Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk menjamin kejayaan, bertindaklah seperti tidak akan gagal

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Dari Galeri
ni gambar sewaktu sbl exam dulu.. senyuman penutup getar di hati :)). teringat kenangan waktu di kampus dulu.. :)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 7 hari yang lalu
Laurenjoy: 35 hari yang lalu
jackurban: 36 hari yang lalu
porkalwais: 36 hari yang lalu


Forward Dari E-mel
Topik: WANITA


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Forward Dari E-mel
    »» WANITA

Please Mendaftar To Post


Oleh WANITA

Qasrynna_Qistina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1802
Posting: 21

oman   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 11:02


assalamualaikum w.b.t

anan nak forwardkan mail yang ana terima ni kepada semua muslimah...untuk tatapan kita bersama

To share..Dari Ilham seorang lelaki...

"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau
mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus
melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan..."

Ibu, ibu... engkau lah ratu hari ku.....
Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang, tetapi
when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak kena! Usahkan
seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak
bermakna.

Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak HAPPINESS!!! Kalau
mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure 24 hours tak
habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooottt peettttt, boleh pecah
eardrums. And if mak menjerit, boleh bergegar isi perut. Silap gaya, tingkap
pun boleh tercabut...

And if mak takde, BangZaiiiiii!!! MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm!!! Can do
whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah kawan, boleh
chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon
ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!!

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadik
sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulah baru kita sedar
bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah.

Tanpa leteran itu, semunya seperti MATI...

Without mum, hidup ni tak ada cabaran, not challenging, no suspense. Balik
kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang nak pulas telinga.

Our life graph becomes very the monotenous, then we realised, jari jemari
mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih
bermakna. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia
menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti.

Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!!

Kau Isteri Ku....

Bezanya antara ibu zaman dulu dengan ibu zaman skarang ... Ibu sekarang
tidak mencubit atau memiat telinga anak-anak. Itu mungkin one of the reason
why anak-anak tak berapa takut and at times, hanya memekakkan telinga setiap
kali ibu memberi "ceramah percuma". Mungkin anak-anak tak terasa kehilangan
or boleh jadi melompat keriangan bila ibu takde kat rumah (for instance if
she's gone for a short holiday). Budak-budak sekarang ramai kawan, banyak
caranya mereka mengisi waktu. They will go for movies, clubbing, or most to
most lepak kat happening places..

As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik porak
peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu pening. Pantang
kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at times boleh membuat
kepala berserabut. Kalau madame takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup
ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa
sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek kata, FreeeDoMmmmm lah!!

But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone", aku
pulak terasa separuh mati. Sehari dua memang lah shiookkkk, no once shouting
from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to
criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari ketiga, i felt
something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau
'assshheemmmm', tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah abis,
tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak boil...

Masuk hari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai yang cun
melecun, wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang
mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile
yang ikhlas, forever melekat kat hati and sukar ada pengganti.

Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best
pun jadik tak best. Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5
star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila
laundry basket dah makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun
dah abis utk dipakai. Toilet dah mula licin berdaki...lantai dah berbelak,
tak di mop...Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling
blindly... bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun.... belum seminggu isteri takde kat rumah,
aku dah terasa separuh pengsan. Bila bersendirian begini, dan terasa malam
begitu dingin, barulah kita sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama
isteri...

So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat
kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dorang
ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita,
sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu
cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!! And furthermore, kan sama2
keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja rumah. Kadang2 bila poket kita
sesak, tak ingat ker dia lah orang yang paling terdekat kita nak
kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita. Dah ler satu hari
keja kat office, balik kena buat keja rumah lagi... penat tau!! Kalau aku
lah diberi peluang jadik seorang wanita... tak rela!!!



Bookmark and Share




  Member Information For Qasrynna_QistinaProfil   Hantar PM kepada Qasrynna_Qistina   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 12:25


Quote:

On 2003-08-07 11:02, Qasrynna_Qistina wrote:
assalamualaikum w.b.t


"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau
mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus
melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan..."




terkejut baca...

tanpa wanita hidup adam tak bermakna.. ehhe


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-03 14:53


menarik betul artikel ni....rasa cam bangga plak jadik wanita ni.....hehehe...

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 16:19


assalamualaikum,
hehehehe...terasa special!


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.060426 saat. Lajunya....