Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-05-2017  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sesiapa yang tidak pernah melakukan kesilapan dan mengalami kegagalan adalah orang yang tidak pernah mencuba sesuatu yang baru

-- Albert Einstien

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: hanysue
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13689

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 4
Ahli: 0
Jumlah: 4




  Dari Galeri
kenangan ana bersama seorg sahabat...women's week,multimedia university(mmu)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: ingin minta pendapat..sakit lutut...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» ingin minta pendapat..sakit lutut...

Please Mendaftar To Post


Oleh ingin minta pendapat..sakit lutut...

sumaiyyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 241
Posting: 36
Dari: :~:Pengkalan Chepa, Kelantan:~:

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-03 12:07




diringkaskan crita, ana dah lama alami masalah lutut atau dari tulang lesung hingga kaki.. kalau time sejuk lagi cepat rasa sakit..

baru2ni ana baru perasan yg kaki kiri ana ada rasa getaran(macam ade getaran(sedikit) lantai) .mulanya ingatkan lantai yg bergegar..rupa2nya kaki ana .

sebelumni pun ana x boleh jalan banyak, mudah rasa sejuk kaki..kalau keluar malam, ana dah prepair siap2 pakai seluar pjg sblh dlm elak sejuk kaki. kalau dulu mudah kejang, alhamdulillah sekrg jarang2 kejang. mungkin ana dah tau punca2nya.

ana dah jumpa doktor, dia cuma bg nasihat makan makanan yg mengandungi kalsium yg cukup..dan mrk ada bagi minyak urut. nak kata ana kurang zat..wallahu'allam..rasanya dah cukup.

utk makluman juga, berat ana dlm lingkungan 49kg dan tinggi lebihkurang 154cm
jadi sekarang apa pendapat antuma sekalian?

wasalam..

-----------------
"Maka Allah lah Pelindung yg terbaik dan Dia jugalah yg paling Penyayang di ntara yg Penyayang" (Yusuf : 64)


Bookmark and Share




  Member Information For sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 2893
Posting: 41
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 12:28




kat sini wafie nasihatkan agar mula sekali daptkan dulu pemeriksaan doktor..kenalpasti apa sakitnya..takut ianya adalah simpton2 kpd penyakit kronik...nauzubillah...

dlm masa yg sama wafie cdgkan agar sumayyah banyakkan makanan yg berkalsium tinggi agar dpt support tumbesaran tulang..

antara perkara yg boleh sumayyah buat adalah banyakkan minum susu...susu yg mmg dikhaskan utk kesihatan..iaitu susu utk tingkatkan kandungan kalsium dlm bdn..tak pun sumayyah boleh dptkan lasium dlm bentuk pil dr mana2 jenama jualan langsung seperti amway..elken...atau apa2 yg seangkatan dgnnya..tak pun cuba dptkan kalsium ini pada mana2 farmasi...

wallahua'lam...

semoga sihat selalu..amin





-----------------
Wafie~Ummu Amri


Bookmark and Share




  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Pergi ke wafie's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 241
Posting: 36
Dari: :~:Pengkalan Chepa, Kelantan:~:

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 18:13




syukran jazilan wafie ..

erm..lasium tu ape?

insyaAllah..ana akan cuba..


Bookmark and Share




  Member Information For sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 2893
Posting: 41
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-12-03 10:53




ALAMAK AKAK..BUKAN LASIUM..KALSIUM!!! :oop:

tersilap ejaan ler ...maaf yer kak

-----------------
Wafie~Ummu Amri


Bookmark and Share




  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Pergi ke wafie's Website   Quote dan BalasQuote

alkausar
WARGA RASMI
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 2517
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-03 12:25




waktu sejuk lagi sakit, mungkin sendi berselisih. doc klinik biasa akan kata nothing, kurang exercise etc. but my advise, do a blood check up. yg normal, setakat check hemoglobin etc..kalau hemoglobin nampak pelik, then go on for detailed blood check up especially ESR. ESR can indicate a lot of things -tak kira sakut apa pun


Bookmark and Share




  Member Information For alkausarProfil   Hantar PM kepada alkausar   Quote dan BalasQuote

nurani
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.03.2004
Ahli No: 3487
Posting: 90
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 15:32


assalamualaikum ..
Apa khabar sumaiyah,,, masih sakit lagi tak lututnya? ana doakan moga enti cepat sembuh..
ana nak sarankan,, enti juga kene jaga pemakanan enti.. tak semua sayur dan makanan yg boleh diambil..kerana penyakit ni amat sensetif jika tidak dijaga.. enti juga boleh amalkan sapu minyak yang sesuai dgn penyakit tu dari lutut sampai kaki pada waktu malam dan pakai stokin, jgn pakai yg ketat sangat .. ini dapat jugak membantu menjaga kekuatan kaki.. dan jgn amalkan minum ais batu.. ini lebih memudharatkan dari manfaat.. ok.. insyaAllah.. saya yakin kalau kita bersungguh-sungguh pasti ada caranya.. setiap penyakit ada ubatnya..yakinlah..


Bookmark and Share




  Member Information For nuraniProfil   Hantar PM kepada nurani   Pergi ke nurani's Website   Quote dan BalasQuote

husnimohd
WARGA RASMI
Menyertai: 24.07.2012
Ahli No: 13522
Posting: 5
Dari: Terengganu, Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-07-12 08:52


Assalamualaikum Sumaiyyah
saya ahli baru di portal ini
macam mana masalah sakit lutut awak sekarang ye?dah ok ke belum? jika belum pulih sepenuhnya, saya nak bantu:)

caranya adalah melalui pemakanan. ubah sedikit cara pemakanan,inshaAllah masalah tu akan hilang sikit-sikit

nak tahu lagi, jangan segan2 contact saya ye
i'm seriously willing to help :-)


Bookmark and Share




  Member Information For husnimohdProfil   Hantar PM kepada husnimohd   Quote dan BalasQuote

nalinputeri
WARGA RASMI
Menyertai: 23.09.2013
Ahli No: 13705
Posting: 2
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-13 08:25


assalammualaikum..
saya pun kadang2 mengalami masalah sakit lutut..
lepas dapatkan rawatan. xde apa2... Alhamdulillah..
cuma faktor pemakan terutamanya kena jaga..
makanan yg sejuk perlu dikurangkan.. kalau blh elakkan
makan makanan yang tinggu kalsium. kalau perlu cari suplimet tambahan..
kasut pun memainkan peranan..
jgn pkai kasut tinggi2..
senaman pun perlu juga. boleh search je kat mss google tu senaman untuk lutut...
sama-sama kita berkongsi



Bookmark and Share




  Member Information For nalinputeriProfil   Hantar PM kepada nalinputeri   Pergi ke nalinputeri's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.074124 saat. Lajunya....