Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang..

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Dari Galeri
kumpulan Hayyun...
dari kiri Qisra, nadia, Nawra, & hannah..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 1 jam, 52 minit yang lalu


Isu Semasa
Topik: Kenapa remaja sekarang mudah terdedah dengan gejala sosial yang teruk.


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kenapa remaja sekarang mudah terdedah dengan gejala sosial yang teruk.

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa remaja sekarang mudah terdedah dengan gejala sosial yang teruk.

nurhakim_yas
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2081
Posting: 43
Dari: Shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-03 12:14


Yang penting misti ada pada setiap diri seseorang adalah..iman dan faham batas halal haram sesuatu perkara.Kerana ilmu agama adalah cahaya hidup seseorang..


Bookmark and Share




  Member Information For nurhakim_yasProfil   Hantar PM kepada nurhakim_yas   Pergi ke nurhakim_yas's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-03 20:22


kenaperrr yerr?? sebab dier suker buat kott.. hehe..
ala, kan pada zaman remaja, dier mencari² identiti diri dan nak tahu sumer bender yang tak tahu, kalo boleh nak cuba sumer bender yg org lain buat. bila remaja ni nampak org buat bender yang tak senonoh jadik dier pon nak cubala..

kan bender yg tak senonoh dan Allah larang ini la, sebenarnyer seronok nak buat. betul tak? tambahan zaman sekarang ni mcm dah jadik zaman jahiliah masa zaman nabi² dulu. kalo dulu Allah akan turunkan azab tang tu jugak, tapi sekarang ni kiter kene sendiri ingat la... kalo tak ingat, memberla kene ingatkan. kalo tak dua² sesat.

-----------------
Bersih Zahir Tenang dimata,
Bersih Batin Tenang dihati.


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 04-08-03 22:46


zaman remaja zaman yg mencabar, paling banyak cubaan dan dugaan. kenapa? tak percaya?

kalau ikutkan, zaman remaja zaman yg paling mudah nak tempah tiket ke syurga. masa badan masih kuat dan bertenaga ni lah,elok dimanfaatkan untuk penuhkan 'tupperware' utk 'bekalan' di sana nanti.

Allah dah bagi pd kita 2 jalan. pilihlah jalan yg terbaik. pilihan terletak di tangan sendiri. dalam membuat pilihan, dahulukan agama dr yang lain. InsyaAllah diri tak tersasar ke landasan yg salah.

bila agama dipandang enteng, tu yg mudah terdedah dgn benda yg bukan2...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 180
Posting: 28
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-08-03 22:57


tgk tak edisi siasat? dasat lah...lebih dasat dari wtc runtuh... isk isk sik..nak salahkan siapa yer..kat sekolah ader subjek agama..tu ler..mak ayah antar gi sekolah blaja agama tapi tidu dalam kelas

[ Posting ini telah di edit oleh: mawardah_ilmi pada 2003-08-04 22:58 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Send ICQ Meesage To mawardah_ilmi   Send AIM Meesage To mawardah_ilmi   mawardah_ilmi's MSNM Number Is ilhamna   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-03 19:05


Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah jawapan kepada kenapa remaja sekarang ni mudah terdedah dengan gejala sosial yang teruk disebabkan:
1. bebas bergaul antara lelaki dan perempuan
2. kurang didikan dari ibu bapa
3. pengaruh luaran yang hebat seperti tv, media massa dan internet etc
Untuk mengatasinya perlu kepada satu reformasi dari semua aspek iaitu kembali sepenuhnya pada Islam yang syumul - Islam sebagai satu cara hidup .. tak boleh ambil sebahagian sebahagian saja. Perseimbangan antara ruhi, aqli dan jasmani hendaklah diberi perhatian agar tidak mudah Iman dihati mudah dipengaruhi insyaAllah.
Semoga kita saling ingati ya ... addeen nasihah
dan awaluddin makrifatullah (awal agama ialah mengenal Allah SWT).
Walaikumussalam wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 14:22


assalamualaikum...
pertamanya kite kena berbalik pada pegangan agama.tu yang paling penting.kalo goyah maka sukar la nak dibendung.wassalam.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

seribunga_80
WARGA RASMI
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2158
Posting: 1

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 19:10


assalamualaikum, berbalik kepada masalah ini, memang malu gak kita sebagai seorang muslimah, namun apapun persoalan yg timbul sebenarnya jalan penyelesaian adalah dengan mendalami agama islam. jangan hanya pada nama saje kita nie agama islam tapi pengalamannya pulak entah kemana? so semuanya dari diri kita sendiri, kalu buruk yg kita pilih buruklah jadinya. ingatlah setiap perbuatan kita itu Allah swt Maha Melihat. peringatan untuk diri sendiri.


Bookmark and Share




  Member Information For seribunga_80Profil   Hantar PM kepada seribunga_80   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-08-03 10:28


assalamualaikum.. ana amat bersetuju dengan sebab2 yg diutarakan oleh ummimq tu..

remaja..apa yg kita faham tentang perkataan remaja? ada yg kata.. remaja mempunyai jiwa yg membara. sentiasa ingin mencuba sesuatu yg baru pada mereka.. yg terlebih thrill..ada juga yg kata, remaja adalah keadaan di mana mereka mencari identiti diri sendiri seperti kata sahabat kita..ukhtie sakinah...

majoriti sahabat komuniti muslimah ni remaja kan?? tentu banyak dugaan yg sahabat semua sedang tempuh sekarang ni samada disedari atau tidak. klau kita berjaya harungi..alhamdulilla.. tp jika tidak..jgn sesekali menyalahkan parents kita kay..

p/s: bukan salah ibu mengandung
wasssalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-08-03 15:19


knaper???

sebab xder pegangan agama yg cukup dlm diri remaja itu...

malah, didikan agama diabaikan...
sebab tu laa....

wallahuallam

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

wardah_ad83
WARGA RASMI
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 494
Posting: 16
Dari: bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 20:21


zaman remaja ni byk cabaran dan dugaannyer..time ni jugaklaa remaja masih lg mencari [email protected] diorang sendiri..so, tak hairan byk faktor yg mempengaruhi..antaranya, faktor rakan sebaya, silap pilih kwn..alamatnyer sesat jln ler..so, drp faktor tu..remaja mestilah bijak memilih kwn..lg satu..kurang didikan agama, so..ibu bapa perlula memainkan peranan dgn menerapkan ilmu agama dlm diri remaja nih..at least biler dah ader ilmu agama ni..InsyaAllah, diorang boleh fikir 2, 3 kali sebelum nak wat bende² tak elok..


Bookmark and Share




  Member Information For wardah_ad83Profil   Hantar PM kepada wardah_ad83   Quote dan BalasQuote

Annisabalqis
WARGA RASMI
Menyertai: 16.08.2003
Ahli No: 2204
Posting: 10
Dari: UIAM

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-03 17:45


Assalamualaikum..
Apa yang patut dilakukan adalah memperkukuhkan keimanan dan ketakwaan kita sebagai seorang muslimah. Jangan mudah terpedaya dan mendekati dengan benda-benda yang boleh mendatangkan maksiat.
Insya Allah, kita tak akan terjebak dalam lembah yang hina..
Wallahualam


Bookmark and Share




  Member Information For AnnisabalqisProfil   Hantar PM kepada Annisabalqis   Pergi ke Annisabalqis's Website   Send ICQ Meesage To Annisabalqis   Annisabalqis's MSNM Number Is melissa0124@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.070265 saat. Lajunya....