Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Adakalanya kita perlu menangis, supaya kita tahu bahawa hidup ini bukan sekadar untuk ketawa dan adakalanya kita perlu ketawa supaya kita dapat menilai betapa mahalnya harga setitis air mata.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Dari Galeri
Wajah2 muslimah memanah...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
Laurenjoy: 31 hari yang lalu
jackurban: 32 hari yang lalu
porkalwais: 32 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: Aper salah saya????


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» Aper salah saya????

Please Mendaftar To Post


Oleh Aper salah saya????

adeqsumayyah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.09.2003
Ahli No: 2464
Posting: 5
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 11:12


Assalammualaikum. disini, saya nak luahkan rasa pedih hati saya kat sahabat muslimah yg sudi tuk membaca. saya baru part1 di uitm. classmate saya pd mulanya semua o.k jer... saya biasa jer dgn mereka. saya satu2 nye pelajar yg pakai tudung labuh dlm kelas kami....dlm course kami..tak sampai 10 org pun pakai tudung labuh. mgkin disebabkan itu, saya jadi perhatian. ye lah... perilaku gadis bertudung labuh ini memang sentiasa diperhati. Pergaulan dgn pelajar lelaki biasa aje...kalau diorg tegur..saya bual jer cam biasa. saya takde pun menaruh hati pada sesiapa pun...sungguh takde. perasaan tu belum hadir lagi...tak kira lah tuk sape pun.. bdk laki skarang bukan boleh percaya kan? dlm class saya tu...ada 3 org bdk nie..giler2 skit...2 drpdnya dah 12 thn bersahabat...rezeki diorg dpt u yg sama. tetiba kwn yg lain dtg jumpa saya. bdk laki nie saya namakan sbg D. dia seorg yg baik, dihormati dan kata2nya blh dipercayai.. yg lagi 3 org tu saya andaikan sbg A, B dan C. D bertanya pd saya.. ape perasaan saya pd A? saya tergamam dan kemudian saya ketawa. saya rasa kelakar yg teramat sgt... tak pernah saya terfikir tuk jatuh hati kat A! kenapa tetiba A and the geng hantar D tuk tanya soalan sebegitu? say katalah takde ape2... just friend....saya takut jugak kalau dia serius... saya takut penolakan saya buat dia tak dpt tumpukan exam. pastu, saya suruh kwn baik saya kata kat dia... saya takde ape2. kalau dia nak main2 hentikan sebelum saya sakit hati... diorg kata kat kwn saya.. diorg just main2...saya rasa sedih sgt sbb saya tak dihormati. begini ke caranya diorg berkawan? memain2 mcm nie? saya keliru... sbb D kata, lepas dia sampaikan jawapan saya kat A, A kecewa dan sedih. A kata kat D, dia sungguh nak couple ngan saya. mana satu yg betul saya tak tahu. Sekarang C marah sgt. dia begitu yakin saya ada hati kat kwn baik dia..A. apa motif diorg? nak uij sejauh mana gadis bertudung labuh mudah tuk bercouple? saya mmg sedih dipermainkan sedemikian. C marah2 sambil maki2 mengutuk perempuan.... saya hanya mengatakan yg betul...saya mmg takde ape2 perasaan pd A. saya rasa benci sgt pd mereka bertiga kerana menjadikan saya sbg brg permainan. saya telefon D supaya kata kat A and the geng...jgn kacau saya lagi. saya tak mahu bercakap dgn diorg lagi...jgn libatkan kwn2 saya...kerana masalah nie takde pun saya cerita kat kwn2 yg lain.... saya tak mahu classmate yg lain benci diorg jgk....tapi, diorg? hampir semua bdk laki classmate saya tahu...(asrama). saya malu!! masa kat kuliah...saya mmg tak pandang diorg langsung. saya tertekan. atas faktor ape C begitu yakin saya ada hati kat A? saya cuba tanya kat kwn2...adakah saya melebih-lebih dgn budak laki? jwapannya tidak. saya pun jarang bercakap ngan A. lagipun saya tahu A selalu balas msg ngan kwn saya yg sorg nie...dia free hair. kononnya A berniat nak ubah dia. saya harap A betul2 dpt ubah dia...bkn dia ubah A. secara senyap, saya seperti putuskan silaturrahim. saya rasa berdosa. tapi, saya tak mampu nak berbaik semula ngan diorg bila teringatkan ape yg diorg buat kat saya. pedih!!! tak pernah bdk laki buat saya camni. sbg kawan, sepaatutnya saling menhormati. masalahnya, kami satu kelas utk 3 tahun lagi...mcm mana saya nak berhadapan dgn diorg? saya tahu.. ALLAH sdg menduga saya...saya harus bersabarkan? saya tak boleh terima bila A, B dan C kata hanya main2 sbb diorg menggunakan D sbg org tgh. ape salah saya pd diorg? seronok sgtkah permainkan org lain? ape harus saya buat? lupakan sahaja dan berkwn mcm biasa? bukan begitu mudah utk berbuat sedemikian. saya mahu jadi sekuat Asiah... tabah bila diduga, dicaci... jadi, sekarang langkah yg saya ambil ialah berdiam diri. biarlah diorg terus hanyut dgn teori diorg. yg penting... perasaan saya kosong!!! belum ada sesiapa yg berjaya mencuri hati saya....diorg tak nak percaya...sudah! dgn classmate laki yg lain..saya buat selamba jer.... terpulanglah kalau diorg nak percaya cerita karut tu.... pengalaman nie buat saya takut nak bergurau ngan dbk laki... nampak ikhlas berkwn... rupanya ada niat lain!!


Bookmark and Share




  Member Information For adeqsumayyahProfil   Hantar PM kepada adeqsumayyah   Pergi ke adeqsumayyah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 12:16


assalamualaikum,
adik yakinlah bahawa Allaha mat sayangkan adik kalau takDia takkan menghadiahkan semua ini pada adik..bertudung labuh juga manusia biasa..tidak akan terlepas daripada tempiasan fitnah...masalah , dugaan dan semua ini...
memutuskan silaturrahim adalah bukannya 1 perkara yg elok...tambahan org macam adik nie, serba serbi akan dipandang..akhlak, sahsiah dan juga kehidupan...
beginilah, ini cuma cadangan akak je..adik bersemuka dgn sahabat adik tue, bermusyawarah seelok yg mungkin..tapi adik pergi dgn org yg adik rasa diaorg nie boleh hormat..macam senior ker...cubalah...mana tahu mereka akan berlembut hati dan seeloknya perbincangan ini elakkan daripada saling menyakiti...
adik pohonlah pada petunjuk semoga Allah berikan rahmat dan kasih sayangNya pada sahabt adik tue...selemah iman adalah berdoa dlm hati agar mereka berubah...
insyaAllah..yakinilah Dia sesungguhnya Dia takkan menghampakan insan dhaif seperti kita nie...

itulah yg termampu akak berikan selain daripada mendoakan semoga adik sentiasa dalam barakahNya...
senyum sokmo deh...

wasalam..

-----------------
“kalaupun cinta kita tidak bertaut di dunia, biarlah ia bertaut di syurga. Kerana cinta kita ialah cinta perjuangan..!!”


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

fikrah1399
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 495
Posting: 46
Dari: Allah SWT

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 21:23


assalamu'alaikum...

Buat adik yang dikasihi...adeqsumayyah

Akak simpati dengan adik.. betul kata ismi_safiza
...Allah SWT sayangkan adik, kerana itulah adik
diujiNYA...

Adik... itu sudah lumrah 'alam, apabila kita berkawan
lelaki dan pempuan..maka perasaan sayang dan
tertarik tu akan muncul. Adik memang anggap
biasa pada persahabatan itu namun A tidak
menganggap begitu. A minat kepada adik... lelaki
nie kalau dah suka sampai mimpi2 dik..

Akak dah pernah lalui situasi camtu. Lagie pulak akak
tak pernah jumpa dia. Dia pernah call 3 kali sahaja,
then akak tak angkat tepon..just dia banyak hantar
e-mail. Akak pelik kenapa dia boleh kata dia minat
sedangkan kiteorang tak pernah jumpa pun.

Akak bukannya senang nak suka kat orang..sama
seperti adik... Banyak kali akak kata akak taknak
jumpa dia n akak taknak..akak taknak... lama juga
dia dok minta nak jumpa.. lastnya dia senyap. Dia
boleh kata dia nampak akak dalam mimpi
istikharah dia.., pelik kan..sedangkan dia tak pernah
pun jumpa akak..

Kalau A seperti budak tu, susah juga dik. Dia paksa
kita... Nasihat akak, jangan terlalu baik dengan
budak2 lelaki sebab dieorang memang mudah tertarik
kpd pempuan. Bila dieorang dah tau kita nie tak suka
cinta2 nie.., dieorang akan faham dan tak ganggu
lagie. Akak dgn. officemate bukannya baik sangat.
Baik camtu jerr. Kadang2 akak tegur..kadang2 tu
buat taktau jerr. Lelaki suka kalau kita take care
about dieorang..., jalan selamat..buat taktau n
don't care. Kawan, just friend jerr...

Ok adik.., semoga tabah menghadapi ujian..

Wassalam.


-----------------
mencari hidayah...ku kan terus mencari...redhaMU kuharapkan selalu...


Bookmark and Share




  Member Information For fikrah1399Profil   Hantar PM kepada fikrah1399   Pergi ke fikrah1399's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 21:34


assalamualaikum...

adeqsumayyah...itu cumalah nasihat daripada sahabat kat sini..akak brdoa semoga adik akan sentiasa dipermudahkan Allah jalan ats muka bumi ini...
macam fikrah1399 katakan...kita muslimah islam nie lembut tapi tegas..
itulah ciri2 seorang Muslimah...
pertahankan ketegasan itu...

wasalam



lembut tapi tegas


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-03 20:55


akak setuju dengan nasihat oleh ismi_safiza danfikrah1399...kalau adik rasa tertekan, buat laa solat hajat selalu...mintak petunjuk dr yg Maha Esa...

insyaallah, adik akan lebih tenang dlm menghadapi muka2 mereka ber3 tu...

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

adeqsumayyah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.09.2003
Ahli No: 2464
Posting: 5
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-03 13:17


Assalammualaikum. first skali... tima kasih pada akak semua... sejuk hati saya. rasa bertambah sayang kat komuniti nie atas respon akak semua. sekarang nie... saya hanya diam aje. belum bertegur lagi dgn mereka bertiga. makin sakit hati bila hari tu C maki2 kwn saya sbb kwn saya tak mau jumpa dia. masa tu, saya tak hadir ke kelas. dlm bas pulak tu.. kesian kwn saya. lepas tu saya call D, minta sampaikan kat diorg, saya simpan mslah nie sorg2. saya takde heboh kat bdk perempuan lain. jgn kacau kwn saya. saya pun nak final jugak. D kata, dia dah sampaikan tapi, c tetap tak percaya. dia yakin saya ada hati kat A. gila!! dia memang gila!! saya tak tau kenapa dia beria benar nak saya coulple ngan A. saya tertekanlah jugak bila bermasam muka mcm nie...berdosakan saya? kalau ngan kwn perempuan mmg dah lama saya mengalah. mslahnya dgn lelaki... takkan saya nak tegur dulu...nanti dia ingat saya surrender yg saya perlukan diorg...tak mungkin!! saya makan hati ngan sorg kwn perempuan saya nie... dia tahu cerita sebenar... tapi, bdk 3 org tu rapat ngan dia sejak kebelakangan nie.. gurau2.. setelah ape yg 3 mangkuk tu buat kat saya...sampai hati dia masih boleh gurau2 ngan diorg... dia kata kat saya.. alah, diorg main2 aje..jgn ler serius sgt.. ya ALLAH!! pedihnya hati. tapi, saya pendamkan saja... saya masih blh baik ngan dia.. cuma pesan saya, saya tak mahu nama 3 org tu di sebut depan saya. A kekadang curi2 pandang..mcm nak kata sesuatu..saya buat tak tau jer.. tak pandang pun diorg. ntahlah.. saya sendiri tak tahu ape kesudahannya.. diorg langsung tak rasa bersalah. kwn saya yg kena maki tu pun sokong saya... cuma kwn saya yg lagi sorg tu..biasalah lbh utamakan bdk laki..pulak tu B suka usik dia... sbb tu dia asyik menyebelahi 3 mangkuk tu... saya berserah!!! saya yakin... setiap perbuatan ada pembalasan. ari jumaat nie.. ada 2 org bdk laki minta saya tolong ajar akaun kat lib. dah nak final..o.k ler saya tolong sbb bdk laki takde yg boleh tolong ajar diorg akaun. rezeki saya... saya mmg ada basic akaun dr sek men until matrix...ilmu harus disampaikan kan? doakan diberi saya kekuatan seteguh sumayyah... hati tenang dlm menghadapi peperiksaan... agak tertekan bila kita terpaksa menatap muka org yg menyakiti hati kita....


Bookmark and Share




  Member Information For adeqsumayyahProfil   Hantar PM kepada adeqsumayyah   Pergi ke adeqsumayyah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-03 17:03


assalamualaikum...
deq_sumayyah, emm...pada akak ismi lah kan,kadangkala tindakan kita nerdiam diri nie ada faedahnya tapi kdg kala ia juga mengundang mudarat.tapi, sebaiknya kita berdiam diri dan mohon petunjuk Ilahi semoga mereka diberikan petunjuk..sesungguhnya sabar itu separuh daripada iman. dan akak rasa org yg byk bersabar dan redha ini akan mendapat ganjaran...
insyaAllah, lama2 nanti kebenaran akan terbukti jugak...ttg kawan adeq tue akak rasa...berhati2 lah...cuba cari siapa kawan dia yg paling rapat dan mintak nasihatkan akalu adik rasa bahawa kawan adeq tue perlu dinasihati...mungkin adeq tak ammpu tapi ada seseorg yg mamapu utk nasihatkan dia..sesetegh org nie nak nasihat cara lembut susah jugak..tak leh nak terima tapi bila tegur cara kasar boleh lak terima..iotulah manusia pelbagai ragam dan gaya...
oh ya, ttg mengajar kwn muslimin adeq tue..tak salah malah digalakkan utk berkongsi ilmu..jgn jadi org yg kedekut ilmu..kelak hidup kita tak diberkati..cuma akak rasa biarlah adeq lakukan nya dgn muslimat yg lain..group discussion beramai2..setidak2nya ia tidak akan menjadi buah mulut pada org lain dan paling ptg pada org yg sentiasa mencari kesalahan adik..sekali adik tersilap langkah, ia akan terus mendi point utk mereka terus memperlemahkan adeq...
itu je yg mampu akak ismi katakan...

ismi manusia biasa buat salah bukan sengaja...
*wasalam...

-----------------
“kalaupun cinta kita tidak bertaut di dunia, biarlah ia bertaut di syurga. Kerana cinta kita ialah cinta perjuangan..!!”


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

adeqsumayyah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.09.2003
Ahli No: 2464
Posting: 5
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-03 12:58


assalammualaikum. tima kasih kak..... saya akan lebih berhati-hati lepas nie... tadi, saya bawa kwn sbg teman.eh, mana boleh berdua jer.... sekurang-kurangnye..nombor tu mesti ganjil...perempuan mesti lbh ramai karn? saya nak exam...start 7/10 nie....sampai 19/10. doakan saya...tadi, saya tanya A psal saya kena photostat... dia jwb tapi lgsung x tgk muka saya...ah,lantaklah. saya dah tegur dia...so, saya tak putuskan silaturrahimkarn? lepas nie buat cam biasa jer lah kan? hanya bercakap bila perlu je lah.... terima kasih kak... dlm komuniti ukhwah.. saya guna nick name murnie.

......................................................................................
setabah sumayyah
sebijak aisyah
seteguh asiah
seredha khadijah
setaat fatimah


Bookmark and Share




  Member Information For adeqsumayyahProfil   Hantar PM kepada adeqsumayyah   Pergi ke adeqsumayyah's Website   Quote dan BalasQuote

fikrah1399
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 495
Posting: 46
Dari: Allah SWT

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 19:02


assalamu'alaikum...

adeqsumayyah, ok la camtu...nak kawan tu
boleh but make sure ada tujuannya...seperti ajar
pelajaran tu takperlah...

Kalau ada kesempatan cakap jerlah kat A or C or
B...cakap jer bapak aku garang, dia tak benarkan
aku bercinta masa blajar, dia suruh blajar rajin2..
barulaj pkkan pasal kawen.., sekarang nie aku nak
cari 'ilmu jer... heheh..ok tak camtu?

Ok adik... salam perjuangan fillah..

Wassalam.


-----------------
mencari hidayah...ku kan terus mencari...redhaMU kuharapkan selalu...


Bookmark and Share




  Member Information For fikrah1399Profil   Hantar PM kepada fikrah1399   Pergi ke fikrah1399's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 01:54


amboi..fikrah1399...garangnyer...takut ana...hik hik... kita takleh tolak diorang dgn cara keras bahaya...kena lemah-lembut tapi TEGAS!!! bukan apa...bahaya kalau diorang simpan dendam dgn kita...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.073773 saat. Lajunya....