Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-10-2017  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk berfikir adalah mudah. Bertindak agak susah. Yang lebih susah ialah bertindak mengikut apa yang anda fikirkan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Sheikhengku11
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13694

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 10
Ahli: 0
Jumlah: 10




  Dari Galeri
Mashunah bersama cahayamata sulongnya, Husna, ketika tu Husna baru berusia 8 bulan, kini dah 4 tahun.

  Yang Masuk Ke Sini
nadiah_abdllah: 3 jam, 57 minit yang lalu
nishazainal: 14 jam, 46 minit yang lalu
Sheikhengku11: 22 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: Makanan Dan Barah, hati2 ye....


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» Makanan Dan Barah, hati2 ye....

Please Mendaftar To Post


Oleh Makanan Dan Barah, hati2 ye....

si_comel
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 4727
Posting: 185
Dari: putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-08-05 16:11


Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan mendatangkan kanser.

1. Jika anda makan satay... .jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu?? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen

2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C !!
Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Cuba yang ni... ..bagi penggemar makanan ni "Bah Kut Teh" (bab*). Banyak orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum terlambat. Cuba tuangkan Coke ( minuman bersoda) atas kepingan daging bab* tu? dan tunggu sekejap, anda boleh tengok ulat berenyut-renyut keluar dari sana.Fakta diperolehi dari "Health Corporation of Singapore"

4. Barah -akibat penggunaan bahan dalam shampoo. Balik rumah dan pergi periksa. ukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. hampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; Vo 5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi.
Balik pergi lah belek sendiri kandungannya. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal.
Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, " Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak. Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koay teow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doktor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax keatas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak.
Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan.
Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu.
Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai "makan untuk mendapat barah" Kalau istilah James Bond = Licence to kill!

6. Bawang Goreng segera, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.


Bookmark and Share




  Member Information For si_comelProfil   Hantar PM kepada si_comel   Quote dan BalasQuote

syajaratuddur
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 8199
Posting: 30
Dari: Damansara Utama

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 18:50


MasyaAllah...takutnya....kena rajin masak lah nampaknya...tak boleh nak beli makanan segera ni...mmm...kalau yang perencah masakan macam perencah nasi goreng, pes masakan masak merah, kari...yang macam tu boleh ke kita guna?


Bookmark and Share




  Member Information For syajaratuddurProfil   Hantar PM kepada syajaratuddur   Quote dan BalasQuote

rohani
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 4629
Posting: 38
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-07-12 21:50


eeeee....if tak tau boleh di maafkan, tapi dah dapat tau if makan juga maknanya menempah tiket untuk mendapatkan penyakit lah jawabnya..pernah dengar pasal bawang goreng dan straw minuman ni...tapi macam tak logik pula/ tak boleh nak bayangkan macam mana tergamak mereka cmpurkan straw dengan bwg yang digoreng untuk diberi makan pada org...ish2x sggh tak patut


Bookmark and Share




  Member Information For rohaniProfil   Hantar PM kepada rohani   Quote dan BalasQuote

limah3
WARGA RASMI
Menyertai: 18.07.2012
Ahli No: 13515
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-07-12 19:02


ha since cerita pasal makanan dan penyakit. disini kak limah nak pergi tau kak limah sekarang pengusaha makanan seperti mee kuning. akan datang insyallah tahu, fish ball dan laksa akan menyusul. jenama mee "kita" cuma terdapat disekitar klang sahaja. kalau ada seseapa nak jadi pengedar dialu2kan.


Bookmark and Share




  Member Information For limah3Profil   Hantar PM kepada limah3   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-07-12 16:44


TOP 14 ANTI-CANCER SUPER FRUITS!


Many types of cancer are induced by the food we eat. Cancer can also be prevented or helped by adding super fruits to our diet. Here are the Top 14 best anti-cancer super fruits and why they are so good for you: >BLUEBERRIES Researchers have shown blueberries contain pterostilbene, anthocyanins, proanthocyanidins, resveratrol, flavonols, and tannins, which inhibit mechanisms of cancer cell development. Besides this, blueberry can also alleviate the effects of Alzheimer’s disease, prevent urinary tract infections, and reduce blood sugar.

GRAPES
A grape is a perennial and deciduous woody vine. Its berries can be eaten raw or be made into juice, jam, jelly, wine, raisins, and others. Grapes are found in almost all parts of the world. Grapes contain phytochemicals such as resveratrol which has been positively implicated to inhibit any type of cancer.

DRAGON FRUIT
Dragonfruit is rich in phytoalbumin antioxidants which help carcinogenic free-radical formation in the body. It is also rich in fiber, calcium, phosphorus, and vitamins C and B2, as well as its helps excrete metal toxins from the body.

CITRUS FRUITS
Citrus fruits include orange, lemon, grapefruit, etc. This kind of fruits contains a large number of bioflavonoids, which can enhance the activity of certain enzymes in human skin, lung, stomach and liver, and change the fat-soluble carcinogenic substance into water-soluble, so as to make them not easy to be absorbed and can be expelled out of the body. At the same time, they can enhance the absorptive capacity of vitamin C by the human body. Vitamin C is an important cancer substance, which can enhance human immunity, prevent the formation of nitrosamines--a strong carcinogen. What's more, it also has certain effect in the prevention and treatment of gastrointestinal cancer.

A study published a few years ago in the journal Nutrition and Cancer, for instance, found that people who consume the highest amounts of flavonoids and proanthocyanidins, a subgroup of flavonoids, were 44 percent less likely to develop oral cancer, 40 percent less likely to develop laryngeal cancer, and 30 percent less likely to develop colon cancer compared to others.

AVOCADO
Avocados contain lutein, an anti-cancer carotenoid. Lutein lowers the risk of prostate cancer in main and protects eyes against fatal diseases like macular degeneration and cataracts. Another cancer-fighting component of avocado is glutathione that can significantly cuts the incidence of oral and pharyngeal cancer. Avocados are also rich in potassium, vitamins, and heart-healthy fats.

STRAWBERRIES
Anti cancer action is actually related to the polyphenols contained in the berries, rather than in their antioxidant potential, as is commonly assumed. A diet containing a high proportion of strawberries or raspberries (5% or more of total diet) in animals, has been found to significantly decrease the number of esophageal tumors triggered by NMBA, a known powerful carcinogen. Ellagic acid appears to prevent the activation of carcinogenic substances into cellular toxins, causing them to lose their ability to react with DNA and induce mutations capable of triggering the onset of cancer. In addition, strawberry also contains a kind of amine substance, which has good effect in the prevention of leukemia and other diseases related with blood.

ACAI BERRIES
Laboratory studies have shown that acai berries can kill off cancer cells. Extracts from the berries can induced the death of leukemia cells. Other beneficial contents of acai are its antioxidants (found to be twice than in blueberries), omega fatty acids, protein, vitamins A and C, iron, and fiber.

NONI
According to recent studies, noni has properties that may be beneficial in preventing cancer. The extract from the tropical plant indicates some anti-cancer properties useful for the immune system. Moreover, noni contains carbohydrates, dietary fibers, niacin, calcium, iron and potassium.

GOJI BERRIES
It has been found out that goji berries contain selenium, a trace mineral that acts an antioxidant which can neutralize free radicals that damage cells and cause cancer. Goji berries are also rich in other nutrients and phytochemicals like amino acids, carotenoids like beta-carotene and zeaxanthin, polysaccharides, antioxidants, calcium, potassium, iron, zinx, and riboflavin.

MANGOSTEEN
Mangosteen is anti-cancer and helps cancer prevention.
Various studies have shown that phytoceuticals in Mangosteen (in some cases known to be its xanthones) have properties such as: anti-tumor (shrinks tumors), anti-leukemia, antifungal (critical for all cancer patients), antibacterial (to protect DNA), antioxidants (at least two dozen different kinds of xanthones are in the mangosteen fruit), antiproliferation, kills cancer cells and causes apoptosis (programmed cell death) for some types of cancer. This is a pretty impressive list of cancer credentials!

This fruit has countless health benefits like ant-ulcer, anti-aging, antiviral, antibiotic, antifungal, anti-depressant, anti-obesity, anti-allergenic, anti-cataract, and many more.

Mangosteen also contains: catechins, polyphenols, minerals and vitamins.

SOURSOP
Soursop has anti-cancer characteristics and is best for all types of cancer. The fruit is also anti-stress, anti-bacterial, antifungal, anti-depressant, and anti-worms.

POMEGRANATE
Studies have reported that the fruits contain phytochemicals that can suppress aromatase, an enzyme which converts androgen into estrogen and which is associated with breast cancer. Furthermore, clinical trials have shown the pomegranate extracts can prevent prostate cancer in main.

KIWI
Kiwi contains plenty of vitamins, especially vitamin C, the content of which is 4 to 12 times as that of orange. Through the researches in recent years, it is confirmed that kiwi contains a kind of active ingredient, which can block the formation of carcinogenic "nitrosamines" in the human body. As a result, it has a good effect in preventing cancer.

APPLE
Apple peels contain as many as a dozen cancer-fighting chemical compounds, according to a study conducted by researchers at Cornell University and published in the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

"We found that several compounds have potent anti-proliferative activities against human liver, colon and breast cancer cells, and may be partially responsible for the anti-cancer activities of whole apples," said Rui Hai Liu, an associate professor of food science.

The researchers extracted each individual chemical compound found in the peels of 230 pounds of Red Delicious apples. They then tested these compounds individually against cultures of cancer cells in the laboratory. They identified 12 compounds, called triterpenoids, which inhibited the growth of cancer cells or even killed them.

Source: pguims-random-science.blogspot.com, lookchem.com, cancertutor.com, valeriebelew.hubpages.com, naturalnews.com


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

limah3
WARGA RASMI
Menyertai: 18.07.2012
Ahli No: 13515
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-08-12 10:58


Assalamualaikum maaf kak limah mencelah sikit. tapi kan kak limah percaya memang makanan punca segala penyakit. silap makan bala menyinggah. kalau nak selamat dan sihat kita makan makanan yang rebus saja. sebab pengalaman kak limah jaga arwah ayah kena gout tak boleh jalan langsung. kak limah seminggu pantangkan dia makan cuma rebusan isnin tak boleh jalan sabtu naik moto dah.

tapi itu mungkin kebetulan. semua itu ketentuan darinya kan. kalau makan rebusan hari2 pun kalau dia kata nak kena. kena juga. tapi kita sebagai mahluknya berhati-hati dan jagalah permakanan. yang penting sekali halal dan toyibbah


Bookmark and Share




  Member Information For limah3Profil   Hantar PM kepada limah3   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.056627 saat. Lajunya....