Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2017  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang bijak akan sentiasa ingat bahawa kejayaan atau kegagalan bukan pengakhiran

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: hanysue
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13689

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 9
Ahli: 0
Jumlah: 9




  Dari Galeri
em....ni ana kat depan dorm ana.....

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 15 jam, 10 minit yang lalu
yusof78: 21 hari yang lalu
wafie: 25 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: Kelas Bahasa Isyarat(OKU) /Arab /Mandarin /English/ Tamil di Rumah...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kelas Bahasa Isyarat(OKU) /Arab /Mandarin /English/ Tamil di Rumah...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Kelas Bahasa Isyarat(OKU) /Arab /Mandarin /English/ Tamil di Rumah...

AinKaoruWong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2013
Ahli No: 13663
Posting: 178
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-15 16:46


Kesalahan lazim dalam bahasa Inggeris

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua



Sejajar dengan permulaan Kursus Mahir bahasa Inggeris Dalam 6 Bulan cikgu yang akan bermula bulan depan di Sunway dan Putrajaya, cikgu akan postkan kesalahan-kesalahan biasa atau common mistakes dalam bahasa Inggeris.


1. “Everybody are happy.”


Perkataan-perkataan seperti everybody, somebody,anybody, nobody adalah singular dan bukannya plural. Walaupun “everybody”merujuk kepada ramai orang, ianya digunakan dengan singular verb – oleh itu ayat yang betul ialah “Everybody is happy.”



2. “I’ll explain you the problem.”



In this sentence, there are two objects – the direct object (the problem) and the indirect object (you). After explain,we need to use to before the indirect object – the person to whom we are doing the explaining. Also, it’s more common to put the direct object first, so the correct sentence is “I’ll explain the problem to you.”



Dalam ayat ini, terdapat dua objek - objek langsung (the problem) dan objek yang tidak langsung (you). Selepas explain, kita perlu gunakan to sebelum objek tidak langsung - orang yang kita sedang menjelaskan. Selain itu, ia adalah lebih biasa untuk meletakkan object langsung dahulu, jadi ayat yang betul ialah “I’ll explain the problem to you.”


3.“I have the possibility to study in Canada next year.”


With “have,” we use opportunity, not possibility– so the correct sentence is “I have the opportunityto study in Canada next year.” The word possibility is more used with “There is…,” for example, “There’s a possibility I may study inCanada next year.”



Dengan perkataan “have,” kita sepatutnya menggunakan opportunity, bukan possibility– oleh itu, ayat yang betul ialah “I have the opportunityto study in Canada next year.” Perkataan possibility lebih digunakan dengan “There is…,” for example, “There’s a possibility I may study inCanada next year.”

4. “I think she doesn’t like tomatoes.”



Although there’s no specific grammar rule here, it’s more common to say “I don’t thinkshe likes tomatoes.”



Walaupun tidak ada peraturan tatabahasa tertentu di sini, ia adalah lebih biasa untuk mengatakan “I don’t thinkshe likes tomatoes.”


5. “If I will see John later, I’ll give him the message.”




Although both events are technically in the future, this sentence should be in the first conditional form – “If I see John later, I’ll give him the message.”


Walaupun secara teknikalnya, kedua-dua perbuatan berlaku di masa hadapan depan, ayat ini perlu dalam bentuk first conditional.


-----------------
http://hotelseremban.com.nu : Bilik Seremban 2 untuk Disewa / Tanah Kuala Pilah untuk Dijual (Hubungi: En. Ramlan - 0169088627)


Bookmark and Share




  Member Information For AinKaoruWongProfil   Hantar PM kepada AinKaoruWong   Pergi ke AinKaoruWong's Website   Quote dan BalasQuote

AinKaoruWong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2013
Ahli No: 13663
Posting: 178
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-15 16:47


Kesalahan lazim dalam bahasa Inggeris

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua



Sejajar dengan permulaan Kursus Mahir bahasa Inggeris Dalam 6 Bulan cikgu yang akan bermula bulan depan di Sunway dan Putrajaya, cikgu akan postkan kesalahan-kesalahan biasa atau common mistakes dalam bahasa Inggeris.


1. “Everybody are happy.”


Perkataan-perkataan seperti everybody, somebody,anybody, nobody adalah singular dan bukannya plural. Walaupun “everybody”merujuk kepada ramai orang, ianya digunakan dengan singular verb – oleh itu ayat yang betul ialah “Everybody is happy.”



2. “I’ll explain you the problem.”



In this sentence, there are two objects – the direct object (the problem) and the indirect object (you). After explain,we need to use to before the indirect object – the person to whom we are doing the explaining. Also, it’s more common to put the direct object first, so the correct sentence is “I’ll explain the problem to you.”



Dalam ayat ini, terdapat dua objek - objek langsung (the problem) dan objek yang tidak langsung (you). Selepas explain, kita perlu gunakan to sebelum objek tidak langsung - orang yang kita sedang menjelaskan. Selain itu, ia adalah lebih biasa untuk meletakkan object langsung dahulu, jadi ayat yang betul ialah “I’ll explain the problem to you.”


3.“I have the possibility to study in Canada next year.”


With “have,” we use opportunity, not possibility– so the correct sentence is “I have the opportunityto study in Canada next year.” The word possibility is more used with “There is…,” for example, “There’s a possibility I may study inCanada next year.”



Dengan perkataan “have,” kita sepatutnya menggunakan opportunity, bukan possibility– oleh itu, ayat yang betul ialah “I have the opportunityto study in Canada next year.” Perkataan possibility lebih digunakan dengan “There is…,” for example, “There’s a possibility I may study inCanada next year.”

4. “I think she doesn’t like tomatoes.”



Although there’s no specific grammar rule here, it’s more common to say “I don’t thinkshe likes tomatoes.”



Walaupun tidak ada peraturan tatabahasa tertentu di sini, ia adalah lebih biasa untuk mengatakan “I don’t thinkshe likes tomatoes.”


5. “If I will see John later, I’ll give him the message.”




Although both events are technically in the future, this sentence should be in the first conditional form – “If I see John later, I’ll give him the message.”


Walaupun secara teknikalnya, kedua-dua perbuatan berlaku di masa hadapan depan, ayat ini perlu dalam bentuk first conditional.


-----------------
http://hotelseremban.com.nu : Bilik Seremban 2 untuk Disewa / Tanah Kuala Pilah untuk Dijual (Hubungi: En. Ramlan - 0169088627)


Bookmark and Share




  Member Information For AinKaoruWongProfil   Hantar PM kepada AinKaoruWong   Pergi ke AinKaoruWong's Website   Quote dan BalasQuote

AinKaoruWong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2013
Ahli No: 13663
Posting: 178
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-15 16:22


macam mana nak hebat B.Inggeris...
Kepada mereka yang dah hebat Bahasa Inggeris, boleh abaikan entry ini, biarkan aku yang pernah ambik BM julai dan belum pernah ambik BI julai mengajar anak anak bangsaku sempena bulan kemerdekaan akan betapa pentingnya anda kena belajar Bahasa English.

Semua tahu sudah, belajar Bahasa English itu penting kerana banyak sekali akan sumber ilmu yang dapat dirujuk dalam Bahasa English, boleh rujuk Wikipedia, dan jika kamu berniat untuk menyelamatkan dunia, maka ‘kerja’ itu akan jadi lebih mudah insyALLAH jika kamu expert like a crazy pig (Pandai gila bab..).

Nota: Gila bab.. bukan digunakan untuk menghina, tapi untuk menujukkan rasa kagum yang teramat iaitu kagum gila bab..-harap maklum.
Lagipun aku dengar cerita, jika tak tahu English, maka kita tak boleh masuk sukan Olimpik, walaupun pandai gila bab.. maian badminton, terlepaslah pangkat datok dan wang sejuta.., itu yang tahu, he he..

Balik pada Main topik, Pendek cerita, Dulu. Aku adalah seorang melayu yang agak malas belajar bahasa English, Mungkin sebab zaman aku dulu, PM tak wajibkan lagi belajar Matematik dan Sains dalam BI, lagipun masa tu belum ada internet, maka aku jadi macam tak endah dengan pentingnya BI, (alasan.)

Sehinggalah pada suatu hari, setelah aku melihat budak budak Punk ketawa membaca tulisan di dinding tandas yang buat aku iri hati dengan kelebihan ilmu mereka dan di tambah dengan ramainya pendosa dari luar Negara yang datang ke Malaysia, maka aku mulai berniat to improve my English language sebagai salah satu kaedah yang lebih cepat dalam usaha menyelamatkan dunia..insyAllah..

Bak kata pepatah:
“Just because the car’s stuck in reverse doesn’t mean the kids don’t have to go to school”

Namun, sebab aku dah lama habis sekolah dan aku juga seorang yang miskin, tak ada duit nak masuk tuisyen dan tak ada masa jugak nak pergi belajar, maka aku belajar English dengan cara aku sendiri, dan sekarang, berkat usaha gigih karisma dedikasi integriti.. err,, kejap.., cerita aku di sini bukanlah nak cerita aku yang dah hebat English gila bab.., tapi nak cerita tentang bagaimana kita sama sama boleh cepat pandai dalam English… insyAllah.. so tiada lagi istilah “hot-hot chicken poopie”

Jadi, mula-mula sekali dalam bab nak belajar English, anda kena ada kamus senidri, Kalau tak ada anda kena beli kamus dan bawa ke mana sahaja, kalau boleh hafal kamus, jika dulu Nabi di gelar ‘Al quran yang bergerak’, maka sekarang, anda kena jadi ‘kamus yang bergerak’..

Jika aku jumpa anda dan bertanya, what is masturbation? Terus dapat jawab.. itu contoh!

Dan aku tahu, anda tak pandai BI bukan sebab anda bodoh, tapi sebab anda tak tahu makna dan malas nak hafal sebab buat block dalam otak, tak tahu BI boleh hidup juga, kata anda, malaikat dalam kubur tak tanya dalam BI, anda beralasan..,bla bla bla, arghh, malas nak cerita, apa kata anda just buka block tu, dan aku hairan Kenapa pelajar dalam kelas BI tak ada kamus kat tangan, masalah pertama kamu adalah tak tahu makna, itu masalah yang paling utama! Tak tahu makna! Beli kamus dan hafal, itu key yang pertama!

***

Dulu bila aku baru berkecimpung dalam bidang internet, rasa teruja sungguh, sebab begitu banyak sumber ilmu yang boleh kita terokai, buka sahaja wikipedia dan boleh baca semua cerita, baru aku tahu apa itu “Rotten Tomatoes”, siapa “Maddox”.., tapi sebelum tu, semua nak kena pandai BI..,

Dan bila dah pandai BI, boleh buat niat untuk berdakwah ke peringkat antarabangsa, bukan setakat Perlis sampai ke Sabah saja perjuangan kita.., baru boleh dapat pingat emas peringkat olimpik dan tebus satu juta! Dan itu cerita lain..

Jadi sebab baki hayat kita dah tinggal sikit.., maka aku belajar BI dalam “ruang yang terhad” tapi masih seronok sebenarnya, sebab dunia belajar itu memang fun bukan?, dan semua dengan pertolongan Allah…

Jadi... aku memang rajin baca ‘Wikipedia, the free encyclopedia’ dan baca sambil buka kamus, lepas tu beli akhbar the Star, beli komik English dan beli jugak kitab karangan Maulana Yusof Mutakhab Hadih versi English.. baca baca baca..

***

Bila berjalan. Aku akan bawa kamus, jika nampak tulisan yang di conteng di dinding tandas awam dalam bahasa English. Aku akan buka kamus dan ketawa jika lawak itu bermutu tinggi..

“You’re just the straw that broke the camel’s back.., that’s mean without the straw the camel wouldn’t have a broken back. But if you remove the straw from the camels back doesn’t fix it, the camel is still dead. But remember, Camel’s can go 40 days without water. (contoh lawak bermutu tinggi)

****

Untuk lebih cepat pandai. Aku pinjam dua buku dari perpustakaan awam iaitu satu versi BM dan satu versi English, dan kedua dua buku itu aku baca dan bandingkan..,

Buku BI : How To Give Any Woman Orgasms and have a beg you for more

Buku BM : Tak sampai hati nak tulis…

****

Untuk dapat saham di dunia dan akhirat pula. Aku baca buku islamic yang ada dua versi BM dan BI, seperti buku Tafsir dan buku Hadith, kedua dua buku itu aku baca dan bandingkan…

Contoh Hadith BI dipetik dari “A Selection of Ahadith”

Nabi Said: He is wise and shrew who takes account of himself and prepares for what is after death. And he is weak and incapable who follows his desires and yet pins high hopes on Allah’s Mercy. (Tirmidhi)
Contoh yang sama Hadith BM dipetik dari “Himpunan Hadith Pilihan”

Nabi bersabda: Orang yang bijak itu ialah orang yang sentiasa menghisap akan dirinya dan beramal dengan amalan yang akan dibawa selepas mati, Dan orang yang bodoh itu ialah orang yang sentiasa mengikut keinginan hawa nafsunya dan berangan-angan mendapat Pengampunan Allah. (Tarmizi)*****

Kadang kadang aku kaji falsafah English seperti berikut..

“Being dead is definitely worse than being alive. When you're dead, you can't do all the cool stuff you can do when you're alive. You and I, we can do all kinds of cool stuff 'cause we're livin'. We're not dead. We're alive. If we were dead, we wouldn't be able to do all the cool stuff we can do because we're alive. Dead people can't do cool stuff. Only people that are alive can do cool stuff, because they're livin'. And you have to be livin' to be able to do cool stuff. You have to be alive. Yeah, except, when you're alive, sometimes bad stuff happens, too. Like sometimes you can get in a car wreck, or you can have a headache, or twist your ankle, or even stub your big toe. So bein' alive is kinda hard, too. But I think it's definitely better than being dead.”
–(Randy Hickey)

*****

Kadang kadang jugak, bila menonton filem. Aku akan focus pada dialog dan apply dalam kehidupan seharian..

Contoh petikan Dialog dari Filem "Bujang Lapuk"

Aziz: Probably ... that house that you mentioned, has anyone occupied it yet ?
Sudin: Which house ?
Aziz: That house, the one that you kept talking about.
Sudin: Oh, that house. It's still vacant ... if we apply for it, we'll get it.
Aziz: How many rooms, Din ?
Sudin: I saw three rooms.
Aziz: That's good. Each of us can have a room to himself. Are they large ?
Sudin: Not very. But it's long - 7 feet ... about 3 feet long and 7 feet deep.
Aziz: Quite big, huh, there's even depth.. That's a grave !
Hamka: Woha!
*****

Dah naik syekh, Ada jugak aku cuba menanyi lagu melayu dalam Bahasa English seperti lagu:
-Sekadar di Pinggiran “Just at the Edge”
-Menaruh Harapan “Pinning on Hope”
-Kau Kunci Cintaku di Dalam Hatimu “You are the Key to My Love in Your Heart”
-Takdir Dan Waktu “Fate and Time”
-Pada Syurga Di Wajahmu “Your Heavenly Face”
-Teratai Layu Di Tasik Madu “Dying Lotus in the Honey Lake”
-Tanya Sama Itu Hud Hud “Ask the Woodpecker”
-Cinta Beralih Arah “Love Turns Away”
-Jerat Percintaan “Love Trap”
-Balqis “Queen of Sheba”
-Rela Ku Pujuk “I'm Willing to Entice”..

Dan lain lain, sebagi contoh aku paste satu lagu yang aku suka nyanyi..

Contoh:
Lagu Asal: Aci-Aci Buka Pintu

Aci-Aci, Open the door
Nana come back at 1 am
Don't be afraid of the owl
Nana bring a bagaimana of Semambu

Nana Nana, come home quickly
Aci afraid to be all alone
There's a ghost behind the house
With shifty eyes and a striped nose

Aci aci, don't be afraid
Nana have Oh! a stunt machete
Ghost and demons will be frightened
See the machete, surely they will run!

If Nana, just say so
Then my heart is calm right now
If come again, demons and ghost
Aci will beat them with a broom
Errr, betulkan jika lirik aku tu salah dan siapa antara anda yang ada tulis lagu melayu dalam BI boleh post kat aku.. : )

*****

Lepas tu untuk menambahkan lagi kefahaman dalam English, Kadang kadang aku berpantun dengan orang orang tua di sekitar kehidupan..

Contoh pantun..

1)
The Pandan Island is far from land
The Daik Mountain has three peaks
Though the body has rot in the sand
The good deeds are never forgotten.

2)
Two or three cats a running
They are not comparable to the cat with stripes
Two or three I can find
But there are not comparable to you.

Errr, sekali lagi, betulkan pantun tu jika ada yang salah,

*****
Kadang kadang aku berteka teki..

-Which Mountain has three peaks?
-Which Island is far from land?
He he, teki teki, something like that., heh!

******
Kadang kadang aku bersajak hasil karya Natasha Hudson

CakeI wanted one life
You wanted another
We couldn't have our cake
So we ate each other.

The Little TurtleThere was a little turtle. He lived in a box.
He swam in a puddle. He climbed on the rocks.
He snapped at a mosquito. He snapped at a flea.
He snapped at a minnow. And he snapped at me.
He caught the mosquito. He caught the flea.
He caught the minnow. But he didn't catch me.

Things We Like to EatYellow butter, purple jelly, red jam, black bread.
Spread it thick, Say it quick.
Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread
Spread it thicker, Say it quicker.
Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread
Now repeat it, While you eat it.
Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread Don’t talk With your mouth full!

*****
Kadang kadang seorang diri depan ceriman. Aku akan menari macam Micheal jaksaon dan menyayi lagi ni..

You Better Run,
You Better Do What You Can
Don't Wanna See No Blood,
Don't Be A Macho Man
You Wanna Be Tough,
Better Do What You Can
So Beat It,
But You Wanna Be Bad..,
Just Beat It,
Bini aku cukup menyampah tengok aku tergedik gedik sepahkan bilik tidut dengan tarian gymnastic aku.. woha!

******
Kadang kadang. Aku akan berpatriotik dalam bahasa English..

Rukun negara
Belief of God (Kepercayaan kepada Tuhan)
Loyalty to King and Country (Kesetiaan kepada Raja dan Negara)
The Supremacy of the Constitution (Keluhuran Perlembagaan)
The Rule of Law (Kedaulatan Undang-Undang)
Courtesy and Morality (Kesopanan dan Kesusilaan)

******

Kemudian bila jumpa member member yang berpendidikan tinggi yang bergelar pensyarah, doctor atau professor. Aku terus akan bercakap English dengan mereka, jika berurusan dengan china dan India. Aku jugak akan bercakap English, malahan dengan kucing yang curi-curi masuk rumah aku. Aku juga menghalau dalam bahasa English, sesekali bila berasmara dengan isteri aku. Aku akan berasmara dalam bahasa English!,

*****

Dan yang paling bernilai dalam hidup, iaitu ketika para pendakwah dari luar Negara datang berdakwah dikampung aku. Aku pula akan menjadi pengalih bahasa untuk orang kampong yang tak tahu berbahasa English, begitu lebih kurang..

“Alhamdulillah, Allah puts the success of human’s life in this world and the hereafter only in the perfect religion. The Perfect religion is carrying out all of the commandments of Allah following the way of Rasullulah SAW. All of the companions of Rasullulah SAW have had the perfect religion in their life, It was mainly because all of them had six noble qualities with them. If we want to have the perfect religion in our life, we should follow the footsteps of those successful people by making effort to obtain and bring the six qualities into our life. If we have these six noble qualities with us, we will also be able to practice the perfect religion in our life easily…,”
*****

Maka satu hari tu, ketika duduk berborak dengan kawan kawan dalam bahasa English yang agak berterabur janji faham, maka terciptalah satu teori baru dalam hidup aku, yang mana aku lihat kawan kawan aku bila belajar bahasa English mereka ada target tersendiri atau Measurement masing masing dalam menentukan setakat mana sudah pengetahuan mereka dalam Bahasa English tercapai.., antara mereka ada yang anggap mereka sudah pandai berbahasa English apabila boleh berborak dengan pelancong asing, ada yang yang anggap mereka sudah pandai berbahasa English apabila boleh menyanyi lagu English sambil faham maksud tersirat, ada yang anggap mereka sudah pandai berbahasa English apabila boleh mengarang resume sehingga di terima kerja, ada yang anggap mereka sudah pandai berbahasa English apabila boleh membaca novel barat tanpa merujuk kamus, atau boleh ketawa pada dinding tandas yang di conteng falsafah English misalnya.. dan lain-lain..

Tapi aku lain. Aku ada target tersendiri atau Measurement yang lain dalam menentukan setakat mana sudah pengetahuan aku dalam Bahasa English tercapai, iaitu..

AKU MESTI BERMIMPI DALAM BAHASA INGGERIS!

Ya, serius, untuk pandai bahasa English. Aku mesti memastikan dalam mimpipun aku akan berbahasa English. Aku mesti pastikan selalu bermimpi berada di London atau New York. Aku mesti berjumpa dengan Avril Lavigne atau Padme Amidala dalam mimpiku, lalu berborak dengan mereka dalam bahasa English slang America sambil buat lawak standard holywood..,

Dan akhirnya, selepas bertungkus lumus belajar bahasa English. Aku akhirnya sudah dapat bermimpi dalam bahasa English, kadang-kadang bermimpi berada di London atau New York, dan sudah bertemu dengan mat saleh yang ada iras Angelina Jolie atau Avril Lavigne dalam mimpiku, kemudian berborak dengan mereka dalam bahasa English slang America sambil sempat berdakwah dalam mimpi dengan bahasa English! (Semua dari Allah)

Maka, nasihat aku, kepada mereka mereka yang sedang belajar bahasa English sekalian, buat target yang tinggi dalam hidup, iaitu anda mesti pastikan belajar English sehingga akhirnya anda dapat bermimpi dalam bahasa English, dan mengigau dalam bahasa English.., so itu tahap tertinggi dalam belajar ilmu BI, maka sekarang, anda mungkin belum dapat berdakwah di America, tapi berkat usaha gigih, boleh saja berdakwah dalam bahasa inggeris dalam mimpi anda masing masing…

Boleh?

Ps: Tapi yang sedihnya, kadang kadang waktu terjaga dari tidur. Aku terpaksa pulak buka kamus sebab tak faham dengan mimpi aku sendiri..oh!

(And then, why not you’ll gonna try and enter my dream tonight. Just gonna concentrate really hard when you falling asleep and try to enter my dream. So we can make conversation.., good night, I’ll see you in a little while…)


-----------------
http://hotelseremban.com.nu : Bilik Seremban 2 untuk Disewa / Tanah Kuala Pilah untuk Dijual (Hubungi: En. Ramlan - 0169088627)


Bookmark and Share




  Member Information For AinKaoruWongProfil   Hantar PM kepada AinKaoruWong   Pergi ke AinKaoruWong's Website   Quote dan BalasQuote

AinKaoruWong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2013
Ahli No: 13663
Posting: 178
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-12-15 16:11


Pengetua
SMK/SBP/SABK
Kolej Vokasional/sama Teknik/sama Vokasional
MRSM/Swasta/Agama
Negeri Perak Darul Ridzuan.

Tuan/Puan

PELAKSANAAN MATA PELAJARAN BAHASA INGGERIS SEBAGAI SYARAT WAJIB LULUS BAGI PEPERIKSAAN SPM MULAI TAHUN 2016

Dengan hormatnya saya diarah merujuk surat pekeliling daripada Lembaga Peperiksaan Bil. 2 Tahun 2014: KP/KPPM/6/Jld.2 (6) bertarikh 18 Disember 2014 berhubung perkara di atas.

2.     Sehubungan dengan itu, adalah dimaklumkan bahawa Bahasa Inggeris telah dijadikan sebagai mata pelajaran WAJIB LULUS sekurang-kurangnya Gred E untuk melayakkan calon mendapat sijil SPM mulai tahun 2016. Syarat ini adalah tambahan kepada syarat wajib lulus bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah. Mata pelajaran Bahasa Inggeris juga akan mula diperkenalkan dalam Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU) mulai tahun 2017.

3.     Bersama-sama ini disertakan Surat Pekeliling Lembaga Peperiksaan Bil. 2 Tahun 2014 untuk makluman dan tindakan tuan/puan selanjutnya.

Kerjasama tuan/puan berhubung perkara ini amatlah dihargai.

Sekian, terima kasih.

b/p:     Ketua Sektor
         Sektor Pengurusan Penilaian dan Peperiksaa


-----------------
http://hotelseremban.com.nu : Bilik Seremban 2 untuk Disewa / Tanah Kuala Pilah untuk Dijual (Hubungi: En. Ramlan - 0169088627)


Bookmark and Share




  Member Information For AinKaoruWongProfil   Hantar PM kepada AinKaoruWong   Pergi ke AinKaoruWong's Website   Quote dan BalasQuote

AinKaoruWong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2013
Ahli No: 13663
Posting: 178
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-15 09:49


Belong is a verb which is used to indicate possession or belonging to someone or something.

For example, you have a pen. You say: That pen belongs to me.

Just to be clear, it's wrong to say: That pen is belong to me.


-----------------
http://hotelseremban.com.nu : Bilik Seremban 2 untuk Disewa / Tanah Kuala Pilah untuk Dijual (Hubungi: En. Ramlan - 0169088627)


Bookmark and Share




  Member Information For AinKaoruWongProfil   Hantar PM kepada AinKaoruWong   Pergi ke AinKaoruWong's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 217

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-01-16 10:22


Saya mendengar banyak sebab untuk belajar bahasa Inggeris


untuk kerja...


untuk sambung belajar luar negara...


untuk peperiksaan....



untuk melancong....



TIDAK PERNAH SAYA DENGAR


"Saya belajar bahasa inggeris untuk berdakwah / menerangkan Islam kepada Dunia !"



fikir fikirkan lah...


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

nishazainal
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 13.01.2016
Ahli No: 13738
Posting: 217

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-02-16 09:19


Auxiliary Verbs are the verbs be, do, have, will when they are followed by another verb (the full verb) in order to form a question, a negative sentence, a compound tense or the passive.
The verb "be"

The verb be can be used as an auxiliary and a full verb. As an auxiliary we use this verb for compound tenses and the passive voice. Note that be is an irregular verb:

Simple Present:
    I am, he/she/it is, we/you/they are
Simple pasti:
    I/he/she/it was, we/you/they were
pasti Participle:
    been

You can tell that in the following sentences be is an auxiliary because it is followed by another verb (the full verb). (For progressive forms use the "-ing" form of the full verb; for passive voice, use the pasti participle of the full verb.)

Progressive Forms

Present Progressive:
    He is playing football.
pasti Progressive:
    He was playing football.
Present Perfect Progressive:
    He has been playing football.
pasti Perfect Progressive:
    He had been playing football.

Passive

Simple Present/pasti:
    The house is/was built.
Present/pasti Perfect:
    The house has/had been built.
Future I:
    The house will be built.

"be" as a full verb

The verb be can also be a full verb. In this case, it's not followed by another verb. If be is used as a full verb, we do not need an auxiliary in negative sentences or questions.

positive sentence:
    They are fifteen years old.
negative sentence:
    They are not fifteen years old.
question:
    Are they fifteen years old?

The verb "have"

The verb have, too, can be used both as an auxiliary and as a full verb. As an auxiliary we use this verb to form compound tenses in active and passive voice. (Use the pasti participle of the full verb.)

Compound Tenses - Active Voice

Present Perfect Simple:
    He has played football.
pasti Perfect Simple:
    He had played football.
Present Perfect Progressive:
    He has been playing football.
pasti Perfect Progressive:
    He had been playing football.

Compound Tenses - Passive Voice

Present/pasti Perfect:
    The house has/had been built.

Note that have is an irregular verb, too:

Simple Present:
    I/we/you/they have, he/she/it has
Simple pasti:
    I/he/she/it/we/you/they had
pasti Participle:
    had

"have" in positive sentences

As a full verb have indicates possession. In British English, however, we usually use have got (have being the auxiliary, got the full verb).

full verb:
    I have a car.
auxiliary verb:
    I have got a car.

"have" in negative sentences and questions

When we use have as a full verb, we must use the auxiliary do in negative sentences and questions. If we use have got, however, we do not need another auxiliary.

have as a full verb:
    I do not have a car.
    Do I have a car?
have as an auxiliary verb:
    I have not got a car.
    Have I got a car?

The verb "will"

The verb will can only be used as an auxiliary. We use it to form the future tenses.

The auxiliary verb "will"

Future I:
    He will not play football.
Future II:
    He will have played football.

The verb will remains the same for all forms (no "s" for 3rd person singular). The short form for negative sentences is won't.'

Examples:
    I will, he will
    I will not = I won't

The verb "do"

The verb do can be both an auxiliary and a full verb. As an auxiliary we use do in negative sentences and questions for most verbs (except not for be, will, have got and modal verbs) in Simple Present and Simple pasti. (Use the infinitive of the full verb.)

The auxiliary "do" in negative sentences

Simple Present:
    He does not play football.
Simple pasti:
    He did not play football.

The auxiliary "do" in questions

Simple Present:
    Does he play football?
Simple pasti:
    Did he play football?

The verb do is irregular:

Simple Present:
    I/we/you/they do, he/she/it does
Simple pasti:
    I/he/she/it/we/you/they did

The full verb "do"

As a full verb we use do in certain expressions. If we want to form negative sentences or questions using do as a full verb, we need another do as an auxiliary.

positive sentence:
    She does her homework every day.
negative sentence:
    She doesn't do her homework every day.
question:
    Does she do her homework every day?

Sentences without the auxiliary "do"

In the following cases, the auxiliary do is not used in negative sentences/questions:

the full verb is "be"

Example:
    I am not angry. / Are you okay?

the sentence already contains another auxiliary (e.pergi. have, be, will)

Example:
    They are not sleeping. / Have you heard that?

the sentence contains a modal verb (can, may, must, need, ought to, shall, should)

Example:
    We need not wait. / Can you repeat that, please?

the question asks for the subject of the sentence

Example:
    Who sings that song?


Bookmark and Share




  Member Information For nishazainalProfil   Hantar PM kepada nishazainal   Pergi ke nishazainal's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kelas Bahasa Isyarat(OKU) /Arab /Mandarin /English/ Tamil di Rumah...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.053137 saat. Lajunya....