Oleh |
Bubur Aneka Cendawan |
afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG Menyertai: 28.04.2003 Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh
|
Posting pada: 26-06-03 11:44
Bahan-Bahan: 225 gm beras 1750 ml air 1 ekor ikan kembung (direbus) 6-10 biji lada hitam 3 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 camca besar minyak 3 sm halia (dimayang) 150 gm cendawan butang 100 gm cendawan hitam 100 gm cendawan tiram 2 camca besar minyak bijan 2 camca santan pekat Garam secukup rasa Cara: Masak beras bersama air. Tumbuk isi ikan bersama lada hitam, bawang merah & bawang putih. Panaskan minyak, tumis halia dan masukkan semua cendawan yang dipotong nipis. Apabila masak, masukkan minyak bijan dan ketepikan. Apabila beras cukup kembang & air hampir kering, masukkan campuran isi ikan & santan. Kacau selalu hingga menggelegak. Akhir sekali masukkan cendawan goreng & kacau rata. Sewaktu bubur dihidang, taburkan daun bawang, cili merah & bawang goreng. Hidang untuk 4-6 orang. -----------------
|
nad
WARGA RASMI Menyertai: 06.06.2003 Ahli No: 1630
Posting: 18
Dari: Pulau Pinang
|
Posting pada: 26-06-03 12:58
TQ 4 the receipe tp kita nak tanya, 2 sudu santan pekat? Naper 2 sudu aje...?
|
afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG Menyertai: 28.04.2003 Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh
|
Posting pada: 26-06-03 14:56
Kalau byak2 nanti rasanya berlemak sangat ..takut muak ditambah dgn rencah2 yg lain tu..tapi takpe laa ..ikut selera masing2 kalau nak tambah byak lagi santan pun boleh -----------------
|
ida01
WARGA 5 BINTANG Menyertai: 17.04.2003 Ahli No: 11
Posting: 330
Dari:
|
Posting pada: 28-07-03 10:56
thnaks kak -----------------
|