Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang banyak berkata, akan banyak silap dan orang yang banyak silap akan banyak dosa dan orang yang banyak dosa ialah neraka lebih layak baginya
--
maksud Hadis

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 3
Ahli: 0
Jumlah: 3




  Dari Galeri
Salam dr Keukenhof :)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 36 minit yang lalu


Isu Semasa
Topik: EDISI SIASAT 2 OGOS! Asmara ditepi tangga


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» EDISI SIASAT 2 OGOS! Asmara ditepi tangga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh EDISI SIASAT 2 OGOS! Asmara ditepi tangga

istighfar
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 608
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 02:19


assalamualaikum...

buat teman2 sekalian... sapa tengok edisi siasat 2 Ogos lalu... dasyatkan... tajuk nya pun dah memalukan... ASMARA DI TEPI TANGGA...
apa yang menghairankan semua tu perbuatan student IPTA ... mana ilangnya maruah org islam... mana ilangnya maruah kita org melayu ... teruk betul....

sila luahkan pendapat anda!


ana


Bookmark and Share




  Member Information For istighfarProfil   Hantar PM kepada istighfar   Quote dan BalasQuote

centella_asiatica
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 657
Posting: 44
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 07:32


Waalaikumsalam...

Haa...saya pun tengok rancangan edisi siasat tue...terkejut jugak...hhmm...sedihnya

Tulah....terlalu sosial sangat....walaupun dah masuk menara gading, itu bukanlah tiket utk bersosial....kita nie Islam, ada panduan cara-cara berkawan.....tapi mereka nie dah silap....kawan laki pompuan tanpa ada had....yg perempuan berkawan dgn banyak mana lelaki.....yg lelaki pun sama jugak, berkawan dgn banyak perempuan.....walhal Islam menggariskan panduan bergaul especially bergaul dgn yg berlainan jantina.

Diorang dakwa tempat berlaku tue di Pangsapuri Vistana, Lembah Pantai & jugak kat Kampung Kerinchi....student universiti mana nie???...UM ker @ UKM?


Bookmark and Share




  Member Information For centella_asiaticaProfil   Hantar PM kepada centella_asiatica   Pergi ke centella_asiatica's Website   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 08:34


assalamu`alaikum

amat tak menghairankan kerana gejala tersebut memang dah berleluasa..lagipun yang masuk university sudah pelbagai ragam. tiket ke universiti hanya berdasarkan pencapaian akademik, dan bukannya pembangunan sahsiah semata..konon yang cerdik pandai lebih bijak mentafsir hidup, tapi sebaliknya

kalau kat IPTS tu, memanglah tak hairan cause akak pun dari IPTS. dengan dressing-Masya Allah! gejala sosial yang meluas, bertepuk tampar dengan lelaki..memang makin menjadilah. berzina pun ramai, kena tangkap khalwat apa tah lagi..pendidikan agam secara formal pun kurang..

UIA yang environment truly islamic, dari segi kuatnya usrah, dan gaya hidup pun, ada juga berlaku kes macam ni. yang itu seribu kali sayang, sebabnya environment dah pun okay, suppose lebih bagus dari segi sahsiah. cuma mungkinlah tak menular macam universiti lain...teringat pula husband cerita, kekadang pagi-pagi kat kelas kosong tu, ada tanda merah darah atas meja..isk, apalah nak jadii..?


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 180
Posting: 28
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 09:25


Salam..
memang tak dinafikan sekarang gejala sosial camni memang menular dgn teruk. Sebenarnya dari dulu lagi dah begini cuma belum lagi digemburkan seperti sekarang. dgn alat teknologi digital semua gambar dapat diambil tanpa disedari.
Rase nyer tak payahlah ditanyer pelajar2 camtu dr maner..asal maner..
Sebenarnya boleh dikatakan semua ipt terdapat kes begitu.Bayangkanlah..takat skull pun ader kes begini.Tak kira lah..yang environment nye islamic or not...
Dalam kes begini kena cari puncanya. Nak dikatakan pelajar ipt tiada didikan agama tu mmg mustahil sbb since skull rendah pun dah blaja agama. Cuma yang pasti..kurangnya PENGHAYATAN DALAM AGAMA.. Tak mustahil kalu terdapat pelajar agama yg melakukan demikian.Teman berani kata begini sbb teman ada seorang kenalan yg melakukan perkara2 sebegitu. Na'uzubillahi min zalik.Siapa yang harus disalahkan..ibu bapa? pendidikan agama? atau persekitaran? atau pengaruh rakan?
Semua tu tak akan terjadi jika diri memiliki IMAN YANG SEJATI.
Lemahnya iman..seterusnya..cam tu lah yang akan terjadi.
Manusia memang tidak lekang dari dihasut oleh syaitan..ditambah lagi dengan nafsu yang sentiasa melambai2 ke arah kenikmatan dunia.
So,kena pandai2 lah cari jalan camner nak mengatasi nafsu dan syaitan..
Sume ni dapat dihalang dgn iman yg mantap. Carilah cara bagaimana utk memantapkan iman.Lebih2 lagi dalam dunia zaman sekarang..semuanya nak canggih ..sampaikan kalu bergaul pun nak yg canggih..




-----------------
YaNg IndaH hANya SemEntaRa

[ Posting ini telah di edit oleh: mawardah_ilmi pada 2003-08-06 09:28 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: mawardah_ilmi pada 2003-08-06 09:36 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Send ICQ Meesage To mawardah_ilmi   Send AIM Meesage To mawardah_ilmi   mawardah_ilmi's MSNM Number Is ilhamna   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 11:55


assalamualaikum,
sweet_darling tak sempat nak tgk edisi tue sebab time tue br balik kolej smuler tp ader la kwn2 ceriter.mmg menyedihkan + memalukan.itu baru dgr member ceriter,lom lg tgk sendiri.sebenarnyer yg dipaparkan tue cuma sikit tp sebnarnyer byk lagi kes yg tersorok dan mungkin lagi teruk sebab kiter mmg dah slalu sgt dgr pasal nie kan?tak larat dah nak tadah telinga.yg dlm internet lagi la byknyer...kononyer student ipt jugak.wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

nur_malam
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1816
Posting: 71
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 12:03


Assalamualaikum....

Hmm..... memang memalukan! Belajar sampai peringkat tinggi tapi.... astaghfirullahala'zim.

Saya setuju ngan mawardah_ilmi. Kalau diri kita dibaluti dengan pegangan agama yang teguh, perkara sebegini tidak akan terjadi. Jika berpegang kepada agama, secara tak langsung kita pandai jaga maruah dan kehormatan diri, mengetahui tentang adab pergaulan, dapat membezakan antara yang baik dan buruk dan lain-lain lagi.

Semoga kita sentiasa terhindar dari sebarang kejahatan. Wallahualam.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_malamProfil   Hantar PM kepada nur_malam   Quote dan BalasQuote

al-kauthar
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 116
Posting: 52

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 16:48


nauzubillahimin zalik...


waAllahu'alam




Bookmark and Share




  Member Information For al-kautharProfil   Hantar PM kepada al-kauthar   Pergi ke al-kauthar's Website   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 17:12


Astaghfirullahal adzhiiimm...

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

fikrah1399
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 495
Posting: 46
Dari: Allah SWT

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 21:03


assalamu'alaikum...

Fist time akak posting message kat sinie...
Mar pun ada ek?

Emm betul kata antunna tu, kalau kita ada
IMAN.., IMAN tu akan membentengi diri kita
drp. melakukan maksiat...kan ada hadis
dah beritahu..."tidak akan berzina seorang
penzina sekiranya dia beriman......"

IMAN tu lah benteng kita. Kalau kita just
pakai tudung tapi kita tak jaga pergaulan
kita, berpakwe2 tanpa batas.., tak rasa
Allah SWT lihat kita...

Kita akan salahkan orang yang melakukan..
.., baguslah ntv7 menunjukkannya..tapi
solutionnya camner. Bukan baru nie remaja
buat maksiat...banyak dah berlaku. Tv
masih lagie mempromosi gaya hidup artis
yang jelas bercanggah dengan gaya hidup
Islam...abis tu camner remaja tak ikut?
Idola dieorang artis kan...?

Ok la.., panjang plak membebel kat sinie..

ALLAH SWT jua Yang Lebih Tahu...


-----------------
mencari hidayah...ku kan terus mencari...redhaMU kuharapkan selalu...


Bookmark and Share




  Member Information For fikrah1399Profil   Hantar PM kepada fikrah1399   Pergi ke fikrah1399's Website   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 09:30


mmmm... tak tau nak kata ape... bagi ana.. tension sgt bile pk benda camni... tension sbb tak dapat nak buat pape... klu kat UTM nie.. mmg banyak kes2... tapi sume tak tau...pihak atasan sorok...

yang boleh dibuaat..menangis dan berdoa semoga remaja islam tak kire sesiapapon tak terjebak ngan zina dan gejala sosial terhina ini.... yng dah terlanjur tu... bertaubatlah....... moga masih ade kesempatan...

sedeyyyy betulll laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
x tau nak kata....


-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 14:13


assalamualaikum..
tah ler..x tau dah nak cakap ape..semuanya pandai2 tapi kenapa la still buat perkara x senonoh tu? dahtu yang buat perkara2 tu orang melayu..agama Islam lagi.pakai tudung..memalukan sungguh. baik kawin je dari berperangai camtu.kesian kat mak ayah.wassalam.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-03 08:52


malu betul ida sebagai org Islam.hmm.tapi ida tabik ngan ntv7 sebab berani mendedahkan sumer kegiatan haram,perbuatan maksiat dan macam agi.
hmm malu tengok student ipta skang.buat perbuatan tak senonoh.ader tuh yg pakai tudung,baju kurung,Ya Allah malu betul.membuatkan org jijik melihatnyer

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
{ SRIKANDI }
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 253
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 08-08-03 09:35


Assalamu'alaikum...
Memang makin teruk akhlak anak muda sekarang ni...memalukan agama ...tak pikir langsung pasal keluarga....
Baru nampak depan mata...hmmm....sedih sungguh...jangan sampai balasan sampai sudah laa tapi tak tau jugak kan...wallahu'alam

-----------------
[b][i]Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah[/b][/i]


Bookmark and Share




  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-08-03 10:07


assalamualaikum.. apa kata lepas ni,klau kita nampak perkara sumbang atau yg membawa kepada maksiat, kita tegurlah mereka. jgn dok diam jer.. tapi jgn silap tegur.. menegur mestilah dengan cara yg berhikmah kan?? bersamalah menyeru ke arah kebaikan.. moga Allah merahmati kita.. ameen.
wassalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

fikrah1399
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 495
Posting: 46
Dari: Allah SWT

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-03 18:01


assalamu'alaikum...

Adik2 dan kawan2 sume.., camtu lah jadinya
kalau Islam tidak dipraktikkan dalam hidup
kita kan..? Kita tak boleh nak kata kita nie
baik sebab kita belum lagie diuji sebegitu
rupa...

Apa kata kita bincangkan issue nie..mengapa
jadi camtu... pada pandangan ana maksiat
banyak berlaku sebab ramai di kalangan kita
yang jahil tentang agama...

Ok...ramai yang kata boleh bercinta dengan
syarat menjaga batas2nya.., mula memang la
jaga.., tapi kalo dah hari2 berjumpa dan
hanya berdua jerr, camner? Syaitan kat
tengah2 tu mainkanlah peranan dia.., seperti tarikan magnet...maka jadilah perkara yang sumbang sebegitu...

As masyarakat plak.., kita tak berani hendak
menegur termasuk lah ana sendiri. Tapi
sekarang ana jeling jer kat dieorang.., biarkan
Memang tak suka tengok benda camtu..

Then, kebanyakan drp. kita sukakan hiburan.
Artis tu kita jadikan idola..., yang diwarwarkan
artis bercinta berpeluk-pelukan..dah jadi cam
orang barat...so mereka diikuti...abiss tu
camner???

Ok la, samapi sinie dulu...

Wassalam.

-----------------
mencari hidayah...ku kan terus mencari...redhaMU kuharapkan selalu...


Bookmark and Share




  Member Information For fikrah1399Profil   Hantar PM kepada fikrah1399   Pergi ke fikrah1399's Website   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-03 18:42


huh...lihatlah dunia...dasyat sungguh...hmmm...

saye ade dpt gamba 'pasangan' yg buat keje x senonoh tu dlm email...hmm...tatauler nak ckp ape..memalukan!!

-----------------



●ŠēВưΜВưňĞ ĶĭţĂ ŝĚťĀρ

Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1726
Posting: 41

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-08-03 08:42


cukup memalukan...
maruah mereka disamakan seperti tangga yang menjadi tempat kaki memijak..
lagi memalukan..pasangan tersebut adalah mahasiswa IPTA, melayu dan "Islam"..
ntah di mana letaknya akal dan fikiran mereka semasa itu..dan paling mengecewakan, adegan tu berlaku pada waktu maghrib..dimana syaitan berkeliaran mencari mangsanya..


-----------------
**Puteri Impian...impikan Seindah Kasih-Nya**


Bookmark and Share




  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Quote dan BalasQuote

istighfar
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 608
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 02:22


ermmm nauzubillah...


Bookmark and Share




  Member Information For istighfarProfil   Hantar PM kepada istighfar   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 17:31


assalamualaikum.
fizah pun ader jugak tengok.memang memalukan.had perempuan yang pakai tudung pulak tu.memang telah mencemarkan maruah yang bertudung.sampaikan ader yang kater yang bertudung nie bukannya baik sangat.taknaklah jadi macam tu.kalau boleh jagalah imej bertudung nie.sempat lagi fizah berforum pasal topik nie kat office.


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 17:35


malu malu

geram pun ade sebab pihak yang berkuasa tak mahu amik tindakan

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» EDISI SIASAT 2 OGOS! Asmara ditepi tangga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081829 saat. Lajunya....