Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk mengelakkan dari dikritik, jangan buat apa-apa, jangan cakap apa-apa.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: sarahhanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13720

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Dari Galeri
saja saja testing..kalau jadi alhamdulillah..sayala hikmah..salam ukhwah untuk semua hehehe

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 10 jam, 8 minit yang lalu
sarahhanee: 6 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: tolonglah...saya nak petua...tolonglah saya...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» tolonglah...saya nak petua...tolonglah saya...

Please Mendaftar To Post


Oleh tolonglah...saya nak petua...tolonglah saya...

puteriislam
WARGA RASMI
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 42
Posting: 4
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-08-03 13:44


assalamualaikum...
rakan-rakan muslimah sekalian.
kat sini saya ingin meminta petua untuk mengecilkan payudara.saya kesian dengan seorang kawan saya.payudara dia agak besar walaupun belum berkahwin.payudara dia tak sesuai dengan bentuk badan dia.
kesian saya tengok dia.
nak beli baju dikedai pun tak boleh tak muat.
kalau ada siapa sudi membantu ia,tolonglah bagi petua petua kalau ada.
sekian terima kasih

wassalam

-----------------
TAK MATI DEK KEJI,
TAK HIDUP DEK PUJI...


Bookmark and Share




  Member Information For puteriislamProfil   Hantar PM kepada puteriislam   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 09:37


askum....

uiks... betul ke nie....
Maaf ye..lady tak de idea nak jawab...
semoga sahabat puteri islam sabar menempuh cabaran hidup..

klu jadi camtu pon klu takde penyakit ..ok ape..
maaf klu salah jawab soalan yang agak sensitif ini...

-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 12:11


Waalaikumussalam..

erm,. macam pernah dengar masalah macam nih..

tapi kalau tak memudaratkan rasanya tak perlulah dikecilkan.. banyak mudarat lain yang boleh dapat kalau pakai ubat2 an skang nih..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

aqilah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.07.2003
Ahli No: 1960
Posting: 24
Dari: upm


posticon Posting pada: 07-08-03 12:20


Assalamualaikum w.b.t
Ana pun setuju dengan presiden kita.Sebab ubat sekarang ni banyak bahan kimia yang boleh mendatangkan kesan sampigan, nanti penyakit lain pula yang dapat. Masalah payudarnya tak sesuai dengan bentuk badannya mungkin disebabkan faktor genetik atau keturunan, so rasanya susah sikitlah nak kecilkannya.


Bookmark and Share




  Member Information For aqilahProfil   Hantar PM kepada aqilah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 23:29


erm...kecilkan payu dara?? ntahlaa..setakat ni ana dengar cara nak besarkan...xder plak dengar psl nak kecikkan...musykil betul laa...
sabarlaa dengan kurnian tuhan...mungkin ada hikmah disebaliknya..sapa tahu...kan???

wallahuallam

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

nurkamar
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 479
Posting: 92
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 15:34


Assalamua'laikum...

mungkin boleh cek bebetul saiz bra yang sesuai untuk digunakan.. jenis senaman yang dia selalu buat.. dan faktor baka. sebab ni semua ada kaitan.

saiz bra tu.. satunya.. boleh tampung berat breast denagn betul, dan tampung dari tak melayut ke bawah.senaman tu..dia boleh elak dari buat lagi.. dan yang selainnya tu.. akak pun tak tau nak bagi idea apa. sebab ada kawan yang hadapi kes yang sama. dan yang pastinya.. tu kelebihan untuk dia

-----------------
-cheras-


Bookmark and Share




  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Quote dan BalasQuote

zieka
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 997
Posting: 81
Dari: MMU

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 12:18


hurrmmm..., pasai problem kwn puteriislam tu tak tau la camne zieka nak tlg. tp, bak kate presiden kite, kalo ia tak memudaratkan takyah la kot dikecilkan. gisatu, zieka cadangkan spy kawan puteriislam tu slalu pakai tudung labuh yg dpt menutup bhg depannye tu. Insyaallah org takkan perasan sgt. jgn la riso sgt kerne sgl ciptaan Allah tu, ader hikmah disebaliknye

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.


Bookmark and Share




  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Send ICQ Meesage To zieka   Send AIM Meesage To zieka   zieka's MSNM Number Is zieka_83   Quote dan BalasQuote

fit
WARGA RASMI
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 3317
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 05:54


pada ana ......
1. tak ada yg perlu dirisaukan. semua mengidamkan yg besar. cuma kena jaga ...
2. mungkin bleh camni ... jgn selalu sangatpakai baju dalam. ermm ana nak tanya anti sume, ok ke tak kalau melayut sket...??


Bookmark and Share




  Member Information For fitProfil   Hantar PM kepada fit   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 08:56




rasa akak, tak perlulah dikecilkan.. dan meletakkan ubat yang belum tentu selamatnya kebelakangan hari nanti akan mengundang masalah yang lebih besar. Allah jadikan manusia bukan sekadar beza wajah masing - masing juga bentuk badan, ada yang dilahirkan dengan dada yang bidang, ada pula yand dilahirkan dengan kulit yang gelap. Dan dada besar tidak semestinya dah kahwin, ada juga yang ansk berderet tapi dadanya masih cam tu jugak.. ini kuasa Allah.. untuk menghilangkan tu tidak ada tapi untuk menyorokkan ia adalah, nasihat rakan supaya pakai pakaian yang besar dibahagian dada, dan pakai tudung yang besar untuk menutupinya, itu bukan satu kelemahan, sebenarnya ia satu kelebihan tuhan tetapi kelebihan ini perlulah disorokkan, bak kata orang, not for the public..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

pu3feesya
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 5609
Posting: 8
Dari: pulau mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 15:45


pu3 pun mengalami masalah yang sama.....tak tau lah nak buat macam mana?kadang-kadang rasa semacam juga.....


Bookmark and Share




  Member Information For pu3feesyaProfil   Hantar PM kepada pu3feesya   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 3281
Posting: 30
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 19:47


Assalamualaikum wbt,

Ni menurut apa yang akak pernah baca.

Saiz payudara ini dipengaruhi oleh banyak faktor. Antaranya genetik (keturunan keluarga) dan juga kegemukan.

kalau genetik tu?, tak boleh nak buat apa-apa. Bersyukur lah dengan saiz besar itu. Ye lah kan, mungkin sekarang ni kasihan sebab susah nak cari baju tapi bila dah kahwin nanti, mana tahu kut2 jadi bonus ke. Banyak lagi baju lain yang akak rasa besar2. Walaupun kawan puteri kurus, try cari baju untuk orang gemuk2. Atau try lah pakai baju yang longgar. Baju kurung / jubah / shirt labuh etc2. kalau pilih shirt tu? mungkin bermasalah.

kalau faktor kegemukkan, xsemestinye kalau orang tu? kurus, dia ada payudara kecil. kadang-kadang ada satu masa dia pernah berisi/gemuk sementara kemudian jadi kurus balik, ada kemungkinan payudara stay besar. Sebab payudara ni mostly daripada lemak. kalau nak kecilkan cuma cara membuang lemak dibadan (exercise) tapi agak susah sebab payudara bukan muscle tapi lemak. Nak concentrate hilang lemak kat situ susah. Kena buat exercise yang berkesan seluruh badan. Hmmm, bagaimana nak explain ye. yang ni kena try cari info kat internet.

Oh ye, baru teringat. Akak duduk kat jepun, perasan org2 jepun ni kebanyakkan nya payudara kecil dan kurus2. Tak tahu real reason dia, faktor pemakanan mungkin salah satu, tapi mereka pun makan jugak banyak benda berlemak kadang-kadang tu?(tak seperti kita sangka makan ikan saja). Derang ni memang suka mandi air panas yang sgt2 panas. kadang-kadang mencecah 43 darjah celcius (panas ini). Tiap2 hari mereka berendam dalam air panas. Mungkin ini salah satu faktor payudara mereka kecil.

Harap2 tips kecil ni dapat bantu kawan saudari.

Wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

ai
WARGA RASMI
Menyertai: 06.12.2003
Ahli No: 2906
Posting: 8
Dari: sg petani

malaysia  


posticon Posting pada: 24-08-05 13:01


saya ada masalh dengn saiz yang kecil..adakah ia menjadi kekurangn pada diri saya sbgi wanita??terutama bila dah berkahwin nanti???
adakah saya harus mencuba mencari bahan nak besarkan ke yang sepatutnya..sebb saiz saya paling kecik!!!


Bookmark and Share




  Member Information For aiProfil   Hantar PM kepada ai   Quote dan BalasQuote

intan_z
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.12.2004
Ahli No: 4752
Posting: 30
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 02:46


fatinah_huda --> mandi air panas boleh buang lemak di badan ke?


Bookmark and Share




  Member Information For intan_zProfil   Hantar PM kepada intan_z   Quote dan BalasQuote

sahihnor
WARGA RASMI
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 5648
Posting: 4

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 15:02


betul ke?....mungkin ada hikmah disebaliknya
bersyukurlah dengan kurniaan Allah s.w.t...


Bookmark and Share




  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

pu3feesya
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 5609
Posting: 8
Dari: pulau mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 12:07


then, nak buat apa ekkk?


Bookmark and Share




  Member Information For pu3feesyaProfil   Hantar PM kepada pu3feesya   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 12:16


kalau rajin pergi mandi wap/sauna ke
kat salon2 tu banyak juga tempat mandi wap dalam beg yang tertutup
memang berkesan
lemak2 semua dibuang
samping tu rajin2 buat latihan untuk part dada saja..


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

pinkfifi
WARGA RASMI
Menyertai: 24.08.2011
Ahli No: 13112
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-11 11:52


hasil kajian sebuah universiti mengatakan bahawa minum kopi dengan kerap boleh mengecilkan payudara... untuk besarkan pula, banyakkan minum air susu kacang soya (soya bean)... works on me!! huhu...


Bookmark and Share




  Member Information For pinkfifiProfil   Hantar PM kepada pinkfifi   Quote dan BalasQuote

Azliza
WARGA RASMI
Menyertai: 01.02.2012
Ahli No: 13339
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-02-12 21:35





azliza pun alami benda yang sama :') az kini berumur 16 tahun dan bra yang az pakai bersaiz 26D . besar kan ? kadang kadang malu pun ada dengan rakan sebaya benda ini dah lama pun berlaku . sejak az umur 12 lagi . makin besar besar dan besar . dahulu berat az 48 kilo tapi alhamdulilah kini dah 42 kilogram dengan ketinggian 154 sentimeter . ideal ke tubuh badan az ini ? mohon ada jawapan . :')
[addsig /]
[ Telah diedit oleh: Azliza pada 01-02-12 21:39 ]


Bookmark and Share




  Member Information For AzlizaProfil   Hantar PM kepada Azliza   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-12 09:20


Assalamualaikum,

selalunya payudara besar ini lebih pada faktor genetik, kalau ada yang mempunyai payudara yang besar ada hikmahnya, fikir-fikirkanlah kerana ada orang merana kerana payudaranya kurang menonjol..

sekarang ni kan ada produk yang boleh mengecilkan payudara, mungkin kalau perlu boleh ambil kan?


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

sisiungu
WARGA RASMI
Menyertai: 03.04.2012
Ahli No: 13408
Posting: 8
Dari: Indonesia

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 20-04-12 21:51


setuju dengan teman-teman, tetaplah bersyukur dengan karunia Allah :)


Bookmark and Share




  Member Information For sisiunguProfil   Hantar PM kepada sisiungu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.091768 saat. Lajunya....