Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Zuhud yang terbaik ialah zuhud yang disembunyikan
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
wan siti nur atirah wan mohd azemin..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 1 jam, 16 minit yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: kenapa ana bodoh sangat???


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» kenapa ana bodoh sangat???

Please Mendaftar To Post


Oleh kenapa ana bodoh sangat???

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 22:48


ana rasa sedih sgt skrg ni...ana tak tau nak luahkan kat sapa...nak solat hajat..ana public holiday laa plak...

kenapalaa ana ni bodoh sgt sebab menantikan buah yg ana tau takkan jatuh???

ana buntu sangat...bingung....bengang pun ada jugak...bila memikirkan harapan yg ana harapkan...kenapalaa ana ni bodoh sgt???

wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

norayhunt
WARGA RASMI
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 2344
Posting: 8
Dari: Pel.Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 07:00


Assalamualaikum
Kenapa perlu rasa sampai cam gitu?..ada masalah ker?..setiap masalah ada penyelesaiannya..jgn putus asa...Allah kan ada...cuba ceritakan...apa masalahnya..baru la boleh discuss...benda tu patut disedihkan atau tak..ok?......jgn sedih2 ye....
salam ukhwah


-----------------
Ikhlas Dalam Ibadah
Kebaikan Hanya Bagi Mereka Yang Mahu Berfikir...


Bookmark and Share




  Member Information For norayhuntProfil   Hantar PM kepada norayhunt   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 08:42


erti sebenar ba wau dal wau ha

Assalamu Alaikum Wr Wb !

"Mengikuti Pemimpin yang Bodoh"

Diriwayatkan dari Jabr bin Abdillah ra dari Nabi saw sesungguhnya beliau bersabda kepada Ka'ab bin Ajrah, "Semoga Alah menjauhkan kamu dari pemimpin yang bodoh."

Ka'ab bertanya, "Siapakah pemimpin yang tolol/bodoh itu, ya Rasulullah?" Rasulullah menjawab: "Yaitu para pemimpin sesudahku yang tidak mau memberi petunjuk seperti petunjukku, tidak pula mau menerapkan syariat (peraturan, undang-undang) seperti ajaranku. Barangsiapa membenarkan perilaku pemimpin tersebut dengan segala kebohongannya dan membantu segala perilaku zhalimnya, maka mereka bukan termasuk ummatku dan aku terbebas dari mereka. Mereka tidak akan pernah mencicipi telagaku (di surga). Sebaliknya, barangsiapa tidak membenarkan segala kebohongan yang diperbuat pemimpin tersebut dan tidak pula membantu perilaku zhalimnya, maka mereka termasuk ummatku dan akupun meridhainya. Mereka akan minum air telagaku (di surga)".

"Ya Ka'ab, puasa itu pemisah api neraka, shadaqah adalah penghapus dosa, dan shalat itu adalah petunjuk."

"Wahai Ka'ab bin Ajrah, manusia itu terbagi dua golongan. Golongan pertama adalah mereka yang menjual dirinya (ke jalan Allah) maka ia akan selamat dari amuk api neraka. Sedang golongan kedua adalah mereka yang menjual dirinya (kepada hawa nafsu) maka nerakalah tempat tinggal mereka." (HR Ahmad)

Bodoh karena buta syariat agama

Pertanyaan Ka'ab tentu saja sama dengan pertanyaan kita, siapakah pemimpin yang bodoh itu? Dengan tegas Rasulullah menyampaikan bahwa pemimpin yang bodoh adalah mereka yang tidak menggunakan petunjuk dan aturan sebagaimana petunjuk dan aturan yang dipraktekkan Rasulullah(Al-Qur'an dan Hadist). Tegasnya, semua pemimpin yang tidak menerapkan syariat Islam dalam praktek kepemimpinannya, maka mereka termasuk pemimpin yang bodoh.

Ukuran yang dipakai Rasulullah cukup sederhana sehingga memungkinkan siapapun melakukan klarifikasi, apakah pemimpinnya termasuk jahil atau tidak. Sehebat apapun kepemimpinan seseorang jika ia tidak menerapkan syariat Islam, maka pemimpin tersebut di hadapan Allah dan Rasul-Nya tetap dinilai jahil alias bodoh.

Kebodohan dalam terminologi kepemimpinan Islam itu tidak bisa dilepaskan dari aspek ideologis. Artinya, seseorang yang secara ideologis menolak Islam dan syariatnya, maka ia termasuk jahil. Ketika memimpin, maka ia menjadi pemimpin yang jahil. Ketika penolakan itu dilakukan oleh suatu masyarakat, maka masyarakat itu disebut jahiliyah. Masyarakat Quraisy disebut jahiliyah bukan semata-mata karena kebodohan (intelektual)-nya, tapi justru karena mereka menolak syariat yang dibawa Rasulullah.

Dalam Islam, aturan, hukum, dan undang-undang yang tidak mengikut pada Islam adalah jahiliyah. Karena semua produk hukum yang meninggalkan syariat disebut jahiliyah, maka selayaknya jika ditinggalkan. Para pemimpinnya dijauhi agar menjadi jelas yang haq adalah haq, sedangkan yang bathil adalah bathil.

Tentang hal ini Allah menegaskan:

"Apakah hukum jahiliyah yang mereka kehendaki, padahal (hukum) siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin?" (QS. al-Ma-idah: 50)

Sikap kaum muslimin sangat jelas dalam hal kepemimpinan. Baik kepemimpinan bangsa maupun kepemimpinan organisasi, termasuk kepemimpinan partai politik. Jika kepemimpinan itu menolak syariat Islam, maka tidak ada hubungan apa-apa dengan kita. Artinya, kita tidak mengakui kepemimpinannya, tidak membenarkan perintahnya, juga tidak memberikan partisipasi apapun bentuknya.

Sebaliknya, jika suatu kepemimpinan itu menerima syariat atau setidak-tidaknya mendesakkan diberlakukannya syariat Islam dalam kehidupan bermasyarakat dan bernegara, maka siapapun orangnya, dari manapun asal-usulnya, harus dibantu dan disokong. Taat kepadanya merupakan kewajiban agama...
Semoga Allah SWT Melindungi kita semua dari kejahilan dan kejahatan para pemimpin bodoh yang tidak mau tunduk atau mendaulahkan Syariat-Islam di Bumi Allah SWT(negara) dimana dia berkuasa atau memerintah ,Amin !!!
Wassalam ...



==================================================
" Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. (Al-Qur'an: Al-Baqarah:120)


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nur_hati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 565
Posting: 80
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-03 08:46


apa masalah UsTaZaH_CuTe yg sebenarnyer? cube cite skit... insyaallah kami sedia menolong.. kan ker kite ni mcm dah satu keluarga...


-----------------
MuHaSaBaH DiRi.... Insyallah dapat Kenali Diri Dengan Lebih Dekat...

Salam Perjuangan!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For nur_hatiProfil   Hantar PM kepada nur_hati   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-03 20:35


hmmm....ana ad masalah dengan perasaan ana ni...ana suka kat sorg tu tp skrg dia dah berbaik dgn ex-gf dia...sedangkan dulu dia penah bgtau kat ana yg dia suka kat ana...cumer dia rasa kami tak setaraf...ana rasa macam terhegeh2 jer...cam perasan jer...astaghfirullah...

takpela...skrg ana dah tenang...ana dah boleh menerima kenyataan tu...

terima kasih kepada semua...memang kita ni satu keluarga...

wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-03 21:50


alhamdulillah...
assalamualaikum...
ana doakan semoga nti akan dap;at menerima apa jua yg telah ditaqdirkan kpd nti...
KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216


KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286


RASA FRUST?

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai
kemenangan)."
-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45


APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..
-Surah At-Taubah ayat 111


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
-Surah At-Taubah ayat 129


AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
-Surah Yusuf ayat 12


*pelamin anganku musnah...


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

minah_arab
WARGA RASMI
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 457
Posting: 10
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-03 01:42


assalamualikum ustazah cute...
tiap apa yg berlaku tu...semuanya ada hikmah....mungkin awak tak sesuai dengan lelaki tu.....tulah awak tak bersama dengannya.....awakk banyakkan solat sunat....baca Quran tuk tenangkan jiwa......anggap jer..tu semua dugaan daripada Allah....yang pasti...kita ni di ciptakan berpasang-pasangan....jangan sedih lagi tau...salam ukah daripada saya......wasalam........


Bookmark and Share




  Member Information For minah_arabProfil   Hantar PM kepada minah_arab   Quote dan BalasQuote

nur_hati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 565
Posting: 80
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-03 08:42


syukur alhamdulillah...
Allah dah tunjukkan awal2 pada awak... ade hikmah di sebalik semua itu...

Byk2 bersabar yer... Carilah ketenangan dgn memperbanyakkan membaca Al-Quran...

wallahu'alam...

-----------------
MuHaSaBaH DiRi.... Insyallah dapat Kenali Diri Dengan Lebih Dekat...

Salam Perjuangan!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For nur_hatiProfil   Hantar PM kepada nur_hati   Quote dan BalasQuote

ainulhulsaini
WARGA RASMI
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2008
Posting: 13
Dari: semarak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-03 11:10


Assalamu"alaikum wbt ustazah_cute...tak mengapalah....anggaplah apa yang berlaku ada hikmah dan makna yang tersurat dan tersirat.sebagai manusia biasa kita perlu redha apa yang telah Allah tentukan untuk hamba-hambaNya.mungkin sudah tertulis...si dia bukanlah yang terbaik buat diri ustazah_cute...dalam banyak banyak hal...ustazah_cute kena faham...apa yang terjadi itu kehedak Illahi..dan Dia amat mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hambaNya..betul tak?jadi kita pula sebagai hambaNya kenalah sentiasa bersabar,tawakal dan redha di atas apa jua ujianNya....

-----------------
Apabila engkau bersabar akan timbul kekuatan dalam dirimu dan engkaupun memperoleh pahala, tapi apabila engkau berkeluh-kesah akan timbul kelemahan padamu dan engkaupun diancam siksa.


Bookmark and Share




  Member Information For ainulhulsainiProfil   Hantar PM kepada ainulhulsaini   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-03 21:28


ana nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua sahabat kerana sudi bagi nasihat pada ana...

Alhamdulillah..ana skrg ni xder laa teringat kat dia sgt..mungkin bukan jodoh ana dgn dia..nak wat camne..kan???

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

nurmaisarah82
WARGA RASMI
Menyertai: 17.08.2003
Ahli No: 2218
Posting: 19

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-03 22:02


emmmm bende ni biasalah kan
biasa bile teringat kat org mcmtu dah tak guna
biar dia syg kita mcmner pun kalau dah ader org lain yg dtg tentu ht dier dah terikat
betul tak
emmmmm


Bookmark and Share




  Member Information For nurmaisarah82Profil   Hantar PM kepada nurmaisarah82   Quote dan BalasQuote

fikrah1399
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 495
Posting: 46
Dari: Allah SWT

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-03 11:59


assalamu'alaikum...

Sudah terlewat ker ana nie..? Apapun nak kasi
opinion jugak, boleh kan...?

UsTaZaH_CuTe, betul apa kata kawan2
tu. Yea lah, kumbang bukan seekor kan.
..ana faham perasaan enti tu. Kita pempuan nie
kalau dah suka kat seseorang mesti asyik
teringat jer kat dia kan? Sabarlah...dugaan buat
enti.

Next time jika enti suka kat seseorang..enti jangan
harapkan dia 100%...then do'a tiap2 lepas solat..

"sekiranya dia baik untukku dan untuk agamaku
...maka permudahkanlah jodoh aku dengannya
Ya ALlah... namun sekiranya dia bukan jodoh yang
terbaik buatku dan agamaku maka jauhkanlah dia
drp.ku.."

Allah SWT Maha Tahu akan apa yang kita lakukan..
DIA mendengar rintihan kita...

Ok, semoga kita sumer di dalam rahmat ALlah SWT..

Salam perjuangan fillah..

Wassalam.

-----------------
mencari hidayah...ku kan terus mencari...redhaMU kuharapkan selalu...


Bookmark and Share




  Member Information For fikrah1399Profil   Hantar PM kepada fikrah1399   Pergi ke fikrah1399's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-03 12:55


syukran jazillan ana ucapkan kepada semua sahabat...

fikrah1399...ana slalu amalkan doa tu...



-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

aihara
WARGA RASMI
Menyertai: 24.05.2006
Ahli No: 6587
Posting: 7
Dari: Jelebu - dan.Sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 10:49


saya rpon ada problem yang sama....tak sangka pula ramai jugak yang ada pengalaman yang sama....dptla berkongsi nasihat dan pengalaman.....saya pernah pergi ceramah motivasi dkat U...dan satu penceramah tu kata kalau frust doa cani " Ya ALLAH saya redha atas kehilangan ini, dan kau gantilah dengan sesuatu yang lagi baik"..lebih kurang begini la doanyer......mm..banyak bersabar ye....sedih itu tak boleh nak elak..tapi lama2 OKlah..saya pun bagik masa 1-2tahun nak lupekan si dia walopon dia dah berpunyer dah sekarang ini...insyaALLAH..lama2 OK punya...sekarang ini kalau orang tanya saya dah ada bf belum??..saya lagik suka kata "MALAS nak fikir..nnt2 dia datang sendiri"..mmm^_^...betul..malas nak fikir...


Bookmark and Share




  Member Information For aiharaProfil   Hantar PM kepada aihara   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 11:57


kekadang inginkan seorang yang dicintai(kekasih) adalah hanya untuk memenuhi hawa nafsu yang didorong oleh syaitan....


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-06 15:46


sabar ye ustazah cute...ustazahkan cute...insyaAllah pasti ramai lagi yang baik dan soleh dari sebelum ini...zura harapkan ustazah banyakkan bersabar...


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.070989 saat. Lajunya....