Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan buat esok, jika boleh dibuat hari ini

-- Abraham Lincoln

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
Assalammualaikum buat kekanda2 n adinda2 sekalian ...Salam Aidilfitri buat semua semoga berbahagia hendaknya(^o^)/v

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 2 jam, 8 minit yang lalu


Muslimah Kerjaya
Topik: pengalaman kerja.. kongsi di sini


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, e-zah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Kerjaya
    »» pengalaman kerja.. kongsi di sini

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh pengalaman kerja.. kongsi di sini

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-07-03 14:52


assalamualaikum.. rasanya dalam komuniti muslimah ni selain dr golongan student monopoli, ramai juga dari kalangan yang dah bekerja..

kumpulla kat sini dan ceritakan pengalaman masing2 dalam kerjaya tuh.. manala tau ada muslimah yang berminat nak cebur dalam bidang yang sama...

kak engku ngan kak kaei mulakanla dulu...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-07-03 16:54


wa`alaikumussalam warahmatullah

kalau akak mulakan dulu, boleh tak?

entahlah, hari ni, tetiba rasa tension pulak. bukan tension dgn subordinates, bukan tension dgn org within company kita kerja ni. tapi tension dgn foreign administration, org australia tadi..Ya Allah, suara akak tadi rasanya, melangut org kalau tengok. dlm diam-diam, panas hati ni. hai, betullah duduk international division nih, memang kena banyak sabar...sabar dan senyum sokmo

tak pernah jumpa rude customer macam tu, sekali kita pula tgh tension buat kerja, kena sembur balik..aduhai, alahai! untungnya mereka yg deal dgn local customer. dgn ayat omputih yg berbelit bahasa tadi..hehe, teringat pulak apa yg disembur tadi

"how do you expect we're going to do payment"
"you're not very professional" dan paling best, akak jawab balik, "Yes, you're also rude, unprofessional and keep calling us daily. Don't you know the procedure? Even your counterpart, Reach Hong Kong people are much better than you. I don't care if you're telling me not professional, bacause you keep doing the same thing. Pestering us with your demand. Other foreign administration is not like yours.."



aduhai, kelakar pulak..bila fikir balik, jadi bahan lawak dgn officemate tadi...

erm, cerita kerja lain, yer? saja nak lepaskan perasaan..mungkin next time, I shall tell you, how much I enjoy working here


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

nurazura
WARGA RASMI
Menyertai: 02.06.2003
Ahli No: 1579
Posting: 7
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-03 10:28


assalamualaikum..........minta maaf ya, sebenarnya saya tidak pandai nak tulis mesej kat mana-mana laman web. tak biasa....

tentang pengalaman bekerja tu, rasanya ada juga untuk saya kongsi dengan semua rakan-rakan disini.

Utk pengetahuan semua, ketika berumur 18 tahun, saya bekerja sebagai operator pengeluaran wanita di daerah Batu Pahat di kilang tekstil selama 9 bulan. Kerja disini sungguh seronok. yelah dapat pegang duit sendiri. Keputusan SPM tak berapa baik, kurang kredit tidak melayakkan saya masuk Form 6. Lagipun minat belajar sudah kurang kerana sudah jumpa pilihan hati. undefined

Selepas tu, saya bekerja sebagai Pembantu Pengajar Komputer di daerah yang sama. 2 tahun setengah mengajar komputer (ketika ini internet belum diperkenalkan lagi - sekitar tahun 1993), saya berhenti kerana menjaga anak. Selepas anak berusia 1 tahun setengah, saya mula bekerja semula sebagai kerani di kilang tekstil juga. Saya berpendapat, saya berkebolehan dalam bidang perkeranian disamping minat yang mendalam.

Tahun 1998, bulan Ogos saya diterima bekerja dengan gaji RM 500 sebulan. Waktu itu saya mengandungkan anak ke-2. Saya tidak menerima gaji selama 2 bulan dalam tempoh melahirkan.

Kerja kat sini, mula-mula saya rasa susah, sebab lagipun tak biasa. Taukehnya Cina, pekerja banyak Cina. Yang peliknya, saya seorang pompuan aje kat sini. Pekerja tak ramai - 10 orang aje. Saya mula dari bawah. dari tak tahu, jadi tahu. Akaun, Kastam Dept. (merekodkan import & eksport bahan-bahan mentah dan bahan pengeluaran siap, serta permohonan yang lain di Jabatan Kastam & byk berurusan dengan orang kastam), Admin, dan macam-macam kerja saya buat. Maknanya 5 in 1. Sekarang gaji RM 800 aje. Kalau bangsa "Cha", mungkin satu kerja RM 1000, sepatutnya gaji saya mungkin RM 2000. Tapi oleh kerana dapat taukeh kedekut, itu ajelah yang saya dapat. undefined

1 Ogos ini (2003) saya lapor diri di KUITHHO di Parit Raja, Batu Pahat. Sebagai Typist aje. Sekali lagi saya nak mula dari bawah. Saya nekad hendak berhenti kerja di sini kerana kerja di sini tidak menjamin masa depan keluarga saya. Saya berfikiran, saya belajar tidak pandai, sekurang-kurangnya jika saya berkhidmat di jabatan kerajaan, masa depan keluarga saya akan terjamin. Yang penting adalah kebahagiaan suami, anak-anak saya dan juga ibu bapa saya yang sentiasa menggalakkan saya berkhidmat di jabatan kerajaan walaupun jawatan yang saya dapat tidak besar.undefinedundefined

Taukeh kat sini ada pujuk supaya tidak berhenti, tapi saya tetap dgn keputusan saya untuk berhenti kerana saya tidak tahan lagi dibebani dengan tugas 5 orang. Rasanya sudah cukup banyak pengalaman yang saya kumpul disini. Dan semua pengalaman itu akan saya bawak ke KUITHHO.undefined

Kepada semua rakan-rakan, saya ucapkan berbyk-byk terima kasih kerana melalui laman web ini saya dapat banyak maklumat yang sebelum ini saya tidak tahu. Terutama kpd Presiden kita. Apabila saya sampai di KUITTHO nanti, saya akan cerita pasal pengalaman bekerja di sana pulak. Terima kasih. Assalamualaikum..............undefined

[ Posting ini telah di edit oleh: nurazura pada 2003-07-23 10:31 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nurazuraProfil   Hantar PM kepada nurazura   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-07-03 12:06


thanks kakak bedua.. tak sabar nak kerja jugak.. mane career woman yang lain nih... tgh bz ngan keje ke..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-07-03 12:33


patutlah rasa terpanggil... rupa2nya Hanan duk seru akak...

nak tau pasal pengalaman keje???
erm... boleh kot...

first time dpt pengalaman keje adalah time practical training... praktikal selama 2 bln di Library Bank Negara Malaysia... April-Mei 2002... best sgt2 dpt menimba pengalaman kat situ...

lepas abis praktikal... cuba cari keje tetap... hari2 beli suratkhabar cari keje kosong... surf internet lagi... apply online... akhirnya dpt gak keje melalui online application from star online... tak sangka...

career bermula pd 1 Oktober 2002... sbg seorg librarian di library sebuah sykt swasta... ramai org keliru ttg library ni... utk pengetahuan semua, library ni ada byk jenis... public library, academic library, special library etc... sesebuah sykt sepatutnya mempunyai 1 library... library di sykt dipanggil special library... library ini bkn utk tatapan org awam.. khusus utk pekerja sykt shj... so, jgn terkejut jika sesebuah sykt turut mempunyai library... saja explain... sbb ramai yg tak tahu sesebuah sykt mempunyai library atau resource center... hehehe... bg lecture plak...

library ni kecik aje... ada 2 org pekerja... so, kamilah yg buat semua keje kat sini... cataloging, shelving, labeling, circulation, etc... saya biasa katalog buku, majalah serta annual report baru... koleksi yg paling byk kat libray ni ialah annual report... sbb sykt ni adalah audit firm... so, ramai yg refer annual report...

byk lagilah nak citer... nanti sambung balik citer... nak sambung keje ni...


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 12:28


assalamu`alaikum

kak sal kerja kat mana ek, kalau duduk dekat pantai dalam...? plaza pantai ker..?

eheh, mar baru kerja di sini since July last year


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

sharifah_1984
WARGA RASMI
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2149
Posting: 11
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 11:44


assalamualaikum.....
seronok biler dgr topik nie .... sharifah pun kejer kat library jugak tapi bukan librarian just pembantu jer... tapi kalau nak tahu keje nie memang enjoy sebab byk buku boleh baca .lagipun saya nie mmg minat membaca....keje nie pun agak mencabar jugak sebab berhadapan dgn ramai orng..kena tengking la , marah mcm2 perangai leh jumpa..betul tak kak engku_ salina....


Bookmark and Share




  Member Information For sharifah_1984Profil   Hantar PM kepada sharifah_1984   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-08-03 11:55


setakat ni tak pernah kena marah lg dgn library user... maklumlah akak keje kat library sykt... staffnya professional... takde marah2... cuma mrk nak maklumat cepat aje... kdg2 call aje, sbb nak maklumat cepat... mrk ni demand sikit... semua maklumat nak cepat dan tersedia di depan mrk... suruh carik artikel dlm suratkhabar le... nak tau KLSE share price and exchange rate le dan mcm2 lagi...


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 56
Posting: 52
Dari: MCIIUM

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 14:50


pengalaman kerja slps SPM boleh tak kak hanan? sebelum kenal kak hanan, saya pernah kerja sebagai guru tadika. enjoy sangat...tiap-tiap hari main dengan kanak-kanak, sampai perangai pun dah jadi macam kanak-kanak. insya allah, dah grade nanti nak jadi guru tadika. tak susah pun...modul dah ada, cuma perlu sedikit persediaan lah sebelum mengajar. nak kelainan, buat lah modul sendiri...

-----------------
[email protected]@~


Bookmark and Share




  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Maryam's MSNM Number Is maryamira   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 15:17


semua pengalaman kerja boleh.. tak kisahlah tetap ke sekejap ke.. yang penting bukan kerja makan dan tidur.. kerja tu dah tau sangat..



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 17:34


Assalamualaikum...

Wah bestnya akak2 yang dah bekerja nie...Ana jugak yang tak kerja2 lagi..Sedih betul... Tapi, takpela..mungkin belum ade rezki lagi kot...Insya-Allah satu hari nanti, pasti nanti dapat kerja jugak, ye tak?? Anyway, doakan ana ye..

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 20:51


kalo citer bab keje, kekadang tu mcm best, tapi kekdg tu plak mcm tension. hehe.. kalo ikutkan profession yg ana plih lari lah skit, tapi ada kaitan gak. macam tak best, dlm erti kata lain, tak dapat kepuasan, sebab kiter sebenarnyer nak jadi kaunselor, tapi yg dapat guru. tapi okla tu kan.

Dulu masa praktikal, ana dapat kat sek YIK kat kelantan. itupon last minit dpt, mana taknyer, dlm byk² tmpt saya dan kawan seangkatan ngan saya minta, semua tak dapat. mujurla kat kolej ada sek YIK, dptla tmpt akhirnya. kat situ guru besar minta mengajar sekali, katanyer cari pengalaman. dapat la pengalaman.

Dari pengalaman mengajar sek men, saya terus turun kat sek ren plak. kali ni saya minta sebagai guru kontrak jer... nak sambung blaja la katakan. kali ni jugak, saya mengajar darjah satu. Ya Allah... budak² la katakan, asyik nak main jer.. tension la gak...bdk² IT la katakan, makin bijak. kalo tak kene cara, guru baru boleh menangis... yang saya tak larat, nak keluarkan suara.. rasanyer dah abis dah suara, tapi diorang kata tak dengar. nak katakan kelas tu besar tak la besar sgt.

tapi sekarang ni Alhamdulillah, saya dah boleh kontrol bdk ngan cara saya tersendiri. bab suara masih problem yg sama. hehe...

itula serba sedikit pengalaman bekerja. kalo nak citer pjg lagi, rasa² kat situ gak... maklumla tak sampai setahun lagi..


-----------------
Bersih Zahir Tenang dimata,
Bersih Batin Tenang dihati.


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

basirah
WARGA RASMI
Menyertai: 23.09.2003
Ahli No: 2503
Posting: 1
Dari: BTP, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-03 15:23


Assalamua'alaikum kepada Cik Hanan dan kesemua ahli Komuniti Muslimah.

Terlebih dahulu, sebagai ahli baru dalam komuniti ini, saya ingin memanjatkan rasa syukur kepada Allah kerana telah menjumpakan saya dengan komuniti ini.

Marilah sama-sama kita berukhwah ke jalan Allah dengan akhlak yang mulia.

Syabas Hanan dan teman-teman!

Whatever, saya nak cerita pasal pengalaman kerja saya yang tak seberapa ni. Bekerja dengan Research and Development company ni, banyak cabarannya. Apatah lagi, dalam 11 orang staffs, sayalah satu-satunya engineer wanita di company nie.

Dugaan dan cabaran yang sampai buat saya tension memang banyak! Al-maklumlah, bidang kejuruteraan nie, kenalah proactive. Nak-nak, saya sorang jer muslimah, jadi memang selalu kena bulilah. Tapi tak apa, saya letakkan pendirian dalam diri saya, yang saya kerja kerana Allah dan saya tak rasa takut dengan bulian mereka. Lama-kelamaan, mereka pun dah biasa dengan saya.

Lagipun, mungkin penampilan saya yang bertudung labuh dan tegas, buat mereka malu untuk buat something not professional kat saya. Pendapat saya, kalau muslimah menjaga akhlak mereka, InsyaAllah, kat mana pun mereka pergi, mereka pasti direspect.

Dalam company sendiri, Alhamdulillah, everything seems can be handled.

Outside, subsidiaries parent company lain, biasalah, tak ramai yang berpenampilan macam saya, berjilbab. Kalau ada pun, yang dah berumur. Mula2 jumpa saya, mereka akan 'pandang serong' kat saya. Mereka tak sangka yang orang macam saya nie boleh kerja macam yang saya buat sekarang. Ada yang mula2nya tak boleh menerima saya. Tapi akhirnya mereka faham sebab, kita kena mulakan sesuatu yang baik, baru mereka akan faham.

Bagi saya tanggapan mereka salah dan inilah kelemahan muslimah Melayu yang suka judge a book by its cover. Nasihat saya pada diri sendiri dan semua, tak kira apa orang nak kata, tapi apa yang kita buat tue kerana Allah dan sayang kita pada Allah, maka biarkanlah. Sesungguhnya, pandangan Allah jatuh di hati. Itu tak bermakna, saya tak boleh bersosial dengan yang lain, tapi berlandaskan Islamiah dan prinsip diri.

Muslimah, sepengalaman saya bekerja di bidang kejuruteraan yang banyak dipelopori muslimin, adalah penting setiap muslimah itu, meletakkan dan berpegang pada prinsip yang teguh supaya tidak terikut dengan arus masa kini. Jagalah akhlak dan kehormatan diri supaya dihormati oleh muslimin dan muslimah sejagat. Al-kafirun pun, mungkin akan terpesona dengan adab kita langsung bersangka baik dengan agama kita. Itulah yang teramat penting sebenarnya.

Eh, panjang pulak...harap dimaafkan. Sebenarnya, mana2 muslimah atau muslimin yang practical training di bawah saya, saya selalu berikan nasihat dan cabaran yang sama.

Okay, walhamdulillah dan WA.

Siapalah aku dalam pandangan MU ya ALLAH


Bookmark and Share




  Member Information For basirahProfil   Hantar PM kepada basirah   Quote dan BalasQuote

srikandi_79
WARGA RASMI
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2156
Posting: 7
Dari: Kuala Lumpur

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-03 15:55


Assalammualaikum..
Dah lama tak online kat Komuniti Muslimah nie...Almaklumlah sibuk ngan kerja2 kat office.Ana pun nak kongsi juga pengalaman keje kat sini.Sekarang nie ana keje kat Telekom sebagai juruteknik, nama ajer juruteknik tapi tapi tak berpeluang nak buat keje teknikal.Ana sekarang jaga center streamyx kt Briekfields.memang tiap2 hari deal dengan pelanggan.Pelanggan nie memang ada macam perangai.ada yg ok, ok sesangat dan kalau dpt yg tak ok tue sakit telinga kena kata2 yg tak menyenangkan..Ada tak yang pakai streamyk kat sini??

-----------------
Hebatnya Lelaki Kerana Sifat Sabar
Hebatnya Wanita Pula Adalah Kerana Sifat Malunya....


Bookmark and Share




  Member Information For srikandi_79Profil   Hantar PM kepada srikandi_79   Quote dan BalasQuote

cahaya_mataku
WARGA RASMI
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2082
Posting: 20
Dari: baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 20:26


erm..ana ni plak bekerja sbg operator penegluaran wanita di sg petani.masa ana tulis artikel ni pun still kerja lagi.kerja ni just for a while jer.maklumlah ana baru 18 nak tunggu tawaran study la ni.ana kerja dr bln 3 lagi.rezeki x der lagi.x tau lah dlm nov. nanti dpt ker tidak tawaran belajar x kiralah u ker poli [email protected],asalkan ana dpt samb.study.sebenarnya ana sedih gak sbb tinggal ana sorang jer yg x belajar.kawan2 semua masuk u. mmg org kata pegang duit sendiri best,tapi ana masih teringin nak belajar.bila jumpa kawan2 mesti terbit gak perasaan malu.mereka ajak ke sek. jumper cg.pun malu.moga2 bln 11 nanti ada rezeki buat ana.sekian.

-----------------
semakin jauhku dariMu...semakin dekat pula Kau menghampiri daku...oh tuhan..yg maha pengasih..siapalah diriku di pandanganMu......


Bookmark and Share




  Member Information For cahaya_matakuProfil   Hantar PM kepada cahaya_mataku   Pergi ke cahaya_mataku's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 09:18


assalamualaikum..

sabarlah ukhtie cahaya_mataku.. insyaAllah, nnti adalah rezeki utk ukhtie tu.. yg penting kita mesti bersangka baik pada Allah.. sabarlah yea

uikkss.. dah lama rupanya Cik Hanan buka topik ni, macam mana ana boleh tak terperasan ekk, mungkin sibuk ngan kerja.. hehehe

erm, ana pun dah kerja, lewat sebulan dari Kak Engku.. start pada 3/11/2002. ana bekerja di USM Kubang Kerian menjawat jawatan sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan. erm.. ramai yg tak tahu bidang kerja ana ni. kalau di hospital, antaranya kena buat medical check up utk patient,kaji darah, kaji kuman, kaji tisu, pungut darah penderma(tabung darah). itulah antara bidang Teknologi Makmal Perubatan di hospital2 kerajaan atau makmal swasta. setakat ni ana dah pernah merasa kerja di makmal swasta iaitu di Specialty Medical Center dan hospital kerajaan di Hospital Muar(skrg ni dah tukar nama) semasa praktikal.

ok, kat atas tu citer pasal bidang kerja di hospital dan tempat2 yg ana pernah pergi buat praktikal sebelum bekerja tetap di usm. erm, kat usm ni, ana kerja di pusat pengajian sains kesihatan. dah tentunya bekerja di bidang pengajian ni berbeza dengan bekerja di makmal hospital. Di sini tugas ana lebih kepada pengajaran dengan membantu pegawai sains dan lecturer mengajar student ketika praktikal di makmal. Kadang2 tu rasa susah jugak mengajar student U ni sebabnya ada yg cuba tunjuk pandai, kadang2 tu ada yg sebaya.. jadinya kurang respect ler kat kita ni. tapi.. apa2pun itu satu pengalaman bagi ana. kalau boleh lepas ni ana nak tukar minta kerja di bawah hospital usm pula.. itupun kalau bolehlah..

Yang bestnya kerja kat pusat pengajian ni ialah.. ketika student exam dan jugak cuti semester. masa tu kurang kerja. jadinya bagi menghilangkan boring, ana mengadaplah komputer. . erm.. sekarang ni student tengah sibuk dengan exam dan minggu depan diorang dah cuti.. yesss... ana merdeka!! ..hehehe.. tapi boring jugaklah nanti..
wassalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 23:53


a'kum..
cite skit pasal pglmn keje ni..
penah keje.. kat restoran.. mkn.. (ayah laa..boss )dulu.. now he dah keje lain..
kire jd waiter.. n basuk pinggan...
em..penat jugak.. mcm2 kerenah..tu mase cuti pmr..
then..lps spm. keje kat umah je laa..
cook.. kemas.. jage adik..amik sijil it.. n lesen..bla2..
abih upper 6..me jd cikgu sandaran kat kl..
em.. bestt jugak.. me jd cikgu khb.. ( lelaki ) ajar form 1 n 2
fuh.. so far.. budak2 nye nakal jugak.. sek. tu 70% chinese malays 25%.. lebih india..
ya Allah.. dpt kelas hjg tu mmg ljenoh gak naj ajar.. cz mrk x minat nak study.. ade yg gaduh laa.. main la.. em...
dpt kelas yg kire IQ ok.. bestt la.. ajar skit dah fhm..

anyway.. tu laa pglmn bestt jd cikgu..
mule2 x brp biase skit.. but ade pglmn gak dlm kepimpinan.. jd ketua pgws librarian.. bendahari.. s.u well.. ok laa dpt kontrol n gv speech kire cam public speaking..
so.. nak jd cikgu ni kena byk sabar..

ok.. tu je.. wsslm..

[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2003-10-19 23:55 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2003-10-19 23:57 ]


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

eyethe
WARGA RASMI
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1434
Posting: 6

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 11:08


Assalamualaikum,
emm seronok juga kalau kita boleh kongsi pengalaman keje kite.......
saya ni asal dr keluarga susah, sejak kecil saya dah buat kerja berat. Darjah satu saya kene jual kacang dan jagung kat sekolah. Masa saya darjah 4 saya kerja kat Ladang sayur.masa tu kerja pagi sampai tgh hari, upah tak banyak RM2.50 jer sepagi..letih memang letih, macam nak nangis. mak ngan ayah tak suruh saya buat semua tu tapi saya yg nak. tapi alhamdulillah pelajaran saya tak terabai. Sementara nk tunggu result SPM, saya keje sebagai operator pengeluaran kat Sungai Petani. Mcm2 kerenah manusia yg saya jumpa.kadang2 saya dipaksa buat OT. setiap kali cuti semester mesti saya akan keje sbg operator pengeluaran...Masa menuntut kat UTM, saya kene jalani latihan industri selama 6 bulan kat audit firm. kat sini semuanya cina, seorang melayu dan 2 org india. melayu cume kerani...tamat pengajian sekali lagi saya keje sebagai operator pengeluaran sementara nak tunggu interview dr TNB sebab dulu saya dpt biasiswa yayasan tenaga nasional. Bila dah dapat keje ngan TNB, saya buat on job training kat HQ TNB kat bangsar selama 6 bulan dan kemudian saya dihantar ke UNITEN kampus muazam shah as a tutor..
jadi tutor ni mencabar jugak, usia kita tak jauh beza ngan student..ada jugak student yg lebih tua dr kite, nak dijadikan citer, ada student yg panggil saye kakak. Satu hari dlm kelas saya ader student dtg lewat 1 jam,dia minta maaf ngan saya, lepas tu dia kasi sandwich kat saya dlm kelas..student lain tgk je..ada gak student lelaki angkat tgn dan tanya pasal bende yg dia tak faham, bila saya dah jawab dia cakap terima kasih dan kejip mata kat saye..aduh..tapi tu semua kenangan, mulai esok saya akan kembali menjadi seorang pelajar kat UIA, sambung master sebab lepas ni nak jadi lecturer dan saya akan kembali mengajar kat UNITEN 2 tahun lagi...itu ajelah pengalaman saye..

macam mana pulak dengan kawan2 yg lain?


Bookmark and Share




  Member Information For eyetheProfil   Hantar PM kepada eyethe   Pergi ke eyethe's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 11:34


Macam - macam juga kisah pengalaman kerja disini..

sue mula bekerja setelah habis spm lagi.. sebagai bookshop girl kat sekolah rendah methodist, pj.. nak kata dekat taklah dekat, tapi jauh jugak.. naik bas tak sampai 10 minit lepas tu jalan kaki dalam 2 km jugaklah, sebab sekolah tu jauh sikit kedalam.. cuma 4 bulan aje kerja sebab dah tak larat nak asyik kira duit tiap2 hari.. he he he.. tak adalah, sebab dapat kerja lain. sewaktu kerja dikedai buku selama 4 bulan tu, yang paling mencabar masa bulan puasa. budak - budak kat situ boleh kira yang berpuasa.. yang lain tak puasa.. dahlah tu bila depa bagi duit dengan tangan berminyaknya.. (pengusaha kantin disitu hampir semuanya cina, fishball, sotongball yang budak - budak beli tu ada bau yang tak menyelerakan.. tak tahu nak cakap bau apa, tapi lebih kurang hanyir + masam) itu yang su tak tahan.. siap pesan dengan mereka basuh tangan kalau nak pegang duit, alasannya duit tu kotor, tak tahu mana asal usul..
cabaran kedua ialah perjalanan yang agak jauh.. kalau waktu pagi tak apa, tak terasa sangat, tapi kalau bila nak balik, ya allah.. panasnya dan sesaknya jalan.. terpaksa tebalkan muka..

selepas itu su bekerja sebagai kerani sambilan di kem. perdagangan dlm negeri dan h.e.pengguna.. selama 2 tahun sebelum berpindah ke kerja sekarang.. masa kerja disana asyik keluar aje bila waktu rehat..tempat kerja dulu kat menara maybank, boleh katakan seminggu, antara 3 ke 4 kali pergi ke petaling street.. tak pun pergi ke jalan masjid india.. apalah agaknya pergi ke sana tu, saja je, tengok bunga, tengok kain, pergi mydin, pergi globe.. masa tu masih mentah lagi, suka buang masa..

berhijrah ke tempat sekarang ni, mula - mula sebagai kerani kontrak selama 4 tahun, baru sahaja disahkan jawatan sebagai kerani tetap.. kerja sekarang ni terletak dikelana jaya, dalam perjalanan pergi balik tu terjumpa suami di stesen lrt.. dia yang ngorat kita.. mula - mula tak layan.. tapi atas inisiatif kakak ipar, su dan suami su diperkenalkan, kiranya kakak ipar jadi orang tengah la tuu.. tak sampai 2 bulan kenal terus tunang..
rasa - rasanya kalau ada peluang untuk naik pangkat ditempat lain, sue akan pergi.. sebab peluang disini agak payah juga..walaupun berkelayakan..




-----------------


[ Posting ini telah di edit oleh: istisafa pada 2003-10-31 11:36 ]


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

nor21
WARGA RASMI
Menyertai: 21.10.2003
Ahli No: 2689
Posting: 14
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 16:54


assalammualaikum.....ana rasa macam terpanggil untuk menceritakan pengalaman ana kepada posting kat sini....................ana baru saja abis blaja pada bulan lapan...dan ana dah grand pada bulan sepuluh......
masih abis blaja,ana ada juga minta kerja kat McD kat area tempat umah ana.....tempat kerja tu terima ana.......dan terus interview.....pada ari jumaat ana kena start kerja pada pukul 4.00 tengahari......sementara nak tunggu pie kerja kat McD...jiran ana tanya kat ana dah kerja ke blum.....ana bagitau kat ana punya jiran yang ana akan kerja pada kul 4.00 ari ini....pasti dia suruh ana pie kat satu syarikat telekom....sebelum ana pie....jiran ana call dulu...tuan punya syariakat....dia suruh ana datang pada kul 1.00 ari tu jugak....selepas tu ana pun pie lah ke syarikat tersebut.....
masalah nya semasa ana blaja ana ambil kos senibina.....dan boss di syarikat tersebut terima ana bekerja pada 2.9.2003.......sebagai kerani...mula2 tu bosan jugak ....dah msuk 2 bulan nie kira ok lah.....daripada duduk menganggur je kat umah....tu...ana ada jugak apply spa 8 online.........
mulakan dari yang bawah......baru kita kenal akan susah payah tersebut ...sesutau pekerjaan.bye...wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For nor21Profil   Hantar PM kepada nor21   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, e-zah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Kerjaya
    »» pengalaman kerja.. kongsi di sini

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.093572 saat. Lajunya....