Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-03-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya, dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Dari Galeri
Shabanat, saya [alina],Lina dan Nadya .Salam ukhuwah islamiah dari saya.Moga sinar Islam terus bercahaya...wslm.

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 9 hari yang lalu
Swarig123: 26 hari yang lalu


Dalaman dan Lanskap
Topik: Empat Langkah "Agar Warna Cat Tembok Tahan Lebih Lama


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dalaman dan Lanskap
    »» Empat Langkah "Agar Warna Cat Tembok Tahan Lebih Lama

Please Mendaftar To Post


Oleh Empat Langkah "Agar Warna Cat Tembok Tahan Lebih Lama

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 16:02


Tren wama rumah khususnya pada bagian luar bangunan, telah beralih dari wama putih atau krem menjadi wama-warna berani seperti merah, kuning, biru, hijau dan lain-lain. Untuk menampilkan wama-wama tersebut diperlukan cat yang sesuai dengan keperluan tersebut, di antaranya adalah jenis cat yang berbahan dasar 100 % acrylic. Di samping diperlukan jenis cat yang bermutu diperlukan pula cara mengecat yang baik agar hasil pengecatan menjadi prima. Di bawah ini diberikan empat langkah

Langkah 1, memilih jenis cat, perhatikan merek cat tembok eksterior yang akan dipilih. Sebaiknya diselidiki dahulu merek yang telah mempunyai reputasi di proyek-proyek besar seperti proyek bangunan tinggi dan perumahan kelas menengah ke atas. Merek yang telah "lulus ujian" biasanya telah berada di pasaran lebih dari 10 tahun. Bahan perekat lateks 100 % acrylic berkualitas tinggi yang dikandung cat selain memberi daya rekat yang kuat terhadap permukaan yang akan dicat juga dapat rnengikat partikel (zat warna) lebih kuat dan menghasilkan film cat yang fleksibel serta wama yang dapat bertahan lama. Pigmen dipilih yang berkualitas tinggi yaitu tahan terhadap ultra violet matahari dan cuaca yang dapat menguraikan warna.

Lankah 2: Kualitas tembok, kualitas tembok bergantung pada jenis semen, jenis pasir, jenis air dan cara tentang mencampur ketiga bahan tersebut. Jenis semen di Indonesia hanya satu saja yaitu Portland Cement yang sifatnya sangat keras. Dengan demikian untuk plesteran dan acian harus ditambahkan bahan pelunak semen seperti Alcasit dan lateks khusus untuk semen agar poses pengeringanya lebih merata dan lebih sempurna. Jenis pasir yang terbaik adalah pasir yang diambil dari sungai, yang dicuci bersih dari kotoran dan lumpur secara alamiah. Pasir dari daratan yang proses pengambilannya memakai alat pompa sedot, biasanya bercampur lumpur kotoran lain. Bila pasir ini langsung dipakai di proyek tanpa proses pencucian dapat mempengaruhi kualitas tembok. Pasir jenis lain yaitu pasir silika yang diambil dari pulau Bangka dan Belitung dan beberapa daerah-daerah lain. Mutu pasir silika jauh lebih baik dari pasir sedotan tetapi pemakaiannya pun seharusnya dicuci lebih dahulu. Alcasit dan lateks sangat dianjurkan untuk bahan pencampur agar tidak terjadi retak-retak rambut. Jenis air yang digunakan untuk campuran adukan semen harus bebas dari garam-garam dan logam seperti besi dan lain-lain. Air yang diambil dari dalam tanah yang berlokasi dekat pantai biasanya sudah bercampur dengan air laut, sehingga kadar garamnya tinggi yang dapat merusak lapisan cat. Bila air tanah untuk bangunan tidak baik kualitasnya, sebaiknya dipakai air PAM atau air yang dijual dalam tangki yang berasal dari daerah pegunungan.

Langkah 3: Persiapan pengecatan, persiapan permukaan tembok sebelum aplikasi cat sangat penting dilakukan. Pengerasan (curing) semen pada plesteran dan acian atau beton sudah sempurna, minimal telah berusia 28 hari. Ketika itu permukaan tembok sudah tidak lembap, bila diukur dengan alat protimeter (alat pengukur kadar air ) sudah di bawah 18% sedangkan kadar alkali menunjukkan pH 7 Sampai dengan pH 9. Bila semua persyaratan di atas sudah terpenuhi, bersihkan permukaan dari bekas percikan semen, pengkristalan garam, pengapuran, debu, kotoran, minyak dan kotoran lain - lain. Gosok permukaan tembok dengan dengan kertas amplas kasar atau sikat sambil permukaan ternbok dibasahi air bersih. Kemudian keringkan dengan lap yang bersih.

Langkah 4: Proses pengecatan, pengecatan dibagi atas dua tahap diantaranya adalah A. Pemberian cat dasar, cat dasar disesuaikan dengan kondisi tembok dan jenis cat tembok. lkutilah petunjuk pemberian dari pabrik. B. Pemberian cat akhir. B.1. Aduk cat sampai rata dan diencerkan sesuai dengan ketentuan pabrik, B.2. Selang waktu antara aplikasi setiap lapis harus cukup lama, yaitu antara 2 - 4 jam, tetapi sebaiknya lebih lama, minimal 8 jam atau semalam. B.3. Pengecatan dilakukan waktu cuaca terang dan dalam keadaan tembok kering, tetapi tidak langsung kena sinar matahari. Satu hal yang harus diperhatikan adalah jangan menggunakan plamur (dempul) tembok, karena akan menyebabkan lapisan cat terkelupas, terjadi warna belang atau tampilan yang kurang baik.

Warna-warna cerah yang berasal dari pigmen organik seperti biru dan kuning mempunyai ketahanan warna yang kurang bila dibandingkan dengan warna-warna yang agak kotor yang berasal dari pigmen anorganik. Pigmen seperti merah dan cokelat warna tanah berasal dari logam seperti besi oksida yang mempunyai sifat penyerap ultra violet matahari, sehingga melindungi lapisan cat dari kerusakan yang disebabkan sinar matahari. Arah permukaan tembok terhadap penjuru mata angin juga sangat mempengaruhi ketahanan warna. - Arah utara akan mendapat sinar matahari langsung dan radiasi sinar ultra violet menyebabkan warna cat tembok lebih cepat pudar. - Arah barat dan timur akan menerima sinar matahari lansung lebih sedikit, sehingga warna cat tembok akan bertahan lebih lama. - Tembok yang menghadap selatan adalah yang paling sedikit mendapatkan sinar matahari langsung, sehingga warna cat tembok relatif akan lebih awet. Dengan memperhatikan keempat langkah tersebut di atas akan diperoleh hasil pengecatan tembok luar yang prima dengan warna-warna yanq cemerlang dan tahan lama.:lh


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

deq_mas
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 2379
Posting: 153
Dari: Brunei Darussalam

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-09-03 20:07


Assalamualaikum

terima kasih kak hanan, bagus juga tips ni sebab yeler kalau tiap-tiap tahun nak cat tak tahan ler, hehe at least ada tips ni dapat ler dikongsikan bersama ngan abah mas hehe.. thanks so much

-----------------
-= Dalam Setiap Perkara Hendaklah Disertakan Dengan DUIT: di-Doa, U-Usaha, I-Istiqomah dan T-Tawaqal =-


Bookmark and Share




  Member Information For deq_masProfil   Hantar PM kepada deq_mas   Pergi ke deq_mas's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 00:56




tengkius...hanan sejak bila bisa kecek indon hehehe

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 13:03


Quote:

On 2004-05-22 00:56, sayasarah wrote:


tengkius...hanan sejak bila bisa kecek indon hehehe



sejak kenal antila.. hehe..
kebanyakan web yang best2 dr Indonesia kan..
komuniti kita kena bersaing ni..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 00:47




sejak kenal saye..hehehe besar tul pengaruh saya...

hey tengok wanita ari ni dr indunisia...

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

nur_indah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 174
Posting: 193
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-04 23:02




hermm.. best info ni... slalu akak penin kepala tiap2 tahun suh ayah cat balik tembok pagar umah... senang beno warnanya luntur... dah ade info ni bleh aa tuko .. dha tau skit2 ape nak wat... tapi nak tuko cat ni bukan pakai air liur aje... kena la ready duit yg cukup kan?? tu yg kena sabo tunggu dapat kumpul duit nak cat umah... aduhaiii...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Pergi ke nur_indah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.059641 saat. Lajunya....