 22:20


waalaikummussalam...

kak mas ana rasa macam pernah baca la buku tu... bapa dia cina kan last dia kahwin ngan org melayu dan bapa dia pun memeluk islam juga kan.. tapi tak berapa ingat.. banyak sangat novel yg di baca...

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 22:37


assalamualaikum.....
fizah pun minat membaca tak kiralah aper pun......
paling minat baca novel.....memang banyak novel dah baca tak kira beli ker,pinjam ker........fizah jugak minat baca buku motivasi......selalunya buku karya h.m tuah.....


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

deq_mas
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 2379
Posting: 153
Dari: Brunei Darussalam

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-10-03 15:25


Assalamualaikum

hah betul ler tu annisa memang citer tu ler, kak mas jer ada lebih dari seratus novel kat rumah, kalau dapat duit jer heheh, beli novel dulu tak kisah ler novel apa..

fizah kak mas pun suka baca karya hm tuah tu masa ni kak mas hanya ada 2 buah novel karya dr tuah tu teringin nak cari lagi..

pernah tak baca buku english chicken soup for souls, dan sebagainya? citer tu best sebuah citer realiti yang penuh dengan keajaiban dan sebagainya tapi mahal, kak mas pernah tgk kat msia harganya RM49 kat brunei B$20 hehe... tapi kak mas beli juga sebab minat sangat.. oklah..

wassalam

-----------------
-= Dalam Setiap Perkara Hendaklah Disertakan Dengan DUIT: di-Doa, U-Usaha, I-Istiqomah dan T-Tawaqal =-


Bookmark and Share




  Member Information For deq_masProfil   Hantar PM kepada deq_mas   Pergi ke deq_mas's Website   Quote dan BalasQuote

annur_syahadah
WARGA RASMI
Menyertai: 22.09.2003
Ahli No: 2491
Posting: 18
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-10-03 16:08


wah....rajin gak deq_mas, fizah dan nisa membacer yerk. alhamdulillah, sikap cintakan membaca tu patut ditanamkan . cam nur, nur pun suker bacer novel. kekadang tu, kalu ader novel baru, terus nur beli. nak dikatakan gak, nur menjadi library sampingan untuk member nur kat kolej sebab pengumpul novel. ha... pernah tak bacer tentang dialog antara pelajar islam dengan paderi kristian? citer tu paling nur suker sebab dia cite camna istanbul sebuah negara islam berjaya mencapai kegemilangan islam dengan usaha pelajar islam ini menewaskan soalan yang diajukann oleh paderi kristian tu.

ha, cakap pasal novel lak, nursanggup tak bukak buku study sebab nak abiskan novel tu.... biler dah abis baru ader mood nak study. citer novel yang paling menyayat ati nur, jendela ati dan hati seorang wanita. ni sumer terbitan alaf 21.

selain tu kekadang nur suker bacer magazine yang boleh kembangkan minda nur. takder orang nak kater cam katak bawah tempurung kan...

anyway, saper ader citer nak kongsi ngan muslimah lain tentang bacaan mereka, silakanlah. sekurang-kurangnya menambahkan lagi pembacaan...

insyaallah... nur pun nak cari buku yang fizah dan deq_mas cakap tu. best ker?????


Bookmark and Share




  Member Information For annur_syahadahProfil   Hantar PM kepada annur_syahadah   Quote dan BalasQuote

deq_mas
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 2379
Posting: 153
Dari: Brunei Darussalam

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-03 14:18


Assalamualaikum nur

memang buku karya hm tuah tu best, cubalah an nur baca, memang menguji minda kita dan penuh dengan motivasi, terutama cerita hatimu milik siapa, memang sebuah realiti kehidupan yang ada pada masa ini.. kalau nur baca memang nur akan geram.. hehe tapi cerita ni harus dijadikan pengajaran kepada kita...

cerita jendela hati dan hati seorang wanita tu memang best, deq mas pun suka membaca nya. dan deq mas baru jer nak mula baca buku dialog antara pelajar islam dan paderi tu, baru jer dapat beli hehe... nanti nak komen..

wassalam

-----------------
-= Dalam Setiap Perkara Hendaklah Disertakan Dengan DUIT: di-Doa, U-Usaha, I-Istiqomah dan T-Tawaqal =-


Bookmark and Share




  Member Information For deq_masProfil   Hantar PM kepada deq_mas   Pergi ke deq_mas's Website   Quote dan BalasQuote

annur_syahadah
WARGA RASMI
Menyertai: 22.09.2003
Ahli No: 2491
Posting: 18
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-03 16:16


ok deq_mas, selamat membaca.. nur arap, deq_mas akan enjoy ngan citer yang dibacer... nanti nur gi cari buku hm tuah yer...


Bookmark and Share




  Member Information For annur_syahadahProfil   Hantar PM kepada annur_syahadah   Quote dan BalasQuote

aiz
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 167
Posting: 12

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-11-03 16:07


assalamulaikum...
aiz minat sgt membaca..x kira la apa jenis bahan bacaan tu...aiz suka baca majalah Siswa,novel tu suka gak..tp tgk masa la time baca novel tu...


Bookmark and Share




  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   aiz's MSNM Number Is ramadhan_eza@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 14:14


assalamualaikum..

bagi ana, ana suka membaca buku2 agama terutama terbitan Darul Nu'man. sekarang ni cuba istiqamah 2 bulan 1 buku.. buku2 terbitan lain ana baca jugak tp lebih utamakan terbitan Darul Nu'man..

novel tu adalah baca jugak, tp letihler nak habiskan 1 buku tu.. lebih suka membaca cerpen sbb serpen ni ringkas dan mudah nak faham.

p/s: itulah sebab nick ana macam ni... terlalu suka dgn buku2 Darul Nu'man.. tak boleh nak buat apa dah..
wassalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 15:33



Ana suka baca buku2 misteri, penyiasatan, cerita hantu... novel2 cinta dah tak minat sebab jalan cerita terlalu sama dan tak kreatif langsung.. malah kadang2 tak realistik...



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

hanna84
WARGA RASMI
Menyertai: 10.11.2003
Ahli No: 2804
Posting: 3
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 17:04


Assalamualaikum,

kite pun suka membaca jugak, tak kirela majalah ke,novel ke...aslkan boleh dibaca.Ada jugak novel yg kite baca tu complicated dan susah nak difahami .Salah satunya novel karya H.M. Tuah yg bertajuk 'Original'.Kalau tak baca dgn betul mmg tak faham...sampai kite dan kawan kite yg dah baca buku tu keliru dgn watak2 yg ditonjolkan.Cubala baca..anyway buku tu mmg best walaupun jln ceritanya complicated...
Samalah kite dgn awak annur_syhahadah..Kite pun dah baca novel karya Norhayati Berahim yg b`tajuk 'Hati Seorg Wanita' tu.Kite suka novel tu yg menceritakan ketabahn seorg wanita yg berhadapan dgn konflik kerana dia adalah anak luar nikah...
Ada tak sesiapa yg dah baca novel karya Faisal Tehrani yg b'tajuk 'Tunggu Teduh Dulu'?Kite nak tahu kesudahan novel tu... tolong ye...
oklah ,that`s all for now..got to go.


Bookmark and Share




  Member Information For hanna84Profil   Hantar PM kepada hanna84   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-03 11:48




ske2 membaca...tp maleh skek la klu nak baca buku skolah hehehe [tak baik betul]

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

nur_arrisy
WARGA RASMI
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 719
Posting: 11
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-12-03 13:06




ANA MEMANG MINAT SESANGAT MEMBACA....SEMUA JENIS BAHAN BACAAN ANA BACA...

-----------------
"dunia ini bagai lautan yang dalam,banyak manusia karam di dalamnya...,apabila engkau ingin selamat agar jangan karam,layarkanlah lautan itu dengan sampan taqwa dan layarnya tawaqqal kepada Allah"-Luqman Hakim-


Bookmark and Share




  Member Information For nur_arrisyProfil   Hantar PM kepada nur_arrisy   Pergi ke nur_arrisy's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 00:10



ana pun gemar membaca..ana suka bace buku
ilmiah..novel pun suka gak..
tp buku sekolah tak suka..same mcm sarah..


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 20:52


a'kum..w.b.t
em.. majority semua insan di bumi Allah ni suke membaca..
tapi.. berbeza dgn citarasa laa..kan..!!
ana suke bhn bacaan bentuk ilmiah.. spt siswa.. masyarakat.. massa.dll.. buku bercorak motivasi..
mase sek ren. mmg suke baca cerita p'yiasatan.. siri 3 penyisatan.. salma.. mei lin.. zarina.. jamal..dll..ehh.. ye kot.. lupe laa.. dah lame x bace...
ana hampir habis baca siri enid blyton.. mase sek laa.. now kat kampus.. lebih pd bhn akademik.. & pengetahuan am..
ana x suke bace mjlh yg berbentuk hantu..cth mcm mastika.. bkn seorang penakut..kih..kih.. tapi.. krg berminat..gitu juge bhn bacaan yg sejarah.. cth zaman perang..jepun.. he..he.. em.. x brp suke..

"Bacalah..IQRA....
akhiran.. ilmu itu penting.. bg menjana & memimpin kite...
wsslm..

sebaik-baik teman ialah redha.
pusaka yang paling berharga ialah ilmu.
pakaian yang paling indah ialah adab sopan.
cermin yang paling bersih ialah akal fikiran..



[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2003-12-27 21:03 ]


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-03 14:40




ana pun suka sgt membaca....sejak dr kecil lagi..kalau masa kecik2 dulu, masa sek ren ana suka baca buku2 penyiasatan kanak-kanak like siri salma, anak hadi...kecik dulu suka yg lebih anventure.........

bila dah besau2 ni ana lebih suka baca buku berbentuk ilmiah..like buku ttg agama especilly la..ttg fiksyen sains, sejarah than ana suka baca novel..tak kisah novel yg mengisahkan cinta ke, kekeluargaan ke....

pendek kata ana mmg suka membaca.........

tambahlah ilmu didada dgn membaca...

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

muliana
WARGA RASMI
Menyertai: 26.09.2003
Ahli No: 2527
Posting: 17
Dari: bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 11:52




Setuju ngan smua org. Ana lebih pd novel dr majalah sbb majalah kebykannye 'laghau'..kecuali Anis. Lgpun kan ke buku tu khazanah ilmu..

Skrg ana dlm proses membaca buku Tenggelamnya kapal van der wicjk karya Dr Hamka. Buku lama. Berkisarkan kisah cinta berlandaskan Islam. Sesape tak penah baca, dptkan lah.

-----------------
la aqwa 'alan naaril jahim..


Bookmark and Share




  Member Information For mulianaProfil   Hantar PM kepada muliana   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 3258
Posting: 80
Dari: Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 15:09




sy suke gak mmbace... tapi suke bace mende yg tak berpekdah... mcm komik dan novel...
mcm mane ek nak jadi ulat buku...?


Bookmark and Share




  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-04 11:34




ramai juga muslimah disini yang ulat buku.. kalau sapa -sapa dah baca novel yang menarik dan ingin dikongsi bersama, tulis - tulisla dalam Review Buku.. bolehla muslimah yang lain berkongsi - kongsi cerita..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» saper suker membacer???!!!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.074325 saat. Lajunya....