Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-06-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
ilmu tanpa amal itu gila, amal tanpa ilmu itu sia-sia. usah bimbang jika diri sudah tidak dihargai, tapi perlu bimbang jika diri sudah tidak lagi berharga.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainersmith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13712

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Dari Galeri
Salam....

selamat berkenalan....
ukhuwah fillah fi amanillah..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
rainersmith: 4 hari yang lalu
Swarig123: 23 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: Kelas B.Inggeris (Dewasa / MUET / SPM) KLang, Shah Alam,Seremban,Putrajaya,ONLINE


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kelas B.Inggeris (Dewasa / MUET / SPM) KLang, Shah Alam,Seremban,Putrajaya,ONLINE

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Kelas B.Inggeris (Dewasa / MUET / SPM) KLang, Shah Alam,Seremban,Putrajaya,ONLINE

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-02-16 15:56


Adakah anda masih ragu-ragu dengan penguasaan Bahasa Inggeris anda? masih teragak-agak untuk membuat pembentangan atau temuduga dalam Bahasa Inggeris?


KELAS ENGLISH DEWASA MYCAMBRIDGE
=====================================

- Untuk Kerja, Perniagaan, Melancong, Berhijrah, Mewakili syarikat
- Cuti Sekolah
- Semester break Universiti / Kolej
- Tuisyen MUeT / iELTS
- Tuition English SPM, PT3, STPM, STAM, SPM Ulangan

Kadungan: WRITING, SPEAKING, READING dan LISTENING - Terbuka untuk mereka yang langsung tidak tahu bercakap B.I

Jumlah Pelajar : 1 ~ 4 orang / kelas - pelajar tidak perlu malu utk speaking !

Kehadiran & Cuti : Kelas biasa adalah fleksibel, 4 minggu dikira 1 bulan, contohnya pelajar boleh bermula pertengahan bulan September dan habis awal Disember, dan hanya hadir 4 minggu kelas - dikira 1 bulan.

Lokasi : SELURUH Malaysia (KLang, Shah Alam, Seremban, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Kedah, Penang, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sarawak, Sabah), Singapura dan Brunei.


KATEGORI KELAS (Di Rumah / Center)
=====================================

Biasa : 5 Bulan (bergantung kepada kemampuan pelajar)

Express : 18 jam (1 Bulan ATAU 3 hari )

Online : Boleh mengambil masa yang sesuai untuk belajar walaupun di tengah malam / Tidak perlu bersusah payah datang ke pusat belajar.


Maklumat Lanjut >> http://MyCambridge.blogspot.my


.


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
[ Telah diedit oleh: nishazainal pada 15-01-19 13:29 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-03-16 10:38


Kg. Delek, Sg. Udang, Sultan Suleiman, Pandamaran, Bandar Bukit Tinggi, Batu Belah, Rantau Panjang, Bukit Raja, Setia Alam, i-City, belajar, bahasa, inggeris, nak, belajar, bahasa, inggeris, panduan, belajar, bahasa, inggeris, cara, mudah, belajar, bahasa, inggeris, cara, belajar, bahasa, inggeris, kursus, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, inggeris, dengan, mudah, grammar, bahasa, inggeris, teknik, belajar, bahasa, inggeris, kelas, belajar, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, english, belajar, bahasa, inggeris, cara, mudah, tips, belajar, bahasa, inggeris, cara-cara, belajar, bahasa, inggeris, panduan, belajar, bahasa, arab, panduan, mudah, saya, saya, kelas, bahasa, inggeris, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, , belajar, bahasa, inggeris, kelas, bahasa, inggeris, kursus, bahasa, inggeris, kelas, belajar, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, inggeris, dengan, mudah, kelas, bahasa, english, kursus, bahasa, inggeris, di, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja, , , , , panduan, belajar, bahasa, inggeris, panduan, belajar, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja, terjemahan, bahasa, malaysia, ke, bahasa, inggeris, grammar, bahasa, inggeris, kursus, bahasa, english, bahasa, course, terjemahan, bahasa, malaysia, kelas, bahasa, inggeris, kelas, bahasa, english, belajar, bahasa, inggeris, pusat, bahasa, inggeris, kursus, bahasa, inggeris, bahasa, inggeris, kelas, bahasa, arab, mempelajari, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja,kelas, belajar, bahasa, inggeris, kelas, bahasa, inggeris, dewasa, cara, belajar, bahasa, inggeris, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja, belajar, bahasa, inggeris, dengan, mudah, kamus, bahasa, inggeris, cara, mudah, belajar, bahasa, inggeris, terjemahan, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, inggeris, online, kursus, bahasa, inggeris, percuma, learning, english, dewasa, english, english, learning, learn, english, online, english, language, mari, belajar, bahasa, inggeris, kamus, bahasa, jepun, learning, english, online, kursus, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja, belajar, bahasa, inggeris, percuma, teknik, belajar, bahasa, inggeris, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja , tuisyen di rumah kelas tambahan tuisyen home home guru tuisyen home guru tuisyening kelas tambahan guru tuisyen home guru tuisyens kelas tambahan care malaysia kelas tambahan kelas tambahan malaysia kelas tambahan in malaysia home guru tuisyen malaysia kelas tambahan job kelas tambahan centre my kelas tambahan kelas tambahan jobs home guru tuisyen jobs home tuisyen kelas tambahan in penang kelas tambahan penang private home guru tuisyen home tution kelas tambahan king private kelas tambahan kelas tambahan 99 kelas tambahan best kelas tambahan kuala lumpur kelas tambahan in kuala lumpur kelas tambahan teacher kelas tambahan rate kelas tambahan rates kelas tambahan klang kelas tambahan in klang kelas tambahan kl kelas tambahan puchong kelas tambahan in puchong kelas tambahan shah alam kelas tambahan in ipoh english kelas tambahan home guru tuisyen wanted english home guru tuisyen kelas tambahan agency kelas tambahan directory online kelas tambahan kelas tambahan cheras kelas tambahan kajang maths kelas tambahan kelas tambahan advertisement kelas tambahan subang jaya kelas tambahan needed kelas tambahan selangor kelas tambahan vacancies kelas tambahan ampang home tuiton free kelas tambahan kelas tambahan advertisement sample kelas tambahan services home tutition guru tuisyen home in home guru tuisyen at home guru tuisyen guru tuisyens home in home guru tuisyens private home guru tuisyening private home guru tuisyens home tutions my home guru tuisyen kelas tambahan online online tuisyen from home home guru tuisyen needed home guru tuisyen online online home guru tuisyen kelas tambahan agencies kelas tambahans kelas tambahan in sarawak sarawak kelas tambahan kelas tambahan sarawak home guru tuisyen in sarawak sarawak home guru tuisyen home guru tuisyen sarawak home guru tuisyens in sarawak sarawak home guru tuisyens home guru tuisyens sarawak kelas tambahan sg looking for home guru tuisyen home school guru tuisyening home guru tuisyen agency private home teachers home based tuisyen home guru tuisyening services home guru tuisyens directory kelas tambahan for kanak-kanak find home guru tuisyen kelas tambahan agensi


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
[ Telah diedit oleh: nishazainal pada 11-09-18 07:00 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-03-16 15:31


Unemployed because they can't speak English
THE announcement by the government to introduce the new dual-language programme (DLP), as the added educational component to the government’s high-immersion programme (HIP) initiative helmed by the government’s Performance Management Delivery Unit (Pemandu) last year, received an overwhelming response from parents of schoolgoing children and would-be schoolgoing children, educationists, businesses and groups that have a stake in the development of education. It gives many of us hope that changes to the government’s education policy have ended. Under DLP, schools can teach Science, Mathematics, Information Technology and Communication, as well as Design and Technology, in English or Bahasa Malaysia. In its initial stage of implementation, only 300 schools are involved. This number will increase over time. Nonetheless, parents and their children can decline the offer to go to DLP schools. The idea is to check the falling standard of English in schools and raise the standard of education in national schools. It is hoped that our young citizens, after completing their primary education, those who complete secondary schools after 11 years of studies, and in particular, university graduates, will achieve an acceptable standard of mastery of the English language and be ready to start work. The problem that we have now, where more than 400,000 graduates are unemployed, most of them Malays and mostly because they can’t speak English, according to a study by Pemandu, will be addressed. No graduate will remain unemployed anymore because of their poor command of English. Nonetheless, things are not going smoothly as many thought and hoped for. Due to pressure by political groups and non-governmental organisations, such as, Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Pena), and language nationalists, there are objections to the introduction of DLP in national schools. The say DLP will relegate the importance of the national language and introduce yellow culture. Some even feel that DLP threatens the country’s national identity. Parti Amanah Negara (Amanah), a recently formed opposition political party comprising mostly members of a Pas breakaway group, voiced its objection and is planning to organise a demonstration to oppose DLP. They believe that with the introduction of DLP, the country will make the young embrace the colonised mentality that we saw during the British occupation. This is an argument, which, to many, is absurd. For a party with a large number of Malay professionals, I wonder what is happening to Amanah’s progressive stance. Their stand is disappointing to most of us who had hopes for Amanah to raise the educational level. We have given up on them. Given their stand, and if it is allowed to happen, we will see no progress. PKR and Pas are standing their ground, as expressed by their leaders to maintain the education policy and system that has Bahasa Malaysia, the national language, as the lingua franca in national schools. This is viewed as stagnation, at best, in our standard of education and, therefore, we will also see no progress. I am not surprised to see hypocrisy being practised by high-profile opposition members, who send their children to international schools, despite their stand against the use of English in national schools. Since DLP is optional, no one should have any worry or feel threatened by its implementation, and parents can keep their children in non-DLP national schools, if they object to it. Many of us now are not too sure if opposition parties are objecting to DLP just for the sake of objecting to any new government initiative, or it is just another one of their political ploys. DLP is about being pro gressive and being globally competitive. However, if the majority of people prefer to follow the advice and stand of opposition parties and they do not want the people in this country to be globally competitive, then, there’s no need to change anything. However, they should be prepared for a downfall due to our young’s education level, no progress in education, and be prepared to see more graduates unemployed. It is hoped that the government will maintain its stand on the implementation of DLP, have the commitment to ensure its success, and go for further progress and development for the good of the people.


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-04-16 09:19


Temuduga Dalam Bahasa Inggeris ke??
Dalam Temuduga Kena BM ke BI ye?

Ni antara soalan yang famous juga yang sering ditanya ramai.

Memang ramai di antara kita takut kalau semasa temuduga disuruh berbahasa Inggeris. Mana tak cuak, tahu cakap “ Yes, no..saja..hehehe” (gurau saja)

Dalam temuduga kerja kerajaan atau swasta, tidak dinafikan penggunaan bahasa Inggeris amat penting, terutamanya bagi mereka yang memohon jawatan professional (yang berijazah). Panel penemuduga akan menyoal anda dalam BI. Mungkin bukan 100% BI tapi biasanya dalam 30 – 70 % BI akan digunakan.

Mengapa dalam kerja gov ni interview dalam BI juga?,,kan dalam sektor awam BM amat diutamakan?

Ya, betul! Dalam perkhidmatan awam, BM memang diutamakan, tetapi BI juga amat meluas digunakan, terutamanya melibatkan urusan –urusan luar Negara, pelanggan/orang awam berstatus tinggi, urusan - urusan dokumentasi dan sebagainya.

Kan penjawat awam ni akan berhadapan dengan bermacam – macam bangsa, bermacam – macam ragam orang. Walaupun orang Malaysia sekalipun, tidak semua mereka fasih berbahasa Melayu…Untuk memudahkan urusan, BI digunakan…

Itulah antara salah satu sebab dari banyak sebab Kenapa BI penting dalam sektor awam…Jadi, semasa temuduga, anda akan dinilai dalam penguasaan bahasa Inggeris..

Adakah amat bagus, biasa, ataupun teruk….

Sebenarnya, apakah yang dinilai semasa dalam temuduga tersebut?

“Adakah grammarnya?

“Adakah komunikasinya?

“Adakah pemahamannya?

Sebenarnya, yang paling utama dinilai dalam temuduga adalah
“MAMPUKAH ANDA BERCAKAP DALAM BAHASA INGGERIS?”

Ini bukan bermaksud anda perlu mahir atau fasih berbahasa Inggeris seperti mat salih dalam TV tu..

Apa yang dinilai adalah, adakah anda faham dengan soalan BI yang ditanya dan mampu menjawabnya secara spontan. Grammar usah dipedulikan…Janji anda boleh bercakap dalam
Inggeris…

Jika anda ditanya soalan dalam BI, maka jawablah dalam BI. Dan jika anda ditanya dalam BM, jawablah dalam BM. Jangan panel tanya “ What is your name?” anda jawab “name saya Ali bin
Atam…”.

Biasanya soalan paling famous ditanya dalam BI ini adalah “Please Introduce Yourself”. Soalan ni memang lah kacang..Tapi adakah anda mampu menjawabnya dengan lancar? Jika tak lancar tu, beringat –ingatlah sikit ye…….

Tu baru soalan yang ‘simple – simple’..Belum soalan susah lagi…Jika anda ditanya soalan seperti ini “ What do you know about satu Malaysia? Please explain….”Haaaaaa…bagaimana nak jawab ye? Berbelit – belit lidah nak menerangkannya nanti…

Apapun jika kita sememangnya lemah dalam BI, memang akan bermasalah…

Setakat pandai cakap “My name is….” Budak tadika pun pandai..

Kenapa kita ni lemah dalam BI ye? Padahal kita belajar BI ni sejak dari tadika sampai lah ke universiti..dari umur 6 tahun hinggalah ke 23 tahun…nak dekat 20 tahun belajar BI tapi tak
reti – reti cakap BI…Apa salahnya ye…

Sebenarnya sistem pengajaran bahasa Inggeris di Malaysia ni tidak mengajar kita untuk bercakap BI, tapi mengajar kita untuk mendapat A dalam BI…Tu antara puncanya…

Sistem pengajaran BI sepatutnya perlu dikemaskini dengan lebih baik lagi supaya pelajar dapat mahir dan fasih berbahasa Inggeris dengan masa yang lebih pantas..

Saya malas nak ulas panjang lagi mengenai isu ini, bukan apa..takut kena “gam” pula..:)

So, apakah persediaan BI anda untuk menghadiri temuduga? Di sini saya syorkan beberapa kaedah:

1. Baca paper BI setiap hari..Baca The Star ke NST ke..baca 30 minit sehari pun ok

2. tak faham makna buka saja kamus…jangan malas

3. dengar lagu Inggeris…tak kira lah rap ke, rock ke, …ianya membantu..

4. tonton movie BI – yang ada subtitle BM dan BI…syok ni, sambil berhibur kita belajar…

5. Bercakap BI dengan kawan – kawan..secara melawak…tak kisah lah ayatnya tunggang – langgang…Ini banyak membantu..

6. Bercakap dalam BI depan cermin…ni cara belajar juga ni..

7. Belajar basic grammar saja..pasti tense dengan present tense pun dah cukup:)

8. Jangan baca buku BI yang tebal – tebal macam buku teks tu..tak ada gunanya..

9. Ambil KELAS BAHASA INGGERIS DI WWW.MYCAMBRIDGE.CO.NR

Dengan kemampuan anda dalam berbahasa Inggeris semasa temuduga kerja kerajaan atau swasta, ianya mampu menyumbang markah penilaian kelak. Bukan untuk masa temuduga saja, tapi ianya juga membantu untuk masa depan dan juga kehidupan seharian…


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-04-16 09:20


Temuduga Dalam Bahasa Inggeris ke??
Dalam Temuduga Kena BM ke BI ye?

Ni antara soalan yang famous juga yang sering ditanya ramai.

Memang ramai di antara kita takut kalau semasa temuduga disuruh berbahasa Inggeris. Mana tak cuak, tahu cakap “ Yes, no..saja..hehehe” (gurau saja)

Dalam temuduga kerja kerajaan atau swasta, tidak dinafikan penggunaan bahasa Inggeris amat penting, terutamanya bagi mereka yang memohon jawatan professional (yang berijazah). Panel penemuduga akan menyoal anda dalam BI. Mungkin bukan 100% BI tapi biasanya dalam 30 – 70 % BI akan digunakan.

Mengapa dalam kerja gov ni interview dalam BI juga?,,kan dalam sektor awam BM amat diutamakan?

Ya, betul! Dalam perkhidmatan awam, BM memang diutamakan, tetapi BI juga amat meluas digunakan, terutamanya melibatkan urusan –urusan luar Negara, pelanggan/orang awam berstatus tinggi, urusan - urusan dokumentasi dan sebagainya.

Kan penjawat awam ni akan berhadapan dengan bermacam – macam bangsa, bermacam – macam ragam orang. Walaupun orang Malaysia sekalipun, tidak semua mereka fasih berbahasa Melayu…Untuk memudahkan urusan, BI digunakan…

Itulah antara salah satu sebab dari banyak sebab Kenapa BI penting dalam sektor awam…Jadi, semasa temuduga, anda akan dinilai dalam penguasaan bahasa Inggeris..

Adakah amat bagus, biasa, ataupun teruk….

Sebenarnya, apakah yang dinilai semasa dalam temuduga tersebut?

“Adakah grammarnya?

“Adakah komunikasinya?

“Adakah pemahamannya?

Sebenarnya, yang paling utama dinilai dalam temuduga adalah
“MAMPUKAH ANDA BERCAKAP DALAM BAHASA INGGERIS?”

Ini bukan bermaksud anda perlu mahir atau fasih berbahasa Inggeris seperti mat salih dalam TV tu..

Apa yang dinilai adalah, adakah anda faham dengan soalan BI yang ditanya dan mampu menjawabnya secara spontan. Grammar usah dipedulikan…Janji anda boleh bercakap dalam
Inggeris…

Jika anda ditanya soalan dalam BI, maka jawablah dalam BI. Dan jika anda ditanya dalam BM, jawablah dalam BM. Jangan panel tanya “ What is your name?” anda jawab “name saya Ali bin
Atam…”.

Biasanya soalan paling famous ditanya dalam BI ini adalah “Please Introduce Yourself”. Soalan ni memang lah kacang..Tapi adakah anda mampu menjawabnya dengan lancar? Jika tak lancar tu, beringat –ingatlah sikit ye…….

Tu baru soalan yang ‘simple – simple’..Belum soalan susah lagi…Jika anda ditanya soalan seperti ini “ What do you know about satu Malaysia? Please explain….”Haaaaaa…bagaimana nak jawab ye? Berbelit – belit lidah nak menerangkannya nanti…

Apapun jika kita sememangnya lemah dalam BI, memang akan bermasalah…

Setakat pandai cakap “My name is….” Budak tadika pun pandai..

Kenapa kita ni lemah dalam BI ye? Padahal kita belajar BI ni sejak dari tadika sampai lah ke universiti..dari umur 6 tahun hinggalah ke 23 tahun…nak dekat 20 tahun belajar BI tapi tak
reti – reti cakap BI…Apa salahnya ye…

Sebenarnya sistem pengajaran bahasa Inggeris di Malaysia ni tidak mengajar kita untuk bercakap BI, tapi mengajar kita untuk mendapat A dalam BI…Tu antara puncanya…

Sistem pengajaran BI sepatutnya perlu dikemaskini dengan lebih baik lagi supaya pelajar dapat mahir dan fasih berbahasa Inggeris dengan masa yang lebih pantas..

Saya malas nak ulas panjang lagi mengenai isu ini, bukan apa..takut kena “gam” pula..:)

So, apakah persediaan BI anda untuk menghadiri temuduga? Di sini saya syorkan beberapa kaedah:

1. Baca paper BI setiap hari..Baca The Star ke NST ke..baca 30 minit sehari pun ok

2. tak faham makna buka saja kamus…jangan malas

3. dengar lagu Inggeris…tak kira lah rap ke, rock ke, …ianya membantu..

4. tonton movie BI – yang ada subtitle BM dan BI…syok ni, sambil berhibur kita belajar…

5. Bercakap BI dengan kawan – kawan..secara melawak…tak kisah lah ayatnya tunggang – langgang…Ini banyak membantu..

6. Bercakap dalam BI depan cermin…ni cara belajar juga ni..

7. Belajar basic grammar saja..pasti tense dengan present tense pun dah cukup:)

8. Jangan baca buku BI yang tebal – tebal macam buku teks tu..tak ada gunanya..

9. Ambil KELAS BAHASA INGGERIS DI WWW.MYCAMBRIDGE.CO.NR

Dengan kemampuan anda dalam berbahasa Inggeris semasa temuduga kerja kerajaan atau swasta, ianya mampu menyumbang markah penilaian kelak. Bukan untuk masa temuduga saja, tapi ianya juga membantu untuk masa depan dan juga kehidupan seharian…


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-05-16 10:16


JOHOR BAHRU 6 Feb. – Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan melatih guru-guru sekolah untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dalam merealisasikan hasrat kerajaan mana­geri yang mahukan pelajar dan juga rakyatnya fasih bahasa global itu sebagai persediaan menjadi negeri maju dan moden.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, bahasa antarabangsa tersebut secara praktikalnya perlu menjadi bahasa pilihan kedua di Johor yang sedang bangkit sebagai kuasa ekonomi di rantau ini selain mempunyai ba­nyak pelaburan luar negara dan menjadi tumpuan pelancong asing.

Jelasnya, keutamaan untuk mahir bahasa itu amat penting dan kerajaan negeri tidak mahu hanya pencapaian ekonominya pesat berkembang dan dibanjiri para pelancong tetapi kebolehan rakyat Johor bertutur bahasa Inggeris masih lemah.

“Justeru sebagai langkah awal usaha ini dimulakan di peringkat sekolah dengan melatih guru-guru bahasa Inggeris bukan sahaja lebih mahir tetapi mempunyai teknik, kaedah, cara terbaik dan berkesan dalam mengajar serta menanam minat dalam kalangan pelajar terhadap bahasa Inggeris.

“Kajian sedang dilakukan dan latihan pemantapan guru-guru bahasa Inggeris sama ada dari sekolah rendah atau menengah ini akan dimulakan dalam tahun ini,” katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Taman Rinting 2 kali ke-20 di sini hari ini.

Mohamed Khaled berkata, pihaknya tidak mahu pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris di sekolah tidak memberikan impak sekali gus menjadikan pelajar gagal menulis dan bertutur dalam bahasa tersebut dengan lancar serta sempurna.

Selain bahasa Inggeris, beliau berkata, pihaknya mahu pelajar di negeri ini menguasai bidang sains, kejuruteraan dan matematik kerana ekonomi Johor kini sedang meneroka industri kreatif yang berasaskan inovasi dan kreativiti.

Terdahulu, ketika berucap, beliau berkata, tumpuan terhadap tiga subjek tersebut dapat menyumbang serta memastikan pertumbuhan ekonomi Johor dipelbagaikan selain terus berkembang, berdaya saing dan mampu berdepan cabaran masa kini.

“Nak maju kena berubah daripada ekonomi berasaskan hasil yang biasa-biasa iaitu pengeluaran bahan mentah kepada inovasi. Ini asas sesebuah negeri yang hendak berjaya. Kita jangan hanya jadi pengeluar tetapi menjadi pencipta.

“Sebagai contoh, kita jangan lagi hanya keluarkan minyak sawit tetapi melakukan inovasi dengan mencipta bahan atau produk berasaskan kelapa sawit, misalnya penemuan minyak sawit berkesan untuk melawan toksik di paru-paru,” katanya.


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-05-16 11:10


Learned and learnt
The verb to learn means to acquire knowledge of, or skill in, something through study or experience.

To learn is one of those verbs with both an irregular form and a regular form. (See the table below for some others.)

The pasti tense and the pasti participle can be written as either learned or learnt. However, they are not interchangeable, especially in the US.
Americans Demand Learned
In America, learned dominates. The use of learnt as the pasti tense or pasti participle of to learn is considered a spelling mistake by many. It will certainly annoy a fair proportion of your readers.
Brits Prefer Learnt
Outside America, learnt is more common, but learned is generally accepted. (This is almost certainly a result of American influence spreading.)
Verbs with Irregular and Regular Forms
The following verbs (like to learn) can be regular or irregular:

Verb    pasti Simple    pasti Participle
burn    burned OR burnt    burned OR burnt
dream    dreamed OR dreamt    dreamed OR dreamt
learn    learned OR learnt    learned OR learnt
hang    hung
also hanged    hung
also hanged
smell    smelled OR smelt    smelled OR smelt
spell    spelled OR spelt    spelled OR spelt

As with learnt, the second form (e.pergi. spelt, dreamt) is more common in British English.


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-05-16 11:11


Learned and learnt
The verb to learn means to acquire knowledge of, or skill in, something through study or experience.

To learn is one of those verbs with both an irregular form and a regular form. (See the table below for some others.)

The pasti tense and the pasti participle can be written as either learned or learnt. However, they are not interchangeable, especially in the US.
Americans Demand Learned
In America, learned dominates. The use of learnt as the pasti tense or pasti participle of to learn is considered a spelling mistake by many. It will certainly annoy a fair proportion of your readers.
Brits Prefer Learnt
Outside America, learnt is more common, but learned is generally accepted. (This is almost certainly a result of American influence spreading.)
Verbs with Irregular and Regular Forms
The following verbs (like to learn) can be regular or irregular:

Verb    pasti Simple    pasti Participle
burn    burned OR burnt    burned OR burnt
dream    dreamed OR dreamt    dreamed OR dreamt
learn    learned OR learnt    learned OR learnt
hang    hung
also hanged    hung
also hanged
smell    smelled OR smelt    smelled OR smelt
spell    spelled OR spelt    spelled OR spelt

As with learnt, the second form (e.pergi. spelt, dreamt) is more common in British English.


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-05-16 11:12


Learned and learnt
The verb to learn means to acquire knowledge of, or skill in, something through study or experience.

To learn is one of those verbs with both an irregular form and a regular form. (See the table below for some others.)

The pasti tense and the pasti participle can be written as either learned or learnt. However, they are not interchangeable, especially in the US.
Americans Demand Learned
In America, learned dominates. The use of learnt as the pasti tense or pasti participle of to learn is considered a spelling mistake by many. It will certainly annoy a fair proportion of your readers.
Brits Prefer Learnt
Outside America, learnt is more common, but learned is generally accepted. (This is almost certainly a result of American influence spreading.)
Verbs with Irregular and Regular Forms
The following verbs (like to learn) can be regular or irregular:

Verb    pasti Simple    pasti Participle
burn    burned OR burnt    burned OR burnt
dream    dreamed OR dreamt    dreamed OR dreamt
learn    learned OR learnt    learned OR learnt
hang    hung
also hanged    hung
also hanged
smell    smelled OR smelt    smelled OR smelt
spell    spelled OR spelt    spelled OR spelt

As with learnt, the second form (e.pergi. spelt, dreamt) is more common in British English.


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-05-16 10:01


Simple pasti Tense is used to express the activity that happen in the pasti.Adverb of time: Yesterday, last ......, ago, just now.

There are two kinds of simple present.
1. Simple pasti Tense with to be ( nominal )
form : S + was/were + complement
example :

     I was absent yesterday
    We were farmers ten years ago
    You were sad yesterday
    Was she a teacher two years ago?
    Were Dewi and Anton students ten years ago?
    Andre was not a pilot five years ago?

2. Simple pasti Tense with verb ( verbal )
Form : - Positive :S + V2 + Complement
         - Negative : S + did + not + V1
         - Interrogative : Did + S + V1

Examples :

    I went to work yesterday
    I did not go to work yesterday
    Did you go to work yesterday?
    We attended the class last week
    We did not attended the class last week
    Did we attend the class last week?


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-05-16 10:05


Simple pasti Tense is used to express the activity that happen in the pasti.Adverb of time: Yesterday, last ......, ago, just now.

There are two kinds of simple present.
1. Simple pasti Tense with to be ( nominal )
form : S + was/were + complement
example :

     I was absent yesterday
    We were farmers ten years ago
    You were sad yesterday
    Was she a teacher two years ago?
    Were Dewi and Anton students ten years ago?
    Andre was not a pilot five years ago?

2. Simple pasti Tense with verb ( verbal )
Form : - Positive :S + V2 + Complement
         - Negative : S + did + not + V1
         - Interrogative : Did + S + V1

Examples :

    I went to work yesterday
    I did not go to work yesterday
    Did you go to work yesterday?
    We attended the class last week
    We did not attended the class last week
    Did we attend the class last week?


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-06-16 13:41


nasihat irfan khairi...

Tak pandai speaking… semua orang pandai speaking, sebab speaking maksudnya bercakap 🙂 Tapi yang selalunya yang dimaksudkan adalah, tak pandai berbahasa Inggeris… tak pandai speaking lah tu.

Dua hari lepas ketika saya di rancangan HOT Hello On Two, ada pemanggil (namanya Audrey) membuat panggilan ke studio ketika live on air dan memuji bahasa Inggeris saya. Pelik juga oleh kerana pemanggil-pemanggil yang lain bertanya mengenai Internet, tetapi Audrey memuji bahasa Inggeris saya dan mengatakan “…sounds like music to my ears” (Thank you very much Audrey!).

Bagi anda yang mengenali saya, saya lebih selesa berbahasa Malaysia (Bahasa Melayu ke bahasa Malaysia?:) ). Menulis buku Rahsia Jutawan-Jutawan Internet pun berbahasa Malaysia pada mulanya (kemudian bari di alih bahasa ke Inggeris). Kalau bercakap dengan kawan-kawan pun, berbahasa Malaysia. Tip satu minit ini pun berbahasa Malaysia.
Jadi, apakah tip untuk fasih berbahasa Inggeris?

Walaupun saya bercakap bahasa Malaysia, menulis bahasa Malaysia, bergaul dalam bahasa Malaysia, tetapi…

    Saya berfikir dalam bahasa Inggeris. Setiap masa, saya bercakap dengan diri saya sendiri dalam bahasa Inggeris. Sekiranya ada masalah, saya selesaikannya dalam kepala menggunakan bahasa Inggeris.

Saya dapati, berfikir dalam bahasa Inggeris dapat memperbaiki dan membuatkan saya lebih fasih berbahasa Inggeris. Tambahan, bila kita berfikir, orang tidak tahu yang kita sedang melatihkan diri sendiri sehari suntuk setiap masa.
Kini, dengan banyak berlatih berbahasa Inggeris dalam fikiran, untuk memberi ceramah/talk sehari suntuk dalam English pun tiada masalah.

Berbahasa Inggeris adalah agak penting dalam dunia perniagaan untuk meluaskan lagi pasaran anda.

So, to improve your English, think in English


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-07-16 16:00


DS Najib sekarang ni ada di London dalam lawatan rasmi 3 hari. Dan semalam, beliau diberitahu Suruhanjaya Tinggi kita kat sana bahawa lebih kurang 20,000 rakyat Malaysia menyalahguna pas lawatan sosial kat UK...

20,000..??? Perghhhh...!!! Rama betul rakyat Malaysia kat UK... Mungkin depa tak bertumpu di London dan berselerak di seluruh UK... Siapa rakyat Malaysia yang suka salahguna pas lawatan sosial tu...?

Aku pernah ke luar negara dan mari sini aku cerita sikit apa yang berlaku pasal rakyat Malaysia kat negara luar...



Masa aku melawat oversea. Aku banyak berjumpa dengan students dan kawan-kawan Melayu. Ada yang belajar dan ada yang mengajar. Ada jugak seorang tu dia dah kahwin dengan "minah saleh" dan jadi PR kat oversea...

Nak tahu apa yang depa cerita? Depa kata, dari jumlah 100% rakyat Malaysia kat oversea, boleh dikatakan hampir 80% mereka tu adalah dari kaum Cina. Depa kata, orang Cina Malaysia suka datang kerja kat oversea...

Sebagai contoh, rakyat Malaysia dibenarkan lepak kat UK selama 6 bulan tanpa memohon visa. Tapi hanya terhad untuk lawatan sosial saja lah.. Kalau nak kerja, kena lah apply visa...

Tapi, rakyat Malaysia (kebanyakkannya orang Cina lah..) depa ke oversea untuk bekerja dalam tempoh lebih kurang 5 bulan kat sana. Lepas enjoy melaram kat tempat orang pada bulan ke-6, depa akan cabut balik Malaysia...

Ye lah.. memang kerja di sana menawarkan gaji yang agak lumayan. Depa kira bayaran ikut jumlah jam. Selalunya lebih kurang 5 pound - 6 pound sterling sejam. Kalau depa kerja 8 jam sehari, depa boleh dapat antara 40 - 48 pound sterling sehari. Kalau convert duit kita, lebih kurang RM200 - RM250 sehari..!!!

Cuba bayangkan kalau depa kerja overtime? Ada jugak yang kerja di 2 tempat dalam sehari. Depa belasah 16 jam sehari dan tiap-tiap hari depa kerja tanpa cuti sehari pun! Majikan depa suka lah... kononnya rajin...

Selalunya, orang Cina yang buat macam ni, depa dah ada kawan atau saudara yang depa boleh tumpang kat sana. Kalau tidak ada, payah sikit depa nak bergerak atau dapat kerja.

Itu lah yang aku dengar dari kawan-kawan dan student kita kat sana. Kalau seorang dua yang cerita, mungkin aku cakap cerita depa tu hanya "hearsay". Tapi kalau dah semua cakap macam tu... apa kes bebbbb...???

Kalau nak kerja kat sana english kenalah mantap beb...


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-08-16 16:35


IDEA Buat Duit di Rumah, ekstra 2 ~ 3 Ribu sebulan !


Ikut Langkah 1 - 3 dibawah untuk cara SIMPLE buat duit di rumah...

Step 1 : Download Ebook dengan Topic yang HOT masa kini di.. >> https://www.free-ebooks.net
     Contoh : Kalau lepas raya ramai yang Buncit > download Ebook berkaitan " Menguruskan Badan "


Step 2 : Dapatkan khidmat MyCambridge (5 sen sahaja/ perkataan) untuk terjemah ebook-ebook tersebut ke Bahasa Melayu >> http://mycambridge.blogspot.my/2016/07/khidmat-terjemahan-melayu-english-buku_27.html

            

Step 3 : Jual ebook tersebut di Facebook / Instagram, Baca panduannya disiini >> http://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=11933_57




Step 4 : KIRA DUIT MASUK ~ MASYUK...


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-08-16 10:09


JACK MA DAN BAHASA YANG MENGUBAH HIDUP

Jack-Ma-Forbes

Jack Ma, mungkin namanya masih asing bagi banyak orang di Indonesia, tetapi bagi para peniaga Jack Ma adalah nama besar. Ia menjadi salah satu orang terkaya di dunia berkat perniagaan onlinenya, alibaba.com.Tapi siapa yang sangka, Jack Ma awalnya adalah seorang guru bahasa Inggeris? Dan sebenarnya, kemampuan berbahasa Inggeris lah yang mengubah jalan hidupnya.

Jack Ma dibesarkan di Hangzhou, China, sebuah yang memang menjadi destinasi pelancongan terkenal. Untuk belajar bahasa Inggeris sendiri, Jack menghabiskan masa di dekat hotel dan bercakap dengan pelancong asing Pada usia remaja, Jack akan memberikan tour pelancongan percuma dalam bahasa Inggeris untuk pengunjung ke Hangzhou West Lake. Itu adalah di akhir 1970-an awal 1980-an ketika China baru sahaja dibuka untuk perniagaan. Para pelancong itu ke China seperti Alien yang datang dari masa depan. Jack mempunyai akses setiap hari untuk mereka, boleh belajar dari mereka, dari situ ia belajar kehidupan di luar China. Ini mungkin kedengaran lucu hari ini, tapi Cina pada masa itu adalah negara yang sangat berbeza dalam hal kemajuan dan pemodenan.

Berkat menjadi tour guide free ini, Jack mengenal satu keluarga dari Australia. Jack terus berhubungan dengan keluarga ini dan pada tahun 1985 ketika ia berusia 19 tahun ia menghabiskan satu bulan mengunjungi mereka di Australia. Perjalanan yang mengubah hidupnya. Mengubah cara pandang kita. Ia dibesarkan dengan mendengar bahawa China adalah negara yang hebat, dll. Sementara melihat negara moden yang nyata untuk pertama kalinya membuka matanya, tetapi lebih penting lagi fikirannya. Dari kenalannya di Australia itu, Jack diyakinkan bahawa ia mempunyai potensi.

Jack masuk ke perguruan tinggi di Hangzhou Teachers University (Sekarang Hangzhou Normal University) di mana dia belajar untuk menjadi Guru Bahasa Inggeris, dan setelah lulus, ia mula mengajar. Anda boleh membayangkan seberapa baik bahasa Inggeris-nya sudah selepas 10 tahun lebih amalan dan belajar. Pada tahun 1995 pada usia 29 ia mengambil perjalanan lain yang akan benar-benar mengubah hidupnya. Ia berangkat ke Amerika Syarikat sebagai penterjemah untuk delegasi perdagangan China ke Seattle. Dalam perjalanan itu ia melihat untuk pertama kalinya Yahoo Portal dan bagaimana pengguna berhubung ke internet. Selepas perjalanan itu ia tahu ia ingin memulakan sebuah syarikat dalam talian di China.

Dan sejarah mencatat kesinambungan kisah Jack Ma. Dari seorang guru bahasa Inggeris menjadi usahawan handal yang berpengaruh bukan sahaja di Asia tetapi juga di dunia. Jack Ma membawa perubahan bagi negaranya, ia menjadi salah satu "wajah" China moden. Sekarang, bolehkah kita membayangkan Jack Ma tanpa kemampuan berbahasa Inggeris? Mungkin ia tak akan ke mana-mana, mungkin ia akan masih menjadi Ma Yun yang merenungi 2x kegagalannya ikut ujian masuk universiti negeri. Dan kemungkinan besar tidak akan pernah ada alibaba.com.

Jadi, rakan rakan, masihkah kalian berfikir bahasa Inggeris hanya sekadar alat komunikasi? Bahasa Inggeris, jelas boleh lebih dari itu. Bahasa Inggeris memberi kita jendela untuk melihat dunia dengan cara yang tak terhingga.


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-08-16 10:09


JACK MA DAN BAHASA YANG MENGUBAH HIDUP

Jack-Ma-Forbes

Jack Ma, mungkin namanya masih asing bagi banyak orang di Indonesia, tetapi bagi para peniaga Jack Ma adalah nama besar. Ia menjadi salah satu orang terkaya di dunia berkat perniagaan onlinenya, alibaba.com.Tapi siapa yang sangka, Jack Ma awalnya adalah seorang guru bahasa Inggeris? Dan sebenarnya, kemampuan berbahasa Inggeris lah yang mengubah jalan hidupnya.

Jack Ma dibesarkan di Hangzhou, China, sebuah yang memang menjadi destinasi pelancongan terkenal. Untuk belajar bahasa Inggeris sendiri, Jack menghabiskan masa di dekat hotel dan bercakap dengan pelancong asing Pada usia remaja, Jack akan memberikan tour pelancongan percuma dalam bahasa Inggeris untuk pengunjung ke Hangzhou West Lake. Itu adalah di akhir 1970-an awal 1980-an ketika China baru sahaja dibuka untuk perniagaan. Para pelancong itu ke China seperti Alien yang datang dari masa depan. Jack mempunyai akses setiap hari untuk mereka, boleh belajar dari mereka, dari situ ia belajar kehidupan di luar China. Ini mungkin kedengaran lucu hari ini, tapi Cina pada masa itu adalah negara yang sangat berbeza dalam hal kemajuan dan pemodenan.

Berkat menjadi tour guide free ini, Jack mengenal satu keluarga dari Australia. Jack terus berhubungan dengan keluarga ini dan pada tahun 1985 ketika ia berusia 19 tahun ia menghabiskan satu bulan mengunjungi mereka di Australia. Perjalanan yang mengubah hidupnya. Mengubah cara pandang kita. Ia dibesarkan dengan mendengar bahawa China adalah negara yang hebat, dll. Sementara melihat negara moden yang nyata untuk pertama kalinya membuka matanya, tetapi lebih penting lagi fikirannya. Dari kenalannya di Australia itu, Jack diyakinkan bahawa ia mempunyai potensi.

Jack masuk ke perguruan tinggi di Hangzhou Teachers University (Sekarang Hangzhou Normal University) di mana dia belajar untuk menjadi Guru Bahasa Inggeris, dan setelah lulus, ia mula mengajar. Anda boleh membayangkan seberapa baik bahasa Inggeris-nya sudah selepas 10 tahun lebih amalan dan belajar. Pada tahun 1995 pada usia 29 ia mengambil perjalanan lain yang akan benar-benar mengubah hidupnya. Ia berangkat ke Amerika Syarikat sebagai penterjemah untuk delegasi perdagangan China ke Seattle. Dalam perjalanan itu ia melihat untuk pertama kalinya Yahoo Portal dan bagaimana pengguna berhubung ke internet. Selepas perjalanan itu ia tahu ia ingin memulakan sebuah syarikat dalam talian di China.

Dan sejarah mencatat kesinambungan kisah Jack Ma. Dari seorang guru bahasa Inggeris menjadi usahawan handal yang berpengaruh bukan sahaja di Asia tetapi juga di dunia. Jack Ma membawa perubahan bagi negaranya, ia menjadi salah satu "wajah" China moden. Sekarang, bolehkah kita membayangkan Jack Ma tanpa kemampuan berbahasa Inggeris? Mungkin ia tak akan ke mana-mana, mungkin ia akan masih menjadi Ma Yun yang merenungi 2x kegagalannya ikut ujian masuk universiti negeri. Dan kemungkinan besar tidak akan pernah ada alibaba.com.

Jadi, rakan rakan, masihkah kalian berfikir bahasa Inggeris hanya sekadar alat komunikasi? Bahasa Inggeris, jelas boleh lebih dari itu. Bahasa Inggeris memberi kita jendela untuk melihat dunia dengan cara yang tak terhingga.


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-09-16 09:10


Kursus B.Inggeris Intensif Sempena Cuti Sekolah ( MUET / SPM / Kerjaya ) >> http://mycambridge.blogspot.my/2016/09/tuisyen-binggeris-intensif-spm-muet.html


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-09-16 09:51


Belajar bercakap Inggeris adalah antara pilihan yang terbaik dan boleh anda lakukan untuk meningkatkan kualiti hidup anda.
Memang tepat sekali pilihan anda.
Bukan suatu yang menarik dan bernilai dalam hidup anda untuk mengakses informasi yang orang lain tidak boleh dapati? Bercakap dan menulis surat kepada orang maha penting dalam hidup anda yang bukan senang dihubungi atau didekati oleh orang lain jika seseorang tidak pandai bercakap Inggeris.
Memberi keyakinan dan menakluk hati orang lain bila sahaja anda membuka mulut anda. Mendapat peluang promosi dan anjakan gaji yang lumayan dalam kerjaya anda dan bersaing dengan sihat bersama rakan seperjuangan yang lain untuk merebut kenaikan pangkat dan jauh mendahului orang lain.
Sudah pasti anda boleh dapat semua ini jika anda pandai bercakap bahasa Inggeris dengan lancar dan tepat.
Mendekati diri dengan ilmu dunia

Apakah yang anda minati? Adakah ia bidang Sains/ Muzik? Komputer? Kesihatan? Perniagaan? Sukan?
Media massa hari ini – merangkumi saluran internet, televisyen, telefon bimbit - memberi anda input ilmu yang tidak ada batasan dalam apa bidang subjek sekali pun yang anda minati. Bukankah kita semua tahu, kita sedang berada dalam era ledakan teknologi informasi.
Hanya satu masalah yang wujud. Kebanyakan dari ilmu ini dicatat dan diterbitkan dalam Bahasa Inggeris.
Berikut ini adalah antara contoh yang anda boleh guna jika anda menguasai bahasa Inggeris:

    Majoriti dari Laman web dalam internet. Terdapat lebih dari satu billion muka informasi dalam internet. Suatu yang menakjubkan ialah anda hanya perlu belajar satu bahasa sahaja untuk anda melayari dan mengenal hampir semua ilmu yang ada dalam internet.
    Buku — untuk semua subjek, dari seluruh dunia. Membaca buku yang ditulis oleh pakar atau pengarang berbangsa British atau Amerika Syarikat, atau buku bahasa tempatan lain yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Apa sahaja bidang yang anda minati, anda boleh membacanya dalam bahasa Inggeris.
    Surat khabar. Hanyalah majalah dan surat khabar bahasa Inggeris sahaja dapat diperolehi di semua tempat di dunia ini. Anda tidak perlu mencari Time, Newsweek, or the International Herald Tribune!
    Sains. Inggeris adalah teras kepada perkembangan Sains di seluruh dunia. Dalam tahun 1997, 95% dari journal dan artikel Sains ditulis dalam bahasa Inggeris. Dari semua ini, hanya 50% ditulis oleh pengarang dari negara berteraskan bahasa Inggeris seperti USA dan Britain.
    Lapuran berita. Menonton berita dari rangkaian televisyen antarabangsa seperti CNN International dan NBC. Mereka menyiarkan berita yang lebih pantas, lebih profesional berbanding dengan rangkaian penyiaran kebangsaan yang kecil. Paling menarik sekali, anda dapat menonton berita mereka di semua negara di dunia ini.
    Komunikasi dengan orang lain. Kami sering mengaitkan Inggeris sebagai “Bahasa Komunikasi Dunia” . Apa sebabnya? Sebabnya semua orang di dunia ini bersetuju untuk bercakap sesama satu dengan lain dalam Bahasa Inggeris.
    Fikirkan, lebih dari 1.5 Billion orang di dunia ini bertutur dengan bahasa Inggeris. Satu billion yang lain pula aktif mempelajari bahasa dunia ini.
    75% dari poskad dan surat di dunia ini ditulis dengan menggunakan Inggeris.
    Hampir semua persidangan antarabangsa dan pertandingan dikendalikan dalam bahasa Inggeris. Contohnya, Olimpik dan pertandingan ratu cantik dunia.
    Duta dan ahli politik dari semua negara mengguna bahasa Inggeris untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Inggeris adalah bahasa utama Bangsa Bangsa Bersatu, NATO dan Pertubuhan Perdagangan Bebas Eropah

Anda akan dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, jika anda:

    Menghubungi orang dari seluruh dunia. Bercerita dan bertukar pendapat dengan melibatkan diri dalam perbualan virtual melalui bilik forum atau chatting room di internet. Hantar email kepada orang yang penting dan belajar budaya hidup mereka.
    Melancung dengan lebih mudah. Di mana anda pergi, berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dengan mudah. Lebih dari 100 negara di dunia ini mengguna Inggeris diguna sebagai bahasa pengantara. Bertanya arah , berbual, atau …. Meminta tolong. Manalah anda tahu, Inggeris akan menyelamatkan nyawa anda suatu hari nanti.

Menolak kerjaya anda ke depan

Jika anda mahukan kerja yang baik dalam perniagaan mahupun bidang Sains dan Teknologi, bangunlah dari kerusi sofa anda mulalah belajar Inggeris. (Jika anda telah mempunyai kerja yang baik, mulalah belajar Inggeris agar anda tidak kehilangan kerja anda)
Jelas sekali, Inggeris akan membantu anda:

    Paparkan "Penguasaan Inggeris yang cemerlang" dalam biodata anda. Dapatkan kerja impian anda dan nikmati pendapatan yang lumayan.
    Dapat ilmu teknikal. Inggeris adalah bahasa teknologi, terutamanya teknologi berstatus tinggi seperti komputer sains, genetik, dan perubatan. Jika anda ingin membaca maklumat dalam bidang teknologi, kemungkinan besar anda perlu mengguna bahasa Inggeris.
    Belajar Sains Komputer. Membaca petikan teknikal tanpa sebarang masalah, atau menulis petikan anda sendiri.
    Menjadi usahawan bertaraf dunia. Mudah sekali, perniagaan antarabangsa sentiasa dikendalikan dalam bahasa Inggeris. Dan kebanyakan dari perniagaan hari ini bersifat antarabangsa. Jadi, jika anda mahu berkecimpung dalam arena ini, anda perlu mengetahui bahasa Inggeris untuk berhubung dengan ahli perniagaan yang lain, untuk berbincang dan bermesyuarat, membaca surat khabar dan majalah perniagaan dan mendapat maklumat perniagaan dunia.
    Menjadi seorang Saintis yang hebat. Berhubung dengan Saintis dari negara lain, menghadiri persidangan sains sedunia, melawat pusat akademik di luar negara. Membaca laporan Sains yang terkini dan mengenal penemuan terbaru dalam majalah atau buku.
    Mengguna komputer anda dengan lebih produktif. Kebanyakan dari arahan aplikasi komputer adalah dalam bahasa Inggeris, jadi anda akan dapat memahami dengan mudah dan menjadi seorang kakitangan yang lebih cemerlang.
    Belajar kemahiran dalam perniagaan. Anda mudah menguasai kontrak perniagaan dan tidak mudah ditipu oleh orang lain.

Menikmati kesenian/hiburan dengan lebih sensasi

Inggeris akan membolehkan anda menikmati budaya setiap negara di dunia dengan lebih mendalam berbanding dengan bahasa lain. Dengan menguasai Inggeris dalam hidup, anda akan dapat melakukan berbagai perkara yang menarik seperti berikut :

    Menonton tayangan American dan British yang original. Bila anda telah menikmati yang asal , anda tidak akan kembali ke versi rakaman!
    Membaca buku-buku yang hebat. Setiap buku yang hebat ditulis dalam bahasa Inggeris atau ia ditulis dalam bahasa Inggeris. Bilangannya cukup menakjubkan —dari cerita klasik seperti Hamlet ke cerita yang menggegarkan jiwa seperti Jurassic Park.
    Lebih menikmati muzik Inggeris. Percayalah , anda akan menghargai dan menghayati muzik dengan lebih mendalam kalau anda memahami perkataannya.

Inggeris amat mudah dipelajari

Inggeris bukan sahaja bahasa yang paling mudah dipelajari di dunia ini, ia juga satu dari bahasa yang paling berguna di dunia.

    Huruf yang ringkas dan mudah— Tidak ada huruf istimewa seperti é or ä. Taip perkataan Inggeris seperti sweet, part, film pada komputer anda. Sekarang cuba süß (German), (Polish), (Russian). Manakah yang mudah?
    Bilangan majmuk yang mudah— Hanya sekadar menambah s pada hujung perkataan. One car, five cars; one telephone, two telephones... Hanya beberapa perkataan yang mempunyai keistimewaan luar biasa.
    Perkataan yang mudah dipelajari. Dalam France, ia dipanggil lah fille dan chien. Di German, ia adalah das Mädchen and ada Hund. Dalam bahasa Inggeris , mereka memanggil a girl dan a dog. Itul saja yang anda perlu tahu.
    Perkataan yang pendek. Kebanyakan dari perkataan yang sering diguna adalah pendek dan mudah ditulis seperti: run, work, big, go, man. Perkataan panjang akan dipendekkan; contohnya sitcom = situational comedy, fridge = refrigerator, OS = operating system. Speaking English saves you time. :-)
    Perkataan yang kekal abadi. Tetapi dalam kebanyakan bahasa lain, satu perkataan boleh membawa berbagai-bagai makna.:
    English: The man is blind.
    German: ada Mann ist blind.
    English: This is a blind man.
    German: Das ist ein blinder Mann.
    English: I see a blind man.
    German: Ich sehe einen blinden Mann.
    Panggil setiap orang dengan "you". Anda boleh berkata, "Do you speak English?" kepada kawan anda atau cikgu anda. Dalam bahasa lain, anda perlu guna perkataan yang betul dengan orang yang betul. Dalam Inggeris, setiap orang adalah sama.:-)
    Inggeris ada di merata tempat. Anda dapat memperoleh maklumat dalam bahasa Inggeris secara terus dari rancangan TV yang berteraskan Inggeris , muzik, laman web , majalah dan lain-lain. Anda tidak perlu membaca dari buku teks yang membosankan. Anda boleh belajar dan mempraktis Inggeris anda pada masa yang sama. Mengguna Inggeris dalam kehidupan harian anda adalah penting kerana ia akan mendorong semangat anda untuk mempelajari bahasa ini.

Mencapai kepuasan

Inggeris bukan sahaja membawa manfaat dalam berbagai aspek — ia juga memberi kepuasan untuk anda:

    Seronok melihat perkembangan diri. Kami tidak akan lupa saat anda dapat menonton siri bahasa Inggeris atau membaca majalah dengan mudah.
    Anda akan seronok menikmati Inggeris, jika anda tahu setiap usaha yang anda curahkan mendekatkan diri anda pada tahap yang lebih baik.
    Seronok mengguna bahasa Inggeris, kerana setiap ayat yang anda sebut atau tulis mengingatkan diri tentang kejayaan anda.

Inggeris akan jadikan anda seorang yang lebih berkuasa, lebih gembira. Tidak sukar untuk anda membayangkan situasi tertentu yang membolehkan anda mengguna Inggeris dengan perasaan ceria dan gembira.

Kami berharap, dengan bantuan dari kami, perkembangan Inggeris anda akan memberi kepuasan yang tidak terhingga dalam hidup anda. Ramainya orang yang telah mengguna cara kami telah menyaksikan perkembangan yang positif dalam penguasaan Inggeris dalam hidup mereka.


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-16 10:16


Apakah perbezaan antara see,look dan watch?

SEE

See adalah perkataan tidak aktif. Bila mata kita buka, kita akan terus nampak tanpa memikirkannya.

See juga digunakan untuk memberitahu yang kita faham sesuatu.

I see a yellow car near the shop.

I see what you mean.


LOOK

Look adalah aktif.Kita mesti mahu melakukannya untuk jangka masa pendek atau sesuatu yang perlukan

perhatian.

Let's look at the cake again.

Look if they have the book.

Look out for pickpockets.


WATCH

juga perkataan aktif. Ianya mesti sesuatu yang ingin kita lakukan tetapi untuk jangka masa lama.

Let's watch that movie.

Mimi loves to watch tennis.





Look, see or watch(ing)? Choose the correct answer.

1.Do you want to _ a movie with me?

2.I will _ for your purse.

3. I _ he left his bag on the sofa.

4.I _ a cat looking for food.

5. Did you _ the news last night?

6. _ out for that bike!

7.We love to _ the sunset in Bali.

8. Did you _ my blue bag?

9. _ you tomorrow at the wedding.

10. I am _ football later with Ahmad.

Answer:

1.watch 2.look 3.see 4.see 5.watch 6.look 7.watch 8.see 9.see 10.watching


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 462

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-11-16 10:58


Bila nak guna much dan bila nak guna many?

When to use much and when to use many?
●Kita gunakan much untuk uncountable noun (kata benda yang tidak boleh dikira)
- milk, sugar, money, time
●Kita gunakan many untuk countable noun (boleh dikira)
- minutes, ringgit, bottles of milk, can of drinks

Example:
How much money does he have?
How many hours does it take to go to London?

Choose many or much.
1. How _ brothers do you have?
2.How _ cars were stolen last year?
3. How _ coffee do you drink a day?
4. How _ money does he need?
5. How _ cats do they have?
6. How _apples did you buy?
7. How _ trees are there in the park?
8. How _clothes should I bring?
9. How _ paintings does he have?
10. We saw _ animals at the zoo.


Answers:
1.many 2.many 3.much 4.much 5.many 6.many
7.many 8.much 9.many 10.many


-----------------
- Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kelas B.Inggeris (Dewasa / MUET / SPM) KLang, Shah Alam,Seremban,Putrajaya,ONLINE

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.077353 saat. Lajunya....