Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 2
Ahli: 0
Jumlah: 2




  Dari Galeri
assalamualaikum...
ni gambo kite kat depan umah sewa.salam ukhuwah fillah..kalau ade kwn lame kite yg masih ingat kat kite, anto2 le msg...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: anda sedang dilamun cinta??..tidak??...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» anda sedang dilamun cinta??..tidak??...

Please Mendaftar To Post


Oleh anda sedang dilamun cinta??..tidak??...

mentari_pagi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 861
Posting: 32
Dari: transkerian

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-03 20:29


assalamua'laikum wbh...bersyukur ke hadrat Ilahi kerna dengan limpah dan kurnianya dapat lagi kita bersua diarena posting nii...emm

..kali ni..ana nak bawak sahabat2 semua ke satu topik yang ana rasa...agak PANAS..heehe..bukan agak...memang PANAS pun...

...ada ka..sahabat yang penah dilamun cinta........
....
pada pandangan sahabat semua.....SESUAI KA CINTA DI BERI SEBELUM DIIJAB KABUL....apakah...baik yang kita dapat atau buruk yang kita dapat???

ana lihat ramai..sahabat kat luaq sana..bercinta...tidakkah perkara ini boleh melanggar syariat agama kita.....

sebab disitula bermulanya...segala kemaksiatan...bak kata org ibu kepada segala maksiat.....

ada jugak sesetgh berpendapa..bercinta belandaskan keimanan....camna tu...leh sesapa hurai kan.....

camna pula bercinta dalam menjaga syariat.....

tapi.....terjagakah syariat....kalo selalu berjumpa....bergurau senda...

wallahualam.

-----------------
iman itu kemanisan jiwa


Bookmark and Share




  Member Information For mentari_pagiProfil   Hantar PM kepada mentari_pagi   Send ICQ Meesage To mentari_pagi   Quote dan BalasQuote

-sakura-
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 1213
Posting: 43
Dari: sg.buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-03 11:01


IKATLAH TAUTAN IMAN:
SUKA KERANA ALLAH, MEMBENCI KERANA ALLAH...
TAAT KERANA ALLAH, BERMUSUH KERANA ALLAH...


-----------------

~wAnItA hIaSaN dUnIa, SeInDaH hIaSaN aDaLaH wAnItA sOlEhAh~

::jaga diri hiasi peribadi::


Bookmark and Share




  Member Information For -sakura-Profil   Hantar PM kepada -sakura-   Send ICQ Meesage To -sakura-   -sakura-'s MSNM Number Is iena_sampj@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 03-07-03 18:08


A'kum..

Rasulullah SAW pernah bersabda: Amal yang paling baik adalah sayang-menyayangi kerana ALLAH dan marah kerana ALLAH..


-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

ainun
WARGA RASMI
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1877
Posting: 4
Dari: insaniah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-03 18:44


Assalamualaikum............
Disini saya ingin tanya beberapa soalan mengenai cinta............
1)ini adalah cinta pertama saya.kami berkenalan melalui handphone dan kami tidak biasa jumpa sepanjang perhubungan kami.kami hanya berbual melalui handphone saja.Soalannya adakah berdosa bercinta melalui handphone?
2)ada orang kata mula -mula telefon ,lepas tu jumpa, semua ni adalah betul tapi kalau saya bercinta hanya melalui telefon dan saya tetap dengan pendirian saya bahawa saya tidak akan berjumpa dengan kekasih saya sehinggalah tiba waktu yang telah di benarkan dalam islam iaitu selepas akad nikah! Bolehkah saya tetapkan pendirian saya ni? adakah pendirian saya ini salah disisi agama islam??

Saya harap ada yang sudi membantu saya!!!!!!!!!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For ainunProfil   Hantar PM kepada ainun   Quote dan BalasQuote

Ruhulqudus
WARGA RASMI
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 1920
Posting: 10

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-07-03 19:24


Assalamualaikum..

Ainon..kalau nak bagitau hukum kita tak reti...tapi it's better u know him 1st..yelah kalau bulat2 percaya apa yg dia cakap dlm telefon..pastu bila dah diakad nikah baru tau perangai sebenar camne?kenal lah dia dulu sebagai sahabat...dlm Islam kan ada garis panduannye..kalau nak jumpa..lebih baik suruh ia dtg jumpa kat rumah parents...dlm masa yg sama cuba kenali peribadi dia melalui kawan2 rapatnya...Wallahu a'lam..


Bookmark and Share




  Member Information For RuhulqudusProfil   Hantar PM kepada Ruhulqudus   Quote dan BalasQuote

nurkamar
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 479
Posting: 92
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-07-03 13:31


Assalamua'laikum

ana sependapat gak dengan ruhulqudus.. mak ayah lebih mampu menilai yg terbaik..

-----------------
-cheras-


Bookmark and Share




  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-07-03 00:34


assalamualaikum warahamatulahi wabarakatuh

seelok-eloknya kita elakkan semua tu. Cinta sesama manusia tak kekal, hanya cinta Allah sahaja yang perlu dicari!

wassalam
Kalau dah jodoh..pasti tak ke mana!


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-03 08:35


hmm.betul tuh kalo jodoh takkan ke mana.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

wat
WARGA RASMI
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 1416
Posting: 1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-03 13:15


whatever it is, hanya orang yang pernah rasa tahu. yang pandai pasal hukum pun kekadang tewas. yang penting, letakkan iman dan ilmu tu di akal.


Bookmark and Share




  Member Information For watProfil   Hantar PM kepada wat   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 16:26


x tau nak ckp la...x penah alami..tp kl sekadar minat tu adalah.. tp ana pendamkan aje dlm hati...

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

madihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 31
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 23:36


Lebih baik bercinta selepas khwin dari sebelum kahwin ,Kerana kalau sebelum kahwin mungkinkita akan melakukan dosa tanpa kita sedari.


Bookmark and Share




  Member Information For madihahProfil   Hantar PM kepada madihah   Pergi ke madihah's Website   Quote dan BalasQuote

zieka
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 997
Posting: 81
Dari: MMU

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 11:19


actually, saye ni takla bape terer sgt bab² cinta ni. but, in my opinion, tak kesah la nak bercinta sblm kawin ke, slps kawin ke! yg penting, dua² pihak lelaki & pompuan tu, tau la menjage adab²nye especially yg dah start bercinta sblm kawin tu gipon, sume manusia dah dikurniakan akal oleh Allah. so, gunakan la ia sebaik mungkin. wat mane yg baik & mintak dijauhkan dari hal² yg tak baik.

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.


Bookmark and Share




  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Send ICQ Meesage To zieka   Send AIM Meesage To zieka   zieka's MSNM Number Is zieka_83   Quote dan BalasQuote

Roeya
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 82
Posting: 1

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 19:12


hmm..Assalamualaikum..
Pada saya lah, tak salah kalo nak jumpa! tapi kita kena kuatkan iman dan sebolehnya jangan hanya jumpa berdua sahaja!! Ada pendapat mengatakan, kalo berdua lelaki dan perempuan itu..akan wujudlah org ketiga iaitu syaitan? Namun demikian..saya setuju sangat kalo saudari berjumpa dengannya untuk lebih mengenali.. namun demikian,batasan agama perlu lah dijaga? tak salah kalo saling ingat mengingat mana yang benar.. mane yang serongkan?
Ye la,memang cinta kepada tuhan cinta yang hakiki tapi bukankah adalah fitrah semuladi manusia inginkan hidup berpasangan..??
Saya bukan terlalu perfect dalam hal cinta.. namun demikian..sedaya upaya saya cuba mengekalkan batas-batas agama..dan niatlah kita berkawan untuk berkahwin dan melahirkan generasi Islam yang soleh,solehah,berintelek dan sebagainya..


Bookmark and Share




  Member Information For RoeyaProfil   Hantar PM kepada Roeya   Send ICQ Meesage To Roeya   Roeya's MSNM Number Is roeya@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

nur_hati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 565
Posting: 80
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-03 08:13


aslkm.......

meme panas topik nie... org yg alami sahaj akan tau mcm mane penangan cinta tue.....

walaupun tak alami lg tp rase cam nak bg pendpt gak....

ginilah ape yg penting masing2 kene kawal nafsu supaya tak melanggar syariat Islam.. ini penting....

kenkdng org alim pun tergelincir dgn cinta pd makhluk nie... so, nilai diri dulu... sblm ape2 terjd fikir memasak dulu... mampu ker kite kwal nafsu kite nanti...

yg penting ade benteng iman yg tinggi dlm diri... insyaallah semua bende akan menuju ke arah keredhaan Allah.....

wallahu'alm...

-----------------
MuHaSaBaH DiRi.... Insyallah dapat Kenali Diri Dengan Lebih Dekat...

Salam Perjuangan!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For nur_hatiProfil   Hantar PM kepada nur_hati   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-07-03 15:48


a'kum

ummm..nak tanay boleh..

macamana pulak kalau si dia panggil kita Sayang atau ape2 je lah...udah la kita tak de ape 2 hubungan dengan kite...cemana tu...



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

naj_jieha
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 6124
Posting: 88
Dari: di hadapan komputer

japan  


posticon Posting pada: 25-08-06 16:36


tak salah kalau nak bercinta, tapi asalkan ikut garis panduan yang Allah dah tetapkan...

"laa taqrabuz zinaa..."

ingat, zina tu ada bermacam2 cara, sama ada melalui hp: sms, borak2, chatting dsb yang juga dikenali sebagai 'zina maya'...

so, Allah kata JANGAN DEKATI ZINA, bukan sahaja berzina tetapi perkara yang boleh membawa kepada zina pun boleh menghancurkan kita...

jadi, ikutla peraturan Allah kerana peraturan Allah itu adalah sesempurna peraturan...
wallahua'lam.


-----------------
"KeBenCiaN tIDak DaPat DiLEraIkan DeNGan KebENciAn MeLaInKan DenGAn KasIh SayANg"
[ Telah diedit oleh: naj_jieha pada 25-08-06 16:38 ]


Bookmark and Share




  Member Information For naj_jiehaProfil   Hantar PM kepada naj_jieha   Quote dan BalasQuote

orked_lynn
WARGA RASMI
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 6814
Posting: 2
Dari: perak

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 22:01


salam'alaikunna..
~saya pun berada dalam situasi yang sama dengan ainun...dulu kami pernah jumpa..tapi tak ada la sampai pergi makan etc..tapi sekarang disebabkan terpisah jauh dalam mengejar ilmu...so sekarang dah tak jumpa...alhamdulillah.
~disebabkan dah sangat lama tak jumpa,dia minta izin datang ke rumah time raya...tapi saya tak bagi sebab saya takut family tak suka dia...alhamdulillah dia boleh terima...
~apa yang saya doa,seandainya dia jodoh saya dan Allah redha untuk saya bersama dia, maka saya mohon pada Allah agar temukan jodoh antara kami satu hari nanti dan jauhi kami dari perkara2 yang mendorong kepada maksiat...dan kalau bukan dia jodoh saya maka saya mohon agar Allah cepat2 pisahkan kami...dan temukan kami dengan jodoh yang sesuai dengan kami...
~satu lagi, dia bukan lah lelaki yang ounya perwatakan ustaz...saya fikir sebab tu la teman2 rapat tak suka saya kawan dengan dia..
~tapi sehingga hari ini, dia still call, sms saya...tapi jarang..
~nak minta pandangan antunna semua...
~syukran jazilan...


Bookmark and Share




  Member Information For orked_lynnProfil   Hantar PM kepada orked_lynn   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 04:31


Pada 25-08-06 16:36 , naj_jieha posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah kalau nak bercinta, tapi asalkan ikut garis panduan yang Allah dah tetapkan...

"laa taqrabuz zinaa..."

ingat, zina tu ada bermacam2 cara, sama ada melalui hp: sms, borak2, chatting dsb yang juga dikenali sebagai 'zina maya'...

so, Allah kata JANGAN DEKATI ZINA, bukan sahaja berzina tetapi perkara yang boleh membawa kepada zina pun boleh menghancurkan kita...

jadi, ikutla peraturan Allah kerana peraturan Allah itu adalah sesempurna peraturan...
wallahua'lam.

ana setuju dengan jawapan najieha...jawapan ni adalah sesuai untuk semua persoalan mengenai 'cinta'..:-di..jelas, nyata & terang..

sama2lah kita menjaga 'title' kita sebagai 'muslimah' dalam memperjuangkan amanahNya..agamaNya...

raih cintaNya syarat menuju firdausi..


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

balqish_qistina
WARGA RASMI
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 6987
Posting: 3
Dari: batu pahat

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 14:55


Pada 29-08-06 22:01 , orked_lynn posting:

!!! QUOTE !!!

salam'alaikunna..
~saya pun berada dalam situasi yang sama dengan ainun...dulu kami pernah jumpa..tapi tak ada la sampai pergi makan etc..tapi sekarang disebabkan terpisah jauh dalam mengejar ilmu...so sekarang dah tak jumpa...alhamdulillah.
~disebabkan dah sangat lama tak jumpa,dia minta izin datang ke rumah time raya...tapi saya tak bagi sebab saya takut family tak suka dia...alhamdulillah dia boleh terima...
~apa yang saya doa,seandainya dia jodoh saya dan Allah redha untuk saya bersama dia, maka saya mohon pada Allah agar temukan jodoh antara kami satu hari nanti dan jauhi kami dari perkara2 yang mendorong kepada maksiat...dan kalau bukan dia jodoh saya maka saya mohon agar Allah cepat2 pisahkan kami...dan temukan kami dengan jodoh yang sesuai dengan kami...
~satu lagi, dia bukan lah lelaki yang ounya perwatakan ustaz...saya fikir sebab tu la teman2 rapat tak suka saya kawan dengan dia..
~tapi sehingga hari ini, dia still call, sms saya...tapi jarang..
~nak minta pandangan antunna semua...
~syukran jazilan...

macam sama saja kita...huhu


Bookmark and Share




  Member Information For balqish_qistinaProfil   Hantar PM kepada balqish_qistina   Quote dan BalasQuote

masliya
WARGA RASMI
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 6976
Posting: 15
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 18-10-06 15:17


ana rasa cinta sebelum kahwin cinta belum teruji..rebutlah cinta Allah dulu baru cinta manusia yang Allah tetapkan untuk kita...untuk panduan semua,anda boleh baca buku tentang cinta karya ustaz pahrol md juoi...banyak persoalan yang boleh terjawab dalam buku tu..saya dah baca buku tu..then, percayalah...sesiapa yang baca buku tu akan rasa ingin memiliki cinta Tuhan...


Bookmark and Share




  Member Information For masliyaProfil   Hantar PM kepada masliya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.068507 saat. Lajunya....