Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sempurna ilmu kerana aqal , sempurna agama kerana taqwa , sempurna amal kerana niat dan sempurna kehormatan kerana wibawa ..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: citey
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13721

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Dari Galeri
bersama akak2 hosmet

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 16 jam, 13 minit yang lalu
nishazainal: 9 hari yang lalu
sarahhanee: 14 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: sungguh tak sangka...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» sungguh tak sangka...

Please Mendaftar To Post


Oleh sungguh tak sangka...

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 18:24


assalammualaikum...

tujuan ana tulis ni bukan apa... bukan nak memalukan sesiapa... jauh sekali nak kutuk sesiapa... sebab ana juga bertudung labuh dan bersekolah di sebuah sekolah agama...

apa yang menyedihkan ana, ana ada seorang kwn di sekolah men keb harian... dia cerita la kat ana... sekolah dia selalu buat "sportchek" lovebites... ana pun terkejut la.. tak sangka remaja islam sekarang ni jauh hanyut entah kemana...

tapi apa yang lebih menyedihkan ana... dia cerita pula, ada seorang akhi bekas sekolah agama cerita kat diorang, rupanya budak sekolah agama ni lagi teruk... ana terkejut... kenapa ? dia cerita ada yg sanggup potong poket jubah... sebabnya senang pakwe nak ... ya allah 3 kali terkejut ana... ada juga yg buat perangai macam tu.... nak kata kurang didikan agama... budak skolah agama.... ana tak tahu lah pulak cerita ni betul ker tak.... wallah aalam... cuma sedih ana...

kalau betul... tolonglah insaf.... wahai sahabatku... kalau salah... kupohon kemaafan di atas keterlanjuran kataku...

apa pun hanya padamu ya allah ku memohon tauiq dan hidayah....

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 22:18


Assalamualaikum..

Astaghfirullah. Betulkah perkhabaran yang di bawa? Dahsyat betul. Maksudnya, pemimpin di masa mendatang hanyalah bertopengkan Islam semata2. Apa motif mereka berbuat begitu??

Memang benar, pelajar2 kita pada hari ni dah terlampau advance. Semakin maju. Maju dunia, maju negara, maju minda ( dok fikir karut2 dan bukan2 ) dan.. maju sangat budayanya.

Tak dapat dinafikan, dekat sekolah ana pun macam inilah keadaannya. Bila ana masuk sekolah Men Keb ni. MasyaAllah! Kejutan budaya! Ada pula yang dibuang sekolah kerana perut dah bunting!!!!! Dahsyat!.

Harapnya, kita semua jauh dari perkara2 sedemikian. Doalah untuk ketetapan hati kita, dalam menjejak hidup bahagia. Ameen.

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 08-09-03 17:03


Astaghfirullahaladzhim...
Nauzubillah...

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kemuliaan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 2391
Posting: 68
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-03 23:38


assalamualaikum,

astagfirullahalazim........beristighfarla bebyk...ader juger org mcm tue ana raser la ...zaman sekarang kat mana2 sek la..termasuk smka benda nie memang ader berlaku....sbb aper PERGAULAN BEBAS...tengok pakai jubah pon jht jugak ...nie la punca utama diorang ingat kwn ngan lelaki nie tak der aper2...just kwn ....tapi kat sini ana nak bwk satu cerita pd zmn Rasullah:


pd 1mase Rasullah tengah berckp ngan 2org isterinyer...yg maner dtg seorg tua yg BUTA ,lalu Rasullah suruh isterinye masuk...lalu slh seorang isterinye bertanya...."lelaki itu kan buta ...kenapa perlu kami perlu masuk",kat sini jelas menyatakan bhwa memang org tua tue buta tapi isterinye dpt lihat lelaki tue.....nampaknyer kat sini...hrp pembaca2 fhmkan cerita...nie yg mana haram,tetapHARAM.............

-----------------
hamba ALLAH
kuli DAKWAH


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kemuliaanProfil   Hantar PM kepada nur_kemuliaan   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-03 23:51


hmm kenapa remaja jadi cenggitu?hmm.ida pon ader terdengar gak budak sek agama nih lagi teruk dari sek biaser.tak taula.maybe setengah ajerk.
abg ida pon sek agama.dier citer,maser tuh tengah buat sportcheck malam2 ,exco dakwah dan ahli2nyer.ader kat satu block lelaki ngan pompuan berdua2duaan.
hmmm subhanallah.

bukan nak mengaibkan org cume memberi iktibar .

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 09:51


Assalamualaikum...
betul ke ape yang aniisa ceritakan tu? nauzubillah..takut saya dengar.mintak dijauhi semua tu.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 17:11


assalamualaikum.
fizah pun tak sangka benda nie boleh jadi.mungkin remaja sekarang terlampau mengikut nafsu semata-mata.minta di jauhi.


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

smilealina
WARGA RASMI
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 2653
Posting: 3
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-03 23:44


Assalammualaikum.
nauzubillah...sebenarnya perkara ni sudah bnyk berlaku di sekolah agama. kajian yang telah saya lakukan memang ini ada benarnya. salah siapa??? bersekolah agama tapi... marilah kita sama-sama membendung masalah ini...bgmn caranya??? hanya individu tersebut yang perlu mengubah dirinya. kita hanya boleh mencegah yang lain...


Bookmark and Share




  Member Information For smilealinaProfil   Hantar PM kepada smilealina   Quote dan BalasQuote

siti_aisyah
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 110
Posting: 3
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 17:25


Semua ni menandakan yang kita semakin hampir dengan hari kiamat. Maksiat dah berleluasa. Jadi banyak2 kanlah amal ibadat untuk kebaikan kita di sana kelak.

Wallahualam bissawab..

-----------------
Pancarkan nur kasih di jalan bahagia yang menuju ke mahligai kasih. Sesungguhnya hanya Tuhan yang tahu impian kasihku untuk menjadi seperti dia kekasih Allah.


Bookmark and Share




  Member Information For siti_aisyahProfil   Hantar PM kepada siti_aisyah   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 22:00


Assalamualaikum

Semoga segala cerita yang dah kita baca ni jadi sempadan buat kita semua..

Berdoalah agar kita sentiasa berada dalam golongan yang sentiasa diberi petunjuk ke jalan yang benar oleh Allah

Amin

-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

nur_malam
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1816
Posting: 71
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-03 23:44


Assalamualaikum...

Hmm... rasa macam tak percaya pun ada dengar cerita aniisa tu. Tapi, macam sekolah sekular ni... rasanya memang dah selalu kita dengar perkara-perkara macam ni. Apa pun, berdoalah pada Allah SWT supya diri kita terpelihara dan terhindar daripada perkara-perkara camtu.

--------------------------------------------------------


Bookmark and Share




  Member Information For nur_malamProfil   Hantar PM kepada nur_malam   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-03 14:29


Subhanallah, urut dada bila sue dengar kisah cam tu.. sue ni bekas pelajar sekolah menengah keb. biasa tapi sekolah sue ni sekolah perempuan semuanya.. mungkin ada juga yang berlaku tapi masa tu sue tak ambik tahu.. bagaimana pula dengan anak - anak pada masa akan datang ya........???

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 241
Posting: 36
Dari: :~:Pengkalan Chepa, Kelantan:~:

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-03 17:20


assalamualaikum kembali...

taksangka sampai gitu skali.. naudzubillah..

suasana di sek. agama agak berlainan dari mereka yg sek. biasa. tambah pulak ygsemua pelajar adalah muslimat/min.

bila dah masuk ipt..suasananya lain. mungkin(sesetengah) dari mrk ini akan mudah "terpesona" dgn 'nikmat' itu. tanpa pendedahan kpd dunia 'luar'.

ingatlah adik2.. jadikan ape yg dipelajari hari ini @ sebelumnya di sek. adik2..itulah sebenarnya peraturan hidup. pegang betul2.

lagi satu kalau boleh bykkan membaca atau bertanya pengalaman2 org lain.

dari pengalaman akak sendiri, ramai diantara mereka yg keluar dari sek agama menjadi daya tarikan terutama di ipt.
jagalah hati dan jgn sampai org lain tak hormati kita. pegang prinsip betul2.. insyaAllah kita tidak akan 'berubah'.

mungkin itu cuma dari sudut pandangan akak dan hanya segelintir sahaja. cuma mudah2han kita sama2 jaga.

wslm.

-----------------
"Maka Allah lah Pelindung yg terbaik dan Dia jugalah yg paling Penyayang di ntara yg Penyayang" (Yusuf : 64)


Bookmark and Share




  Member Information For sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 19-12-03 12:10


Ana bukan nak memburukkan orang yang pakai tudung labuh sebab ana pun pakai tudung macam ni jugak, sampai sekarang ana masih tak percaya sebab kawan ana sendiri tunjuk gambar wanita yang memakai tudung labuh dan baju kurung lengkap dengan stokin sedang berzina dengan seorang lelaki yang gayanya mcm seorang anggota ketenteraan. Lokasi di sebuah tempat stategik pusat perkelahan. Gambar tu diambil dari sebuah laman web tempatan,posisi wanita itu duduk di atas riba. Ana malu sungguh lihat gambar tu, istighfar panjang...gambar tu macam di ambil dari posisi menghendap.SO,bila nak buat maksiat jangan fikirkan takut dengan pandangan manusia tetapi takutkanlah dengan pandangan Allah dan pandangan api neraka. Ini semua datang dari iktikad, bukannya datang dari sekolah agama atau tidak. Itu bukan jadi satu persoalan, tetapi datang dari akal dan sikap mumaiz (kalau tak mumaiz lagi tak tahu la...)yg Allah dah anugerahkan sejak baligh.Tepuk dada tanya akal & iman bukannnya tanya ilmu yang dipelajari tapi tak amal buat ape... Ingat , iktikad itu penting.


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

ainun_nadwah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 2403
Posting: 30
Dari: segamat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-03 00:41


nauzubillahiminzalik..perkara macam nie merupakan sesuatu yang amat memalukan...terutamanya bagi plejar yang bersekolah agama..mereka yang diberi pendedahan sepatutnya lebih memahani tentang hukum hakam agama..amat rugi bagi mereka yang tidak mengamalkan ilmu yang ada..oleh itu peranan kita sebagai sahabat adalah penting untuk menasihati dan membimbing sahabat kita.. semoga ahl komuniti ini terus istiqamah dalam meneruskan kehidupan..wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For ainun_nadwahProfil   Hantar PM kepada ainun_nadwah   Pergi ke ainun_nadwah's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 21:20


assalamualaikum..
pada pendapat ana kita tak leh pertikaikan sama ada
dia budak sek agama atau tak..sbb benda ni tertakluk pd
individu itu sendiri..tak dinafikan budak sekolah agama lebih mendapat pendedahan..tp semua yg diberi tu adakah semua
yg mengahayati?ustazah ana pernah kata..kejayaan seorang guru agama itu tercapai jika pelajarnya mengahayati dan mengamalkan apa yg diajarnya..tp kita lihat fenomena skrg
pelajar belaja untuk periksa bukan utk amalan..dan ana
ade dengar org kate budak sekolah agama ni dia dpt
ilmu agama tu senang je tp budak sekolah luar ni kena
cari sendiri..sbb tu diorg menghargai ilmu yg diorg dpt..
apepun tu tertakluk pd diri sendiri..beristiqamalah kita dalam
setiap amalan..wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 09:27


makin berleluasa kisah begini...

kalo begini siapakah yang harus disalahkan?
ibu bapa,diri sendiri,cikgu yang mengajar..siapa?


-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 03:57



apa ana boleh katakan... Astaghfirullah... minta dijauhkan ahli keluarga dan keturunanku daripada menjadi sebegitu, ya Allah....


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.083459 saat. Lajunya....