Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya, dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Dari Galeri
bergambar kenangan sambil menunggu bas...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: bahasa inggeris dlm sainss dan math ? wajarkah ?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» bahasa inggeris dlm sainss dan math ? wajarkah ?

Please Mendaftar To Post


Oleh bahasa inggeris dlm sainss dan math ? wajarkah ?

syaiz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 873
Posting: 51
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 17:03


em..apa pendapat anti2 semua ttg perkara ni..harap dapat berikan komentar yg baik..for me..ade baik...ade yg tak baiknya...tgkla..kita berserah je..setelah berusaha..so...apa kata antum semua ?


Bookmark and Share




  Member Information For syaizProfil   Hantar PM kepada syaiz   Pergi ke syaiz's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_hana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.05.2003
Ahli No: 930
Posting: 30
Dari: Gombak

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 17:13


ana rasa boleh jugaklah...entah-entah bila pergi ke luar negara,orang tanya soalan matematik ke,sains ke...nanti tak tahu nak jawab....tapi kadang-kadang,nanti takut terlupa bahasa negara kite sendiri...bagi ana itu ajelah,baru aje form 1,duduk kat asrama,tapi yang penting,berusahalah bersungguh-sungguh untuk mahir dalam matapelajaran tersebut...

-----------------
Berjuanglah demi mempertahankan maruah sebagai seorang muslimah sejati....


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_hanaProfil   Hantar PM kepada nurul_hana   Quote dan BalasQuote

aysha
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 456
Posting: 62
Dari: seremban,ng 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 21:12


akum....
bagi saya wajar skali...bukan aper...biler diorang dah besar nanti,benda macam ni dah biasa n tak perlu takut lagi dengan bhs inggeris.seronok tgk adik2 kiter blaja math n sains dlm bhs inggeris ni.
sebenarnyer,kiter kene tengok isu ni sebagai salah satu langkah untuk memahirkan generasi baru dengan bhs inggeris yg mana ianyer sudah menjadi bhs utama dunia.tambahan lagi dengan kemajuan bidang math n sains tu sendiri.
oklah...ni ajer...
salam kasih sayang

-----------------
ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah


Bookmark and Share




  Member Information For ayshaProfil   Hantar PM kepada aysha   Quote dan BalasQuote

ratu_syahadah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1647
Posting: 56
Dari: Balik Pulau

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-08-03 00:21


assalamualaikum.. saya pun bersetuju dgn pendapat yg diberikan oleh nurul_hana dan aysha..


Bookmark and Share




  Member Information For ratu_syahadahProfil   Hantar PM kepada ratu_syahadah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-08-03 15:22


bahasa inggeris itukan bahasa international...lagipun, sampai bila bangsa melayu mahu kekal di takuk lama..tul tak??? actually, bila kita berbahasa inggeris, kadang2 kita akan rasa confident...

p/s:-bilalaaa bahasa melayu nak jadi bahasa international????

wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

syaiz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 873
Posting: 51
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 16:58


em..tul gak.,ade lagi yg nak bg pendapat? em..sunyi plak aari nih..k...akum!


Bookmark and Share




  Member Information For syaizProfil   Hantar PM kepada syaiz   Pergi ke syaiz's Website   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 23:47


Assalamualaikum...

Ok, ni ana pulak nak bagi pendapat kat cni...

Bagi ana mmg sangat wajar math dan sains di ajar dalam bahasa inggeris..Dan ana rasa lebih wajar sekiranya semua subjek diajar dalam bahasa inggeris [kecuali bahasa melayu lah]..maksud ana bukan lah terus ditukarkan ke dalam bahasa inggeris, tapi diserapkan secara beransur-ansur dalam sistem pendidikan kita...

Ana ada alasan tersendiri kenapa ana rasa perkara ni wajar.. Untuk mahir berbahasa inggeris, kita perlulah mempunyai pendedahan yang kerap terhadapnya.. So, kalau selama ni kita cuma didedahkan dengan bahasa internasional ni hanya pada masa subjek bahasa inggeris, macam mana kita nak mahir.. tul tak?

Sebagai pelajar di sebuah kolej swasta, ana telah mengalami renjatan bahasa mase 1st time blaja kat cni. Bayangkan betapa gugupnya ana nak gunakan kemahiran bahasa inggeris ana bile ana tgk pengarah program dan guru2 ana sumernya bangsa asing yang datang dari Canada dan classmate ana majoriti pelajar internasional yang langsung tak faham bahasa melayu...Inilah akibatnya bila kurang pendedahan dalam penggunaan bahasa inggeris..

Dan skang ni, ana menghadapi masalah besar sbb banyak yang ana tak dapat cope masa lecturer ajar dalam kelas..Banyak istilah sains dan math yang ana tak tahu, walhal ana dah blajar istilah tu dalam bahasa melayu sejak form one lagi...Nak tanya ngan member pun, tak de yang boleh benar2 membantu sbb masing2 tak paham bahasa melayu sangat, so bila kitorang berbual dan buat argument, bunyik die cam ayam berbual ngan itik, kambing berbual ngan kerbau arr...

Dan perkara2 ni lah yang boleh buatkan anak2 melayu terus ditakuk lama..tak dapat berkembang sbb kurang keyakinan diri nak gunakan bahasa inggeris.. Bukannye sbb anak melayu tak pandai..

Ana punyelah low self-esteem tu sampai ana nyaris2 nak mintak tukar grade untuk kelas english ana. Ana dapat masuk kelas yang grade die paling tinggi, grade 3, tapi ana punyelah tak de keyakinan nak blajar ngan student2 international yang lain, sampai ana pnah rasa nak mintak turun grade 1 je...Nasib baik lah mak & abah bagi ana semangat suruh bertahan dan tgk perkembangan dalam sebulan dua dulu..

Sebab tu lah kita kena sokonh usaha goverment nak gunakan bahasa inggeris sebagai medium pengajaran math dam sains.. Kalo nak tau, kat kolej ni ana buat LAN subject pasal malaysian studies pun dalam bahasa inggeris..klakar plak rasenye bile blajar sejarah dalam bahasa inggeris.. blaja sejarah negara sendiri guna bahasa orang yang pnah jajah kita... hilang patriotisme budak2 dalam klas...

Ana rasa tu je arr pendapat ana buat sementara ni.. Sebarang bangkangan dan sokongan, silalah dikemukakan di ruangan forum ni... Yang baik ambil jadi pedoman, yang buruk tu jadikan iktibar...

Wassalam...

white_cotton aka zana

-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 09:36


assalamualaikum..
bagus jugak tu sebabnya dpt memahirkan pelajar2 dengan bahasa tersebut.tapi jangan la lupa pada bahasa sendiri pulak.apabila di ipt..bahan2 rujukan dlm subject tersebut banyak dalam bahasa inggeris maka ini memudahkan pelajar2 kerana telah terdedah sejak sekolah lagi.wassalam.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1726
Posting: 41

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 13:46


anis sebenarnya pun setuju sangat-sangat...
pelajar ni patut diberi pendedahan awal tentang penggunaan bahasa inggeris ni...

kakak anis seorang guru yang mengajar pelajar tahun 4-6...dalam satu perhimpunan mingguan, guru besar ada bertanyakan soalan yang paling ringkas, "how are you today?" kepada semua pelajar...barisan yang terdiri dari kanak-kanak tahun satu dengan gamatnya menjawab "fine,thank you"..manakala hanya segelintir dari pelajar tahun 2-6 yang menjawab soalan ni...pepatah mengatakan,melentur buluh biar dari rebungnya..bila kita dari awal dah dedahkan dengan bahasa inggeris, mereka tidak akan rasa malu untuk praktikkannya..bayangkan hari ini,berapa ramai mahasiswi yang betul-betul fasih berbahasa inggeris??bagi anis, langkah ini adalah satu permulaan yang baik..lagipun, kebanyakan rujukan untuk sains dan matematik adalah berbahasa inggeris..anis sendiri akui,anis lemah dlm bahasa inggeris sehinggakan sanggup berjam-jam berada dlm kedai buku semata-mata ingin mencari buku rujukan dlm bahasa melayu..kadang-kadang malu dengan diri sendiri..kalau boleh, anis tak mahu adik-adik rasa apa yang anis rasa sekarang ni..


-----------------
**Puteri Impian...impikan Seindah Kasih-Nya**


Bookmark and Share




  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-03 16:13


Assalamualaikum...

Betullah lah tu Anis, ana pun setuju ngan apa yang Anis cakap tu. Dulu ana pun macam tu gak, habiskan masa b'jam-jam kat kedai buku just sbb nak cari buku rujukan dalam bahasa melayu. Tapi, skang alhamdulillah, ana dah boleh lah biasakan diri dengan pembelajaran dalam bahasa inggeris.

Masa ana ada perjumpaan mentor-mentee ari tu, ader gak ana ngadu ngan mentor ana pasal ana tak leh bawak subjek sains yang diajar dalam bahasa inggeris. Tapi bila mentor ana cakap bukan ana je yang bermasalah, tapi yang dari sek pend cina lebih bermasalah, baru ana sedar yang sumer orang pun ader masalah nak berkomunikasi dalam bahasa inggeris ni mase mula2 join program CPU.. budak2 international dari Canada pun ader yang sangkut gak english diorang..

So, kemampuan bahasa inggeris kita bukan bergantung kepada siapa kita tapi ia bergantung kepada sejauh mana usaha kita untuk menguasai bahasa inggeris tu sendiri....

Jadi pendedahan awal terhadap bahasa inggeris pada peringkat awal dalam sistem pendidikan tidak salah, malah harus disokong oleh kita sumer...

Wassalam

-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

syaiz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 873
Posting: 51
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 10:39


ade laaie? caam xde semangat je..serius la..


Bookmark and Share




  Member Information For syaizProfil   Hantar PM kepada syaiz   Pergi ke syaiz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.056664 saat. Lajunya....