Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2017  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk mengelakkan dari dikritik, jangan buat apa-apa, jangan cakap apa-apa.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: hanysue
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13689

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 9
Ahli: 0
Jumlah: 9




  Dari Galeri
Assalamualaikum.. salam ta'aruf:)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 15 jam, 12 minit yang lalu
yusof78: 21 hari yang lalu
wafie: 25 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Tips Ingat Juzuí Al-Quran yang Menakjubkan


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Tips Ingat Juzuí Al-Quran yang Menakjubkan

Please Mendaftar To Post


Oleh Tips Ingat Juzuí Al-Quran yang Menakjubkan

qatrunnada
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2160
Posting: 34
Dari: kerian

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-10 13:16


Saya terjumpa satu tips menghafal muka surat Al-Quran yang sangat menakjubkan. Di sini saya kongsikan dengan anda formula untuk menghafal halaman Al-Quran. Hanya untuk Al-Quran yang standard saja.

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuí 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 tak 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuí 5 adalah pada halaman 82

Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuí 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuí 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 tak 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuí 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuí 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 tak 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuí 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan. Ajarkan pada anak-anak kecil agar mereka sentiasa membaca Al-Quran, bukan masuk Bintang Kecil, bukan bercita-cita masuk Akademi Fantasia atau Mentor!!

Sumber: http://cetusanhati.com/info-and-articles/tips-ingat-juzu-al-quran-yang-menakjubkan


Bookmark and Share




  Member Information For qatrunnadaProfil   Hantar PM kepada qatrunnada   Quote dan BalasQuote

siti_elya_khadijah
WARGA RASMI
Menyertai: 11.11.2010
Ahli No: 12541
Posting: 1

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 01:28


subhanallah,Allahuakbar..

terima kasih dengan ilmu ini..amat bermakna bagi ana,alhamdulillah,akhirnya dapat selesaikan masalah ana... :)


Bookmark and Share




  Member Information For siti_elya_khadijahProfil   Hantar PM kepada siti_elya_khadijah   Quote dan BalasQuote

mannisa
WARGA RASMI
Menyertai: 29.12.2010
Ahli No: 12661
Posting: 1
Dari: kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-10 13:04


subhanallah.....
Allah takkan buat sesuatu dengan sia-sia...
syukran...


-----------------
cintailah Allah...insyaallah kita akan dicintai orang yang mencintai Allah


Bookmark and Share




  Member Information For mannisaProfil   Hantar PM kepada mannisa   Pergi ke mannisa's Website   Quote dan BalasQuote

honey_date
WARGA RASMI
Menyertai: 07.06.2010
Ahli No: 12231
Posting: 2
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-11 13:12


salam,
syukran ya sahabati..
mudah-mudahan kita sentiasa ingat al-Quran


Bookmark and Share




  Member Information For honey_dateProfil   Hantar PM kepada honey_date   Quote dan BalasQuote

zahrahpermata
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.09.2009
Ahli No: 11347
Posting: 39
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-11 08:24


salam..syukran dengan info yang diberi..memang mudah nak cari juzu` al-quran..pas ni boleh ajar kat anak-anak murid..syukran..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For zahrahpermataProfil   Hantar PM kepada zahrahpermata   Quote dan BalasQuote

ayattulhussna
WARGA RASMI
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 12440
Posting: 9
Dari: sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-11 19:41


::assalammualaikum ya ukhty...

syukron jazilan atas pgkongsian ilmu yang bmakna...pda mulanya ana anda faham...tapi pah 2 alhmdllh...senang untuk dfahami....


Bookmark and Share




  Member Information For ayattulhussnaProfil   Hantar PM kepada ayattulhussna   Quote dan BalasQuote

iedah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.01.2011
Ahli No: 12688
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-01-11 23:25


betul lah kan senang betul rasanya...alhamdulillah alQuran dciptakan jua untuk dikaji dan diimani msejnya


Bookmark and Share




  Member Information For iedahProfil   Hantar PM kepada iedah   Quote dan BalasQuote

TamanAbadi
WARGA RASMI
Menyertai: 27.10.2010
Ahli No: 12491
Posting: 10

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-11 15:06


subhanallah.. terima kasih berkongsi ilmu ini ye..


-----------------
Himpunan Hadis
Cahaya Kehidupan


Bookmark and Share




  Member Information For TamanAbadiProfil   Hantar PM kepada TamanAbadi   Quote dan BalasQuote

Almaratusoleha
WARGA RASMI
Menyertai: 23.04.2012
Ahli No: 13428
Posting: 1
Dari: subang,jawabarat,indonesia

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 06-05-12 21:56


Masya allah sukran khasir ya ukty..!! Sekrang ana jadi tau cara'yang :)



Bookmark and Share




  Member Information For AlmaratusolehaProfil   Hantar PM kepada Almaratusoleha   Quote dan BalasQuote

sisiungu
WARGA RASMI
Menyertai: 03.04.2012
Ahli No: 13408
Posting: 8
Dari: Indonesia

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-05-12 08:15


subhanallah...Allah Maha Kaya ilmu,

ana jadi tidak sulit lagi mencari halaman hanya

jazakillah ukhti :)


Bookmark and Share




  Member Information For sisiunguProfil   Hantar PM kepada sisiungu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.064918 saat. Lajunya....