Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kekikiran adalah malu, sifat pengecut adalah cacat, kemiskinan menggagalkan lelaki cergas membela dirinya, orang melarat adalah orang asing di kotanya sendiri
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
Shabanat, saya [alina],Lina dan Nadya .Salam ukhuwah islamiah dari saya.Moga sinar Islam terus bercahaya...wslm.

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 13 jam, 23 minit yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: survey -> Asing atau Campur ?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» survey -> Asing atau Campur ?

Please Mendaftar To Post


Oleh survey -> Asing atau Campur ?

cynognathus
{ SRIKANDI }
Menyertai: 01.06.2003
Ahli No: 1564
Posting: 23
Dari: Sunway

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-03 23:33


assalamualaikum..

erm..
juz nak mintak pandangan..
mane lagi bagus..
dan mane lagi baik..

kelas campur lelaki perempuan..
atau kelas yang asing ?

mungkin ramai diantara ahli komuniti muslimah nie yang dah UNIV atau dah Kerja..
so..mungkin lah kurang berpendapat..sbb korang Kat UNIV memang campur..

erm..
kalau kat sekolah menengah camne ??
elok campo @ asing ?




-----------------
¤kini....bê®mu£ã£ãh êpi§0d bã®u¤


Bookmark and Share




  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 08:53


assalamu`alaikum

eloknya campur kut, but within batas yang ditetapkan.. bukan apa, supaya tak segan untuk bersuara/meluahkan pendapat kalau org laki ada

tapi akak from co-ed school, so tak tahula kan org lain macam mana


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 11:52


assalammualaikum...

ana pon setuju ngan ukhti mardhiah12... macam kat skolah ana... dalam klass memang campur lelaki dan perempuan.. tapi lelaki di bahagian depan permpuan di bahagian belakang...


-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

kathirianz
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 1323
Posting: 36
Dari: samth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 20:28


assalamualaikum...

tak tahulah nak komen camana...sbbnya, sekolah kitorang majoriti perempuan..dan kelas ana pun semua perempuan.. sbb laki dah pupus-tak cukup..

-----------------
SATU impian lebih baik dari seribu mimpi.
satu kesedaran lebih baik dari seribu impian.
satu tindakan lebih baik dari seribu kesedaran.
Satu matlamat lebih baik dari seribu tindakan.
satu keikhlasan lebih baik dari seribu matlamat.





Bookmark and Share




  Member Information For kathirianzProfil   Hantar PM kepada kathirianz   Pergi ke kathirianz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 23:27


assalamualaikum...

wah nie satu survey yang menarik nie

mm pada pandangan kak lin, 2-2 pun ok....nak tahu sebabnya..?


    1. biler kite campur, kite dpt menukar2 pandangan sesama kita. Yelah cara pemikiran lelaki dan perempuan nie tak sama... tul kan...
    2.biler kelas hanya perempuan.. kite dpt buat pelbagai benda2 yang lebih kurang samalah minat masing2 tak gitu...




tu sekadar pandangan kak lin aja.. macam mana dengan yang lain....?

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

siti_aisyah
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 110
Posting: 3
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-03 17:35


Assalamualaikum..

Topik ni best jugak. Tapi, kalau ikut ana, ana lagi cenderung ke arah kelas yang asing-asing. Bebas dan senang sikit nak bergaul dengan rakan sekelas. Kalau nak buat study group ke, ada masalah apa2 ke, kan ke lagi senang dengan kaum sejenis??

Ana cakap macam ni sebab ana dah rasa dah. Sekolah ana memang perempuan shj. Tapi, perempuan dgn perempuan je pun ada bahayanya. Kalau dah terlalu rapat tu, susah jugak. Nanti lain jadinya. Benda ni bukan main-main. Memang dah banyak terjadi. Kat sekolah ana pun ada jugak sikit2 fenomena macam ni.

Jadi, semuanya terpulang pada diri kita sendiri untuk menilai. Yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. Wallahualam bissawab...



-----------------
Pancarkan nur kasih di jalan bahagia yang menuju ke mahligai kasih. Sesungguhnya hanya Tuhan yang tahu impian kasihku untuk menjadi seperti dia kekasih Allah.


Bookmark and Share




  Member Information For siti_aisyahProfil   Hantar PM kepada siti_aisyah   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 11:44


bagi ida suker campur kot.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 12:04


assalamualaikum..

ana pernah blaja dlm sek yg semuanya p'puan...dan kemudian lps pmr tukar sek yg campur...keadaannya jauh b'beza...bila blaja dgn shbt2 yg p'puan semuanya mmg best...x de cover2...bukan cover ape..maksud ana kita lbh bebas...

tp bila masuk sek campur..kena biasakan diri..dulu ana x biasa...slalu kene buli dgn muslimin yg nakal2..sampai ana rasa mcm nak nyorok bwh meja...

lps sek..bila difikirkan balik...p'sekitaran campur tu adakalanya baik..dan dlm keadaan2 t'tentu..baik asing...bila dh masuk ipt plak..mmg kena biasakan diri dgn p'sekitaran yg campur..sbb di mana2 pun mesti ada kaum adam kan...apa yg penting..jagalah diri kita...akhlak kita sbg seorg muslimah...jgn sampai menimbulkan fitnah..sbb wanita ni mmg blh m'dtgkn fitnah jk x kena pd caraya..

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

nurul_syamila
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2003
Ahli No: 355
Posting: 2
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 16:28


Assalamualaikum...
bagi saya dua2 ade baiknya. kalau macam saya ni, sekolah tak campur, saya rasa best. takdelah terganggu sangat pelajaran sebab bagi saya budak perempuan ni kadang2 sedikit terganggu sebab minat kat seorang mamat. lagipun pergaulan akan terpatas antara lelaki dan perempuan tapi takut pulak ader yg les...kalau bercampur pulak, adenya persaingan. mestilah kaun hawa je yang selalunya akan dpt no 1.hehehe


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_syamilaProfil   Hantar PM kepada nurul_syamila   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 22:09


Assalamualaikum..

Pada pendapat saye pulak, lebih baik kelas yang campur tapi dengan batas2 yang sepatutnya lah kan..

Banyak kebaikannya.. antaranya akan menggalakkan pesaingan antara lelaki dengan perempuan dan dapat meningkatkan kualiti komunikasi antara pelajar berlainan jantina.

Dulu saye bersekolah kat sekolah campur, tapi kelas saye cume pelajar perempuan sahaja..Mase tu, jangan cerita lah macam maner segannya saye bila disuruh tampil dikhalayak sumer pelajar untuk sampaikan ucapan, taklimat atau aper jer.. Sbb dalam kelas dah biase bergaul ngan pompuan kan..Suddenly jer kena bercakap depan pelajar lelaki..tak tau lah cam ner berubahnye kaler muka saye mase tu..

hehe..tapi sekarang tidak lagi!! Lagipun kemahiran berkomunikasi dengan kedua-dua jantina amat penting especially bila dah masuk alam pekerjaan..

Wassalam

-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

nur_kemuliaan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 2391
Posting: 68
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 14:52


assalakualaikum,

bagi ana dua2 cara ada baik dan buruknya............kalau +elok jaga batas2 ...tapi kalau asing ....pun elok jugak

-----------------
hamba ALLAH
kuli DAKWAH


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kemuliaanProfil   Hantar PM kepada nur_kemuliaan   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-03 00:28


..
kat sekolah ana kan lain pulak jadinye bila kelas asing2..
thn sebelum ni kelas tak campur..nampak sangat perbezaan result antara laki dan perempuan..nak ikutkan ranking budak laki sumer atas2..budak perempuan terselit sorang dua je..oleh kerana jadi macam tu..bile time ana je kelas campur balik..supaya ade persaingan..alhamdulillah skrg ni budak perempuan pun turut tidak ketinggalan utk mengejar kejayaan...


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 272
Posting: 30
Dari: pahang,kelantan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 09:03


kalau ana... mmg elok campur laki n perempuan... br ada persaingan sengit n jd lbh yakin bila berckp or bg pendpt dpn boyz...

tp bila diorg buat dajal... nk je buang diorg dr kelas hehehe


-----------------
UkHuwWaH FIllAh nEvEr eNds~


Bookmark and Share




  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 2893
Posting: 41
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 10:55




PADA ANA PULAK BETTER CAMPUR...BUT DEPENDS PADA EVENT

IF DLM KELAS BETTER CAMPUR,SEKURANG-KURANGNYA KITA BOLEH DIDIK DIRI KITA AGAR SOPAN SEPANJANG MASA...TAKLER TUNGGU MUSLIMIN TAKDE JER KITA PUN AMBIL PELUANG UTK BERAKSI KURANG SOPAN...

TAPI DLM EVENT TERTENTU KENALAH ASING..CONTOHNYA PERSEMBAHAN NASYID DAN APA2 YG SEUMPAMANYA...YG DAPAT DEDAHKAN MUSLIMAH KPD FITNAH...KENALAH ASING...

APA PUN SEBENARNYA KITA PATUT JG ADAB DAN SOPAN ..BUKAN SEMATA-MATA KRN RUKUN NEGARA TTP ITU BIAH SOLEHAH YG ISLAM ANJURKAN...ISLAM KAN CARA HIDUP KITA...

LAGI SATU ..KENALAH BIASAKAN DIRI NGAN CAMPUR NI SEBAB DLM GELANGGANG DAKWAH NANTI KITA TAK DPT ELAK DR NAK BERKOMUNIKASI DGN KAUM ADAM..SAMA ADA UTK GERAK KERJA ATAU SEBALIKNYA...

BILA DAH KERJA NANTI PULAK...BUKAN SEMUA TEMPAT ITU SEMUANYA WANITA..APA PUN KITA HARUS BELAJAR MACAM MANA UTK BERCAMPUR MENGIKUT BATAS YG DITENTUKAN SYARA'



-----------------
Wafie~Ummu Amri


Bookmark and Share




  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Pergi ke wafie's Website   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 23:12


Dua-dua ada kebaikan.. tapi, memandangkan ini survey, ana pilih campur..
Ana tau apa eloknya campur, sebabnya dulu ana skolah menengah kat skolah pompuan semua, sekolah rendah kat skolah campur. skarang nyesal lak skolah pompuan semua.. sebabnya?? memang banyak.. so, ana setuju CAMPUR laaa..


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

nanie
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1612
Posting: 25
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-04 02:59




ana rase lbh baik asing.. senang sket..



Bookmark and Share




  Member Information For nanieProfil   Hantar PM kepada nanie   Send ICQ Meesage To nanie   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-01-04 05:44


memang senang pun blaja kat skolah pompuan suma.. best... boleh buat apa pun tak pa... sampaikan, buang tudung pun boleh... tapi bila cikgu lelaki tak de laaa...

Cuma ada effectnya la skit bila kita kluar.. sebabnya kat U tak de asing2. Banyak yang jadi tah apa2...
isy, ksian tul kat kawan yang jadi tah apa2 tuu...


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

aisya_nurani
WARGA RASMI
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 3016
Posting: 11
Dari: b.b.bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-04 02:44



bagi ana lebih baik bercampur spt yg dikatakan oleh syaheeda,barulah ade persaingan yg sengit(klu boyz tuh pandai ler)

-----------------
salam ukhwah
salam muslimah sejati


Bookmark and Share




  Member Information For aisya_nuraniProfil   Hantar PM kepada aisya_nurani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081224 saat. Lajunya....