Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
JANGAN kecilkan cita-citamu, kerana cita-cita yang kecil akan menyebabkan seseorang itu mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan
-- Saidina Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Dari Galeri
assalamualaikum..salam ukhuwah....
Hilalliqa'

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: petua awet muda dari hujung rambut ke hujung kaki


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» petua awet muda dari hujung rambut ke hujung kaki

Please Mendaftar To Post


Oleh petua awet muda dari hujung rambut ke hujung kaki

ubi
WARGA RASMI
Menyertai: 22.08.2003
Ahli No: 2276
Posting: 3
Dari: setapak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-03 10:03


Ubi nak berkongsi petua untuk sahabat2 semua

1~sebaik sahaja bangun tidur,sebelum basuh muka minum sedikit air(kalau boleh air suam) kerana waktu ini ada enzim yang bermanfaat untuk membersihkan usus.

2~kemudian baru basuh muka(jangan gosok gigi dulu) sambil berselawat,jangan basuh muka dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan,maknanya kena basuh muka dari bawah dagu ke atas dahi sambil mengurut,dan jangan lupa naikkan sedikit air ke atas rambut (seperti ambil wudu'), ini untuk awet muda dan menghindarkan sakit kepala.

3~barulah boleh gosok gigi,bukan gigi aje bahkan lidah, tepi dan lelangit,selepas selesai gosok gigi,jangan lupa gosoksemula gusi dengan jari untuk mengukuhkan gigi.Jangan abaikan kebersihan gigi kerana ianya dapat menghindarkan batuk

4~kemudian bolehlah buang air kecil/besar dan seterusnya..............jangan meludah semasa dan selepas buang air besar,semasa buang air besar miring ke kiri(sunah nabi) kerana ini akan menekan tempat najis dan memudahkan buang air besar,jangan lupa berdehem..untuk memastikan kesemuanya telah keluar.

5~kemudian masuk bab mandi,mulakan dari bawah(juga untuk menghindarkan sakit kepala), mula dengan kaki kanan dulu,baru kaki kiri, dan seterusnya naik sedikit demi sedikit hingga ke kepala,jangan mandi dengan mulakan dari kepala dulu.

6~setelah selesai mandi,jangan lap dengan kain,lap dengan tangan saje,sambil berselawat,mulakan bari bawah dagu, pipi dan naik ke dahi,kemudian dari hujung tangan ke bahu(kanan dulu),lepas tu tangan kiri,kemudian lap kedua2 kaki naik ke betis ,lutut,paha,perut dada,sampai ke buah dada tahan sekejap (untuk menegangkan buah dada)naik ke leher,dagu pipi dan berakhir dengan dahi,ini semua untuk menganjalkan kulit.

7~kemudian masuk bab makan,jangan lupa bersarapan pagi untuk awet muda walau pun hanya dengan separuh roti,ini pesan cikgu saya ,dan dia memang awet muda,untuk makan tengahari,sebelum makan ,minum sedikit air(ini sunah nabi)baru makan,ini untuk memastikan kita benar2 makan bukan melantak atau mentakdarah,selepas selesai makan jangan lupa jilat jari(ini juga sunah) kerana di jari terdapat enzim yang boleh menolong memudahkan proses penghadaman atau pencernaan,ambil masa
10-15 minit sebelum minum air,tegukan pertama tahan/keman dulu kerana waktu ini ada enzim yang bermanfaat untuk perut,jangan bernafas semasa minum,jangan tiup makanan,tegukan yang baik untuk kesihatan tidak lebih dari 3 teguk,minum air yang banyak baik untuk kesihatan tapi bukan satu jag sekali hadap,3 teguk,3 teguk,jangan makan bersulamkan air kerana mempercepatkan proses kedutan.Jangan tidur&mandi selepas makan,

8~Masuk bab tidur,mengucap dua kalimah syahadat dan baca doa tidur,kalau boleh tidur awal,baik untuk kulit,nabi juga tidur awal,dan bangun juga awal,tidur mengiring di sebelah kanan,maknanya sebelah kiri berada di sebelah atas,Porke/kenapa?di sebelah kiri ada jantung,dengan tidur mengiring ke kanan bermakna kita tidak menyempitkan/menyusahkan jantung untuk terus bekerja/pengepam darah ke seluruh badan,dan juga tidak mengganggu proses penghadaman/pencernaan yang masih berlaku,sebelum tidur berzikir, bertasbih,baca surah2 pendek,ayat kerusi,ayat seribu dinar,bersihkan hati,bagaimana?lepaskan segala dendam,maafkan segala kesalahan orang,buang sifat2 mazmumah dan lain2 lagi.kenapa ye?mana tahu ini merupakan tidur terakhir kita!tidur itu merupakan saudara mati!
~kecantikan itu terlalu subjektif,ianya bermula dari dalam(hati),jadi bersihkan hati dengan perkara2 di atas.

Rasanya sudah habis petuaUbi,ini boleh ditambah apa yang kawan2 sarankan sebelum ini:
~baca quran
~potong kuku pada hari2 tertentu,tanam kuku dan rambut,(contohnya rambut masih boleh mengesan penyakit tuannya walau pun dah terpisah dari tuannya dari jangka masa yang tertentu~maknanya di sini ia masih berhubung) kerana ia sebahagian dari anggota badan manusia,jadi menanam rambut dan kuku merupakan cara yang paling baik,
~jangan minum minuman yang berais dan bergas
~sentiasa buat senaman
~amalkan ulam-ulaman

sekian dulu dari Ubi,kalau ada apa2 Ubi akan sambung lagi


[ Posting ini telah di edit oleh: ubi pada 2003-08-23 11:26 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: ubi pada 2003-08-25 09:03 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: Pengurusan pada 2003-09-14 15:45 ]


Bookmark and Share




  Member Information For ubiProfil   Hantar PM kepada ubi   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1726
Posting: 41

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-08-03 10:16


syukran jazilan ya ubi...
dapat lagi satu ilmu hari ini....

-----------------
**Puteri Impian...impikan Seindah Kasih-Nya**


Bookmark and Share




  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Quote dan BalasQuote

irdina
WARGA RASMI
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 405
Posting: 4

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-03 11:23


tima kasih ubi...bestnya dapat petua nak awet muda.....insyaAllah akan saya amalkan...
sape x nak kelihatan muda selalu...hhee


Bookmark and Share




  Member Information For irdinaProfil   Hantar PM kepada irdina   Quote dan BalasQuote

Pengurusan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 16.04.2003
Ahli No: 4
Posting: 56

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 15:47


Assalamualaikum..

posting tersebut telah diedit oleh pihak pengurusan kerana tidak mempunyai space antara setiap perenggann..

Harap muslimah dapat mengemaskan posting sebelum hantar untuk memudahkan dibaca..

sekian harap maklum


Bookmark and Share




  Member Information For PengurusanProfil   Hantar PM kepada Pengurusan   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 23:06


syukran jazillan untuk UBI kerana sudi bagi info yang bermanfaat ni...nampaknya, ana kenalaa mulakan gaya hidup baru...

wassalam..

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

izamuslimah
WARGA RASMI
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2123
Posting: 5
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 17:12


Assalamualaikum..........

Terima kasih atas info tuuu.seronok pula membacanya.... insya-allah,slps ini bolehlah diamalkan untuk lebih awet muda, satu lagi kan kita sbg perempuan ni perlu sentiasa bertenang dan happy sokmo,hiasi bibir dgn senyuman...krn itulah penawar hati yg paling mujarab bg org yg memandangnya.........



-----------------
Malumu mahkota yang tak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang menyerah diri


Bookmark and Share




  Member Information For izamuslimahProfil   Hantar PM kepada izamuslimah   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
{ SRIKANDI }
Menyertai: 23.09.2003
Ahli No: 2502
Posting: 90
Dari: Ardul Amin

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 12:20


emm...syukran atas info di atas...


Bookmark and Share




  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

deq_mas
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 2379
Posting: 153
Dari: Brunei Darussalam

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-09-03 09:06


Assalamualaikum

terima kasih atas info yang amat berguna itu, dapat lagi satu koleksi ilmu didada. terima kasih ubi.

wassalam

-----------------
-= Dalam Setiap Perkara Hendaklah Disertakan Dengan DUIT: di-Doa, U-Usaha, I-Istiqomah dan T-Tawaqal =-


Bookmark and Share




  Member Information For deq_masProfil   Hantar PM kepada deq_mas   Pergi ke deq_mas's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 12:06


Terima kasih atas petua yang berguna ini... perkara yang baik elok dikongsi bersama.. lebih ramai orang tahu, lebih banyak pahala diperolehi...


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.070428 saat. Lajunya....