Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Membantu orang yang terlanda kesukaran dan menghiburkan orang di dalam kesusahan bererti menebus dosa-dosa besar
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Dari Galeri
Dua wajah muslimah APRIL, Hanan (17/4) dan SimPle_SHIda(18/4)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
uzmawahida: 10 hari yang lalu
fayyzah: 22 hari yang lalu
bintanghatee: 28 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: Kelas B.Inggeris (Dewasa / MUET / SPM) KLang, Shah Alam,Seremban,Putrajaya,ONLINE


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kelas B.Inggeris (Dewasa / MUET / SPM) KLang, Shah Alam,Seremban,Putrajaya,ONLINE

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh Kelas B.Inggeris (Dewasa / MUET / SPM) KLang, Shah Alam,Seremban,Putrajaya,ONLINE

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-17 09:32


Novel Wanita Terindah (Novel Diadaptasi ke Drama) - RM30



SINOPSIS / DESCRIPTION:



*Sebelum ini diterbitkan dengan tajuk "Wanita Terakhir".
“You rasa, marah yang selalu you bawa tu marah terkeji atau marah terpuji?” – Nuryn Nafeesa.
Yang suka marah itu ialah Fahim Aiman. Yang sangat beku itu juga Fahim Aiman. Dan yang mulut tidak ada insurans itu juga Fahim Aiman. Nuryn yang sederhana, tapi sangat istimewa di mata semua. Cuma Fahim yang tidak pernah mahu mengakuinya. Cuma Fahim yang cuba menidakkannya. Namun, bila tiba detik di mana dia perlukan pertolongan, Nuryn lah orangnya yang dicari dan Nuryn lah orangnya yang hulurkan tangan.
“Kita nikah. Let's do it for Fikri.” – Nuryn
Mengahwini Nuryn demi orang lain? Kalau ditanya hati, dia tidak sanggup. Tapi demi menyambung rantaian kasih yang ibu tinggalkan, Fahim akur.
“Esok I uruskan borang. Kita nikah.” - Fahim
Tiada cinta di hati Fahim buat Nuryn tapi Kenapa bila Nuryn rapat dengan Ricky, hati dia jadi cemburu? Dan siapa sebenarnya Reena di hati Fahim?
“Fahim itu bekunya seperti ais, kena caranya pasti akan mencair.” – Nuryn
Berjayakah Nuryn Nafeesa mencairkan hati beku seorang Fahim Aiman?







Berminat untuk beli ?


KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/11/novel-wanita-terindah-novel-diadaptasi.html









TERIMA KASIH


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-02-18 09:20


Funny Munnee: Laugh to get rich - RM40



SINOPSIS / DESCRIPTION:

Perhaps you are tired of all those thick and lengthy personal finance books. Or they no longer interest you. There's a funny way, the better way, the thought-provocative way to deliver financial-related and business-related messages to you. Here it is: the birth of Funny Munnee. He is perhaps a financial idiot who thinks he is a genius. He sometimes does stupid things with his money. Through his mistakes, you are sure to pick up a tip or two, here and there. You'll love Munnee no matter you enjoy reading or not. Must read for everyone who wants to understand the financial world and cares about his or her financial future.





Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/01/funny-munnee-laugh-to-get-rich-rm40.html






TERIMA KASIH


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-02-18 09:20


Funny Munnee: Laugh to get rich - RM40



SINOPSIS / DESCRIPTION:

Perhaps you are tired of all those thick and lengthy personal finance books. Or they no longer interest you. There's a funny way, the better way, the thought-provocative way to deliver financial-related and business-related messages to you. Here it is: the birth of Funny Munnee. He is perhaps a financial idiot who thinks he is a genius. He sometimes does stupid things with his money. Through his mistakes, you are sure to pick up a tip or two, here and there. You'll love Munnee no matter you enjoy reading or not. Must read for everyone who wants to understand the financial world and cares about his or her financial future.





Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/01/funny-munnee-laugh-to-get-rich-rm40.html






TERIMA KASIH


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-03-18 08:53


YURAN UJIAN MUET & Tuisyen MUET

a)Bayaran untuk menduduki ujian MUET adalah seperti yang berikut:
Yuran pendaftaran : RM 40.00
Yuran mata pelajaran : RM 60.00
Jumlah RM100.00

Bayaran perlu dibuat dengan cara membeli nombor PIN MEC daripada Bank Simpanan Nasional (BSN) atau perbankan internet. Maklumat lanjut sila layari http://online.mpm.edu.my .
Nota: BSN akan mengenakan caj sebanyak RM1.06 bagi setiap pembelian nombor PIN MEC.


(b)
Pembelian nombor PIN MEC oleh pihak sekolah/institusi di BSN boleh dibuat di kaunter BSN secara tunai atau menggunakan cek. Ianya juga boleh dibeli melalui kiosk BSN atau secara perbankan internet.

(c)
Pihak sekolah/Institusi dinasihati supaya berunding dengan pihak cawangan BSN terlebih dahulu jika hendak membuat pembelian nombor PIN MEC secara pukal menggunakan cek. Pembelian menggunakan cek adalah tertakluk kepada kelulusan cawangan BSN tersebut.

(d)
Bayaran yang telah dibuat akan terpapar pada Penyata Pendaftaran MUET (MUET/PP) untuk rujukan calon selepas selesai pendaftaran secara online.

(e)
Bayaran pembelian PIN MEC yang telah dibuat tidak akan dikembalikan sekiranya calon gagal mendaftar pada tarikh yang telah ditetapkan. PIN MEC yang telah dibeli itu juga tidak boleh digunakan untuk mendaftar ujian MUET sesi yang berikutnya



Maklumat lanjut tuisyen MUET >> http://mycambridge.blogspot.my/2018/02/yuran-ujian-muet-tuisyen-muet.html


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-04-18 09:15


Buat Duit dengan SMS: Panduan Pemasaran dan Perniagaan - RM40



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Buku ini mendedahkan cara untuk memulakan langkah pertama pemasaran SMS anda dengan menerangkan bagaimana SMS boleh meningkatkan teknik pemasaran anda dan jenis-jenis aplikasi yang digunakan untuk promosi. Selain itu, buku ini mendedahkan langkah-langkah terbaik untuk kempen pemasaran perniagaan.







*Terima order seluruh negara, penghantaran melalui pos.


Berminat untuk beli ?



KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/03/buat-duit-dengan-sms-panduan-pemasaran.html











TERIMA KASIH


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-06-18 11:43


Banja Manggala - RM28



SINOPSIS / DESCRIPTION:


AMAR diselamatkan sepasukan komando Malaysia di sebuah telaga pada penghujung Perang Bosnia pada tahun 1995. Askar-askar Serbia yang memburunya ditemui mati dibaham kawanan serigala. Amar bersama sebilangan kanak-kanak Bosnia dibawa ke Malaysia dalam program anak angkat. Dia akhirnya diasuh dan dibesarkan oleh keluarga seorang jeneral, iaitu Dato’ Husam dan isterinya, Datin Normazlina. Pasangan itu mempunyai seorang anak perempuan bernama Rania.
Dua puluh tiga tahun berlalu, Amar sering dibayangi seekor serigala salji. Sering bermimpi berada di lembah banjaran Bosnia-Herzegovina yang hanya dihuni kawanan serigala. Dipercayai lembah banjaran itu kehilangan seorang Armel. Sejak peristiwa itu kehidupan Amar menjadi serabutan. Akhirnya dia pulang semula ke Bosnia-Herzegovina untuk mencari jawapan tentang asal usulnya yang diyakini berasal dari lembah berjiwa kosong.
Rania yang bertugas di sebuah stesen penyiaran antarabangsa membuat penggambaran travelog musim kedua tentang perang Bosnia. Bagaimanapun perancangannya tidak menjadi apabila diculik di Saravejo bersama dua rakan sekerjanya. Amar yang kebetulan berada di Wilayah Balkan nekad untuk menjejaki adiknya. Pada masa yang sama pembunuhan bersiri turut berlaku. Culik dan bunuh, jenayah kejam yang sedang disiasat oleh seorang pegawai polis veteran bernama Hasanovic.
Banja Manggala – apakah maknanya di lembah banjaran Bosnia-Herzegovina? Siapakah Armel yang hilang itu? Apakah hubungan Amar dengan kawanan serigala? RAMLEE AWANG MURSHID menukilkan sebuah fantasi ibarat mengolahnya menjadi sebuah filem. Sarat dipenuhi saspens. Elemen cinta sangat kuat kali ini. Disulami dengan lataran salji dan bayu pergunungan dalam dunia magis yang tersembunyi.



*Terima order seluruh negara, penghantaran melalui pos.


Berminat untuk beli ?



KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/05/banja-manggala-rm28.html











TERIMA KASIH

.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-07-18 09:14


Pulang (Novel Diadaptasi daripada Filem) - RM25



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Novel PULANG ini menceritakan sebuah kisah epic merentas 3 generasi, dari tahun sekitar 1940an sehingga ke masa kini. Novel ini mengisahkan tentang seorang kelasi bernama Othman yang berasal dari Serkam, Melaka yang menempuh pelbagai rintangan dan dugaan ketika belayar ke segenap pelusuk dunia untuk memenuhi janjinya mencari harta dan kekayaan buat isterinya, Che Thom dan anak lelaki tunggalnya, Omar. Sepanjang pemergian suami tercinta, Che Thom setia menanti kepulangan suaminya siang dan malam selama 61 tahun.







*Terima order seluruh negara, penghantaran melalui pos.


Berminat untuk beli ?



KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/07/pulang-novel-diadaptasi-daripada-filem.html











TERIMA KASIH

.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-08-18 09:47


Budak Kampung Ini Kongsi 9 Cara Belajar Bahasa Inggeris

Hari ini, bahasa Inggeris merupakan bahasa perantara yang penting dalam kehidupan kita. Cuba tengok sekeliling kita, majoriti semuanya memiliki telefon bimbit dan komputer.
Bukankan peralatan teknologi ini menggunakan bahasa Inggeris?
Tambahan pula pelajar-pelajar. Sejak di bangku sekolah lagi perlu mendalami bahasa Inggeris dengan baik. Lagi pula subjek Sains dan Matematik turut menggunakan bahasa Inggeris.
Ternyata, penggunaan bahasa Inggeris memang penting dalam kehidupan harian kita sekarang. Jadi di sini kami mahu kongsikan bagaimana seorang budak kampung ini belajar bahasa inggeris sehinggakan membawa beliau ke peringkat yang lebih tinggi.
BUDAK KAMPUNG BELAJAR BAHASA INGGERIS
Sekitar Darjah 2 dulu, baru dapat keputusan peperiksaan pertengahan tahun. Saya dapat Nombor 1 dalam kelas, tetapi hanya dapat B dalam Bahasa Inggeris. Saya bersekolah di Sekolah Kebangsaan Semut Api, sebuah sekolah rendah di Pantai Cahaya Bulan (PCB), Kota Bharu, Kelantan.
Saya ‘ada rasa nak marahkan’ guru ketika itu kerana telah beri homework yang sangat banyak bagi subjek Bahasa Inggeris, sedangkan minggu depan cuti sekolah bermula. Sepatutnya cuti tak perlulah banyak homework. Dahlah payah nak belajar English.
Tamat sesi sekolah, saya berbasikal bersama kawan-kawan, mahu pulang ke rumah. Tahun itu tahun 1995, kawasan PCB ini adalah kawasan peranginan tersohor yang dikunjungi ramai pelancong, termasuklah orang putih. Selain pantainya yang indah, perusahaan batik, songket dan makanan laut amat popular dan menjadi tarikan utama. Tengah hari itu ada kelibat sepasang orang putih sedang berjalan di bahu jalan dari perhentian bas menuju ke kawasan pantai. Sekolah terletak di tengah antara dua tempat ini.
Lelaki mat salleh itu tiba-tiba melambai-lambai ke arah kami berempat. Gayanya macam mahu kami berhenti. Saya berdebar-debar. Kalau dia suruh ‘speaking’ memang nayalah, kami semua tak reti nak cakap Inggeris.

    “Hi, guys. I am Allan and this is my girlfriend, Jennifer. We come from Australia…..” saya tidak dapat mendengar dengan jelas kata-katanya. Dia bercakap dengan seorang kawan saya.
    “We missed our bus but ……. Beach resort,” tak jelas apa yang ditanya.

Saya perlahan-lahan mendekati mereka. Habis si lelaki ini bercakap, semua orang diam. Senyap tanpa suara.
Tiba-tiba seorang kawan saya mencuit bahu saya, “Weh, mung jawablah (Kau jawablah). Kecek ore putih (cakap dalam Bahasa Inggeris). Dio oyak gapo pung aku tok tahu (Dia cakap apa pun aku tak tahu).”
Saya pun tak reti nak cakap, kawan-kawan lain lagilah tak tahu. Masa tu, saya dapat B dalam Bahasa Inggeris, kawan-kawan lain dapat C, ada yang tak lulus pun.
Mungkin si lelaki ini memahami keadaan kami, dia bertanya, “I thought you learn English in school. Can you speak in English at all?”
Masa itu saya dok mengagak-agak, dia nak ke ‘beach’ iaitu kawasan pantai. Beach Resort. Agak-agak, di kawasan pantailah agaknya.
“Go there!” saya memberi jawapan, sambil tangan menunjuk ke arah pantai. “You see …. school? Beach …. there,” sambung saya sambil tangan dok buat gaya menunjuk ke arah pantai. Tergagap-gagap macam orang tak pernah bercakap. Takut-takut macam tengah bercakap dengan raksasa.
Saat itu saya menangis malu. Menitis air mata. Entah Kenapa hati saya terusik hebat. Saya rasa dijentik.

    “Kenapa aku bersekolah dan belajar Inggeris tetapi aku tidak reti bercakap menggunakannya?” hati bertanya-tanya sendiri. Mempersoalkan diri sendiri.

Cerita yang lebih kurang sama berulang beberapa kali. Ada di kawasan pantai, di kedai makan, di kedai batik dan di sekolah. Ramai pelancong berBahasa Inggeris yang datang ke PCB ini. Setiap kali ditegur itulah buat saya rasa malu kerana tak mampu nak menjawab dengan ayat penuh. rasa malu besar inilah salah satu pencetus Kenapa saya MULA SERIUS belajar Bahasa Inggeris.....
....

baca lebih lanjut di >> http://mycambridge.blogspot.com/2018/08/budak-kampung-ini-kongsi-9-cara-belajar.html


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-10-18 10:15


Hello semua!Ok ini lah post yang I harap dapat membantu anda semua nak jawab muet.I know this is muet and its better if I write in english,tapi I rasa baik kita cakap BM sajalah sebab senang lagi nak explain.Hehehehe
Ok speaking dah habis kan?So let's tackle the remaining three

READING

Ok reading ni tak tricky.Seperti namanya sendiri reading ni maknanya kita kena faham setiap paragraph yang kita baca.My tip,baca sekali lalu setiap paragraph sebelum menjawab.Jangan tekun sangat baca sebab nak fahamkan ayat yang u tak berapa nak faham.Kalau baca terlalu tekun,u akan panik,and bila panik satu apa pun tak boleh nak jawab.So relax saja.Bila dah baca,at least dapat gambaran paragraph tu pasal apa.Lepas dah baca,tengok soalan.Dari situ,carik lah jawapan kat perenggan yang sepatutnya.

Soalan-soalan dia selalunya akan ikut perenggan.Soalan pertama kat line ni,perenggan ni,soalan kedua pula kat line seterusnya dan begitulah sampai habis.SELALUNYA LAH.Tapi memang macam tu pun.
Untuk true/false/not stated.Well true and false tu semua ok kan.Tapi bila false and not stated tu kita confuse.Well simple guys,kalau dalam paragraph tu tak sebut langsung pasal benda yang ditanya tu,memang terang-terang NOT STATED.False ni bila kita baca and kita tau salah,contohnya soalan tanya "1000 people died due to bird flu",tapi dalam paragraph cakap 500 org contohnya.So terang-terang false,kan?

Ok lagi satu contoh dalam paragraph tulis "bird flu is the major cause of death in asian countries" dan soalan tanya "a cure has been found to cure bird flu in asian countries".Now benda ni bukan false,sebab paragraph tak cakap apa-apa pun pasal cure,tapi bird flu yang jadi cause of death.So untuk soalan macam ni,kita jawab lah not stated,sebab tak state pun kalau ada cure ke tak.Lain lah kalau soalan tanya "bird flu gives little effect to the people in asia",ha yang ni kita boleh jawab false,sebab dah terang-terang bird flu ni major cause of death.Nampak tak?

Untuk soalan cari meaning pulak,well the best way is to read the line given again,and tengok for clues.Sebab I pernah try jawab,and I salah -__-.memang agak susah lah.Tapi I guna cara macam ni lah.Kalau tak,carik saja yang u rasa paling logik dalam list jawapan yang dia kasi.Tapi selalunya akan dapat clue maksud dia apa melalui ayat tu.

Lastly kalau dapat yang fill in the blanks tu,kalau tak sure macam mana nak eja,or takut grammar salah,I syorkan tiru saja balik ayat yang dah ada dalam paragraph tu bulat-bulat.I tak rasa mereka boleh cakap jawapan u tu salah.Walaupun nanti macam tak ada space,tulis saja.Kalau dah terlalu panjang jawapan dia,pendekkan lah sikit.Tapi jangan lah main potong2 ayat,try lah summarize kan balik ayat tu dan gunakan kata penghubung yang sesuai.Nanti dalam writing I akan kasi link yang akan tunjukkan anda macam mana nak gunakan basic grammar dengan betul.
So inilah tips2 untuk reading.

WRITING

PART A:-
Fahamkan graph/bar chart/pie whatever.Mesti tau apa soalan nak,dan apa info yang u boleh dapat melalui graph yang diberi.Selalunya soalan akan direct.Ok untuk part ni I kasi contoh lah.Ini ikut pengalaman soalan yang I dapat masa buat muet dulu.

Soalan yang I dapat pasal qualifications seeked in a job.And dia kasi list of the qualification that employers want and qualifications employees think employers want.So qualification nya sama,tapi ia di grade mengikut nombor yang berbeza.

Untuk soalan ni,the first thing yang I buat is I list out ikut susunan qualification yang mana paling tinggi dan rendah mengikut employer dan employee.Lepas dah habis drafting,I tulis lah ikut susunan mana yang paling tinggi employers nak,diikuti dengan kedua tinggi,sampai lah habis dan begitulah untuk employees.And I rasa soalan ni,tak payah nak jawab satu-satu.Kumpulkan mana yang sama dan jawab terus.Macam yang I buat,I list kan side employer dulu,then I buat side employee sebab ada perbezaan pendapat antara kedua-dua pihak tentang quality mana yang paling dikehendaki

Contoh:
(Intro)-The table given shows the list of qualifications that employers seek and what employees expect the employer would want.

(Start first paragraph)-In the list of qualifications given in the table,it is seen that the highest quality that is wanted by an employer is hardwork,which is rated 1.This is followed by honesty which is rated 2,and team work is rated 3.It is also seen that experience is one of the skills most employers seek for,as it is rated fourth highest.Haa macam tu lah lebih kurang,see how I elaborated the sentences so dia tak jadi lah macam
"The highest rated quality is bla.This is followed by bla.Next is bla."

Kalau buat macam ni,pendek sangat lah karangan nya.Cuba elaborate sikit setiap point.
Ok yang ini pulak untuk employees

"However,on the employees side we can see that they feel the best quality is communicating skills,which is rated 2,followed by blablabla"

Then untuk conclusion,I just tulis saja apa yang I nampak kat table tu secara general.Kira summary lah.
Contoh:

In conclusion,it can be seen from the table that the qualities that is wanted by employers differ with what is expected by the employees.This shows that there is a difference of opinion between both parties regarding each qualification.(yang ni tak nak tulis pun tak apa,I tulis nak tambah perisa).
Seingat I lah,I jawab macam ni.
Untuk part ni tak payah nak jawab panjang2 sangat kan ada limit patah perkataan.

PART B:-

Part ni agak senang kan,sebab yang ni kita bebas nak tulis apa-apa saja.My tip,draft out apa yang kita nak tulis.Tak cukup masa pun,at least tulis saja semua idea yang kita nak cakap dulu.Ini akan menyenangkan kita kan.And untuk part ni,sebab kita bebas nak tulis panjang2,maka akan berlaku banyak masalah grammar.Nak ajar grammar terlalu panjang kat sini,so I kasi link ni,and this link is good sebab dia siap kasi contoh tulisan grammar yang salah.So part ni I tak nak elaborate banyak lah.Tapi seelok-eloknya untuk dapat band 4,kasi lah enam perenggan.Satu pendahuluan,empat isi dan satu penutup.Yes at least 4 isi ye.
The link:http://www.rong-chang.com/grammar/auxiliaries.htm(u guys boleh tekan back and tengok list2 yang lain)

LISTENING

Ramai juga yang kantoi kat listening,and I faham sebab listening ni CONFUSING.Dan tambah pulak dapat speaker yang keluarkan bunyi background saja lebih,suara org tu tak dengar langsung.Lagilah.
My tip untuk listening ni,baca soalan yang u dapat dulu.Then dengar betul-betul apa yang org tu cakap.Kalau I,I cheating sikit.I tak ada nak tunggu sampai dia kasi time nak jawab tu.Masa org tu tengah bercakap,masa tu lah I tulis apa yang jawapan nak.So the best way is to read the question and dengar saja keseluruhan recording tu sebab semuanya penting.And untuk listening ni,make sure u tak distracted,sebab ia memerlukan focus yang penuh.Kalau kita menjeling2 org kat sebelah sambil mendengar,otak kita takkan dapat lah nak tangkap apa yang org tu cakap.Lepas tu mula lah buat muka toya sambil cakap HA?HA?

Satu lagi pasal listening ni,ramai dari anda yang buat mistake homonyms.Apa benda ni?Well homonyms ni is bila kita confuse bila dengar perkataan yang sama bunyi,tapi LAIN MAKSUD.Pls be careful!Salah ni,salah lah semua.

Contoh:
BARE and BEAR
BLEW and BLUE
Bunyi sama,tapi maksud lain kan?

Dan juga ejaan.Well untuk ni macam mana I nak tolong,soalan dia I tak tau.The best way is to make sure u baca balik jawapan u and tengok ejaan tu betul ke tak.Selalunya lah,recording listening ni tak ada kasi ayat2 yang kita tak pernah dengar,selalunya perkataan common lah jugak.So nak prepare listening ni,banyak-banyak lah baca surat khabar english,so anda akan familiar dengan perkataan2 yang ada.
Oh lupa,grammar jugak kalau boleh tolong check.Tapi soalan listening selalu nya minta 5 perkataan maximum kan,so u guys tulis saja balik apa yang u dengar
Contoh:

Soalan tanya:What was Aini doing when she got robbed by the main?
Jawapan:Aini was reading a book.
And pls make sure jawapan u LOGIK.
Contoh,org tu tengah cakap pasal kebakaran.So kalau nak tulis jawapan,tulis lah "he blew off the fire",and bukan" he blue of the fire".Kan dah tak logik letak blue tu.
Or
"I will accept this payment",bukannya "I will except this paymentt".Kan salah.

So basically macam tu sajalah.Hehehehe


OK,I rasa ini sajalah tips2 yang I boleh kasi untuk exam muet nanti.I doakan yang terbaik untuk semua,semoga u all akan mendapat Band 4 dengan jayanya.Feel free to ask me anything in case u rasa apa yang I tulis ni tak mencukupi.Thanks for reading and good luck.You'll get Band 4 and above,Insya Allah :)

*Ini semua adalah hasil tulisan I,Ellena Razif ye.Ada copyright.Penat tulis u ols!Hahahaha


...Tuisyen MUET @ KLang / Shah Alam / Putrajaya / Seremban >> http://www.MyCambridge.blogspot.My


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-11-18 09:05


Perbezaan Simple, Continuous, Perfect dan Present Continuous

Kalau hendak dihuraikan perbezaannya, ia sebenarnya menunjukkan sesuatu peristiwa itu berlaku pada waktu atau masa yang lebih khusus.


Contohnya kita ambil faktor Past Tense, iaitu peristiwa yang sudah lepas.


Yang juga punyai pecahan past continuous tense, past perfect tense dan past perfect continuous tense.


Secara asasnya, past tense memanglah perkara yang sudah berlaku, tetapi adakah ia berlaku semalamnya, ataupun adakah ia berlaku sepanjang malam?


Seperti yang anda lihat, terdapat perbezaan bukan antara ?semalam? dengan ?sepanjang malam??


Maksudnya, maklumat anda akan disampaikan dengan lebih khusus jika menggunakan peringkat pembelajaran tense yang lebih detail untuk simple past, past continuous, past perfect dan terakhir past perfect continuous


Nanti kita akan meneliti lebih lanjut mengenai 3 perkara utama yang kita ingin bincangkan tadi.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-01-19 09:50


KALENDAR MUET TAHUN 2019 : MAJLIS PEPERIKSAAN MALAYSIA

PERKARA    MUET

    Sesi 1    Sesi 2    Sesi
Tarikh Pendaftaran Dibuka    14 November 2018    20 Februari 2019    23 Mei 2019
Tarikh Pendaftaran Ditutup    9 Januari 2019    10 April 2019    10 Julai 2019
Tarikh Ujian Lisan
(Speaking)    5, 6, 7, 11, 12, dan 13 Mac 2019    18, 19, 20, 24, 25, dan 26 Jun 2019    10, 11, 12, 17, 18, dan 19 September 2019
Tarikh Ujian Bertulis
(Reading, Writing, danListening)    16 Mac 2019    29 Jun 2019    2 November 2019


Nota : Semua maklumat yang tertera tertakluk kepada pindaan dan kelulusan Ketua Eksekutif Majlis Peperiksaan Malaysia

>> Jadual yang lebih tersusun di http://www.MyCambridge.blogspot.My



.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-02-19 09:30


Untuk future tense, ia lebih mudah berbanding dengan present dan past tense.

Kerana ia hanya melibatkan will dan going to.

Cara untuk menggunakannya dalam ayat juga lebih mudah difahami.

Kita tahu yang future tense adalah untuk menunjukkan apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

Contohnya:

    I will eat durian.

    She will eat banana.

Seperti di atas, untuk penggunaan will kita hanya perlukan gunakan sahaja dengan subjek.

Tetapi untuk going to anda perlukan menambah verb to be, iaitu am, is atau are seperti apa yang kita pelajari di atas tadi.

    I                             ? am (walaupun ia bersifat satu orang atau individu kita tetap menggunakan am).

    He, She, It         ? is (ini lebih bersifat untuk satu orang, maka kita gunakan is).

    You, They, We ? are

Sekali lagi, untuk menggunakan going to bagi menunjukkan peristiwa, ayat anda berlaku pada masa yang akan datang haruslah menggunakan peraturan verb to be dengan betul.

Contohnya:

    I am going to . . .

    We are going to . . .

    They are going to . . .

    She is going to . . .

Bilakah masanya untuk menggunakan will ataupun going to?

Untuk menggunakan will kebiasaannya ia melibatkan perkara yang berlaku dengan cepat, ataupun tiada masa untuk anda berfikir panjang.

Contohnya:

Katakan telefon rumah anda berdering.

Tidak sesuai untuk menggunakan:

    I am going to . . .

Kerana ia seperti melibatkan masa yang lebih panjang.

Maka . . .

    I will take it . . . adalah lebih sesuai.

Itu sahaja untuk perkongsian kali ni.




belajar lebih lagi di http://www.MyCambridge.blogspot.com








.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-04-19 11:22


Cara Daftar MUET Mac 2019 Secara Online
Pemohon yang ingin menduduki peperiksaan MUET sesi Mac 2019 boleh mengisi Borang Pendaftaran MUET secara Online. Ianya terdapat di laman sesawang MPM seperti panduan berikut :-

Applikasi eSubmission MPM online
Manual Pengguna Calon Persendirian MUET klik MUET Daftar atau di Panduan Pendaftaran
Klik pada butang ?Daftar pengguna? atau hiperlink ?Daftar Pengguna?



....lebih lanjut di >> www.MyCambridge.blogspot.com





.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-05-19 10:54



Mahu Anak Anda Pintar & Pandai Membaca Sebelum Masuk Tadika?


Perhatian Bagi Ibu Yang Sedang Mengandung Atau Yang Mempunyai Anak Dibawah Usia 5 Tahun!!!


Ketahui bagaimana mendidik anak anda menjadi anak yang pintar cerdas dan pandai membaca sejak kecil disini..
Assalammualaikum & salam sejahtera buat ibu-ibu serta bakal ibu.
Boleh dikatakan, hampir semua ibu-bapa inginkan anak mereka menjadi anak yang pintar dan cerdas. Namun, seringkali, tanggungjawab untuk mendidik anak itu, diserahkan bulat-bulat kepada pihak penjaga, nursery, guru tadika dan kadangkala ada juga yang menyerahkannya kepada orang gaji.
Sebenarnya, untuk menghasilkan anak yang pintar, terdapat beberapa teknik dan formula yang boleh digunakan, ia sebenarnya bermula dari sejak anak tersebut di dalam kandungan lagi.
Namun begitu, untuk ibu-ibu yang sudah melahirkan anak, usah risau, ianya masih belum terlambat untuk membentuk anak-anak anda untuk menjadi anak yang pintar dan cerdas.

...BACA LEBIH LANJUT >> DISINI >> https://mycambridge.blogspot.com/2019/05/mahu-anak-anda-pintar-pandai-membaca.html


.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-05-19 10:54



Mahu Anak Anda Pintar & Pandai Membaca Sebelum Masuk Tadika?


Perhatian Bagi Ibu Yang Sedang Mengandung Atau Yang Mempunyai Anak Dibawah Usia 5 Tahun!!!


Ketahui bagaimana mendidik anak anda menjadi anak yang pintar cerdas dan pandai membaca sejak kecil disini..
Assalammualaikum & salam sejahtera buat ibu-ibu serta bakal ibu.
Boleh dikatakan, hampir semua ibu-bapa inginkan anak mereka menjadi anak yang pintar dan cerdas. Namun, seringkali, tanggungjawab untuk mendidik anak itu, diserahkan bulat-bulat kepada pihak penjaga, nursery, guru tadika dan kadangkala ada juga yang menyerahkannya kepada orang gaji.
Sebenarnya, untuk menghasilkan anak yang pintar, terdapat beberapa teknik dan formula yang boleh digunakan, ia sebenarnya bermula dari sejak anak tersebut di dalam kandungan lagi.
Namun begitu, untuk ibu-ibu yang sudah melahirkan anak, usah risau, ianya masih belum terlambat untuk membentuk anak-anak anda untuk menjadi anak yang pintar dan cerdas.

...BACA LEBIH LANJUT >> DISINI >> https://mycambridge.blogspot.com/2019/05/mahu-anak-anda-pintar-pandai-membaca.html


.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-05-19 10:49


Past Tense

Past tense mempunyai kata kerja yang bersifat regular dan juga irregular.

Untuk regular kebiasaannya anda hanya perlu jadikan akhirannya ?ed?.

Manakala untuk irregular, anda perlu merujuk jadual yang disediakan oleh English Page, sebagai contoh.





Present Tense

Untuk present tense pula anda hanya perlu menambahkan ?ing? di hujung kata kerja.

Selain itu, jangan lupa untuk menambahkan ?s? pada kata kerja yang subjeknya ialah He, She dan It.

Anda juga perlu mengingati konsep atau peraturan untuk verb to be.





Future Tense

Kami yakin anda rasakan future tense lebih mudah difahami.

Ia hanya melibatkan dua tambahan sahaja, iaitu will dan going to.

Perkataan will sudah boleh digunakan terus bersebelahan dengan subjek

Manakala going to, mestilah menggunakan verb to be yang betul.



Kelas Bahasa Inggeris Dewasa ->> http://www.MyCambridge.blogspot.com






.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-06-19 13:04


Cara Bagaimana Berniaga Di Shopee ? - Jana 40 Ribu sebulan !

Mungkin anda juga pernah beli barang di Shopee tu!
Tapi, rugilah kalau asyik keluar duit sahaja bila masuk dan guna apps Shopee tu!
Apa kata kita tukar dan buat duit pula dengan apps Shopee tu?
Caranya... Dengan kita jual barang dan jadi peniaga pula disitu! Website Shopee
Apa Yang Best Jual Barang Kat Shopee?.
Shopee ni lebih kurang sama je macam ebay, lelong dan juga lazada.
Ianya sebuah website marketplace! Iaitu tempat orang ramai boleh menjual dan membeli barang!
Bahasa mudahnya.. Shopee ini adalah sebuah PASAR! Tetapi secara online!

Kalau nak cerita apa yang best jual barang kat shopee ni! Memang banyak sangat kelebihan dan keistimewaannya!

Lebih-lebih lagi kalau sebelum ini, anda pernah menjual di FB atau Instagram serta menggunakan Whatsapp untuk Close Sale! Memang leceh sikit kalau guna cara tu!

Nak kena layan satu-satu customer untuk dapatkan sale!
Tapi kat Shopee, proses jualan itu jadi lebih mudah!
Tak perlu dah nak layan satu demi satu customer!

Hanya perlu letak gambar produk, letak maklumat produk dan letak harga! Siap!
Kalau ada orang beli! Nanti akan dapat notification dari pihak Shopee!
Tak perlu dah 24 jam tenung handphone dan berbalas mesej di Whatsapp sebab dok layan customer yang belum tentu pun nak beli!

Apa yang paling menarik! Di Shopee ni, pelawatnya ramai! Ramai giler! Secara kasar! Bilangan pelawatnya dianggarkan seramai 21 juta orang sebulan!.. Iaitu kira-kira 700,000 orang sehari!


... BACA LEBIH LANJUT >> http://mycambridge.blogspot.com/2019/06/cara-bagaimana-berniaga-di-shopee-jana.html





.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-06-19 13:09


Cara Bagaimana Berniaga Di Shopee ? - Jana 40 Ribu sebulan !

Mungkin anda juga pernah beli barang di Shopee tu!
Tapi, rugilah kalau asyik keluar duit sahaja bila masuk dan guna apps Shopee tu!
Apa kata kita tukar dan buat duit pula dengan apps Shopee tu?
Caranya... Dengan kita jual barang dan jadi peniaga pula disitu! Website Shopee
Apa Yang Best Jual Barang Kat Shopee?.
Shopee ni lebih kurang sama je macam ebay, lelong dan juga lazada.
Ianya sebuah website marketplace! Iaitu tempat orang ramai boleh menjual dan membeli barang!
Bahasa mudahnya.. Shopee ini adalah sebuah PASAR! Tetapi secara online!

Kalau nak cerita apa yang best jual barang kat shopee ni! Memang banyak sangat kelebihan dan keistimewaannya!

Lebih-lebih lagi kalau sebelum ini, anda pernah menjual di FB atau Instagram serta menggunakan Whatsapp untuk Close Sale! Memang leceh sikit kalau guna cara tu!

Nak kena layan satu-satu customer untuk dapatkan sale!
Tapi kat Shopee, proses jualan itu jadi lebih mudah!
Tak perlu dah nak layan satu demi satu customer!

Hanya perlu letak gambar produk, letak maklumat produk dan letak harga! Siap!
Kalau ada orang beli! Nanti akan dapat notification dari pihak Shopee!
Tak perlu dah 24 jam tenung handphone dan berbalas mesej di Whatsapp sebab dok layan customer yang belum tentu pun nak beli!

Apa yang paling menarik! Di Shopee ni, pelawatnya ramai! Ramai giler! Secara kasar! Bilangan pelawatnya dianggarkan seramai 21 juta orang sebulan!.. Iaitu kira-kira 700,000 orang sehari!


... BACA LEBIH LANJUT >> http://mycambridge.blogspot.com/2019/06/cara-bagaimana-berniaga-di-shopee-jana.html





.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-19 10:47


MUET : BASIC INFO yang kena tahu


enapa kena ada MUET?

         MUET ini antara syarat kelayakan untuk course degree (undergraduate) untuk masuk university sama ada IPTA atau IPTS. IPTA memang wajib ambik. PM, Datuk Seri Najib telah mewajibkan MUET sebagai syarat kelayakan untuk masuk course degree.


Muet ini ada 3 sesi setahun. Boleh tengok kalendar sini.
    > Mac
    > Julai
    > November

Requirement Band MUET untuk course degree



Band MUET


Makin tinggi band, makin bagus markah MUET.



Komponen MUET





         Selalunya MUET ini dia asingkan 2 hari. 1 hari untuk Speaking test sahaja. 1 hari lagi untuk semua writing test (Listening, Reading, Writing). Jangan risau, nanti kat slip muet akan diberitahu tarikh & masa ujian. Contoh gambar slip muet klik sini. Macam dalam gambar, tempat test (test centre) pun akan diberitau.



Perkara basic perlu ada sebelum ujian MUET

    Print siap-siap slip MUET dari link ini dan kena bawa untuk setiap kali peperiksaan.
    IC dan kad matriks kena bawa juga
    Alat tulis (untuk semua writing test)





Perkara basic lain (I wish somebody told me before I took MUET)

    Kena pakai baju yang sesuai. Kasut bertutup. Laki baju berkolar. Pakaian yang sopan dan sesuai.                                                                                                                                                    
    Untuk speaking test, alat tulis pensil, pemadam dan kertas disediakan. Speaking test sahaja!                    
    Untuk semua komponen writing test (Listening - Reading - Writing), jarak masa dari satu test ke test yang lain tak jauh, jadi pepandailah bawa air masak secukupnya. Biskut ke roti ke untuk makan kalau lapar. Pastikan tidur kena cukup baru dapat jawab power ye tak?                                    
    Pakai jam walaupun anda membencinya. Datang awal sebelum waktu yang dia tulis terutamanya Listening. Lambat datang listening, dia takkan ulang semula rakaman suara untuk kita. Untuk test centre yang jauh, rancang perjalanan supaya tak terlambat.                                        
    Untuk listening test, akan ada kuarantin sebelum masuk bilik yang lain. Gunakan masa ini untuk berkenalan dengan candidate group kita dan bincang untuk task B.





        800/1 - Listening    

> Boleh tengok format kertas kat buku latihan.
> Basically, dengar dan isikan tempat kosong (tapi tak semudah yang disangka)
> Perlukan banyak latihan



        800/2 - Speaking    

> Anda akan masuk dalam satu group terdiri daripada 4 orang. (Atau 3 orang kalau tak cukup)



Handphone / sebarang gajet tak boleh digunakan masa kuarantin & masa dalam bilik test speaking.


> Ada 2 task. Task A dengan Task B.

    Task A (Individual)

Kena bercakap selama 2 minit (boleh kurang, tak boleh lebih masa) mengikut topik yang diberi (tak boleh pilih - ikut nasib). 4 orang akan dapat topik/point yang berbeza tapi di bawah tema yang sama.

Contoh soalan : What is the best present you can give to your brother?

Candidate A : Laptop
Candidate B : Money
Candidate C : Car
Candidate D : Holiday trip


Candidate A akan mula dulu. Then, B - C - D. Giliran ikut urutan huruf. Selalunya tak boleh pilih kita nak candidate A ke B ke C atau D. Ikut nasib.


# Anda akan diberi masa untuk membaca soalan dahulu
# Next, akan diberi masa untuk tulis semua point ikut topik yang diberi
# Kena catat apa yang candidate lain cakap untuk bantu diri sendiri untuk task B
# Kertas, pemadam dan pensil disediakan.

# Task A -
    Introduction (Kenalkan topik yang diberi)
    Point (Sekurang-kurangnya dua point)
    Conclusion ("In conclusion, I strongly agree.." - contoh ayat untuk kuatkan hujah)

Pastikan semuanya dalam masa 2 minit. Jangan lebih. Jangan kurang sangat. Cuba optimumkan 2 minit tersebut.



    Task B (Group)

Tiada giliran tertentu. Tentukan siapa yang akan bagi introduction dan siapa yang akan concludekan isi-isi masa dalam bilik kuarantin BUKAN masa dalam bilik speaking baru nak tentukan ye.

# Akan diberi masa untuk tulis points (Boleh guna points orang lain dalam task A)
# Boleh sokong mana-mana point
# Pastikan ada interaksi
# Maksimum masa ialah 10 minit.




        800/3 - Reading    

# 45 questions
# 90 minutes
# Objective questions (hitamkan kertas OMR - tak semudah yang disangka)
# Kena cuba skor yang ini sebab dia bawa banyak markah





        800/4 - Writing    

# 2 section. Section A & B.
# Section A ada format tertentu. Report writing essay. (rujuk buku latihan MUET)
# Pastikan patah perkataan (150-200 words ONLY). Jangan lebih dan jangan kurang!

# Section B ada cara tertentu. Section B Extended writing essay. Selalunya argumentative essay.
Introduction
Content - Min 3 Main Point
Conclusion
# (minimum 5 paragraph, 350 words). Pastikan lebih 350 words ya!



...Baca post pasal tips-tips nak skor MUET band 3 ke atas ->> http://MyCambridge.blogspot.com




.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
-WARGA SETIA-
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 501

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-19 10:49


MUET : BASIC INFO yang kena tahu


enapa kena ada MUET?

         MUET ini antara syarat kelayakan untuk course degree (undergraduate) untuk masuk university sama ada IPTA atau IPTS. IPTA memang wajib ambik. PM, Datuk Seri Najib telah mewajibkan MUET sebagai syarat kelayakan untuk masuk course degree.


Muet ini ada 3 sesi setahun. Boleh tengok kalendar sini.
    > Mac
    > Julai
    > November

Requirement Band MUET untuk course degree



Band MUET


Makin tinggi band, makin bagus markah MUET.



Komponen MUET





         Selalunya MUET ini dia asingkan 2 hari. 1 hari untuk Speaking test sahaja. 1 hari lagi untuk semua writing test (Listening, Reading, Writing). Jangan risau, nanti kat slip muet akan diberitahu tarikh & masa ujian. Contoh gambar slip muet klik sini. Macam dalam gambar, tempat test (test centre) pun akan diberitau.



Perkara basic perlu ada sebelum ujian MUET

    Print siap-siap slip MUET dari link ini dan kena bawa untuk setiap kali peperiksaan.
    IC dan kad matriks kena bawa juga
    Alat tulis (untuk semua writing test)





Perkara basic lain (I wish somebody told me before I took MUET)

    Kena pakai baju yang sesuai. Kasut bertutup. Laki baju berkolar. Pakaian yang sopan dan sesuai.                                                                                                                                                    
    Untuk speaking test, alat tulis pensil, pemadam dan kertas disediakan. Speaking test sahaja!                    
    Untuk semua komponen writing test (Listening - Reading - Writing), jarak masa dari satu test ke test yang lain tak jauh, jadi pepandailah bawa air masak secukupnya. Biskut ke roti ke untuk makan kalau lapar. Pastikan tidur kena cukup baru dapat jawab power ye tak?                                    
    Pakai jam walaupun anda membencinya. Datang awal sebelum waktu yang dia tulis terutamanya Listening. Lambat datang listening, dia takkan ulang semula rakaman suara untuk kita. Untuk test centre yang jauh, rancang perjalanan supaya tak terlambat.                                        
    Untuk listening test, akan ada kuarantin sebelum masuk bilik yang lain. Gunakan masa ini untuk berkenalan dengan candidate group kita dan bincang untuk task B.





        800/1 - Listening    

> Boleh tengok format kertas kat buku latihan.
> Basically, dengar dan isikan tempat kosong (tapi tak semudah yang disangka)
> Perlukan banyak latihan



        800/2 - Speaking    

> Anda akan masuk dalam satu group terdiri daripada 4 orang. (Atau 3 orang kalau tak cukup)



Handphone / sebarang gajet tak boleh digunakan masa kuarantin & masa dalam bilik test speaking.


> Ada 2 task. Task A dengan Task B.

    Task A (Individual)

Kena bercakap selama 2 minit (boleh kurang, tak boleh lebih masa) mengikut topik yang diberi (tak boleh pilih - ikut nasib). 4 orang akan dapat topik/point yang berbeza tapi di bawah tema yang sama.

Contoh soalan : What is the best present you can give to your brother?

Candidate A : Laptop
Candidate B : Money
Candidate C : Car
Candidate D : Holiday trip


Candidate A akan mula dulu. Then, B - C - D. Giliran ikut urutan huruf. Selalunya tak boleh pilih kita nak candidate A ke B ke C atau D. Ikut nasib.


# Anda akan diberi masa untuk membaca soalan dahulu
# Next, akan diberi masa untuk tulis semua point ikut topik yang diberi
# Kena catat apa yang candidate lain cakap untuk bantu diri sendiri untuk task B
# Kertas, pemadam dan pensil disediakan.

# Task A -
    Introduction (Kenalkan topik yang diberi)
    Point (Sekurang-kurangnya dua point)
    Conclusion ("In conclusion, I strongly agree.." - contoh ayat untuk kuatkan hujah)

Pastikan semuanya dalam masa 2 minit. Jangan lebih. Jangan kurang sangat. Cuba optimumkan 2 minit tersebut.



    Task B (Group)

Tiada giliran tertentu. Tentukan siapa yang akan bagi introduction dan siapa yang akan concludekan isi-isi masa dalam bilik kuarantin BUKAN masa dalam bilik speaking baru nak tentukan ye.

# Akan diberi masa untuk tulis points (Boleh guna points orang lain dalam task A)
# Boleh sokong mana-mana point
# Pastikan ada interaksi
# Maksimum masa ialah 10 minit.




        800/3 - Reading    

# 45 questions
# 90 minutes
# Objective questions (hitamkan kertas OMR - tak semudah yang disangka)
# Kena cuba skor yang ini sebab dia bawa banyak markah





        800/4 - Writing    

# 2 section. Section A & B.
# Section A ada format tertentu. Report writing essay. (rujuk buku latihan MUET)
# Pastikan patah perkataan (150-200 words ONLY). Jangan lebih dan jangan kurang!

# Section B ada cara tertentu. Section B Extended writing essay. Selalunya argumentative essay.
Introduction
Content - Min 3 Main Point
Conclusion
# (minimum 5 paragraph, 350 words). Pastikan lebih 350 words ya!



...Baca post pasal tips-tips nak skor MUET band 3 ke atas ->> http://MyCambridge.blogspot.com




.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kelas B.Inggeris (Dewasa / MUET / SPM) KLang, Shah Alam,Seremban,Putrajaya,ONLINE

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081007 saat. Lajunya....